månadsarkiv: oktober 2016

LISTA: Här är årets pålitligaste bilmärken

Bilarnas tillförlitlighetslista (Plats 1-8 karakteriseras som ”Mer pålitlig”, plats 9-18 karakteriseras som ”Pålitlig”, plats 18-29 karakteriseras som ”Mindre pålitlig”.)

 

1. Lexus, 86 poäng.

2. Toyota, 78 poäng.

3. Buick, 75 poäng.

4. Audi, 71 poäng.

5. Kia, 69 poäng.

6. Mazda, 68 poäng.

7. Hyundai, 66 poäng.

8. Infiniti, 62 poäng.

9. BMW, 57 poäng.

10. Honda, 57 poäng.

11. Subaru, 54 poäng.

12. Acura, 53 poäng.

13. Nissan, 52 poäng.

14. Mini, 47 poäng.

15. Chevrolet, 45 poäng.

16. Porsche, 45 poäng.

17. Mercedes-Benz, 44 poäng.

18. Ford, 44 poäng.

19. Volvo, 40 poäng.

20. Lincoln, 33 poäng.

21. Cadillac, 32 poäng.

22. Volkswagen, 30 poäng.

23. Jeep, 30 poäng.

24. GMC, 29 poäng.

25. Tesla, 28 poäng.

26. Dodge, 28 poäng.

27. Chrysler, 26 poäng.

28 Fiat, 17 poäng.

29. Ram, 16 poäng.

Renaults nya Scenic är en sjusitsig succé

Pris: ingen uppgift

Garantier: 5 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack.

Motor: Fyrcylindrig diesel, turbo.

Cylindervolym: 1461 cc.

Effekt: 110 hk.

Vridmoment: 260 Nm.

Kraftöverföring: Sexstegad manuell, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 12,4 sekunder.

Toppfart: 183 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,4 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 104 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 063x1 870x1 660 mm.

Tjänstevikt: 1571 kg.

Unik Lamborghini – har bara rullat 62 mil

Den är onekligen något utöver det vanliga – denna 26-åriga lyxbil. Skicket ska vara oklanderligt efter att den har tagits hand om en pedantisk ägare i 25 av sina år och dessutom genomgått en mycket omfattande service ( för 225 000 kronor!) alldeles nyligen. Och – som sagt – bara körts i ynka 62 mil.

Bilens fullständiga namn är 25th Anniversary Lamborghini Countach och den kom som en specialversion i begränsad upplaga 1990.

Jämfört med föregångaren 5000QV-modellen var förändringarna många. Flera av ändringarna satt dock dolda under chassit och syntes inte utåt. Men vissa yttre förändringar blev karakteristiska för modellen.

Det handlade om fler luftkanaler och ventiler som monterades för att göra kylningen effektivare. Socklar ändrades och även bakljusen gjordes om till viss del. Ventilerna baktill liksom luftintagen blev mer framträdande än tidigare.

V12-motor på 455 hästkrafter

Motorn – en 5,2-liters V12:a – producerar 455 hästkrafter och 368 Nm i vridmomentet. Accelerationen från 0-100 kilometer i timmen tar 4,8 sekunder. Toppfarten är drygt 305 kilometer i timmen.

Bilen bytte ägare 2015 och är nu redo för försäljning. Den går upp för auktion på Coys i Storbritannien. Något utgångspris har ännu inte satts. Men högt kommer det med all säkerhet att bli. Detta med tanke på bilens speciella historia och tip-top-skick.

”Vi skulle inte bli förvånade om den gick för en miljon dollar”, skriver motorsajten Carbuzz.

Det skulle i så fall innebära 8 982 340 svenska kronor enligt den nuvarande kursen.

 

Sugen på ny, häftig bil? Kolla vad du får för din gamla här!

Test: 4 folk-kombis till vettiga priser

Volkswagen Golf Alltrack – betyg i 10 kategorier

Volkswagen Golf Alltrack – ännu en kombi som bara pimpas med plastiga skärmbreddare för att sen kallas offroadbil?

