Dagsarkiv: oktober 1, 2016

RS3 Sedan är Audis nya lilla muskelpaket

Bilen beskrivs som ”den mest kraftfulla modellen av A3-serien”.

Den urstarka 2,5-liter femcylindriga turbomotorn på 400 hästkrafter och 480 newtonmeter sköter accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen på 4,1 sekunder. Motorn är betydligt kraftigare än föregångarens – Sportback – vilket ”bara” gav 367 hästkrafter och 465 newtonmeter.

RS3 Sedan mäter sig gott hastighetsmässigt med Roadsterversionen Audi TT RS – är bara ett par tiondelar långsammare. Det är för övrigt samma motor i båda versionerna.

Toppfarten för Audi RS3 Sedan är elektroniskt begränsad till 250 kilometer i timmen. Den kan dock – på order från kunden – höjas till 280 kilometer i timmen.

Bilen är utrustad med quattro-fyrhjulsdrift, vilken når hjulen via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

En riktig kurvartist

Vidare har Audi RS3 Sedan även antisladdsystemet ESP som nu försetts med tekniken torque vectoring för bästa kurvtagning. ”Den blir en artist i kurvorna”, skriver den amerikanska motorsajten Carscoops

Systemet Audi drive select ingår som standard. Med hjälp av det kan styrningen, växellådan, motorn och flapsen i avgassystemet påverkas efter förarens önskemål. Tre lägen finns att välja på: Comfort, Auto och Dynamic.

Standardhjulen är på 19 tum. Måtten på däcken är 235/35 fram och 255/30 bak.Bromsskivorna är 370 millimeter stora fram och 310 millimeter stora bak.

Spårvidden är 20 millimeter fram och 14 millimeter bak.

Lansering till sommaren

Bland tillvalen finns RS Sport suspension plus med aktiv stördämparutrustning.

Lanseringen av Audi RS3 Sedan är planerad till sommaren 2017. Audi har hittills bara nämnt länderna Kina och USA som marknad för sin RS3 Sedan. Om den kommer till Europa och Sverige är alltså ännu oklart.

Audi RS3 Sedan är tänkt att i första hand utmana Mercedes CLA 45 AMG.

 

Sugen på ny, häftig bil? Se har vad du får för din gamla!

Biltest: 5 folk-suvar gör upp i 10 ronder

Seat Ateca – betyg i 10 kategorier

I höst kommer många att göra verklighet av sina suv-drömmar. Anledningen: Seat har precis lanserat sin första suv. Kombinationen av pris, utrustning, design och köregenskaper gör Ateca till årets kanske allra bästa suvköp.

 

Kia Sportage – betyg i 10 kategorier

Kia har ritat om snygga Sportage och resultatet är en mindre Sorento utan mycket av den personlighet som gjorde Sportage till något speciellt på vägen. Ändå kommer nya Sportage att bli en storsäljare i Sverige. För svenskarna har en alldeles speciell kärlek till Kia.

 

Renault Kadjar – betyg i 10 kategorier

Den är snygg. Den är billig. Den är bekväm. Nya Renault Kadjar har många styrkor som kan göra den till en riktigt populär bil i Sverige. Men – den är inte perfekt.

 

Honda HR-V – betyg i 10 kategorier

Glöm gamla tråkiga och kantiga Honda HR-V. Här är lite tuffare och snyggare HR-V. Hondas lilla suv är en enkel men genomtänkt bil som passar många.

Mazda CX-3 – betyg i 10 kategorier

Det här är en av marknadens minsta suvar. Men den är en av de största karaktärerna. Vi hade tidigare konstaterat att Mazda CX-3 är komfortabel, snygg och rolig att köra. Nu står det klart att det också är en prisvärd bil.

 

Sugen på nya bil? Se vad du får för din gamla här!

Förlamad från nacken – kör Corvette igen

Han hade en ganska sen start på sin racingkarriär och det var först vid 33 års ålder, 1997, som Sam Schmidt debuterade i Indy Racing League. Men han nådde snabbt framgångar och kom femma i serien 1999.

