Dagsarkiv: november 18, 2016

Nu lanserar Volvo en ny lyxig butler-tjänst

Volvo Cars har lyssnat på sina kunder.

Biltillverkaren frågade vilka tjänster kunderna saknas och i den framkom det att mer än 70 procent av kunderna vill ha en ”snabb tillgång till tankningstjänster”.

56 procent vill att deras bil hämtas för att genomgå service och 49 procent vill kunna få bilen flyttad till ett annat ställe.

Således lanserar Volvo Cars nu ett pilotprojekt som har i syfte att möta dessa behov.

LÄS MER: Volvo kan vinna stort USA-pris

 

Volvo erbjuder tjänster

Nu lanserar de en serie av concierge-tjänster som är en del av mobila plattformen Volvo On Call.

Pilotprojektet äger rum i San Francisco och ska så småningom inkludera 300 Volvoägare.

– Föreställ dig att du parkerar bilen utanför jobbet på morgonen, och när det är dags att köra hem efter arbetsdagen så sätter du dig i en bil som har varit inne på service, som är tvättad och tankad. Det är den typen av tjänster som vi vill kunna erbjuda våra kunder, säger Björn Annwall, Senior Vice President, Global Consumer Experience på Volvo Car Group, i ett pressmeddelande.

– Våra undersökningar visar att människor lägger flera timmar varje vecka på den här typen av små ärenden – det är tid som vi vill ge tillbaka till Volvo-förarna, så att de kan göra något annat i stället.

LÄS MER: Volvo sågas av kunderna

 

Öppnas med digital kod

Kunderna kommer använda sig av en app för att beställa någon utav tjänsterna. Förfrågningar skickas sedermera till en av Volvo auktoriserad tjänsteleverantör som utför tjänsterna.

Tjänsteleverantören får en digital kod via appen som endast fungerar på den platsen vid en specifik tidpunkt.

Efter att kunden fått sin bil tankad, tvättat eller servad och återlämnad blir koden ogiltig.

– Vi strävar efter att göra livet lite enklare genom att använda oss av den senaste uppkopplade tekniken i en lättanvänd app för smartphones, säger Björn Arnwall.

30 000 jobb försvinner på VW

Följderna kring Dieselskandalen har varit många.

Sedan tidigare står det klart att Volkswagen ska kompensera sina amerikanska kunder, och nu har chanserna ökat för att europeiska kunder ska detsamma.

Men klart är att skandalen blir en dyr affär för Volkswagen – och att det kommer få konsekvenser för personalen.

LÄS MER: Officiell: Här är nya Volkswagen Golf

 

30 000 jobb försvinner på VW

I dag sa biltillverkaren att cirka 30 000 jobb kommer försvinna. Detta för att öka vinsterna som minskat efter skandalen.

En stor majoritet av jobben som försvinner, cirka 23 000, berör arbetarna i Tyskland, skriver CNN.

Volkswagen har nått en överenskommelse med ledare för facket och reduktionen kommer ske genom frivilliga uppsägningar, borttagandet av vissa positioner och förtidspension.

LÄS MER: VW försvarar Audi mot fusk-anklagelser

 

”Skakar om varumärket”

Processen kommer ta cirka fem år och biltillverkaren har som mål att 2020 ha ökat sina intäkter till 3,7 miljarder euro per år.

– Vi skakar om hela varumärket och gör det redo för framtiden, säger Volkswagens varumärkeschef Herbert Diess till Wall Street Journal.

NTF kräver märkning av isgrepp på däck

Plötsligt kom vintern.

Hela Stockholm drabbades hårt när det värsta snökaoset på över 100 år lamslog huvudstaden i förra veckan.

Många av de drabbade var oförberedda och hade inte hunnit byta från sommardäck till vinterdäck.

Att byta däck kommer dock med en risk, menar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF.

LÄS MER: Däckbyte – få koll på datumen och reglerna

 

Vill se märkning på däck

Föreningen menar att däcken måste få en märkning på däcken som visar på dess greppförmåga på is.

