Dagsarkiv: november 22, 2016

Här är Koenigseggs nya Svensson-motor

Koenigsegg visar upp sin nya motor på bilsalongen i Kanton, Kina. I stället för att använda sig av kamaxlar använder Koenigsegg ett system man kallar ”Freevalve” där ventilerna kan styras individuellt med hjälp av pneumatik, hydraulik och elektronisk styrning.

Den nya motorn är på 1,6 liter och ger 230 hästkrafter och ett maximalt vridmoment av 320 Nm. Enligt Koenigsegg är motorn 47 procent starkare, har 45 procent högre vridmoment och 15 procent lägre förbrukning än motsvarande traditionell motor. Dessutom väger den nya FreeValve-motorn 20 kilo mindre, är mer kompakt och troligen också billigare att tillverka än traditionella motorer.

Koenigseggs nya värsting: Här är Agera RSR

Motorn ska testas i bilflotta

Den nya motorn visas upp i bilmodellen Qoros 3. Nu ska den kinesiska tillverkaren testa en bilflotta med de nya motorerna för att utveckla tekniken ytterligare.

– FreeValve-tekniken har genomgått många år av tester och förfining men resultaten är extremt tillfredställande. Den erbjuder banbrytande fördelar för bilägare i och med nära 50 procent högre effekt och vridmoment, samtidigt som man faktiskt sparar bränsle, säger Urban Carlson, vd på FreeValve AB.

P-bolaget tvingas måla om rutorna

Det handlar framförallt om suvar och så kallade 4×4-bilar som blir allt fler i England och tar upp allt större plats på parkeringarna – vilket orsakar stora problem. Sedan 2014 har de parkeringsrelaterade olyckorna i England ökat med 35 procent och beräknas i år uppgå till nära 700 000 till antalet.

Kostnaderna för brittiska försäkringsbolag, när det gäller krockar på parkeringsplatser, uppgår till hela 16 miljarder kronor.

Största P-bolaget breddar rutorna

För att minska kollisionerna (och kostnaderna) har den största parkeringsleverantören i Storbritannien – National Car Parks (NCP) – därför beslutat att bredda en rad parkeringsplatser. Först ut är parkeringsområden i London, Manchester och Bournemouth, enligt BBC News.

– Vi tänker göra parkeringsplatser bredare där det är möjligt eftersom vi inser att fordonen växer i storlek, särskilt suvar, säger en talesperson för NCP till The Times.

Men det är ingen lätt uppgift att utföra. Enligt NCP gäller det att hitta en ”extremt fin balans” mellan behovet av större parkeringsutrymmen och behovet av att maximera antalet parkeringsplatser.

Många bilar är för långa

En standardparkeringsplats i Storbritannien är 4,8 meter lång och 2,4 meter bred. Men de senaste modellerna av exempelvis Audi Q7, Land Rover Discovery, BMW X5 och Mercedes S-Klass är alla längre än 4,8 meter. Även många av de mindre modellerna har ökat i storlek.

– Vissa förare känner att vissa parkeringsplatser är förbjudna områden för dem på grund av den stora bredden och längden på deras bilar, säger Scott Hamilton-Cooper, director of operations på försäkringsbolaget Accident Exchange (ett dotterbolag till Automotive och försäkringslösningar PLC).

 

LÄS MER: Därför ska du aldrig sno p-platsen från en Jeep – hämnden är ljuv!

Stockholm drabbat av enkelriktat-kaos

Det skriver Södermalmsnytt.

Det var i somras som personal från Stockholms stad började montera ned den klassiska röda förbudsskylten med ett gult streck över på enkelriktade gator. Detta för att tillåta dubbelriktad cykling på gatorna.

Fram tills nu har ett 100-tal enkelriktade gator i stället skyltats med ”Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass 2”.

Men efter omskyltningen har inte bara cyklister börjat köra i båda riktningarna på dessa gator. Många bilister respekterar inte de nya skyltarna och kör in på gatorna från fel håll.

”Bryr sig inte eller förstår inte”

– De bryr sig inte eller förstår inte. Det är tråkigt att se, säger Per-Åke Tjärnberg på trafikkontoret i Stockholm, till Södermalmsnytt.

Och till råga på allt kan polisen alltså inte bötfälla dessa förare. Förutom nya skyltar krävs nämligen även att Stockholms stad ändrar i den så kallade trafikliggaren, där alla trafikregler skrivs in, för att polisens böter ska vara giltiga. Det har inte gjorts.

– Är inte regeln inskriven kan inte vi bötfälla. Skyltarna blir officiella först när de står i liggaren. Börjar bilarna strunta i de här skyltarna blir det farligt. Det kan bli kaos. Jag vågar inte tänka på vad som kan hända när folk börjar cykla igen i vår, säger cykelpolisen Fredrik Hellgren, till Södermalmsnytt.

Per-Åke Tjärnberg på trafikkontoret bekräftar att Stockholms stad inte ändrat trafikliggaren. Det har inte hunnits med, enligt honom.

– Vi har haft en väldigt hög arbetsbelastning. Nu ska det här införas så att polisen kan börja övervaka detta på ett normalt sätt, säger Per-Åke Tjärnberg, till Södermalmsnytt.

VARNING: Vanliga fel på 12 populära familjebilar

Polisen behöver göra blixtinsats

Fredrik Hellgren på Södermalmspolisen anser att staden nu behöver göra en blixtinsats innan fler bilister börjar trotsa skyltarna. Han tycker att omskyltningen gått för fort och efterlyser en kampanj för att göra bilisterna uppmärksamma på de nya reglerna.

– Det här har gått i rasande takt utan att man har haft koll hela vägen. Det hade behövts ytterligare varningsskyltar och information, säger Fredrik Hellgren, till Södermalmsnytt.

Per-Åke Tjärnberg tycker dock inte att trafikkontoret borde ha dragit i bromsen och väntat med omskyltningen – trots att man inte hann genomföra regeländringen på ett korrekt sätt.

Däremot borde Stockholm stad kanske ha genomfört en informationskampanj, anser Per-Åke Tjärnberg.

Trafikkontoret ska nu överväga om nya förtydligande skyltar ska sättas upp på det hundratal gator som berörs.

 

LÄS MER: Här får du cykla mot enkelriktat

9 dyra misstag när du köper bil

Så gott som alla biltillverkare erbjuder i dag laddhybrider. Tekniken finns till flera olika biltyper och storlek på bil och fungerar så att ett batteri som kan laddas från ett eluttag driver en elmotor som hjälper en förbränningsmotor. Förbrukningen av bensin eller diesel hålls nere och bilen kan också oftast köras helt på el kortare sträckor.

Tekniken är bra och har du bilen som tjänstebil så får du ofta ett väldigt lågt förmånsvärde.

Men laddhybrider passar verkligen inte alla förare. Kör du ofta längre sträckor så kommer din bil troligen att ladda ur batterierna – det finns undantag i form av laddhybrider som använder batteriet effektivt under hela resan – och bilen körs då enbart på fossilt bränsle. Bilen drar då också mer än motsvarande bensin eller dieselbil, bland annat eftersom du ska släpa runt på det tunga batteriet.

Om du mestadels använder din bil för längre sträckor på snabb landsväg så blir laddhybriden ett väldigt dyrt val. Det låga förmånsvärdet äts då snabbt upp av den ökade förbrukningen.