Dagsarkiv: oktober 27, 2016

Polisen maktlös mot förare utan körkort

Han ger ett exempel:

– Polisen kommer på plats på en trafikolycka och då visar det sig att den ena parten har ett utländskt körkort, som består av en pappershandling med ett påklistrat foto, och man är inte folkbokförd i landet utan man är asylsökande. Och vi misstänker att den här körkortshandlingen inte är riktig.

Enligt lagen behöver en person som inte är folkbokförd i Sverige ha svenskt körkort. Och varje dag säger sig polisen stöta på förare som man misstänker visar upp falska utländska körkort. Ibland sker detta vid nykterhetskontroller men också i samband med olyckor.

– Det är inte ovanligt att vi åker på en misstänkt rattfylla efter tips om en vinglig färd, där det visar sig att föraren inte har en giltig körkortshandling, säger Niclas Ekbom.

En enda utredning pågår

Hur kan då polisen vara säkra på att körkorten inte är äkta?

– Några gånger har vi lagt mödan till och gått till botten med sådana här körkortsfall. Och då har det visat sig att vi haft rätt, säger Niclas Ekbom.

Men det är mycket få polisutredningar i Norrbotten som pågår om falska utländska körkort. I residensstaden Luleå exempelvis är det bara ett sådant ärende som pågår. Flera poliser som SVT-nyheter pratat med berättar att de oftast låter bli att rapportera in den här typen av misstankar.

”Väljer att titta åt andra hållet”

– Jag tror det beror på att man vet att bevisbördan ligger på polisen. Väljer polismännen att rapportera detta kommer det att följas av långvariga utredningsåtgärder som tar mycket tid och resurser. Därför väljer man att titta åt andra håller. Och det behöver inte vara tjänstefel. Det finns ju möjlighet att lämna rapporteftergift på brott man kan föranleda endast kommer att resultera i böter, säger Niclas Ekbom.

Nu vädjar Norrbottenspolisen efter krafttag.

– Vi skulle vilja att det fanns ett krav på ett enhetligt körkort. Och att den bilförare som kommer till Sverige blir uppdaterad på de körkortsregler som gäller. Det här är ett systemfel, vi behöver en lagändring som är anpassad efter rådande omvärldsläge, säger Niclas Ekbom.

LÄS MER: Okej att köra utan körkort enligt tingsrätten

Ericsson kan byta F1-team inför 2017

Förare efter förare bekräftade att de tänkte stanna i sina respektive team inför F1-säsongen 2017. Men när Nico Hülkenberg värvades av Renault tog spekulationerna fart på allvar.

Tyske Hülkenberg tävlar i år för Force India, ett team som använder motorer från Mercedes och som därmed nämns med stor respekt i depån. Force India anses vara ett av de bättre teamen bakom topptrion Ferrari, Mercedes och Red Bull.

Marcus Ericsson har ännu inte skrivit på något kontrakt för 2017 och även om han sagt att han ”troligtvis” stannar i Sauber-stallet, som är under uppbyggnad igen, så avslöjar han för brittiska Autosport att han tittar på Force India-teamet.

”Öppnats en ny möjlighet”

– Det har öppnats en ny möjlighet nu hos Force India. Jag vill vara i bästa möjliga team 2017 och Force India ser väldigt bra ut för tillfället, säger Ericsson till Autosport.

Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh medgav också nyligen i Viasats F1-podd att Marcus Ericsson är aktuell för en plats i Force India.

– Vi tittar på det. Det vore dumt att inte göra det eftersom vi inte skrivit på något kontrakt för nästa år, och nu med platsen i Force India ledig så måste vi titta på vilka möjligheter som finns, säger Marcus Ericsson.

Men det finns fler förare som jagar Force India-sitsen. Marcus Ericssons teamkompis Felipe Nasr, fransmannen Esteban Ocon, tyske Pascal Wehrlein, danske Kevin Magnussen och britten Jolyon Palmer är alla med i snacket. Plus alla förare som i dag står utanför F1 helt.