Inför den efterföljande säsongen så provkörde Sam Schmidt sin bil på Walt Disney World Speedway. Han kraschade svårt efter fem månader i respirator visade det sig att han var förlamad från nacken och ner.

Men Sam Schmidt var inte färdig med racingsporten och startade teamet Sam Schmidt Motorsports, som firat stora triumfer i Indy-serierna.

Och nu har det otroliga hänt – trots sin förlamning har Sam Schmidt fått körkort igen, som den förste någonsin med en sorts självkörande bil. Och naturligtvis testade han på att ”bränna lite gummi” på racingbanan.

Det är i en Chevrolet Corvette Stingray, specialanpassad av företaget Arrow Electronics, som han med hjälp av sin andning och sina huvudrörelser kan köra. Så, helt självkörande är den ju inte utan fungerar med specialstyrning och fyra infraröda kameror.

Och Sam Schmidt hoppas stöta på polisen när han är ute och kör.

– Jag vill gärna bli stoppad. Men vad händer när de säger ”Visa mig dina händer”? säger han och skrattar.

Sugen på en modernare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Privatleasing: 44 tips på smarta familjebilar

11 smarta bilar att privatleasa

Allt fler väljer att privatleasa sina bilar – och det är så klart lockande att kunna köra runt i en helt ny bil för bara ett par tusenlappar i månaden. Dessutom slipper man en massa strul som kommer med att äga en bil. Vi har listat 11 modeller som vi tycker är vettiga alternativ för privatleasing.

Observera att priserna är cirkapriser och kan skilja en hel del mellan olika handlare.

 

12 bästa suvarna just nu att privatleasa

Privatleasing är årets hetaste trend på den svenska privatmarknaden. Och de flesta bilköpare letar efter en suv. Här kommer en lista på 12 riktigt bra suv-köp i mellanstorlek för den som vill teckna ett privatleasingavtal inför 2017.

Några av suv:arna är helt nya på marknaden, några är lite udda och spännande och ett par gamla favoriter till riktigt bra pris finns också med.

 

21 tips – bra bilar att privatleasa

Du kan få en helt ny bil – utan ha råd att köpa den. Allt fler väljer privatleasing när det är dags att skaffa bil. Och det är lätt att förstå varför. Med privatleasing slipper man lån, men slipper tänka på andrahandsvärdet – och när leasingavtalet löper ut kan man välja en ny bil igen.

Tänk på att priserna kan skilja mellan olika handlare – och det är bara ibland försäkringen ingår.

 

Sugen på att köpa ny bil? Se vad du kan få för din gamla här!

Största snackisarna på bilsalongen i Paris

Ola Källenius, Mercedes

Kommentar: Han började som lärling och är nu på väg att bli högste chef för hela Daimler-Mercedes. På sin väg mot toppen har Ola Källenius byggt om hela Mercedes och hela AMG-divisionen.

I Paris avslöjade Ola att Mercedes inom kort kommer att visa en ny så kallade Hyper Car där drivlinan från märkets dominerande F1-team ska plockas rakt av in i en vägbil. Det blir något alldeles extra, något vi aldrig sett och något för ett par få köpare.

I Paris tog också Mercedes det första steget mot en helt ny klass – EQ – av elbilar. Vid årets slut ska Ola Källenius kunna räkna in ett nytt försäljningsrekord och därmed har Mercedes kört om BMW och blivit världens mest sålda premiumbil.

Albert Biermann, Kia

Kommentar: Jag har träffat massor av höga chefer inom bilindustrin och lyssnat på mer eller mindre underbyggda teorier om framtiden och framtidens bilköpare. Men det var hälsosamt och uppfriskande att lyssna till Kias värvning från BMW – Albert Biermann. Det blev direkt så tydligt varför Kia gör som de gör – varför de inte ligger allra längst fram när det gäller teknisk utveckling.

Kia väntar helt enkelt in rätt ögonblick och rätt för dem är när bilkunderna vill ha en viss teknik. Smart.

