Dagsarkiv: december 1, 2016

Trång liten suv bara för två – Peugeot 2008

Peugeot har i många år försökt att lansera bilar för yngre. Det är mer eller mindre popiga bilar med mer eller mindre avancerade tillhörande reklamfilmer som har en sak gemensamt: de köps av pensionärer.

Så kan det mycket väl bli med 2008 också. Hela bilen utstrålar sån där härligt ungdomlig entusiasm och aktivitet och bara när jag tittar på bilen kan tankarna sväva i väg till en bergstopp, en vacker golfbana eller en strand långt bortom civilisationen.

Inget för unga – men attraktiv för äldre

Men ska vi vara ärliga så kommer de unga bilköparna inte att förföras av Peugeot 2008, knappt ens de som tycker att privatleasing är en bra ägarform.

Anledningen är främst att baksätet är lite för trångt för att få plats med barnstolar och väskor.

Till och med min 12-åring tyckte att det var lite väl trångt i baksätet, trångt för benen och fötterna. Trångt är det också i bagageutrymmet vilket gör 2008 svår att sälja till de där aktiva ungdomarna i reklamfilmen.

Istället är det de äldre som kommer att spana efter 2008.

De som inte vill ha en bil i Golf-klassen men som heller inte vill ha den låga sittpositionen i en vanlig småbil.

BETYG+BILDER: Så bra är Peugeot 2008 i 10 kategorier

Det här är framtidens småbil

Jag brukar då och då få frågan om hur länge suv-trenden kommer att hålla och mitt svar är givet: för alltid.

När de köregenskaperna och tron om att vi kör en sportbil i alla lägen försvinner långt bak i minnet så blir det viktigare och viktigare med en hög sittposition.

Vi vill kunna få överblick över trafiken och inte minst över det som finns vid sidan av vägen.

Gångtrafikanter, cyklister, barnvagnar och djur – allt som rör sig vid sidan av vägen behöver vi upptäcka och kontrollera och vi känner oss tryggare med den uppgiften om vi sitter lite högre.

Därför tror jag att framtidens småbil är en bil av typen 2008 och framtidens Golf-klass är en bil som storebror 3008.

BETYG+BILDER: Så bra är Peugeot 2008 i 10 kategorier

Svårt att sitta bekvämt – provsitt ordentligt

Tyvärr har jag för egen del svårt att hitta en bra sittställning i 2008. Ratten är hela tiden i vägen för instrumentpanelen och jag vill varken sänka ratten eller höja stolen, det blir helt enkelt inte bra hur jag än justerar.

Jag saknar också Peugeots nya instrumentering, den som finns i nya 3008, nya i-cockpit. I 2008 är det Peugeots gamla instrumentering, även om den är väldig avskalad med få knappar.

Är du intresserad av 2008 – vilket du lätt blir när du ser bilderna på bilen – så är mitt absoluta råd att du går till en handlare och provsitter bilen.

Risken är stor att den är för liten och trång för dig med. Om inte och om du börjar fundera på ett köp så provkör allra först 1,2-litersbensinaren med automatlåda. Peugeot har numera en vanlig automat som är möjlig att köra och som håller förbrukningen på en rimlig nivå. Testbilens 1,2:a på 110 hästkrafter är ett bra val.

BETYG+BILDER: Så bra är Peugeot 2008 i 10 kategorier

3 Konkurrenter:

Renault Captur – läs testet

Opel MokkaX

Ford Ecosport – läs testet

 

Läs även: Vi testar nya suv:en 3008

Billigaste och dyraste bilarna att försäkra

VAD 40 OLIKA BILMÄRKEN KOSTAR ATT FÖRSÄKRA – FRÅN BILLIGAST TILL DYRAST (siffran anger snittpremien i kr)