Tveksamheter om Force India

Ocon anses mer eller mindre given som teamkamrat till Hülkenberg i Renault och Wehrleins framtid avgörs av hur mycket Mercedes är villiga att rabattera sina motorer till Force India eller något annat team.

Ericsson och Nasr jagar sitsen på egna meriter och eventuellt ett antal sponsormiljoner. Till saken hör också att finansiärerna bakom Marcus Ericsson köpt Sauber-teamet vilket anses vara en stor anledning till att han till slut stannar i teamet för att bygga upp det från grunden.

Flera förare tvekar också om Force India vars ägarstruktur är något knepig och där det påstås att pengarna är på väg att ta slut.

Långt bak i F1-kön finns också Felix Rosenqvist som via sina Mercedeskontakter kan få en chans i Manor-stallet. Förutsatt att flera andra pusselbitar faller på plats.

Alfa bygger Giulia-kombi

Många biltestare har förförts av de fina köregenskaperna i Alfa Romeo Giulia. Den nya modellen – som av alla förståsigpåare betecknas som helt avgörande för Alfa Romeos överlevnad – ska också stå som grund för en rad nya bilmodeller.

Alfa Romeo planerar för både större och mindre varianter av Giulia samt suv:ar och crossovers.

Under Årets Bil-juryns testvecka i Danmark var Alfa Romeos ingenjörer mycket intresserade av Jagúars suv F-Pace vilket förstås beror på att det inom kort kommer att presenteras en Jaguar-konkurrent med Alfa Romeo-märke.

Kombi stort i premiumsegmentet

Och nu har branschtidningen Autonews med hjälp av analytiker på Jato Dynamics fått fram att Alfa Romeo också tänker lansera en kombiversion av Giulia.

Anledningen är förstås att kombisegmentet bland premiummärkena svarar för den större delen av försäljningen. Enligt Jato Dynamics svarar kombibilarna för 42 procent av försäljningen i premiumsegmentet i mellanklassen medan sedan-bilarna bara står för 33 procent.

Alfa Romeo Giulia har funnits till försäljning sedan i maj och har gjort ett bra intryck i Europa så här långt. Bland annat var Giulia den fjärde mest sålda mellanklassbilen i premiumsegmentet i september. Nu planerar också Alfa Romeo för säljstart i USA och målsättningen är att nå en total försäljningsvolym på mellan 75 000 och 100 000 bilar per år bara för sedan-modellen.

Kan användas till Jeep

Plattformen som Alfa Romeos utvecklingsavdelning skapade för Giulia kan varieras mycket och ska eventuellt också kunna användas för kommande Jeep-modeller.

Fiat-chefen Sergio Marchionne har bekräftat att Alfa Romeo suv Stelvio kommer att presenteras på bilsalongen i Los Angeles nästa månad med säljsstart över hela världen under första kvartalet 2017. Stelvio använder samma plattform som Giulia och ska konkurrera med modeller som Audi Q5 och BMW X3.

 

Här är säljsiffrorna i Europa under september månad för Alfa Romeo Giulia och konkurrenterna:

  • Mercedes C-klass 4300
  • BMW 3-serie 3033
  • Audi A4 2091
  • Alfa Romeo Giulia 1718
  • Jaguar XE 845
  • Volvo S60 340
  • Lexus IS 340
  • Infiniti Q50 209

 

Siffrorna för årets första nio månader:

  • Mercedes C-klass 35568
  • BMW 3-serie 24931
  • Audi A4 23803
  • Jaguar XE 8709
  • Alfa Romeo Giulia 5105
  • Volvo S60 4981
  • Lexus IS 2755
  • Infiniti Q50 1635

Skämt om självmord i reklam för Volvo XC90

Filmen kallas ABC of Death och finns på den digitala plattformen Youtube. Filmen ser ut som en officiell Volvo-reklam i tilltal och med rätt logotyp i slutet av filmen.

Men Volvo tar avstånd från allt samröre med skaparna av reklamfilmen.