– Under stora delar av året har vi i Norden is eller risk för isbildning på våra vägar. Trots detta går det inte att som konsument välja ett däck som med säkerhet presterar väl på is som underlag. Att kunna märka upp ett däck som är anpassat för nordiska förhållanden har blivit allt viktigare i takt med att odubbade vinterdäck blivit vanligare och fler köper sina däck via internet, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett pressmeddelande.

– Det finns nämligen en uppenbar risk att de nya odubbade vinterdäcken som du beställde i förra veckan, när vintern slog till i nästan hela Sverige, egentligen är anpassade för en vinter i Centraleuropa.

LÄS MER: Vinterdäck – här är årets bästa nyheter

 

Dubbelt så lång stoppsträcka

NTF påpekar att dubbdäck är det bästa när en kör på is, men att valet av däck beror mycket på var du bor någonstans och på vilket sätt du använder din bil.

Odubbade vinterdäck kan till exempel ibland vara bättre än dubbade.

NTF har gjort tester på is som visat att Centraleuropeiska vinterdäck har en dubbel så lång stoppsträcka som ett dubbat vinterdäck och 30 procent längre än ett odubbat vinterdäck.

– Om vi får till en tydlig märkning av vinterdäck anpassade för nordiska förhållanden som på något sätt följer med under hela däckets livslängd så skulle det sannolikt medföra att färre konsumenter lurades att köpa centraleuropeiska vinterdäck eller så kallade året runt däck, säger Marie Nordén.

Mazda satsar på elbil – i Norge

Marknaden för elbilar växer och växer och vid bilmässan i Los Angeles meddelar nu Mazda att deras första elbil inte är långt borta.

Omkring 2019 ska den lanseras och det blir i områden där företaget anser att den verkligen fyller sin funktion och där den är eftertraktad – som i Norge.

 

LÄS MER: Varannan såld bil i Norge är eldriven

 

– Vi behöver naturligtvis elbilar. Och som alla vet så är energikällan i Norge vatten… Det betyder att elbilar är så mycket bättre gällande koldioxid i Norge. Men inte USA eller Kina. Där fokuserar vi på förbränningsmotorer, som ju fortfarande vid den tiden kommer vara den mest betydelsefulla teknologin i världen, säger Mazdas Kiyoshi Fujiwara vid bilmässan i Los Angeles.

Han berättar att utvecklandet av bilen just inletts och medger att ett samarbete med Toyota kan vara aktuellt för att utveckla elbilen, i varje fall när det gäller vissa områden.

Fujiwara tror inte att det kommer röra sig en helt ny plattform för den kommande elbilen.

– Om det behövs enormt stora batterivolymer så behöver vi en ny plattform, ja. Men annars är inte en unik plattform nödvändig.

 

LÄS ÄVEN: Mazda visar upp helt ny generation CX-5

Vi testar: Telias nya dosa gör din bil smart

Bilar som är uppkopplade mot internet är förstås inget nytt. Flera tillverkare har en egen uppkoppling med en egen tillhörande app som ”övervakar” bilen.

Men Telia ger alla bilägare en möjlighet att via bilens OBD-kontakt få information om bilen. Telia Sense är också en Wifi-router och som kan ha totalt fem användare uppkopplade mot internet.

Wifi-router i bilen är i sig inget nytt och på marknaden finns en rad alternativ. 12-voltsroutrar som ger alla i bilen en möjlighet att vara uppkopplade.

Men Telia Sense kombinerar de här två – information från bilen och uppkoppling mot internet.

Externa appar ska sälja dosan

När jag sitter och skriver det här kan jag se var min bil är och jag får en notis om bilen flyttas från sin plats. Jag kan också se hur mycket bränsle det finns.

Allt det här är bra men kanske i bästa fall kul information. Jag gissar att det inte är tillräckligt många som betalar 1500 kronor plus 100 kronor per månad för de här två funktionerna, hur bra de än är.

Istället är det externa appar som ska få fart på försäljningen i Telia-butikerna. De appar det pratas mest om är Bilprovningens app och Folksam som med hjälp av en övervakning av bilen ska ge rabatt till de som kör ”bra”. Det har viskats om en rabatt på bilförsäkringen på upp till 20 procent och lyckas Telia få till den dealen är det förstås ett sätt att spara in den relativt höga månadsavgiften.

