Dagsarkiv: september 23, 2016

Här är det vanligaste bilmärket på svenska vägar

Över en miljon Volvo-bilar rullar omkring på de svenska vägarna och med den siffran är bilmärket det absolut vanligaste, enligt statistik från Bil Sweden.

Totalt fanns det 4 669 063 personbilar i trafik vid senaste årsskiftet – var femte var alltså en Volvo.

Näst vanligast var Volkswagen med drygt en halv miljon och Toyota knep tredjeplatsen med 316 019 bilar.

Saab håller sig fortfarande uppe i toppen, på femteplats, bara dryga tusen bilar efter fjärdeplacerade Ford.

Därefter följer Audi, BMW, Renault, Peugeot och Skoda på tio-topp-listan.

Sugen på någon av de populäraste bilarna? Se vad du kan få för din gamla här

Äntligen är det elbilarnas tur att glänsa

Volvo och Ford kör inte till Paris. Porsche hoppar över bilsalongen i Detroit. Mazda väljer bort Paris precis som Bentley och Lamborghini.

Men det är varken första eller sista gången vissa tillverkare tycker att deras nyheter inte passar på en stor bilsalong.

Volvo har tagit ett väldigt medvetet och aktivt val där de satsar på egna event på hösten och kör till Detroit, Genève och Shanghai/Peking på våren. Hittills har Volvos taktik visas sig vara helt rätt. Volvo hade närmare 800 gäster i Stockholm när de visade nya XC90 och den i grunden rätt bleka visningen av Volvo V90 CC samlade en stor skara journalister i Malmö.

Volvo har en tydlig dragningskraft och så länge de har det är det billigare, enklare och bättre på alla sätt att hålla sig borta från konkurrensen på en stor salong. För hur mycket vi än gillar Volvo så är Volvo en liten spelare ute i stora världen.

LÄS OCKSÅ: Världspremiär: 18 heta bilar på bilsalongen i Paris

***

Med tanke på det är det glädjande att Håkan Samuelsson ändå kanske väljer att resa till Paris för att ta emot ett pris som en av de mest framstående bilcheferna det senaste året. I den skaran finns också Agneta Dahlgren, designer hos Renault sedan många år.

***

Framåt lunchtid på torsdag kommer vi att ha glömt att Volvo och de andra inte finns med. Då har VW visat sin nya elkonceptbil och vi har fått känna och klämma på det som kan bli folkelbilen nummer ett i några år framöver: Opel Ampera-e.

Jag är ändå mest nyfiken på om Mercedes kan fortsätta sin starka offensiv – nya All-Terrain ser helt grymt bra ut – och hur BMW ska ta sig ur den labyrint man tycks befinna sig i nu. BMW:s bilchefer struntar i Paris för att ha en egen konferens om framtiden.

Jag vill också titta riktigt ordentligt på Skoda Kodiaq och Peugeot 3008 – två bilar som jag tror passar de svenska köparna riktigt bra.

Och så Audi Q5 förstås – en bil ska jag ska få testköra i mitten av november.

***

Jo en sak till. Jag ska leta upp en Formel E för att titta på den lite märkliga formelbil som Felix Rosenqvist ska tävla med i vinter.

Sugen på en snabbare bil? Se vad du kan få för din gamla här!

"Bilen är flyttgods – vad gäller vid besiktning?"

Vill tona sidospeglarna

Jag har ett litet problem med mina sidospeglar. Eftersom jag är lite kort så blir jag bländad hela tiden av bakomvarande bilar. Jag vill tona sidospeglarna på min nya bil, eftersom jag blir bländad av ombordvarandes halv/helljus. Är det tillåtet att tona sidospeglarna? Och blir det anmärkning på besiktningen? Vet att vissa märken har sidospeglarna tonade som standard på sina bilar.

/Sam

MORGAN: Det är svårt att svara på utan att se backspegeln eftersom det beror på hur man har ”tonat” spegelglaset. Om backspegel saknas, inte sitter fast ordentligt och om den eller glaset är skadat eller att den reflekterande bilden i backspegeln blir förvrängd på något sätt – då får fordonet en anmärkning. Sprayar man på någon form av färgskikt för att ”tona” glaset finns det en stor risk att backspegeln inte fyller sin funktion som backspegel. Mitt råd är att du i stället byter ut de befintliga backspeglarna eller spegelglasen till backspeglar/spegelglas som är försedda med bländfritt spegelglas.