– Vi känner till filmen och var den kommer ifrån men det här är självklart ingen officiell reklamfilm från Volvo, säger en talesperson från Volvo Cars.

Kommer ni att vidta några åtgärder mot filmmakarna eller försöka få den bortplockad från Youtube?

– Det är inget vi har pratat om. Vad vi gör är att vi poängterar för alla som hör av sig att det här inte kommer från Volvo, inte alls. Och det är viktigt att poängtera.

Tre personer som hängt sig

I filmen råkar en rad människor riktigt illa ut och det förekommer också en scen där tre personer har hängt sig. I slutet av filmen rullar en Volvo XC90 fram på en gata samtidigt som en man går över gatan med ett gäng hundar. Som filmen byggts upp är det meningen att mannen med hundarna ska bli överkörd – han har oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle, precis som flera andra i filmen.

Mannen som kör bilen får en hjärtattack men tack vare autobromsfunktionen i Volvo XC90 överlever mannen på gatan och alla hundarna.

Daniel&Dorian är en tysk filmduo som tidigare gjort uppmärksammade filmer. Bland annat en om spritmärket Johnnie Walker.

Volvo på väg mot vinstrekord igen

Volvo Car Group har redovisat sina siffror för det tredje kvartalet 2016. Och allt pekar på ett nytt rekordår för Volvo, rekord både vad gäller ren vinst och i försäljning av bilar. I fjol passerade Volvo med nöd och näppe en halv miljon sålda bilar men i år kommer försäljningen att ticka en bra bit över 500 000 bilar.

Att nybilsförsäljningen tagit fart på flera marknader syns också i resultaträkningen. Volvo kan redovisa en vinst för det tredje kvartalet 2016 på drygt två miljarder kronor. Läggs det till vinsten för årets första halvår landar vinsten på drygt 7,6 miljarder kronor.

Den så viktiga vinstmarginalen – alltså hur mycket Volvo tjänar på varje krona som spenderas – har också ökat, från 3,5 procent under tredje kvartalet 2015 till fem procent samma period i år.

XC60 och V40 säljer allra bäst

Bland Volvos bilmodeller så är det fortfarande XC60 och V40 som säljer allra bäst – vilket kan vara en aning oroande eftersom det är modeller som är utgående. Volvo kommer nästa år med en ny XC60 som ska försöka upprepa föregångarens succé. Nya XC90 är Volvos tredje bäst sålda modell och har hittills i år sålt 66 000 bilar.

Volvo fortsätter att sälja bra i både USA och Kina med tydliga försäljningsökningar bland flera bilmodeller. Volvo hoppas också att försäljningen av nya S90 och V90 ska ta fart under andra halvåret 2016.

Jumbolistan: Här är årets tio sämsta bilar

Consumer Reports underlag till listan samlas in från bilägarna. Data har utvärderats från över en halv miljon nya bilar.

10. FIAT 500L

Här handlar bilägarnas klagomål framförallt om elektroniken inne i bilen samt krånglande automatisk växellåda.

9. CHEVROLET TAHOE – GMC YUKON

Tvillingarna Chevrolet Tahoe/GMC Yukon drabbas av problem med vibrationer i ratten och krånglande elektronik.

8. FORD FIESTA

Vanlig i Sverige är denna bil som kritiseras för störningsljud, läckage, kärvande växellåda och slirande koppling.

7. RAM 2500

För denna pickup gällde anmärkningarna framförallt vibrationer i ratten samt fel i sensorerna och 4WD-komponenterna.

6. TESLA MODEL X

Den uppmärksammade elbilen har gjort många av sina amerikanska ägare besvikna på lås- och klimatsystemet, elektroniken samt dess karakteristiska Falcon-wing-dörrar.

LISTA: 8 nya bilar säljarna försöker lura på dig

5. CHRYSLER 200

Den nio-växlade automatväxellådan är i fokus för klagomålen. Ibland byter den inte växel som den ska. Ibland får den inte bilen att röra sig.