1. Rover: 3 585.

2. Suzuki: 3 607.

3. Daewoo: 3 673.

4. Smart: 3 738.

5. Dacia: 3 810.

6. Renault: 3 816.

7. Skoda: 3 817.

8. Seat: 3 984.

9. Opel: 4 025.

10. Saab: 4 042.

11. Hyundai: 4 043.

12. Citroën: 4 095.

13. Ford: 4 099.

14. Fiat: 4 133.

15. Peugeot: 4 160.

16. Mazda: 4 284.

17. Volvo: 4 390.

18. Toyota: 4 404.

19. Mitsubishi: 4 475.

20. Pontiac: 4 532.

21. Honda: 4 660.

22. Kia: 4 714.

23. Nissan: 4 785.

24. Volkswagen: 4 799.

25. Chevrolet: 4 989.

26. Mini: 5 096.

27. Chrysler: 5 203.

28. Subaru: 5 211.

29. Alfa: 5 503.

30. Jeep: 5 631.

31. Mercedes-Benz: 6 286.

32. Audi: 6 296.

33. Dodge: 6 776.

34. Lexus: 7 156.

35. Lancia: 7 286.

36. Cadillac: 7 325.

37. BMW: 7 441.

38. Jaguar: 8 157.

39. Land-Rover: 8 767.

40. Porsche: 10 042.

DE 10 MEST FÖRSÄKRADE BILMÄRKENA

1. Volvo.

2. Volkswagen.

3. Audi.

4. BMW.

5. Ford.

6. Saab.

7. Peugeot.

8. Toyota.

9. Mercedes-Benz.

10. Renault.

Volvos vd: Så löser vi kvalitetsproblemen

Volvos vd Håkan Samuelsson var en av många talare från bilbranschen när tidningen Dagens Industri arrangerade Stora Bildagen på Clarion Hotel vid Arlanda norr om Stockholm.

Och trots att Samuelsson kunde redovisa fina försäljningssiffror för Volvo hittills i år, rekordvinst och en förstärkt kassa med tre miljarder kronor handlade mycket om Volvos problem det senaste halvåret. Volvo har långa leveranstider på sina nya bilar och Volvo har fått ett par tuffa kvalitetsbetyg i USA. Lägg sen till en svår start för S90 i Kina och Håkan Samuelsson borde vara bekymrad.

Det här lovar Volvos vd

Men Samuelsson hade svar på de flesta tuffa frågorna:

  Volvo tar allvarligt på rapporterna från kvalitetsundersökningarna i USA men tror att det har att göra med tidiga XC90-bilar som lanserades till väldigt krävande bilköpare. Volvo har åtgärdat problemen och vill förklara sina produkter till de som köper bilarna.

Volvo har tillsatt en ny produktionschef som inför nya rutiner i fabriken i Torslanda. Nu är problem i produktionen synliga och enligt Håkan Samuelsson finns en plan för hur produktionen ska förbättras under det kommande halvåret. Vissa problem har också att göra med den stora efterfrågan på XC90 där Volvo hittills i år byggt och sålt 115 000 bilar.

Utvecklingschefen Peter Mertens slutade nyligen men Samuelsson letar internt efter en ersättare och hoppas kunna presentera en ny utvecklingschef före årsskiftet. Troligen kommer Mertens roll att delas mellan flera men Samuelsson är övertygad om att lösningen finns på Volvo redan i dag. Samuelsson menade också att Volvo borde vara smickrat över att ett företag som Audi värvar sin utvecklingschef från Sverige.

Ser varken brexit eller Donald Trump som hinder

Håkan Samuelsson lovade också att försäljningen i Kina och USA ska ta fart när nya S90 lanseras och han ser inte att varken brexit eller valet av Donald Trump som president i USA ska få någon omedelbar påverkan på Volvos lönsamhet. Däremot ångrar inte Volvos vd att Volvo valde USA framför Mexiko för bygget av den nya bilfabriken för produktion av bilar för Nordamerika.

Håkan Samuelsson lovade också att komma tillbaka till Stora Bildagen nästa år och då fortfarande i en roll som vd för Volvo. Det är alltså inget chefsbyte på gång i Volvo Cars.

Polisens egna tester visar: V90 bästa polisbilen någonsin

Volvo-höjdaren startar ett helt nytt bilmärke

Nu visar kinesiska WM Motor upp en hel rad nya bilmodeller, alla elbilar – som vanliga bilköpare ska ha råd med. Målet är att bilarna ska vara så pass billigare att den genomsnittlige bilköparen ska ha råd, även innan eventuella miljöbilspremier och subventioner.

WM Motor har hittills investerat en miljard dollar i en fabrik som började byggas i november. Planen är att lansera en första modell 2018, följt av en ny modell varje år fram till 2025.

Polisen: Nya V90 är den bästa polisbilen vi testat – någonsin

Okänt om bilarna ska exporteras

Än så länge har WM Motor inte kommunicerat om man tänker exportera de nya elbilarna, eller om man nöjer sig med den kinesiska marknaden. Huruvida namnet – WM som i ”Weltmeister”, tyska för världsmästare – är en fingervisning om exportplaner till Europa är öppet för spekulation.

Hittills har WM Motor presenterat fyra konceptbilar: En liten familjebuss, en suv, en högbyggd kombi och en sedan.

Grundaren Freeman Shen, tidigare styrelseledamot i Volvo China, spelade en nyckelroll i Volvo-Geely affären, enligt Carscoops.