Styrservon urkopplad

Blir det körförbud om man har kopplar ur styrservon, på grund av läckage på två oljerör, på styrväxeln, och om man inte hunnit byta dessa rör?

MORGAN: Normalt blir det inte körförbud om servostyrning är ur funktion, men styrningen ska underkännas om styrningen är påtagligt kärv vid manövrering av bilen. Körförbud blir det om bilen är mycket svår att manövrera eller om det finns en risk att styrningen slutar att fungera. Om styrservon läcker olja eller om rör/slangar/elledningar är skadade blir bilen underkänd vid kontrollbesiktningen. På bilar med elektrisk servostyrning kontrolleras även att styrningens varningslampa fungerar.

Problem med handtag

Ytterhandtag på bakdörren funkar inte, fast det går att öppna inifrån. Jag letar efter ett handtag med rätt färg på bildelsbasen men undrar om jag måste fixa det för att gå igenom besiktning.

/Erik

MORGAN: Nej, det behövs inte så länge som dörren går att öppna inifrån. Går det inte alls att öppna en dörr blir bilen underkänd. Samtliga dörrar för förare och passagerare ska kunna öppnas. På dörr kontrolleras funktion, fastsättning samt skador på dörrgångjärn och dörrlås och att dörren inte har vassa kanter som kan skada oskyddade trafikanter.

LÄS OCKSÅ: Här är 10 vanligaste felen på besiktningen

Antisladd ur funktion

Jag undrar om man får underkänt på besiktningen om antisladdsystemet är ur funktion? ABS-bromsarna fungerar fortfarande.

/ Jörgen

MORGAN: Ja, och även om det elektroniska antilåssystemet för bromsarna (ABS/EBS) fungerar ska bilen underkännas. Vid besiktningen kontrolleras att varningslampan för antisladdsystemet (ESC/ESP) fungerar.

Undring om tutan

Jag undrar om två saker: Finns det en regel som säger hur högt tutan måste låta? Min andra fråga är hur ljuddämpning ska fungera. Finns det en maximal nivå för ljudnivå? Min bil är en Mustang från 1966 med V8.

/Johan

MORGAN: Vid kontrollbesiktning gäller att tutan (signalanordningen) ska ha en tillfredställande ljudstyrka och med det menas att signalanordningen ska avge en jämn ton som kan uppmärksammas av andra trafikanter och även förare i ett annat fordon (motorcykel, personbil, lastbil och buss). Det är besiktningsteknikern som gör en subjektiv (personlig) kontroll och bedömning.

På bilar där det i tekniska data finns uppgift om värden för stillastående buller görs mätning när avgasljudet uppfattas som påtagligt högre än vad som är normalt för bilen.

Finns ingen uppgift om stillastående buller görs en subjektiv kontroll och bedömning genom avlyssning. Om bullernivån är mycket högre än vad som är normalt för fordonet i standardutförande ska det underkännas.

För Ford Mustang av årsmodell 1966 finns ingen uppgift i tekniska data om stillastående buller och då görs en subjektiv kontroll och bedömning av bullernivån.

För nyare bilar som har uppgift om stillastående buller, både bullervärde och varvtal i tekniska data, görs mätning med bullermätare. Till det registrerade gränsvärdet ska 5 db (A) läggas till för ett erhålla den aktuella bilens gränsvärde vid kontrollbesiktningen.

LÄS OCKSÅ: Får jag köra obesiktigat hem genom Europa – experten svarar

Har husvagn utomlands

Vad gäller för min husvagn som jag vill ha uppställd på campingplats i Frankrike? Måste jag köra hem den till Sverige varje år? Eller finns det någon form av besiktning i Frankrike som tillåter mig att köra husvagn där och eventuellt i Spanien?

MORGAN: Krav på obligatorisk kontrollbesiktning i Sverige gäller husvagnar som är i registrerade i Sverige när de körs på svenska vägar. En kontrollbesiktning gjord i Frankrike kan inte tillgodoräknas i Sverige. Mitt råd är att man åtminstone gör en frivillig kontrollbesiktning/trafiksäkerhetskontroll i det land man befinner sig så att man kan bevisa att fordonet inte har några trafiksäkerhetsbrister ifall att man skulle bli inblandad i en trafikolycka. Då kan man troligtvis bevisa att det inte finns några trafiksäkerhetsbrister på husvagnen.

