Dagsarkiv: november 28, 2016

Många drabbade av möss i bilen

– Varje stor bilverkstad kan säkert berätta om bilar som förstörts av möss. Via motorutrymmet tar de sig så småningom in i kupén och mot baksätet där remmarna till säkerhetsbältet verkar vara attraktiva, säger Per Samuelsson, skadedjurstekniker på Anticimex, till norran.se.

Skadorna av mössens härjningar kan bli betydligt större än förstörda remmar till säkerhetsbälten. Exempelvis avbitna elledningar .

Mössen tycker inte om att äta elledningar (eller säkerhetsbältesremmar), men måste ständigt hitta något att gnaga på eftersom deras tänder växer hela livet.

Det behövs inga stora hål för att en mus ska lyckas ta sig in i bilen. Det räcker med en öppning på sex, sju millimeter – som diametern på en ordinär penna.

Och kommer en mus in i bilen följs den snabbt av fler. Musen lämnar nämligen doftspår efter sig vilka lockar fler möss till platsen. Detta även sedan den första musen avlägsnats.

Ett av knepen: Flytta på bilen

Men, som sagt, det finns ett lika enkelt som effektivt sätt att få doftspåren att försvinna och därmed bli av med de små gnagarna.

– Det räcker med att flytta bilen 10-15 meter. Då hittar mössen inte dit, säger Per Samuelsson, till norran.se.

Några andra sätt att mota bort mössen är:

Täta eventuella rosthål.

Lägg starkt doftande enris under bilen, speciellt runt däcken.

Förvara lök som luktar starkt i bilen.

Montera in elektronisk musskrämmare.

Sätt ut slagfällor för möss. Dumlekola och nougat är bra beten.

Det finns flera orsaker till den stora musinvasionen under förvintern. En ar att rävskabb har härjat, vilket inneburit att en av mössens största fiender – rävarna – blivit färre.

Andra orsaker till mössens stora ökning är:

Sommartemperaturen har varit jämn vilket mössen tycker om.

Det har inte varit för mycket regn – också gynnsamt för mössen.

Det har funnits gott om bär och frukt, som är mumma för möss.

Och när mössen mår bra fortplantar de sig som allra mest. Vid ett fortplantningsexperiment som började med 24 möss – 12 honor och 12 hanar – hade 2 000 möss skapats efter åtta månader. En mus blir efter bara tre veckor.

– Vi hittar fortfarande musungar. Det är inte normalt, säger Per Samuelsson, till norran.se.

 

LÄS MER: Säg hejdå till hundhår i bilen

Gamla bilar kan förbjudas i svenska städer

Idag kan trafik med tunga fordon som inte uppfyller särskilda utsläppskrav begränsas i miljözoner i storstäderna.

Transportstyrelsen har utrett hur personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar ska kunna inkluderas i bestämmelserna.

Myndigheten föreslår nu två nya miljözoner: klass 2 och klass 3.

Miljözon klass 2 omfattar personbil, lätt lastbil och lätt buss. Här krävs att fordon som drivs med diesel uppfyller kraven för Euro 6 och fordon som drivs med bensin, etanol eller gas uppfyller kraven för Euro 5.

Miljözon klass 3 omfattar personbilar, motorcyklar, mopeder klass1 samt lätta och tunga lastbilar och bussar. Här krävs att de lätta fordonen drivs med el eller vätgas och att de tunga fordonen drivs med el eller vätgas eller är av typen elhybrid som uppfyller kraven för Euro 6.

”Mycket stora kostnader för enskilda”

Transportstyrelsen har gjort en fallstudie för att få en bild av konsekvenserna om miljözoner införs i Stockholms kommun.

– Vi ser att kostnaderna för enskilda och företag kan bli mycket stora, beroende på storleken på miljözonerna och i vilken takt bestämmelserna införs, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Miljözon klass 2 förväntas bidra till förbättrad luftkvalitét fram till 2030. Efter 2035 kommer miljözon klass 2 att vara relativt verkningslös eftersom den svenska fordonsflottan då till stor del uppfyller kraven för zonen.

Miljözon klass 3 beräknas däremot bidra med en tystare och renare luft i stadsmiljön under längre tid.