LÄS MER: Här är alla funktionerna i Telia Sense

Allt fler uppkopplade prylar

Men Telia Sense är bara början på den stora internetrevolutionen. Våra prylar kommer att vara uppkopplade i allt högre grad. I samband med att Telia presenterade Sense berättade Ericssons regionchef för norra Europa Peter Laurin om 5G-utbyggnaden, nya standards på chip för uppkoppling till internet samt att priserna för den hårdvara som behövs sjunker rejält.

Inom ett par år kommer mitt tennisracket, mina löparskor, mitt kylskåp, min värmepump och min hund att finnas på internet och övervakas via olika appar.

Min Telia Sense app berättar att det snart är krav på vinterdäck på långtestbilen. Tyvärr kan varken appen eller Telia Sense montera däcken på bilen. Inte än.

Felix Rosenqvist står för årets genombrott

Jag skulle gärna vilja påstå att det lossnade för Felix Rosenqvist efter det att han och jag körde ett långlopp i samma bil på Gelleråsen förra hösten. Men, det är förstås att överskatta min roll kraftigt.

Vi satt i samma Volvo C30 och jag bromsade oss tillräckligt för att vi bara skulle komma tvåa. Jag minns att jag imponerades över jämnheten och förmågan att ställa om från snicke-snack i depån med sponsorer och gäster till full fokus och jämna, snabba varvtider i ösregnet.

Och det är jämnheten och förmågan att ställa om till olika typer av bilar och situationer som tagit Felix Rosenqvist till världseliten under det här året.

Imponerande resultat under säsongen

Efter sin andra raka seger i Macau några veckor efter det där loppet på Gelleråsen har Felix gjort det här:

* Succé i Mercedes GT-team.

* Imponerande debut i Indylights-serien i USA.

* Ett uppmärksammat test i en Indycar-bil.

* Överraskande snabb när han fick hoppa in i Mercedes DTM-team.

* Pole position och pallplats i Formel E så sent som förra helgen.

Jag kan inte hitta en enda förare i världseliten som kört så många olika bilar i så många olika klasser och direkt visat sig vara snabb, om inte snabbast, av alla.

Kan bli historisk med tredje rak F3-seger

Om jag var chef för Mercedes skulle jag verkligen ta mig en funderare på om inte Rosenqvist ska få testa en F1-bil i vinter och han borde vara aktuell för en plats i Manor-stallet. I en direkt jämförelse i samma DTM-bil har Rosenqvist imponerat mer än F1-förarna Pascal Wehrlein och Esteban Ocon. Och Mercedes har råd att satsa på talang före allt annat.

I helgen ska Felix försöka bli historisk med en tredje raka seger i F3-loppet i Macau. Dessutom har han en andraplats i samma prestigefyllda lopp från 2012.

Felix kommer att köra för sitt gamla stall Prema och kanske får han allra tuffast motstånd från en annan svensk supertalang, Joel Eriksson.

Årets lopp i Macau har också status som VM i formel 3 och kommer att direktsändas av Viasat. Håll koll i tablån lördag och söndag morgon.

LÄS OCKSÅ: Duellen Sverige-Danmark fortsätter i F1

***

Mattias Ekström är nominerat till priset ”Årets manlige idrottare” och ställs mot golfaren Henrik Stenson, ridsportens Peder Fredricson samt självaste Zlatan Ibrahimovic. Zlatan har väl ett av sina sämre år bakom sig och jag gissar att kampen står mellan Stenson och Fredricson med Ekström som lite outsider.

Men en seger är alltid en seger och medan de andra två kan visa upp OS-silver och segrar i enskilda tävlingar har Mattias en VM-titel över en hel säsong på sitt CV. Jag håller tummarna för motorsporten och för Ekström.

***

Minnesota Vikings förlorade för fjärde gången i rad i söndags och kickar nu sin kicker Blair Walsh. Walsh har missat för mycket efter sin avgörande snedspark om en slutspelsplats förra vintern. Nu ska Vikings försöka rädda säsongen och en slutspelsplats med en rejäl uppryckning andra tredjedelen av säsongen.