Opel

Kommentar: Det var inte många år sedan Opel var ett rätt mossigt varumärke med lättklädda tjejer i montern och rätt ointressanta bilar. Men det har gått snabbt. Nu visade Opel den kanske allra mest potenta elbilen, i montern fanns både tjejer och killar och Opels marknadschef Tina Mueller kan visa upp ett helt nytt varumärke med en rad spännande bilar.

BILDEXTRA: 12 bästa bilnyheterna på bilsalongen i Paris

 

Volkswagen I.D

Kommentar: Det skulle vara lätt att krypa undan med svansen mellan benen. Lätt att gömma sig och låta allt blåsa över.

Men Volkswagen har använt krisåret till att titta inåt – och utåt. Det är med en helt ny energi som Volkswagen nu tar sig an världen och de kommande utmaningarna. En rejäl satsning på elbilar ska få alla att glömma den där illaluktande dieselsoppan.

 

Suvar

Kommentar: När Volkswagen pekar ut nya Tiguan som sin allra viktigaste bil och när VW-gruppens andra märken rullar fram den ena snygga suv:en efter den andra – Skoda Kodiaq och Audi Q5 är bara två exempel – så är det tydligt att suv:arna är den allra hetaste klassen i bilvärlden just nu.

Ska Volvo – som inte fanns i Paris – hänga med gäller det att skynda på lanseringen av nya XC40 och nya XC60.

 

Sportbilarna

Kommentar: Audi vågade i alla fall vara lite politiskt inkorrekta när de rullade från nya RS3 och en tävlingsversion av samma bil samtidigt som de avslöjade att de nu bildar Audi Sport för de allra häftigaste prestandamodellerna.

Men om Mercedes säljer relativt många AMG-bilar så ska Audi Sport nöja sig med ”exklusivitet”. Nya RS3 ser väldigt fräck ut i vilket fall.

Montrarna

Kommentar: Fler och fler tillverkare satsar på så kallade könsneutrala montrar – det vill säga att mondrarna bemannas av både tjejer och killar. Färre ställer lättklädda tjejer bredvid sina bilar. Och i de fall det ändå var övervägande stor andel tjejer som värdinnor hade de i år mer kläder på sig än tidigare år.

 

Nya bränslen

Förutom el snackade ingen i Paris om varken vätgas, biodrivmedel eller naturgas. Märkligt. Inte ens Toyota gjorde något större nummer av att de är mer eller mindre ensamma om att välja bort batteribilar för vätgasbilar.

 

 

Diesel

Kommentar: I spåren av dieselskandalen har det blivit väldigt tyst om dieselbränslet. Det är vanligt att ordet diesel knappt hörs vid presentationerna och ingen vill nämna diesel när de pratar framtid. Mercedes Ola Källenius erkände att diesel är nödvändigt i Europa för att nå ner till ett snittutsläpp på 95 gram per km men ingen vågar kliva fram och prata om hur länge vi ska ha dieselmotorer eller om syntetisk diesel eller biodiesel ens är ett alternativ.

Kanske beror en del av oviljan att prata diesel om att Paris tillhör de städer som vill förbjuda dieselbilarna…

 

Motorsporten

Kommentar: Många biltillverkare lastar in massor med pengar i motorsporten men få plockar hem satsningen under en bilsalong. Visst, Audi försökte när de presenterade nya Audi Sport-divisionen – ett sätt att försöka kopiera Mercedes framgång med AMG fast i mindre skala – men varför utnyttjade varken Audi eller något annat märke alla de världsstjärnor de har på lönelistan.

En Lewis Hamilton, en Mattias Ekström, en Felix Rosenqvist eller en Thierry Neuville hade lyft vilken presentation som helst.

Självkörande bilar

Det kanske allra hetaste de senaste åren var inte alls lika mycket i fokus den här gången. Inte så mycket grafik, inte så mycket stora ord. De flesta verkar ha förstått hur svårt det här är och att det krävs tydligare styrning från myndigheterna innan bilindustrin kan ta nästa steg.