Om det är så att det redan inträffat ett automatiskt körförbud på fordonet för att det inte är besiktat inom sin besiktningsperiod i Sverige så rekommenderar jag även att man kontaktar sitt försäkringsbolag för att höra efter vilka villkor som då gäller.

Bilen är flyttgods

Vid besiktningen underkändes min BMW 745iA-85 på grund av förhöjd CO-halt. Men min bil är flyttgods och kom till Sverige 1988. I papperen stod det under textkod: T71C FLYTTSAKSFORDON. Är det inte andra regler som gäller när det är ett sådant fordon?

/C

MORGAN: Det stämmer att det är undantag från vissa krav för fordon klassade som flyttsaksfordon, men de flesta kraven gällande trafiksäkerhet och miljö gäller även för dessa bilar. För bensindriven personbil klassad som flyttsaksfordon gäller att man vid miljökontrollen ska mäta halten kolmonoxid (CO) vid tomgång och då ska halter över 4,5 volymprocent underkännas. För bensindriven personbil av årsmodell 1985 som inte är flyttsaksfordon gäller gränsvärde 3,5 volymprocent.

Trött på din struliga bil? Se vad du kan få för den här om du säljer i dag

Tesla stäms av kunder – bilen för långsam

126 missnöjda Teslakunder i Norge menar att de upptäckt att deras Model S P85D inte är lika snabb som utlovat. Deras egna mätningar visar att bilen levererar 469 hästkrafter i stället för 691.

Galet? Ja, det handlar ju om inställningen ”Insane Mode”.

– Bilen har för få hästkrafter och naturligtvis påverkar det bilens prestanda, enligt konsumenterna, säger Teslakundernas advokat Kaspar N. Thommessen.

Föga förvånande håller inte biltillverkaren med.

– Bilen uppfyller kraven enligt de mätmetoder som myndigheterna kräver, säger Even Sandvold Roland på Tesla.

Enligt oberoende tester, och Teslas egna, gör P85D 0-100 km/h på 3,1-3,3 sekunder – vilket enligt Even Sandvold Roland visar att den utlovade prestandan ”alltid varit korrekt”.

Fallet tas upp av Oslos distriktsdomstol i mitten av december.

LÄS OCKSÅ:

Ferrari släpper turbovariant av GTC4 Lusso – i fyrsitsigt

Bilen är enbart bakhjulsdriven till skillnad mot Ferrari GTC4 Lusso utan T (turbo), som presenterades i februari i år och har en V12 under huven. I denna nya instegsmodell har alltså en bantning skett till åtta cylindrar med turbo. Men kraften och farten räcker gott till ändå.

Föraren får tillgång till 610 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 760 Newtonmeter i denna 3,9 liters V8. Vridet är vassare än i V12:an som mäktade med 697 Newtonmeter. I den är dock hästkrafterna förstås fler: 690 stycken.

Ferrari GTC4 Lusso T accelererar från 0 till 100 kilometer i timmen på 3,5 sekunder vilket är en tiondel långsammare än V12-varianten. Toppfarten är 320 kilometer i timmen, skriver den amerikanska motorsajten Carscoops.

Lägre vikt än föregångaren

Instegsmodellens dimensioner är desamma som på den T-lösa GTC4 Lusso. Däremot är vikten lägre: 1 740 kilo i stället för 1 790 kilo i torrvikt.

Viktfördelningen har förkjutits bakåt en aning och är 46 procent fram och 54 procent bak. På V12-varianten är viktfördelningen 47 fram och 53 bak.

Förbrukningsmässigt är Ferrari GTC4 Lusso T klart snålare än V12-varianten. Förbrukningen skrivs till 1,16 liter per mil medan V12-varianten slukar 1,54 liter per mil – en skillnad på nästan fyra deciliter milen.

Det innebär att även koldioxidutsläpper på turbo-bilen blir betydligt lägre: 265 gram per kilometer.

Vad Ferrari GTC4 Lusso T kommer att kosta har ännu inte avslöjats. Men den ska bli billigare än V12-modellen, som kostar från 2,5 miljoner kronor.