4. CHEVROLET SUBURBAN – GMC YUKON XL

Läckande sollucka, växellådeproblem, felande elektronik samt dåliga 4WD-komponenter gäller problemen här.

3. JEEP RENEGADE

Bitar från karossen faller av, bromsarna krånglar liksom växellådan. Det är vad kritiken gäller för denna bil som ligger på en föga hedrande bronsplats.

2. FORD FOCUS

Många exemplar av denna bil – på listans skämmiga silverplats – rullar på svenska vägar. Mest klagomål gäller en krånglande växellåda vilket medför att körningen blir ryckig i låga hastigheter.

1. CADILLAC ESCALADE

Här är ettan och samtidigt den stora förloraren. Kritiken handlar om vattenläckage från takluckan, ett infotainmentsystem som inte fungerar samt AWD-system som fastnar i 4WD-läge.

”Går inte att jämföra amerikansk Focus med europeisk”

 Erik Lindham, informationschef på Ford i Sverige menar att de dåliga resultaten i USA inte speglar kvaliteten på bilarna som säljs här i Sverige.

– Jag anser att de två Ford-modeller som är upptagna på denna lista blir orättvist belysta. Både Fiestan och Focusen byggs i Tyskland med andra underleverantörer och specifikationer än USA. I artikeln målas det upp som att det är de amerikanska bilarna som rullar på svenska vägar. Det går inte att jämföra en amerikansk Focus med en som är byggd i Europa. I europeiska undersökningar hamnar varken Fiestan eller Focusen på så här låga resultat, dessutom är felen som tas upp i den amerikanska undersökningen för de amerikanska bilarna inte något som kan betraktas som vanligt förekommande för europeiska diton, säger Erik Lindham i ett mejl till redaktionen.

Han jagar sin egen bil mitt på motorvägen

På en motorväg i Schweiz händer den här galna händelsen. En bil kommer rullande lite snett över motorvägen. Sover föraren? Nej, han jagar efter bilen.

I full trafik rullar bilen bort från föraren som befinner sig på första parkett när det gäller att se sin egen bil krocka lite här och lite där.

Den här sortens självkörande bilar är det nog ingen som kommer efterfråga…

Polisen har halverat kontrollerna i trafiken

En miljon nykterhetskontroller färre, hälften så många hastighetsböter. En bilförare löper betydligt mindre risk att fastna i polisens kontroller i dag än för tre år sedan.

En jämförelse av årets tre första kvartal med samma period 2013 talar sitt tydliga språk. Antalet hastighetsböter som har delats ut av svenska poliser har gått ner med 51 procent. När det gäller nykterhetskontroller är minskningen än mer dramatisk. Under perioden 2013 till 2016 har antalet utförda blåsprover minskat med hela 59 procent.

– Man har prioriterat ner kontrollerna och det har fått konsekvenser för hastigheterna. När man ser att sannolikheten att bli tagen i en fartkontroll är så låg så tror jag att respekten för hastighetsgränserna också minskar, säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF, organisationen som arbetar för ökad trafiksäkerhet.

”Ett stort bekymmer”

Enligt Marie Nordén har polisens arbete i trafiken en tydligt dämpande effekt.

– Närvaron ute vad gäller blås- och fartkontroller har sjunkit, och i samma takt har trafiken ökat, så det här är ett stort bekymmer, säger hon.

Kommissarie Erling Andersson är trafikstrateg på polisens utvecklingscentrum. Han delar delvis NTF:s farhågor.

– Om medelhastigheten ökar så ökar antalet döda och allvarligt skadade. Hastigheten måste ner och regelefterlydnaden måste bli bättre, säger han.

Gränskontroll och bilbränder

Enligt Andersson finns det många anledningar till att polisen de senaste åren har ägnat allt mindre tid åt fart- och nykterhetskontroller i trafiken. Han nämner polisens nya organisation och ett nytt sätt att ange mål för verksamheten, men hänvisar även till order från polisledningen.

– Det har varit en hel del andra arbetsuppgifter som har prioriterats från högsta ort, gränskontroller och bilbränder som har tagit en del resurser. Det är en del av förklaringen, säger han.