Till att börja med handlar det om att ett beslut måste tas inom eu där biltillverkarna tillåts ta över ansvaret från föraren. Först när det är bestämt kan bilindustrin gasa igen.

De som inte var där

Kommentar: Visst märktes det att märken som Volvo, Ford och Mazda inte var på plats. Det fanns en hel del tom monteryta och jag tycker också att det var något förre journalister på plats. Ett märke som BMW höll en märkligt låg profil och ska vi vara ärliga så var det få riktigt stora bilnyheter.

Inte ens de franska tillverkarna orkade med det där lilla extra. Paris-salongen får akta sig om den inte ska bli en parantes mellan Frankfurt och Genève.

Volvo måste återkalla över 100 000 bilar

Återkallelsen omfattar personbilar och stadsjeepar av modellerna XC90 suv, S90 och V90 från åren 2016 och 2017.

AP har hämtat uppgifterna, om vilka följder felet kan orsaka, ur dokument som Volvo lämnat in till amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheter.

Så här förklarar Katarina Adamsson, kommunikationsdirektör på Volvo Cars, felet med dräneringsslangen.

– Syftet med slangen är att leda bort kondens från luftkonditioneringen. Om felet förekommer kan det leda till fukt inne i kupén, vilket i sin tur kan leda till funktionsproblem i luftkonditioneringen. I ett längre perspektiv kan det påverka andra elektriska system, säger hon till TT.

BILDEXTRA: 12 bästa nyheterna på bilsalongen i Paris

Färre än en procent måste åtgärdas

Katarina Adamsson poängterar att dräneringsslangen inte monterats fel på alla de 127 000 bilarna som är aktuella för återkallning.

Enligt Volvo är det färre än en procent av 127 000 bilarna som förväntas behöva reparationer, men Volvo säger sig för säkerhets skulle vilja få alla fordonen inspekterade.

Några olyckor eller skador ska inte ha rapporterats i samband med felet. Volvo fick kännedom om problemet via ”rapporter från fältet”, skriver AP, enligt Cnbc.

– Det är ett konsekvent kvalitets- och säkerhetsförbättringsarbete från vår sida som gör att vi jobbar med den här typen av återkallningar, säger Katarina Adamsson.

Inleds 14 november

Återkallandet är planerat att inledas den 14 november. Det är frivilligt och kostnadsfritt för bilägarna, enligt Volvo.

– Berörda Volvoägare kommer att kontaktas och uppmanas höra av sig till sin närmaste auktoriserade Volvohandlare, säger Katarina Adamsson.

Återförsäljarna kommer att kontrollera den aktuella dräneringsslangen och byta ut den om det behövs. Ledningar kan också behöva uppgraderas.

 

Sugen på ny bil? Kolla här vad du får för din gamla!

Mitsubishi visar upp hybridnyheter i Paris

Mitsubishi Ground Tourer med tillägget PHEV Concept är en fyrhulsdriven suv med nästa generations plug-in hybridteknik. Räckvidden är upp till 12 mil på ren el.

Den totala räckvidden är 1 200 kilometer med full bensintank och fulladdade batterier. Koldioxidutsläppen stannar, enligt Mitsubishi, under 26 gram per kilometer, vilket ska ge modellen bäst resultat i plug-in hybrid segmentet.

Hybridsystemet bygger på konceptet med Outlander PHEV, det vill säga ett system byggt från grunden snarare än en anpassning av ett fordon med förbränningsmotor till Plug In-Hybrid.

Ett batteripack på 25 kWh med hög energitäthet har placerats under golvet.

Modellen har tre elmotorer – en fram och två bak – samt en bensindriven förbränningsmotor.

Designen följer Mitsubishis nya formspråk ”Dynamic shield”.

Det stora glastaket ska ge en känsla av rymd och bidra till en öppen och ljus känsla i kupén.

Outlander PHEV uppdateras

Den andra bilen som Mitsubishi visat i Paris – Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid – har hittills sålt i 108 000 exemplar i Europa. Nu lanseras en uppdaterad modell.