Nej, inte riktigt. Här handlar det faktiskt om mer än bara en fräck image. Under skalet på nya Golf Alltrack finns också ett och annat som gör modellen intressant på riktigt.

 

Seat Leon X-Perience- betyg i 10 kategorier

Seat Leon Kombi är en på alla sätt vettig kombi. Bra lastutrymme. Bra prislapp. Och bra köregenskaper.

Och när den nu får tillnamnet X-Perience blir den också rätt tuff. Vi har kört bilen genom Sverige och fått känna på allt från torr asfalt till snökaos.

Opel Astra Kombi – betyg i 10 kategorier

Opel Astra utsågs till Årets Bil 2016 med god marginal till tvåan Volvo XC90. Men tro inte att Opel nöjer sig med det.

Nu är siktet inställt på tjänstebilsförarna och familjerna. Tionde generationen kompakt kombi från Opel är den bästa hittills.

 

Renault Megane Kombi – betyg i 10 kategorier

Från Lissabon till Tannis by i norra Danmark. Från vanliga Megane till kombiversionen. Äntligen är Renaults Megane-kombi här. Den svenska Renault-importören har längtat efter den här rejäla mellanklasskombin.

Bilarna svenskar helst vill ha – se drömlistan

Svenskarnas favoritbilmärken (andelen procent röster inom parentes).

1. Volvo (24 procent).

2. Audi (11 procent).

3. BMW (8 procent).

4. Toyota (7 procent).

4. Volkswagen (7 procent).

6. Mercedes (5 procent).

7. Ford (4 procent).

8. Skoda (3 procent).

9. Hyundai (2 procent).

9. Kia (2 procent).

9. Opel (2 procent).

9. Peugeot (2 procent).

13. Nissan (1 procent).

13. Renault (1 procent).

15. Fiat (0 procent).

Så här fördelade sig också svaren:

Vej ej (8 procent).

Ingen av dessa bilar (5 procent).

Annan bil (7 procent).

Här är uppdaterade Skoda Octavia

Skoda Octavia har under de senaste 20 år sålts i cirka fem miljoner exemplar världen över. Efter återintroduktionen av modellnamnet 1996 fram till idag går det modellen till Skodas bäst säljande bil.

– Octavia är hjärtat för Skoda och har på ett avgörande sätt format Skodas fantastiska utveckling – från allra första början till vad företaget är idag: en internationellt framgångsrik biltillverkare med närvaro på över 100 marknader. Med den nu rejält uppdaterade versionen av Octavia är vi glada att kunna fortsätta denna fantastiska utveckling ytterligare, säger Bernhard Meier, Skodas högsta chef, i ett pressmeddelande.

Ny front och ny utrustning

Nya Skoda Octavia har fått mer strömlinjeformad design.

”De två angränsande strålkastarna i fronten formar ett nytt ansikte för bilen med full led-teknologi och kristalliknande uttryck. Fronten ger ett bredare och kraftfullare intryck med mer karaktär och en mer framträdande logotype.”, skriver Skoda.

Det har inte snålats med utrymmet. Både i sedan och kombiutförande erbjuder bilen 1782 millimeter interiörutrymme och 73 millimeter benutrymme bak.

Bagageutrymmet sväljer 590 respektive 610 liter för de olika versionerna. Med sätena nedfällda blir det 1580 respektive 1740 liter.

Uppgraderingen har även inneburit nya infotainmentsystem. Alla versioner – Swing och Bolero samt navigationssystemen Amundsen och Columbus – kommer med ny glasdesign med touchfunktion.

Utökad säkerhet i Octavia

”Octavia flyttar också fram positionerna vad gäller assistanssystem – med teknologi som hittills varit förbehållen något högre segment. Om man exempelvis använder Octavia som dragbil så kan ´Trailer Assistant´ ta över styrningen vid backning”, skriver Skoda.

