Det skriver Södermalmsnytt.
Det var i somras som personal från Stockholms stad började montera ned den klassiska röda förbudsskylten med ett gult streck över på enkelriktade gator. Detta för att tillåta dubbelriktad cykling på gatorna.
Fram tills nu har ett 100-tal enkelriktade gator i stället skyltats med ”Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass 2”.
Men efter omskyltningen har inte bara cyklister börjat köra i båda riktningarna på dessa gator. Många bilister respekterar inte de nya skyltarna och kör in på gatorna från fel håll.
”Bryr sig inte eller förstår inte”
– De bryr sig inte eller förstår inte. Det är tråkigt att se, säger Per-Åke Tjärnberg på trafikkontoret i Stockholm, till Södermalmsnytt.
Och till råga på allt kan polisen alltså inte bötfälla dessa förare. Förutom nya skyltar krävs nämligen även att Stockholms stad ändrar i den så kallade trafikliggaren, där alla trafikregler skrivs in, för att polisens böter ska vara giltiga. Det har inte gjorts.
– Är inte regeln inskriven kan inte vi bötfälla. Skyltarna blir officiella först när de står i liggaren. Börjar bilarna strunta i de här skyltarna blir det farligt. Det kan bli kaos. Jag vågar inte tänka på vad som kan hända när folk börjar cykla igen i vår, säger cykelpolisen Fredrik Hellgren, till Södermalmsnytt.
Per-Åke Tjärnberg på trafikkontoret bekräftar att Stockholms stad inte ändrat trafikliggaren. Det har inte hunnits med, enligt honom.
– Vi har haft en väldigt hög arbetsbelastning. Nu ska det här införas så att polisen kan börja övervaka detta på ett normalt sätt, säger Per-Åke Tjärnberg, till Södermalmsnytt.
Polisen behöver göra blixtinsats
Fredrik Hellgren på Södermalmspolisen anser att staden nu behöver göra en blixtinsats innan fler bilister börjar trotsa skyltarna. Han tycker att omskyltningen gått för fort och efterlyser en kampanj för att göra bilisterna uppmärksamma på de nya reglerna.
– Det här har gått i rasande takt utan att man har haft koll hela vägen. Det hade behövts ytterligare varningsskyltar och information, säger Fredrik Hellgren, till Södermalmsnytt.
Per-Åke Tjärnberg tycker dock inte att trafikkontoret borde ha dragit i bromsen och väntat med omskyltningen – trots att man inte hann genomföra regeländringen på ett korrekt sätt.
Däremot borde Stockholm stad kanske ha genomfört en informationskampanj, anser Per-Åke Tjärnberg.
Trafikkontoret ska nu överväga om nya förtydligande skyltar ska sättas upp på det hundratal gator som berörs.