– De allra största förändringarna gäller den prioriterade eldriften och säkerheten. En stor teknisk förändring är att man nu med en enkel knapptryckning kan styra när man vill köra enbart på el. vilket gör att man kan göra alla kortare resor helt eldrivna.

– Även säkerhetssystemet är uppgraderat, bland annat genom att bilen har utrustats med en ny radio. Den är kompatibel med Apple CarPlay vilket gör att föraren med rösten kan styra navigation, telefon och textmeddelande under körning, utan att ta fokus från körningen, säger Anders Erngren, produktchef på Mitsubishi Motors, i ett pressmeddelande.

Han framhåller också att autobromssystemet är utvecklat så att det nu även känner av gångtrafikanter. Nytt är även Döda vinel-varningen som upptäcker svårsedda fordon.

Nya Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid kommer att lanseras i Sverige i månadsskiftet oktober/november.

 

Sugen på ny elbil? Se här vad du får för din gamla bil!

Svenska rallyt kan tappa tävlingsdagar

Internationella bilsportförbundet, Fia, planerar för 14 deltävlingar i rally-VM 2017. Och trots problemen med boende tillräckligt nära det kalla vintervädret finns Sverige med i den kommande kalendern.

Enligt uppgifter till bilsportsajten Autosport kommer inte Fia att tillåta fler än 14 deltävlingar framöver. Men när fler länder vill arrangera så kan en lösning bli att varje deltävling kortas.

– Vi har redan inlett ett arbeta med att se om deltävlingarna i Europa kan kortas på något sätt. Istället för att ha tävlingar över 35 mil som i dag kan de köras över 25 mil och på halva tiden, säger Fia:s rallychef Jarmo Mahonen.

Kina gör comeback

Jämfört med 2016 så kommer Kina att göra comeback igen.

I år tvingades Kina-arrangören ställa in med kort varsel men de får en ny chans nästa år. Enligt Mahonen kan det bli aktuellt att växla mellan olika länder i Asien och Australien.

Förutom Kina vill Japan, Nya Zealand, Malaysia och Korea arrangera VM-deltävlingar. Korea är ett logiskt resultat av att Hyundai tillhör de större teamen och redan nästa år kommer japanska Toyota in i serien.

***

Häng med nu, det här är ett spännande pussel i F1-depån. Att flera team väntar med sina förarval för 2017 beror främst på att Sergio Perez inte bestämt sig för om han vill köra för Renault eller Force India, där det senare teamet har ägarbekymmer.

Perez stannar i Force India. Bottas stannar i Williams. Mercedes flyttar Pascal Wehrlein till Williams. Esteban Ocon går tillbaka till Renault och Mercedes behöver en ny talang till Manor i stället för Wehrlein.

Allt det här bäddar för att Mercedes ger sin allra mest talangfulla förare chansen i Manor: Felix Rosenqvist.

Visst låter det logiskt. Och spännande.

***

Som ni vet ska Felix Rosenqvist köra Formel E med debut i Hong Kong den 9 oktober. Och det är tydligt att Formel E är ett hett mästerskap. BMW är den senaste tillverkaren som beslutat att titta närmare på serien. BMW ska också göra comeback i World Endurance Championship och 24-timmars på Le Mans 2018. Det bådar gott för två svenska talanger i BMW-familjen: DTM-stjärnan Tom Blomqvist och unge Victor Bouveng.

***

Ändå ett stort grattis till Cyan Racing som tog sin första seger i WTCC genom Thed Björks tuffa omkörning på sista varvet i söndags.

***

Ett skadedrabbat Minnesota Vikings mötte fjolårets Super Bowl-lag Carolina Panthers. På bortaplan. Med QB-stjärnan Cam Newton i storform. Det kunde väl bara sluta på ett sätt? Jo, Vikings tog en bragdseger tack vare en enormt bra defensiv. Coachen Mike Zimmer är favorit till titeln Årets coach.

