Dagsarkiv: oktober 18, 2016

Vässad drömversion av BMW M4 lanseras

– Aldrig tidigare har en av våra upplagemodeller varit så nära kopplad till motorsporten, säger Frank van Meel, vd för BMW Motorsport, i ett pressmeddelande.

Och visst handlar det här om siffror i äkta racingklass. Jämfört med den serieproducerade BMW M4 är allt häftigare.

De 500 hästkrafterna (69 mer är vanliga BMW M4) tar bilen från 0-100 kilometer i timmen på 3,8 sekunder. Topphastigheten på den 200 kommersiella exemplaren har begränsats till 305 kilometer i timmen.

Vridmomentet är på 600 Nm vilket är 50 mer än på vanliga BMW M4. Uteffekten har ökats med 51 kW till 368 kW.

Den raka sexcylindriga dubbla turbomotorn drar 8,5 liter bensin per 100 kilometer. CO2-utsläppet ligger på 199 gram per kilometer.

Bakom de respektabla prestandasiffrorna ligger en innovativ vatteninsprutningsteknik, som även används i BMW M4 GTS. Kylningen av förbränningskamrarna, som möjliggjorts genom denna teknik, ökar avsevärt motorns värmerelaterade funktionsgräns.

Går bara att beställa i alpinvitt

BMW M4 DTM Champion Edition kommer bara att vara tillgänglig i alpinvitt. I exteriördesignen påminner den förstås mycket om racerbilarna i DTM, som producerats av BMW Motorsport.

”Modellens nära band med BMW-märkets framgångar i – förmodligen – världens mest populära internationella standardvagnsserie blir uppenbart vid första anblicken, skriver BMW.

BMW M4 DTM Champion Edition har ett distinkt racerbilutseende, inte minst tack vare den bakre diffusorn och den stora bakre vingen som är fastmonterad på bakluckan.

Bilen är byggd med flera lättviktskomponenter. Bland annat motorhuven, taket och bakre diffusorn är tillverkad i kolfiber. Dubbelflödes-sportavgassystemet med två par slutrör är gjord i exceptionellt lätt titan.

Ett optimalt väggrepp utlovas med Michelin Pilot Sport Cup 2 högpresterande däck med dimensionerna 265/35 R19 fram och 285/30 R20 bak. De är utformade speciellt för körning på tävlingsbana och monterade på lätta legeringar.

Keramiska bromsar ska, enligt BMW, garantera bromsverkan även i tuffa tävlingsförhållanden. Fjädringen är mekaniskt justerbar så att bilens köregenskaper kan anpassas efter personlig smak.

Kostar 1 440 000 kronor

I interiören råder en ”elegant atmosfär”, enligt BMW. Till den sortens atmosfär bidrar det exklusiva materialet alcantara. Baktill i interiören sitter en vit störtbåge.

BMW förväntar sig att deras M4 DTM Champion Edition kommer att bli ett mycket eftertraktat samlarobjekt.

Priset då?

Ja, smakar det så kostar det. BMW M4 DTM Champion Edition går lös på 1 440 000 kronor. Fast det avskräcker nog inte målgruppen som omfattar rika samlare.

 

Sugen på häftig bil? Kolla här vad du får för din gamla!

10 riktigt bra begagnade kombi för vettigt pris

Prisnivå: 115 000-170 000 kronor.

Kommentar: VW Passat är en av Sveriges mest populära bilar de senaste åren och det märks på utbudet. Här finns en rad bilar mellan tre och fyra år gamla. Passat B6 presenterades sommaren 2005 och modellen ansiktslyftes 2010. Nästa generation VW Passat kom till modellåret 2015, med en helt ny plattform. Köper du årsmodeller 2011-2013 handlar det om att hitta rätt drivlina.

Fyrhjulsdrift, 4Motion, påverkar priset tydligt.

Vårt tips är att välja den pålitliga tvålitersdieseln med eller utan automatlåda och med eller utan fyrhjulsdrift, beroende på plånbok.

