Dagsarkiv: september 30, 2016

Privatleasing ska hjälpa nya Micra

Vi kan ärligt säga att förra versionen av Nissan Micra inte var speciellt bra. Men den nya bilen, totalt femte generationen av Micra, är något helt annat.

Och med en stark småbil i modellprogrammet ska Nissan hitta fler än bara Qashqai- och Navara-köpare även i Sverige.

– Micra är en viktig bil även för den svenska marknaden, den visar bland annat vad vi kan när det kommer till teknik, prestanda och kvalitet, säger Nissans chef i Sverige Jordi Vila.

Jordi chefar också för resten av Skandinavien samt de baltiska länderna och kan se både likheter och skillnader mellan länderna. Danmark säljer till exempel fler småbilar medan Norge och Finland inte alls hängt på trenden med privatleasing.

Micra verkar kunna passa bra för privatleasingkunderna, har ni något bra erbjudande på gång?

– Det stämmer att det generellt är bra med privatleasing för lite billigare småbilar men vi kan i dag inte presentera något färdigt erbjudande. Priserna för Sverige är inte klara, säger Jordi Vila.

Andra tillverkare pratar om att få ut sina bilar bland nya tjänster som bilpooler och olika delningstjänster. Är det ett alternativ?

– Bra fråga, vi undersöker det som bäst och vi kan ha något att säga om tre månader.

”Investera i digital närvaro”

Hur är det med era återförsäljare – ska ni expandera?

– Vi är nöjda som det är och vi täcker så gott som hela landet. Vad det handlar om är att förbättra kundhanteringen, att få en totalt sett bättre upplevelse för kunden. Och här spelar vi som importör en stor roll, inte minst digitalt.

Ja, allt fler börjar sin resa mot ett bilköp på internet. Kommer ni att ta ett större ansvar redan där för bilaffären?

– Vi kommer att investera i vår digitala närvaro på det viset att vi ska skapa en bra och lätthanterlig miljö som kunden kan nå från olika håll.

Kommer privatleasingutvecklingen i Sverige fortsätta i den snabba takt vi sett hittills?

– Ja, det har den gjort de senaste månaderna. Sverige låg kanske efter resten av Europa tidigare men är ifatt och kanske förbi nu.

Sugen på nya Nissan Micra? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

”Nu behövs det fler laddastationer”

Opels marknadschef Tina Mueller framhåller Skandinavien som ett föredöma för resten av Europa när det gäller infrastruktur för laddning.

Men även i Sverige är det långt kvar tills alla som vill köpa och köra en elbil också kan göra det.

– Vi behöver snabbladdare på stan men framför allt också möjligheter för alla som bor i city att kunna ladda sina elbilar, säger Nissans Alexandra Österplan som arbetat hårt med olika politiska partier och med myndigheter för att skapa en strukturell förändring.

Svårt att ladda om man bor i lägenhet

– I dag är det för svårt för någon som bor i lägenhet att ladda sin elbil. Och det räcker inte med ett par laddstolpar på en parkering, det behövs laddmöjligheter på alla p-platser.

Maria Lantz är ny pr-chef på Tesla i Norden och han välkomnar att fler tillverkare satsar på elbilar.

– Tesla släppte alla sina patent en gång för att fler skulle följa efter. Fler elbilar ger en bättre miljö, tystare städer och blir det fler elbilar blir det också fler laddstationer.

Opels Tina Mueller säger att tidigare handla det för en elbilsköpare om pris, räckvidd och laddning. I dag har bilindustrin löst de två förstnämnda – en elbil ska inte vara dyrare att köpa eller äga än en vanlig bil.

Nissan erbjuder privatleasing till sin elbil Leaf vilket gör det attraktivt att våga prova en elbil under ett par år.

Räckvidden blir allt längre

Renault visar sin uppdaterade Zoe på bilsalongen i Paris. Där har räckvidden förlängts till 40 mil tack vare en bättre packning av batterierna.