Ny karttjänst hjälper dig hitta parkering

Tjänsten som ägs av en grupp tyska biltillverkare via företaget Here kommer att rulla ut nästa år. Den fungerar via sensorer i bilarna. Förutom var närmaste parkeringsplatser finns – gata för gata och i realtid – kommer karttjänsten att upplysa om olika betalningsalternativ när det gäller parkering samt även upplysningar om närliggande vägarbeten.

Även data om trafikförhållanden, risker och vägskyltar kommer att samlas in.

Plattformen kommer att registrera fordonets hastighet, läge och riktning. Videofilmer av faror på vägen kommer också att fångas upp av en framåtvänd kamera på bilarna.

Andra bilmärken kommer att ansluta sig till tjänsten längre fram, enligt Here, som tagit fram den digitala karttjänsten.

Nödvändigt med den här typen av samarbeten

Ägare till Audi, BMW och Mercedes Benz-bilar som införlivas med tjänsten kommer inte att behöva göra någon speciellt för att sända eller ta emot data.

– Vi tror att industriella samarbeten är nödvändiga för att ta itu med de stora utmaningar som trafikanter möter överallt. Vad vi ser idag är att tekniken och fordonsindustrin går samman för att skapa tjänster som kommer att höja körupplevelsen för miljarder människor, säger Heres vd, Edzard Overbeek, enligt sajten bbc.com.

Företaget Here såldes från Nokia till den tyska biltillverkargruppen förra året. Prislappen var på 22 miljarder kronor.

 

Sugen på ny bil? Kolla här vad du får för din gamla!

Officiell: Nya Land Rover Discovery

Nya Land Rover Discovery – den femte i sin generation – har nu blivit presenterad på den pågående bilsalongen i Paris.

Bilen har, som sagt, en hel del att svara upp till. Superlativen från Land Rover är många. ”Världens bästa familje-suv” är bara ett i mängden av lovord.

”Nya Land Rover Discovery är en fullstor, treraders, sjusitsig suv med oslagbar kapacitet och mångsidighet. Den förkroppsligar Land Rovers strävan efter att överträffa förväntningar genom att kombinera efterfrågade detaljer med en okuvlig äventyrsanda.”

Så står det bland annat i en pressrelease från den brittiska biltillverkaren Land Rover.

Kan vada i 90 cm djupt vatten

Bilen ska, enligt Land Rover, kunna köra i ett upp till 90 centimeter djupt vatten. Markfrigången är 283 millimeter vid krypkörning upp till 50 kilometer i timmen.

Lastkapaciteten är mycket stor. Ifall båda baksätesraderna fälls ner och det blir lastad till taket är lastvolymen 2 406 liter,enligt motorsajten Carscoops. Dessutom finns en rad fack där olika saker kan förvaras.

Ifall alla sittplatser är upptagna krymper bagagevolymen dock till 258 liter. Men då kan en släpkärra hängas på. Bilen får dra upp till 3 500 kilo.

Samtidigt är den relativt lätt. 480 kilo har försvunnit jämfört med föregångaren. Detta tack vare konstruktionen i lättviktsaluminium.

Måtten på nya Land Rover Discovery är:

Längd: 497 centimeter.

Bredd: 222 centimeter.

Höjd: 184,6 centimeter.

Säljstart till våren – börjar på 523 900 kronor

Motoralternativen är dels en 2,0-liters dieselfyra med 240 hästkrafter och 500 Nm samt en 3,0-liters V6-diesel med 258 hästkrafter och 600 Nm. Dessutom – med bensin – en kompressormatad 3,0-liters V6:a med 340 hästkrafter och 450 Nm. CO2 utsläppen är från 159g/km.

Accelerationen från 0-100 kilometer i timmen – med 3,0 liters V6:an – går på 7,1 sekunder. Åttastegad ZF-automat är standard på alla tre motorerna.

Vidare har bilen försetts med upp till nio USB-portar och sex 12-volts laddningsuttag.

Nya Land Rover Discovery kommer att börja säljas från och med våren 2017. Priset blir från 523 900 kronor.

 

Sugen på att köpa häftig ny bil. Se här vad du får för din gamla!