Här finns dyraste och billigaste bensinen

1. Hongkong 16 kr

2. Norge 15,23 kr

3. Nederländerna 14,37 kr

4. Israel 13.95 kr

5. Italien 13, 94 kr

6. Danmark 13,73 kr

7. Grekland 13,68 kr

8. Turkiet 13, 44 kr

9. Sverige 13.,25 kr

10. Portugal 13,19 kr

HÄR ÄR BENSINEN BILLIGAST

1. Venezuela 0,05 kr

2. Saudiarabien 2,05 kr

3. Iran 2,90 kr

4. Malaysia 3,51 kr

5. Nigeria 3,93 kr

6. Ryssland 5,03 kr

7. Indonesien 5,05 kr

8. USA 5,56 kr

9. Colombia 5,92 kr

10. Egypten 6,01 kr

Liten bil som växt – men till ingen nytta

Fords förre vd Alan Mulally hade rätt i en sak: de stora biltillverkarna mår bra av att bygga en modell som fungerar över hela världen. Mulallys slagord One Ford drev till exempel ut bilmärken som Volvo, Jaguar, Land Rover och Aston Martin från Ford-familjen. Ford skulle fokusera all sin kraft på att bygga bilmodeller med Ford-märket som fungerade att sälja över hela världen.

Helt rätt.

Men det kan ändå gå helt fel.

Ford bytte 2008 ut den gamla och oerhört fula modell Ka till en funktionell och helt okej småbil. Gamla Ka var en sån där bil som varje gång jag såg den ville kliva fram, knacka på rutan och fråga: varför valde du den här bilen?

BETYGET: Så klarar sig Ka+ i 10 kategorier

Ny – men känns gammal

Den Ka som funnits de senaste åtta åren har mer varit en mindre version av Fiesta – en, som sagt, helt okej småbil.

Nu har den globala strategin gett oss Ka+. Bilen byggs i Fords fabrik i Indien och har växt, blivit högre och rymligare i kupén.

De stora bakdörrarna ger Ka+ en rejäl konkurrensfördel, det är lätt och bekvämt att kliva in i baksätet. Och gott om plats för benen. Jag sitter hur lätt som helst bakom-mig själv och ser jag på bilen utifrån så begriper man nästan inte hur det har gått till.

Inredningen är som den var i bilar för fem, sex år sedan – kryddad med Ford Sync som ändå gör det möjligt att koppla in en smartphone. Men Ford har valt att inte alls plocka i bildskärmar och sånt – allt sköts med knappar och vred och syns i en liten, liten skärm på instrumentbrädan.

Jag förstår att det inte går att ösa på med den typen av finesser i en riktigt billig småbil.

Problemet Ford får när de ska bygga en liten och billig småbil för hela världen är att den blir i grunden för dålig för Europa. Om Ford hade frågat Nissan så kunde de ha berättat när de gjorde samma sak med Micra.

BETYGET: Så klarar sig Ka+ i 10 kategorier

Tung styrning, svag motor och väldigt mjuk fjädring

Ka+ har 15-tumshjul och en styrning som är både tung och nervös. Chassit är väldigt mjukt och en femstegad manuell låda ska försöka få fart på den svaga motorn.

Ka+ är kraftigt undermotoriserad – alltså helt enkel för svag. När jag kör 70-80 km/tim och trycker på gasen händer ingenting. Ingenting. 0-100 km/tim på drygt 13 sekunder är smickrande siffror.

Jag sitter ändå hela tiden och letar efter en sjätte växel, motorn varvar hårt och låter mycket.

Gamla Ka var en bättre småbil och också väldigt populär bland ungdomar. Ja, kanske inte i Sverige, men ute i Europa. Modellen var också väldigt vanlig som hyrbil.

Jag befarar att det är så Ford tänkt nu också – en billig Ford går att kränga till många oavsett teknisk nivå.

Men hyr du en Ka+ blir du nöjd med utrymmet men missnöjd med motor och köregenskaper. Och köper du en Ka+ till din tonåring så ska du veta att vägegenskaperna inte kommer att hjälpa din oerfarna förare att undvika hinder eller reda ut besvärliga situationer.

BETYGET: Så klarar sig Ka+ i 10 kategorier

3 Konkurrenter:

Hyundai i10 – Läs testet här

Nissan Micra

Opel Karl – Läs testet här

 

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här