Ett system för fotgängarskydd kompletterar systemet Front Assist som sedan tidigare har bland annat autobroms.

”Utöver detta har parkeringsassistansen blivit utvecklad och optimerad. Tack vare den bakre radarn gör systemen Blind Spot Detection och Rear Traffic Alert det säkert att byta fik samt ger hjälp vid backandet ut från en parkering. Backkameran hjälper även till här genom att visa omgivningen bakom bilen på monitorn inne i bilen”, skriver Skoda.

Motorprogrammet för modellen utgörs av fem TSI- och fyra TDI-motorer. Slagvolymen spänner från 1.0 till 2.0 liter och effekten från 84 till 184 hästkrafter. För de flesta motoralternativen finns en DSG-växellåda med sex eller sju växlar, som alternativ till en manuell transmission.

Lanseras i mars i Sverige

Skoda erbjuder också fyrhjulsdrift till 1.8 TSI och 2,0 TDI-motorerna.

När det gäller chassit erbjuds Dynamic Chassi Control (DCC). Det är ett system som ger föraren möjlighet att ändra styrning- och chassiinställningar i lägena Comfort, Normal eller Sport.

Den uppdaterade Skoda Octavia lanseras i Sverige i början av mars nästa år.

 

Sugen på ny bil? Kolla vad du får för din gamla här!

Här är VW:s nya bil – sjusitsiga suven Atlas

Tiguan och Touareg, två synnerligen populära suvar från Volkswagen. Men den tyska biltillverkaren har tydligen ansett att mellanrummet var för stort och att mellansuvklassen lämnats åt konkurrenterna – för nu kommer en ny, sjusitsig variant.

Atlas. Namnet på den nya suven ger en känsla av världsherravälde. Men den kommer bara att säljas i Nordamerika (och senare även i Ryssland och Mellanöstern). Kanske ska namnet snarare förknippas med utbudet av onlinetjänster som kan kopplas till bilen, där App-Connect är standard. Och att den ändå är rätt stor – 5 037 mm lång, 1 979 mm bred och 1 768 mm hög.

− Detta är den största och djärvaste Volkswagen vi någonsin har byggt i USA. Den levererar distinkt design och hantverk som vi är kända för, nu med plats för sju, sade Hinrich J. Woebcken, vd för Volkswagen i Nordamerika.

Atlas kommer att byggas i Chattanooga, Tennessee, och är enligt Volkswagen en rymlig, sjusitsig suv med två motoralternativ – bensindrivna 2,0 TSI och 3,6 VR6. Båda har en 8-stegad automatisk växellåda.

LÄS MER: Så bra är nya Tiguan

Den digitala och interaktiva instrumenteringen Active Info Display (kallas ”Volkswagen Digital Cockpit” i USA) finns som tillval – och Atlas är baserad på Volkswagens modulära plattform MQB vilket gör att designen känns igen från de övriga modellerna.

När det gäller förarassistanssystem finns adaptiv farthållare (ACC), områdesövervakning inklusive autobroms (Front Assist), Blind Spot-sensor (som varnar för fordon i den döda vinkeln när man ska byta körfält) inklusive Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik då man backar ut från en parkeringsplats), filhållningsassistent (Lane Assist), och parkeringsassistent (Park Assist). Atlas är, enligt Volkswagen, dessutom den enda bilen i sin klass som erbjuder automatisk multikollisionsbroms, ett system som bromsar bilen när den är involverad i en olycka för att minska risken för ytterligare kollisioner.

Och gillar du (som bor i Nordamerika, Ryssland eller Mellanöstern) bra ljud i stereon så finns också ljudsystemet Fender Premium Audio System, för Atlas. Systemet ”erbjuder en sofistikerad ljudupplevelse med tolv högtalare och en 480 watts förstärkare.”