Tesla leder fortfarande räckviddsligan men konkurrenterna knappar in. Både Volkswagen och Mercedes presenterade i Paris kommande elbilar med prestanda i nivå med Teslas och även Audi och Volvo har nya elbilar på gång.

Teslas svar är ett nytt batteri med en räckvidd på över 60 mil.

I Danmark genomför Nissan ett försök där elbilarna också kan fungera som lagringsenheter när bilen inte används. Där kan en bilägare sälja tillbaka el till kraftbolaget.

– Vi kommer att få se massor av nya lösningar framöver men för att elbilarna verkligen ska börja säljas i stora volymer behövs det laddmöjligheter. Nu finns bilarna till rätt pris, säger Alexandra Österplan.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Aston Martins första båt: Lyxig och snabb

Aston Martin har genom åren gjort sig känt som leverantör av spektakulära bilar till agent 007 i James Bond-filmerna. Men nu ger sig alltså den klassiska sportbilstillverkaren även in i lyxbåtbranschen.

Motorbåten AM37 är gjord i samarbete med det holländska lyxbåtvarvet Quintessence Yachts och presenterades nyligen vid Monaco Yacht Show.

Båten är drygt elva meter lång och har kolfiberskrov samt åtta sittplatser. Ratten, gashandtaget och en joystick är tillverkade i polerad metall. Vindrutan är välvd och skapad av ett enda stycke skulpterat glas.

LÄS MER: Så ska Aston Martin överleva – lanserar båtar, barnvagnar och bostäder

Bekvämligheter i kabinen

I inredningen finns läckra läderpaneler. Kabinen innehåller bland annat ett bord, som kan förvandlas till säng. För bekvämligheten finns även kylskåp, toalett, mikrovågsugn, kaffemaskin samt installerad luftkonditionering.

Båten finns i två versioner – AMS37 och AM37S. AMS37 har antingen två Mercurydieslar på vardera 370 hästkrafter eller två bensinmotorer från Mercury på 430 hästkrafter. Toppfarten är 44 knop.

Den som vill upp i högre hastigheter än så kan satsa slantarna på AM37S. Den kommer med två bensinmotorer på sammanlagt 1 040 hästkrafter och med en toppfart på 52 knop.

AM37 är resultatet av många års forskning och utveckling och är tänkt att utmana övriga delar av marinbranschen. Stil och elegans kombinerat med ”en perfekt balans mellan design och konstruktion, prestanda och komfort, lyx och funktionalitet”, har varit ledorden under utvecklingsarbetet, enligt Aston Martin.

”Lika tidlös som våra bilar”

Aston Martins vd Marek Reichman beskriver AM37 som ”En slående båt med fantastiska proportioner, lika vacker och tidlös som våra bilar”, enligt den amerikanska motorsajten Carscoops.

– Den viktigaste egenskapen hos Aston Martin är formspråket och vi har överfört detta till AM37, säger Marek Reichman till Carscoops.

Priset då?

Ja, här gäller det att ha resurser utöver det vanliga. AMS37 kostar 14 miljoner kronor medan den snabbare AMS37S går lös på 18 miljoner kronor.

 

Sugen på att sälja bilen och köpa båt? Se vad du får för din gamla bil här!

Sidokrockkuddar kan vara farliga – nytt larm

Vid en sidokollision är krockkuddarna guld (eller liv, om ni så vill) värda! Men de uppblåsbara livräddarna kan skapa problem åt andra hållet, enligt Automotorsport och tyska ADAC.

När krocken sker och bilsidans airbag blåser upp så kan nämligen personen närmast tryckas ut från sitt bälte – inåt bilen finns ju ingen bältesrem som stoppar – och sedan träffa personen som sitter bredvid. Och det handlar om rejäla krafter både från själva bilkollisionen och från sidokrockkudden.

Testat populära VW Golf

ADAC:s tester (på tyska) med VW Golf och BMW Z4 visar tydligt på problemet med trepunktsbälte kontra sidokrockkudde. Och lösningarna som föreslås är:

* Mer känsliga bältesåtstramare som bättre kan avgöra när kraften kommer från sidan.

