Det engelska laboratoriet TRL har testat åtta bakåtvända och en framåtvänd barnstol för Testfaktas räkning. Stolarna frontalkrockades i 50 kilometer i timmen och utsattes för en sidokollision i 24 kilometer i timmen. Dockan som användes i testet motsvarar ett barn på 18 månader.
– Testet visar först och främst hur viktigt det är att välja en bakåtvänd barnstol. De krafter som nacke och mage får ta emot vid en frontalkollision är direkt livsfarliga med den framåtvända stolen, säger Anders Kullgren, professor i trafiksäkerhet och forskningschef på Folksam, till Testfakta.
Välj alltid bakåtvänd bilbarnstol
Det är alltså bakåtvänt som ska väljas. Men testet visar att det skiljer en hel del mellan de bakåtvända bilbarnstolarna.
Vid frontalkollisionen reducerar Axkid och Biltemas stolar kraften som når nacken fem till fem gånger mer än stolen från Be Safe – som dock i övrigt hade bra resultat.
Förklaringen till det ligger i lutningen, enligt Anders Kullgren.
– Det är tydligt att Biltemas och Axkids stolar är mer upprätta vilket ger bättre skydd för nacken. Samtidigt kan jag tycka att Biltemas stol sitter väl upprätt och risken är att barnets huvud faller framåt vilket inte heller är bra, säger Anders Kullgren till Testfakta.
Bilbarnstolarna är monterade enligt tillverkarnas instruktioner. Men det går också att själv justera stolsvinkeln eller ändra lutningen med hjälp av stolsbenet.
– Självklart bör man följa instruktionerna, men det är viktigt att inte luftningen blir för stor. Man ska till exempel inte försöka luta stolen för att barnet ska kunna sova bättre, säger Anders Kullgren.
Alla bakåtvända bilbarnstolar får ända godkänt vid frontalkollisionen – och det är klart viktigast, enligt Testfakta, som genomfört oberoende laboratorietester sedan 2001.
De har sämsta skyddet
Denna typ av krockar får oftast allvarligare utgång är andra krockar.
Men även en krock från sidan kan vara farlig och här skiljer det sig desto mer mellan de testade bilbarnstolarna.
Skyddet vid sidokollision testades enligt den nyare standarden R129 – den är hälften av stolarna i testet certifierade för. Dessa stolar får generellt bättre resultat vid krock från sidan och de har framför allt bättre skydd för huvudet.
Sämst skydd för huvudet har Biltema och Britax, som båda ligger 30 procent över gränsen för när det börjar bli farligt.
– Det beror på att sidoskydden inte har lika bra energiupptagning och att de inte lyckas hålla kvar huvudet i stolen lika bra, säger Anders Kullgren.
När det gäller nackskyddet vid krock från sidan är Concord klart sämre än övriga. Concord har bland de bästa skydden vid en frontalkollision, men vid en krock från sidan blir dragkraften i nacken anmärkningsvärt hög.
Enligt laboratoriet TRL gled huvudet ur sidoskyddet vid kollisionen. Det är inte förvånande, enligt Anders Kullgren.
– Jämför man Concord med Cybex, som har bäst nackvärden, blir skillnaden slående. I Cybex är huvudet helt omslutet av stolen medan Concord har ett separat huvudskydd som är alldeles för litet, säger Anders Kullgren.
De dåliga resultaten vid sidokrocken innebär att Concord ”bara” slutar på andraplats i testet. Testvinnare blir i stället bilbarnstolen från Cybex. Dess resultat vid båda krockarna är genomgående bra. Dessutom är Cybex bilbarnstol lätt att montera och använda.
5 VIKTIGA RÅD OM BILBARNSTOLAR
1. Barn upp till cirka fyra, fem år ska alltid åka bakåtvänt. Det minskar risken för dödsfall vid kollision med fem gånger.
2. Var noga med längdmåtten när du väljer stol, särskilt om du har ett längre barn. Ögonen eller öronens överkant får aldrig hamna över kanten på kanten.
3. Välj en stol som är Plus-testad. Det ska garantera bra skydd för nacken, vilket är mycket viktigt.
4. Se till att installera stolen rätt. Det kan vara helt avgörande vid en krock. Tänk på att inte montera stolen med för mycket lutning. Vinkeln bör inte bara vara mer än 30 grader från vertikalt läge.
5. Ur säkerhetssynpunkt har det ingen betydelse om barnet sitter fram eller bak i en bakåtvänd bilbarnstol. Men du ska koppla ur airbagen ifall bilbarnstolen är placerad i framsätet.