Ferrari GTC4 Lusso T är för övrigt Ferraris tredje turbomatade modell. Dem första – California T – kom i februari 2014. Den andra – 458 Italia – lanserades året därpå.

LÄS OCKSÅ:

"När ett race vid ett rödljus är roligare än riktig tävling – då vet jag inte längre"

Jag skulle vilja påstå att det aldrig förr har visats så mycket motorsport på tv som nu. Formel 1, roadracing, rallycross, STCC, speedway, rally – så gott som allt som rullar går att se i den ena eller andra kanalen.

Men om motorsporten är stor sett till utbudet och möjligheterna så är den liten om vi ser till publiken, de som betalar vid banorna och även de som sitter i tv-soffan.

Där de stora sporterna fotboll och ishockey tar allt större marknadsandelar förlorar resten. Inte ens ett intensivt sommar-OS med guldlopp i simbassängen samlade speciellt många tittare. Viasat hade hoppats på publikrekord för damfotboll i samband med OS-finalen mot Tyskland men de gamla siffrorna från förr står sig än i dag.

Tv-produktionerna och i många fall evenemangen är bättre och mer påkostade än någonsin men publiken sviker. Eller väljer annat.

Häftigare att åka på bilträff

Motorintresset finns där men om det förr var häftigt att åka och se ett STCC-lopp är det i dag coolare att åka och titta på när en Lamborghini eller en Chevrolet Corvette visar upp sig på en bilträff.

Vi på Allt om bilar-redaktionen togs på sängen av det massiva intresset för Gumball-eventet förra våren. Samtidigt kan vi i dag mäta exakt hur många som läser en text om en kommande STCC-tävling eller om en speedwayframgång.

Håkan ”Carla” Carlqvist, Jan ”Flash” Nilsson och Tony Rickardsson var folkkära rikskändisar var och en på sin tid och på sitt sätt.

I dag har vi ingen aning om vilka som ens tävlar i det svenska laget i motocross-VM eller om Antonio Lindbäck ens tävlar på Friends. Lindbäck är det närmaste vi kommer en stjärna i speedway i dag och det beror inte alls på hur bra han är på ovalen.

Jag kan här och nu inte säga vad allt beror på mer än att tiderna förändras och det är ingen idé att gråta över spilld mjölk. Jag kan från mitt håll se hur vissa arrangörer sköter eller missköter sina serier men det är inte säkert att det spelar någon som helst roll.

När ett race vid ett rödljus är roligare än riktig tävling, riktig sport – då vet jag inte längre.

LÄS OCKSÅ: Vi har fått en tredje motorsportstjärna

***

Skadehelvetet fortsätter för Minnesota Viking som nu också har RB Adrian Peterson skadad. Ronnie Hillman har plockats in från Denver Broncos precis som Sam Bradford blixtvärvades från Philadelphia för att rädda Super Bowl-drömmarna.

***

Jag hoppas nu att Audi verkligen låter Mattias Ekström göra allt han kan för att vinna rallycross-VM. Glöm DTM för resten av året. Där kan Felix Rosenqvist få glänsa i sin Mercedes eller Tom Blomqvist i sin BMW.

***

Rickard Rydell fyllde år i veckan och får några veckor sedan hyllade vi med all rätt den 56:a som fortfarande är aktiv: Stefan ”Lövis” Johansson. Läs för övrigt Lövis blogg om ni vill veta mer om formel 1.

***

Det märks förresten att Viasat samlar på sig tonvis av nyttig tv-erfarenhet när de nu dominerar från World Cup-hockeyn. Bästa studion jag sett alla kategorier.

***

Jag hade tänkt gå på derbyt Djurgården-AIK i veckan, bland annat för att få se Alexander Isak. Jag lagade fransk grönsakssoppa när Isak stänkte in första målet. Tror ändå att Djurgården klarar sin mittenplacering.

****

I Podcaster just nu: F1podden, Olsson/Ekwall, Lundh, MLB på svenska, Around the NFL, Tutto Balutto, Offside och så Allt om bilar förstås. Lyssna gärna på veckans avsnitt där jag intervjuar Fores Mattias Goldmann.

LÄS OCKSÅ: Här kan du värdera din bil – helt gratis