* Lägre sittposition och/eller högre mittkonsol.

* Krockgardin mellan bilens framstolar.

Sugen på en säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Elbilen Renault ZOE fördubblar räckvidd

Det motsvarar cirka 300 kilometer i verkliga körförhållanden i stads- och förortsområden, skriver Renault i ett pressmeddelande.

Det nuvarande batteriet med 22 kWh levererar en räckvidd på 240 kilometer, vilket motsvarar 170 kilometer i verkliga förhållanden.

Laddningshastigheten i det nya och kraftigare batteriet ligger i linje med 22 kWh-batteriet. 41 kWh-batteriet har, enligt Renault, närapå dubbelt så stor energilagringskapacitet utan att batteristorleken har ändrats.

Det nya batteriet finns tillgängligt i alla versioner av ZOE medan 22 kWh-batteriet kommer att fortsätta erbjudas i basutförandet Life.

Elförsörjningen oberoende av temperatur

41 kWh-batteriet har litium-jonteknologi och är utvecklat i samarbete mellan den franska biltillverkaren Renault och LG Chem i Sydkorea.

Renault ZOE, med det nya batteriet, kommer att ha samma elförsörjning oavsett om det är varmt eller kallt ute. Det beror på att det nya luftcirkulations-systemet bibehåller batteritemperaturen på en konstant nivå samtidigt medan elsystemet optimerar batteriet och använder sig av ZOE:s energi när bilen körs.

Laddningstiden för det nya 41 kWh-batteriet ska vara densamma som tidigare. Det tar cirka 30 minuter för att få 80 kilometers extra räckvidd när laddning sker på en 22 kW-laddstation.

Uppkopplade tjänster

Liksom tidigare kommer ZOE med uppkopplande tjänster som bland annat möjliggör att fjärrstyra laddningen eller kupévärmningen från en kompatibel Smartphone.

Dessutom kommer Renault under de närmaste månaderna att lansera två nya uppkopplande tjänster i ZOE: Z.E. Trip och Z.E. Pass som ska förenkla laddning på offentliga laddladdstationer i Europa.

Z.E. Trip ska hjälpa kunder att lokalisera laddningspunkter medan Z.E. Pass ska ge access till ett stort antal laddstationer.

Den uppdaterade Renault ZOE börjar säljas i oktober med de första leveranserna efter årsskiftet. Priset blir från 219 900 kronor för 22 kWh-versionen och 244 900 kronor för 41 kWh-versionen.

 

Sugen på ny bil? Se vad du får för din gamla här!

Opels nya elbil börjar säljas redan till våren

Längre och längre på en laddning.

Snabbare och snabbare laddning.

Biltillverkarna rusar in i räckviddskriget som de en gång gjorde när det handlade om hästkrafter och lite senare låga CO2-värden.

Opel visade i Paris sin helt nya Ampera-e, systerbilen till Chevrolet Bolt och den bil som pekats ut som huvudkonkurrent till Tesla Model 3.

Men Opel har en klar fördel i kampen mot Tesla, Volkswagen, Renault, Nissan och de andra som bygger elbilar för alla – bilen är färdig för leverans.

Förändrar synen på Opel

Enligt Opels marknadschef Tina Mueller är Ampera-e viktig för Opel av flera anledningar.

– Vi har förändrat synen på vårt varumärke och vi anses i dag mycket mer stå för teknisk innovation, kvalitet och design. Det här kommer att förstärkas med Ampera-e. Opel är i Tyskland också det bilmärke som anses vara bäst bland kvinnor.

Opel har låtit en modedesigner bygga montern runt Ampera-e och med det vill Opel visa upp en ny värld.

– Montern är som en teater och det ska visa den nya världen. Mobilitet kommer att vara viktigt i framtiden och en del av vår vardag.

Opel vill inte avslöja någon prislapp på Ampera-e men en stor del av försäljningen kommer att ske till bilpooler och andra delningstjänster. Opel lanserar egna tjänster samtidigt som de marknadsför Ampera-e i Europa.