Upp till kommunerna

Kommunerna ska även i fortsättningen reglera om var och när bestämmelserna om miljözoner ska gälla.

Transportstyrelsen föreslår också att polisen ska övervaka att bestämmelserna efterlevs.

Nya vägmärken ska, enligt Transportstyrelsen, bidra till kännedom om reglerna.

Transportstyrelsen har överlämnat sin utredning till näringsdepartementet.

 

LÄS MER: Miljözoner i fler städer utreds

Volvo till final i Car of the Year 2017

Volvo var tvåa i Car of The Year 2016 med XC90 och många trodde kanske att det skulle betyda att S90 och V90 fick det svårare att tilltala juryns 58 medlemmar. De 58 medlemmarna, från 22 länder i Europa, röstade fram totalt sju finalister från en lista på ett drygt 30-tal bilar.

Och Volvo S90/V90 fick en plats i finalomgången. De sju finalisterna ska testas igen av juryn, på en testbana i Frankrike i februari, innan det är dags att sätta poäng och utse vinnare. Car of The Year 2017 presenteras på den stora bilsalongen i Genève i mars 2017.

Jan-Erik Berggren: Här är bilarna som fick mina röster

Här är de sju finalisterna, i bokstavsordning:

  • Alfa Romeo Giulia
  • Citroën C3
  • Mercedes E-klass
  • Nissan Micra
  • Peugeot 3008
  • Toyota C-HR
  • Volvo S90/V90

5 hemliga bilar du inte borde få se

Bilbranschen står aldrig stilla och allt handlar om nya produkter – ny bilar.

Och när de nya bilarna testas så finns spionfotografen där och tar bilder på dem.

Här är de nya bilarna nästa år, och några år framåt. Fångade på bild när de är ute på hemliga tester.

De kan ta över som Volvos nya toppchef

Den heliga triangeln i ett bilföretag är vd, utvecklingschef och designchef. Det är de tre som sätter tonen och som avgör hur modellprogrammet ser ut.

Sen är det klart att marknadschefer, försäljningschefer, projektledare och regionchefer är otroligt viktiga för hur väl modellprogrammet tas om hand.

Peter Mertens har haft en central roll i arbetet med att utveckla Volvos två nya plattformar – SPA för de stora bilarna och CMA för de mindre. Mertens har också lagt ribban för hur Volvo ska gå vidare med elektrifiering och självkörande bilar.

Men sedan Mertens bestämt sig för att ta drömjobbet hos Audi måste Volvo leta efter en ny utvecklingschef.

Jakten behöver gå snabbt eftersom Mertens slutar direkt och Volvo inte har råd att tappa fart på utvecklingsavdelningen. Att det behöver gå snabbt betyder också att Volvo troligen kommer att hämta den nya chefen från sina egna led.

Här är de hetaste namnen att få Mertens jobb:

 

Dennis Nobelius

Efter att ha varit projektledare för XC90 flyttades Nobelius till Schweiz där han blev landschef. I somras fick Nobelius ett hedersamt jobb som vd för det nya företaget som Volvo startar tillsammans med Autoliv för att utveckla teknik och programvara för självkörande bilar. Men Nobelius kan vara redo att gå vidare redan nu.

 

Victoria Falksund

Projektledare för 90-serien efter en snabb karriär på Volvo. Kompetent och bred i sitt kunnande. Kan tillföra försäljningskunskap till utvecklingsavdelningen.

 

Stefan Karlsson

I dag chef för den viktiga avdelningen Vehicle Dynamics och väldigt hands-on när det kommer till utvecklingen av hela 90-serien. Redo för större uppgifter.

 

Mats Fägerhag

Har styrt arbetet i CEVT och därmed också utvecklingen av den nya CMA-plattformen. Minns att Fägerhag värvades till Volvo från Saab och kanske känner han sig färdig med CEVT och redo att börja arbeta med ett modellprogram igen.

 

Tony Harper

I dag utvecklingschef på Jaguar och om Volvo väljer att leta utomlands gissar jag att de först och främst tittar hos de gamla Ford-kompisarna och efter det i något av bilföretagen där Geelys chefsrådgivaret, den tidigare Opel-chefen Carl-Peter Forster, arbetat. Och då kan Tony Harpers namn dyka upp.

LÄS MER: Volvos toppchef går över till Audi