Polisen har ny strategi

Erling Andersson har varit med och tagit fram en ny strategi som ska ligga till grund för polisens arbete i trafiken. ”Ökat fokus på hastighet och nykterhet i trafiken är några av punkterna i inriktningen för polisens reviderade trafikstrategi”, heter det i sammanfattningen av den nya strategin. Tanken är att alla poliser i yttre tjänst ska ägna runt 20 minuter i veckan åt trafikkontroller.

– Jag är positiv och tror att det räcker med ganska små insatser för att få effekt om vi jobbar på rätt sätt, säger han.

NTF:s Marie Nordén är försiktigt positiv till polisens nya strategi, men understryker att det viktiga är att det blir fler poliser ute i trafiken.

– Jag hoppas att det innebär en ökad närvaro och en ökning av kotroller som ger en positiv effekt på trafiksäkerheten.

Här är Toyotas pickup nära att välta

Det så kallade ”älgtestet” genomförs i en konbana där testföraren simulerar en kraftig väjning. Testmomentet är utformat för att avslöja brister i bilarnas chassin och elektroniska systen, skriver Teknikens Värld i ett pressmeddelande.

Där berättar testföraren Oskar Krüger om incidenten med pickupen Toyota Hilux. I första filbytet känns allt bra. Det är när han styr tillbaka till ursprungsfilen, i cirka 60 kilometer i timmen, som det håller på att gå överstyr.

– Det känns som om bilen får alldeles för mycket grepp. Jag är helt fokuserad på att få in den i sista fållan och märker inget förrän vi är på väg att välta. Då styr jag emot och får ner hjulen på marken, säger Oskar Krüger.

Genomförde testet med ytterligare Hilux

Samtliga älgtest genomförs med maxlast enligt tillverkarens specifikation, men då Toyota Hilux kan lasta hela 1 002 kilo räckte vikterna inte till. Därför genomfördes testet med Toyota Hilux med 830 kilo last, inklusive förare och fyra passagerare.

Testbilen hade 18-tumshjul med däck i dimension 265/60.

Några dagar efter vältincidenten lånade Teknikens Värld en Toyota Hilux med 17-tumshjul med 265/65-däck. Även den gick upp på två hjul, dock inte lika mycket som den första Toyota Hilux.

Toyota: Vi blir överraskade

Så här kommenterar Bengt Dahlström, presschef på Toyota Sweden AB, Toyota Hilux älgtestresultat i Teknikens Värld:

”Baserat på alla de tester som utförts under utveckling, är vi övertygade om att Toyota Hilux är ett säkert fordon. Som vi förstår har ni utfört en undanmanövertest enligt er tidnings testprotokoll på en rad pickuper, inklusive Toyota Hilux. Ni har informerat oss om att Toyota Hilux inte lever upp till era förväntningar.

Vi blev överraskade av detta testresultat och vi tar er utvärdering på stort allvar, på samma sätt som vi tar förmågan till undanmanövrar lika allvarligt vid utvecklingen av våra fordon. Hilux har flera gånger testats enligt ISO 3888-standarden för undanmanövertest under utvecklingen av modellen och har då klarat testerna framgångsrikt. Flera tekniska parametrar har en inverkan på resultatet av en undanmanöver, därför vill vi bättre förstå de exakta parametrarna för ert test.”

Införde säljstopp för pickupen

Det är inte första gången Teknikens Värld håller på att välta just en Toyota Hilux i sitt ”älgtest”. Det skedde även 2007.

Boven i dramat den gången var de breda däck, som satt på tillvalsfälgarna på bilen. Greppet blev för bra och i kombination med hög tyngdpunkt och avsaknad av antisladdsystem höll Toyota Hilux på att slå runt, efter att ha gått upp på två hjul.

Följden av Toyota Hilux-incidenten 2007 blev att Toyota beordrade säljstopp i hela Europa för de större hjulen, skriver Teknikens Värld.