– Ampera-e passar perfekt i en värld där vi kan dela på bilen eller på åkandet, säger Tina Mueller.

Snabbladdas på 30 minuter

Ampera-e rymmer fem personer och kan snabbladdas på 30 minuter. Förutom bilen ska Opel erbjuda en laddbox för hemmabruk.

Tina Muller tycker inte att namnet Ampera-e är en belastning med tanke på hur det gick för gamla Ampera-modellen som lanserades för fem år sedan.

– Jag var lite tveksam först men vi gjorde en stor marknadsundersökning och Ampera-e var det mest populära namnet och det hade ingen negativ klang. Så vi valde det. Men nästa elbil kommer att få ett nytt namn.

Under nästa år ska Opel – förutom elbilen – bredda sitt suv-program med flera modeller. Vi kommer i vår också att få se en ny Insignia.

Byte till elbil? Se vad du kan få för din bil här

Kia lockas inte in i teknik-kampen

Det känns lite märkligt att sitta i ett konferensrum bakom Kias stora monter på bilsalongen i Paris. Mitt emot mig sitter Kias chef för så kallade prestandabilar, Albert Biermann. Han värvades till Kia från BMW med ett tydligt uppdrag: Förbättra köregenskaperna på Kias alla modeller och se till att Kia bygger bilar med prestanda i toppklass.

För Biermann var bilbytet perfekt.

– Jag jobbar överallt i företaget och får hålla på med bilar mycket mer än på BMW. Där fastnade jag i olika möten, nu är jag med när ingenjörerna utvecklar bilarna.

När jag ser på Kia så ser jag också ett företag med många olika typer av personer och nationaliteter. Är det så och är det en stor skillnad jämfört med hur det var på BMW?

– Ja, det speglar att vi är ett ungt företag, ett lite vildare företag. Och det är stor skillnad jämfört med BMW.

Fungerar det verkligen att bygga prestanda-bilar i en tid där alla pratar om självkörande bilar?

– Självkörande kommer kanske tids nog, vi får se. Men vi fokuserar på vad våra kunder vill ha just nu. Vi är ett företag som kan utveckla saker snabbt och när våra kunder vill ha en viss teknik så ser vi till att de får den.

– Men det är mycket snack bland vissa tillverkare om nya saker och sen får kunden betala med att bilen behöver åka till verkstaden för att fixa saker som kunden kanske inte behövde eller ens visste fanns.

Biermann påpekar flera gånger under intervjun att vissa tillverkare lovar för mycket och att det är viktigare att lyssna på kunderna.

– Kia har också flera omogna marknader där den här nya tekniken med självkörande bilar inte är aktuellt. Det är stor skillnad jämfört med mogna marknader där biltillverkarna måste hitta på nya saker hela tiden för att märkas. Vi behöver inte hänga på senaste ”hypen” bara för att skapa en story runt Kia.

Biermann arbetar specifikt med Kias GT-bilar, de med lite högre prestanda.

Mercedes berättar i Paris att de har totalt 48 AMG-bilar och ska bygga ut sin familj med AMG GT-modeller. Kommer Kia göra samma sak – skapa en GT-modellserie?

– Nej, vi kommer inte at erbjuda GT-bilar till alla våra modeller, men det kommer kanske att bli fler modeller i framtiden. Allt beror på vad kunderna vill ha. Vi kan enkelt lägga till prestanda där vi vill ha det. Och ny teknik den dagen den är mogen.

Kias Albert Biermann lutar sig lugnt tillbaka medan teknik- och nyhetshetsen rasar vidare utanför de tunna glasdörrarna.

Biermann kan vara lugn – den senaste försäljningsstatistiken visar att Kias kundfokus lönar sig.

När jag lämnar intervju snubblar jag på nya Kia Rio. En helt vanlig småbil som ser väldigt bra ut. Bredare och större än den förra modellen. Snålare motor och bättre lastutrymme. Ibland är det inte svårare än så ens i bilvärlden.

Kia Rio blir garanterat en storsäljare.