LÄS MER: Så bra är Volvo XC90 T8

Första begagnade Model X säljs i Sverige

I skrivande stund låg det ledande budet på KVD för denna Tesla Model X 90D av 2016 årsmodell på 981 500 kronor. På KVD anges priset i bilhandeln till 1 400 000 kronor.

”Det är första gången vi säljer en Model X, men vi har sålt ett antal Tesla Model S och då sett ett enormt intresse för dessa på kvd.se. Det är riktigt spännande att följa utvecklingen av begagnade Teslor på marknaden och det känns kul att vi blir en viktig aktör för att få ut även denna typ av bil på begagnatmarknaden, säger Patrik Klasson, affärsområdeschef på KVD i ett pressmeddelande.

Elbilen Teslas suv-modell Model X med måsvingedörrar väckte stor uppmärksamhet världen över när den började säljas i USA i september förra året.

525 hästkrafter och 41 mils räckvidd

Exemplaret av Tesla Model X 90D – som nu ska auktioneras ut – har fyrhjulsdrift, 525 hästkrafter, ett batteri på 90 kWh och en räckvidd på 41 mil.

I utrustningen ingår bland annat aktiv luftfjädring, köldpaket, självstyrande autopilot och uppgraderingssystemet premium.

Bilen är rymlig och har plats för sju personer plus bagage.

”En dröm för den miljömedvetne som vill ha rum för fler i bilen med mycket god räckvidd!”, skriver värderingsmannen i sin kommentar.

Bilen är skattebefriad till och med 31 augusti 2021.

Opel gasar och bromsar i elracet

Testkörningar av en rad nya bilar i samband med Årets Bil-testerna i Danmark följdes av lanseringen av det helt nya bilmärket Lynk&co och på det en exklusiv förhandstitt och testkörning av den Opel Insignia som ska visas först på bilsalongen i mars.

Och här finns det gemensamma nämnare och stora skillnader.

I Danmark gasade vi med elbilarna Tesla Model X och Hyundai Electric. Men vi körde också en helt ny bil som inte ens andats elektrifiering, nya Alfa Romeo Giulia.

Giulia handlade om konventionell teknik men det visade sig också kunna vara väldigt innovativt. För oj vilka fina köregenskaper Alfas viktiga modell har.

På samma sätt har Opel utvecklat sin stora Insignia och även döpt om den till Insignia Grand Sport.

Kommer dröja flera år till en hybrid

Först vid en ansiktslyftning eller till och med nästa generation kan Insignia komma att förses med någon form av elektrifiering. Samma sak med Peugeot 3008 – en av nyheterna i Danmark – som ska få laddhybridteknik – 2019.

Volvos syskonbil Lynk&co ska visserligen komma som laddhybrid men det pratas då om en räckvidd på el på fem mil. Bilen kommer till Europa först om två år och det känns som att fem mil då kommer inte att toppa några löpsedlar.

Opel satsar i stället på sin rena elbil och ser ett enormt intresse för Ampera-e som har en räckvidd på 50 mil, i bästa fall.

Och det är att ligga längst fram i utvecklingen.

Nu kanske ni undrar varför inte alla gör likadant, varför inte alla visar en laddhybrid som VW Passat GTE eller Mitsubishi Outlander – som bilköparna febrar så om.

Volvo vågade bygga rätt med 90-serien

Det handlar om vad de vågade och hade råd att satsa på för fyra, fem år sedan. Det var då som Opel, Alfa Romeo och de andra som presenterat bilar utan elektrifiering fattade de avgörande besluten om nästa generation bilar och plattformar.

Volvo vågade till exempel bygga rätt med nya 90-serien men det gemensamma utvecklingsbolaget Volvo har med Geely, CEVT, tänkte något mer försiktigt när de tog beslut om den mindre plattformen CMA.

Sen är det också lätt att stirra sig blind på teknikinnovatörer som Tesla. Teslas försäljning i världen ligger i nivå med vad Volvo säljer – i Sverige. Snabbare än så kör inte elbilsracet i praktiken – ännu.