Byta till en Kia? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Italienska bilförare är sämst i Europa

DESSA LÄNDER I EUROPA HAR DE SÄMSTA BILFÖRARNA (enligt Stena Lines undersökning) (Procentsiffran anger hur många som utsett dess förare till sämsta).

Italien 10 procent.

Albanien: 4 procent.

Frankrike: 4 procent.

Grekland: 4 procent.

Sverige: 3 procent.

Polen: 2 procent.

Belgien: 1 procent.

Bosnien och Hercegovina: 1 procent.

Bulgarien: 1 procent.

Danmark: 1 procent.

Estland: 1 procent.

Litauen: 1 procent.

Norge: 1 procent.

Portugal: 1 procent.

Serbien: 1 procent.

Spanien: 1 procent.

Storbritannien 1 procent.

Tyskland: 1 procent.

Ungern: 1 procent.

Pirelli Ice Zero i topp i stort vinterdäckstest

1. PIRELLI ICE ZERO

Fick ihop 115 poäng vilket, som sagt, räckte för att bli testvinnare. Maxpoäng kom i kategorierna ”Vägegenskaper is” och ”Vägegenskaper snö”.

Nära maxpoäng (18 av 20) var däcket i kategorierna ”Bromsegenskaper is” och ”Bromsegenskaper snö”.

Minst bra poäng (5 av 10) fick däcket i kategorierna ”Vattenplaning”, ”Älgtest”, ”Komfort” och ”Rullmotstånd”.

Så här kommenteras testvinnardäcket Pirelli Ice Zero av Teknikens Värld:

”Med sitt dubbade Ice Zero når Pirelli en ny nivå av grepp på vinterväglag. Det italienska däcket har en härlig skärpa på is och snö utan att falla igenom på barmark.”

Cirkapriset för Pirelli Ice Zero är 1 077 kronor.

2. CONTINENTAL ICECONTACT2

Tyska däcktillverkaren Continental är van att ligga mycket högt upp i vinterdäckstester. Så även här. Dubbdäcket Continental IceContact2 hade endast två poäng upp till förstaplatsen. Ansågs perfekt när det gäller vägegenskaper på is och bromsegenskaper på snö.

Största svagheter: Bromsegenskaper på torr väg samt rullmotstånd och vattenplaning.

Cirkapris: 1 273 kronor.

3. CONTINENTAL CONTIWINTERCONTACT TS 860

Det mellaneuropeiska dubbfria däcket, gjort i Tyskland, samlade ihop 110 poäng vilket räckte till en delad tredjeplats. Klarade sig bättre än alla andra däck när det gäller bromsegenskaper på torr väg samt älgtest, vilket handlar om undanmanövrar.

Största svagheter: Bromsegenskaper på is samt vägegenskaper på snö.

Cirkapris: 985 kronor.

3. NOKIAN HAKKAPELIITTA 8

Dubbdäck med klassiskt finskt-klingande namn. Kom på delad tredjeplats med sina 110 poäng. Fick maxpoäng när det gäller bromsegenskaper på is och vägegenskaper på is.

Största svagheter: Vägegenskaper på vått och bromsegenskaper på torrt.

Cirkapris: 1 248 kronor.

 

Testet redovisas i sin helhet i nummer 22 av Teknikens Värld som nu finns ute i handeln.

 

ÄVEN VI BILÄGARE HAR GENOMFÖRT ETT VINTERDÄCKSTEST – AV 9 DUBBFRIA VINTERDÄCK.

Där blev testvinnaren tyska Continentals ContiVikingContact 6.

”CVC 6 är ett mycket bra och stabilt vinterdäck”, skriver Vi Bilägare.

Här är däcken som toppade testet.

1. CONTINENTAL CONTIVIKINGCONTACT 6

Fick maxpoäng i kategorierna ”Körning på is” och ”Broms is”. Även i kategorin ”Körning på snö” nådde däcket upp till maxpoängen. Minst bra poäng fick däcket i kategorierna ”Broms i väta” och ”Rullmotstånd/bräsnleförbrukning”: 4 av 10 respektive 6 av 10.

Så här kommenteras testvinnardäcket ContiVikingContact 6 av Vi Bilägare:

”Continental ligger som väntat i toppen när det gäller grepp på is. Det startar och bromsar mycket bra. Vid körning på ruggad is klarade CVC 6 testet bäst, vilket troligen beror på att temperaturen låg nära noll. Då ger Continentals lamellteknik en fördel.

Det utmärker sig inte vid start och broms på snö, men vid snabb körning uppför sig Continental mycket bra, lugnt och stabilt. Cvc 6 har inte särskilt bra bromsförmåga i väta, men det är mycket stabilt och säkert vid snabb körning.

Bromsförmågan på torr väg är som genomsnittet och däcket bedöms vara det mest stabila och säkra vid körning på torr asfalt. CVC 6 är ett mycket bra och stabilt vinterdäck – bäst i test!”

Cirkapriset för Continentals ContiVikingContact 6 är 1 719 kronor.

2. NOKIAN HAKKAPELIITTA R2

Det finska däcket fick ihop 77 poäng av 100, vilket innebar endast två poäng mindre än testvinnaren. Ansågs perfekt när det gäller start på is, start på snö och körning på snö.

Största svagheter: Bromsning på våt väg och körning på våt väg.

Cirkapris: 1 760 kronor.

3. GOODYEAR ULTRAGRIP ICE 2

73 poäng av 100 räckte till en tredjeplats för däcket från den amerikanska tillverkaren. Det fanns inget i övrigt att önska när det gäller start på snö. I de andra kategorierna nådde inte däcket några maxpoäng.

Största svagheter: Körning på snö och rullmotstånd/bränsleförbrukning.

Cirkapris: 1 729 kronor.

Testet redovisas i sin helhet i nummer 13 av tidningen Vi Bilägare som nu finns ute i handeln.

 

Sugen på ny bil? Se vad du får för din gamla här!

VW:s nya folk-elbil kör 60 mil per laddning

Ingen gråtfilt. Ingen offerkofta.

Istället för att snyfta eller skämmas har Volkswagen använt sitt krisår till att tänka nytt – helt nytt.

Om två år ska Volkswagen visa upp en helt ny plattform, MEB, för en kommande familj elbilar. En modellfamilj som inte alls kommer att byggas för någon form av förbränningsmotor – bara eldrift.

Volkswagen-märkets vd Herman Deiss, tidigare på BMW, hoppas och tror att I.D ska bli lika viktig för bilvärlden som en gång Bubblan och Golfen.

I.D har en elmotor som ger 170 hästkrafter och batteriet som placerats i golvet – precis som Volvo och många andra tillverkare valt att göra – ska räcka till mellan 40 och 60 mils körning.

Allt sköts via bildskärmar

Inredningen i I.D är helt fri från knappar och reglage – allt som behöver skötas i bilen ska skötas via bildskärmar.

I.D är förberedd för att vara helt självkörande och en rad kameror och givare ska kunna prata digitalt med omvärlden. Bilen ska kunna kopplas ihop med ditt hem och Volkswagen vill skapa ett helt nytt nätverk – Volkswagen Mobility Network – för att bilen ska bli en del av din digitala vardag. Precis som Volvo vill VW skapa en tjänst där en budfirma ska kunna leverera saker till din bil.

Fem personer får plats i den rymliga bilen som Deiss beskriver som lika kompakt på utsidan som en VW Golf och lika rymlig på insidan som en VW Passat.

Ska kosta som en välutrustad Golf diesel

I.D ska lanseras inför modellåret 2020 och priset blir detsamma som för en välutrustad VW Golf diesel.

2025 ska Volkswagen ha sålt minst en miljon elbilar och Deiss vill att VW ska bli världsledande i segmentet.

Under mellanåren 2017-2020 är det nya Tiguan som ska bära Volkswagens försäljning. Deiss pekar ut Tiguan som märkets viktigaste modell och den bil som ska öppna dörren till USA igen för Volkswagen.

Byta till elbil? Se vad du kan få för din bil här