Saab gör comeback i bilindustrin med teknik från stridsflyg

Riktigt gamla bilar ska få runda bilförbudet

Gamla bilar blir förbjudna i svenska städer – det blir konsekvensen om Transportstyrelsen får igenom sitt förslag om miljözoner för personbilar. Men förbudet kommer inte att gälla för bilar som är riktigt gamla och räknas som veteranbilar.

Enligt förslaget ska det fortfarande vara tillåtet att köra bensin- och dieseldrivna bilar var som helst så länge de inte är skattepliktiga. I dag blir bilar skattebefriade om de är 30 år eller äldre.

Förslaget: Förbjud gamla bilar i våra stadskärnor

Okej med bilar från åttiotalet

Skulle de nya reglerna om miljözoner införas i dag betyder det att det är okej att fortsätta köra bilar som är tillverkade 1986 eller tidigare.

”Motorhistoriska Riksförbundet ser positivt på det faktum att Transportstyrelsen anser att historiska fordon ska kunna framföras i sin rätta kulturarvsmiljö”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Nästa steg i den byråkratiska processen är att näringsdepartementet ska ta ställning till förslaget.

Mc-föraren får fingret – men hämnden är ljuv

Det cirkulerar en hel del klipp där folk gjort vad de kan för att skapa filmer som blir virala. Med andra ord, hittar på konstiga saker i vardagen.

Den här filmen skulle kunna vara en sådan, eftersom den nästan är för bra för att vara sant. Samtidigt ser den rätt autentisk ut.

– Jag brukar inte tappa humöret på vägen. Till och med efter att han hade kört ut framför mig så försökte jag ge tillbaka plånboken. Men sen gav han mig långfingret och det är därför jag släppte hans telefon i gatan, skriver motorcyklisten på sin Youtube-sida.

Vad tycker ni – vem gjorde fel från början och får bilisten skylla sig själv i slutet?

Riktigt roligt är det i alla fall.

 

LÄS ÄVEN: Kolla vad som blåser förbi mc:n i nerförsbacken!

Formel 1-bil för vanlig trafik auktioneras ut

Den är så nära en alldeles äkta F1-bil det går att komma. Lola F1R skulle ha tävlat i Australiens Grand Prix i Melbourne 1997, men lyckades inte kvala in.

Innan nästa F1-race det året – i Brasilien – drog sig det brittiska Lola F1 Team ur formel 1-cirkusen på grund av ekonomiska problem och bilen Lola F1R, som byggdes 1996, fick aldrig någon ny chans att kvala in till ett formel 1-lopp.

2009 gjordes bilen laglig på vanliga vägar – och fick ett brittiskt V5-dokument – genom att bland annat skärmar och lampor anpassades och registreringsskyltar monterades på.

Så ser formel 1-bilen ut

”Men det är fortfarande rimligt att säga att F1R har ett äkta formel 1-utvecklat chassi”, skriver den engelska tidningen Daily Mail.

Sittbrunn, vingar, fjädring, noskon, karosspaneler och andra komponenter och attiraljer kommer också alla direkt från det avbrutna F1-projektet.

Både de främre och bakre vingarna är justerbara, så att du kan ringa in så mycket downforce som du vill, enligt Daily Mail.

Motorn är en 2,0-liters turboladdad Cosworth – samma motor som använts i den ikoniska Ford Sierra RS 500 och Escort RS Cosworths. Den fyrcylindriga Cosworth-motorn är parad med en Porsche G50 fem-växlad manuell växellåda.

I sin nuvarande form levererar motorn 375 hästkrafter. Men turbon kan justeras för att kraftigt öka uteffekten – om du vågar, vill säga. Det finns ju som bekant hastighetsgränser att hålla på vanliga vägar.

Gör som Lewis Hamilton

Enligt den nuvarande ägaren är bilen mycket lätt att köra i trafiken samtidigt som den erbjuder enorm prestanda när det behövs.

”Precis som tävlingsföraren Lewis Hamilton kan du klättra in i din egen F1-bil på en söndag . Den enda skillnaden är att du kan köra din till en grillfest”, skriver Daily Mail.

Vill du kunna köpa Lola F1R måste du dock ha en rätt tjock plånbok.

Det förväntade priset på Bonhams-auktionen i England ligger i spannet mellan 633 050 kronor och 977 500 kronor.

”Oavsett pris finns det inget annat liknande som du kan köra lagligt på vägarna idag”, skriver Daily Mail.

Dessutom har denna spektakulära skapelse bara körts fyra mil(!) sedan den gjordes laglig på vägarna 2009. Och den har förvarats i en klimatkontrollerad miljö.

Första, andra…

 

LÄS MER: Mercedes F1-bil för gatan snart slutsåld

Bilgiganterna utmanar Teslas snabbladdare

När Ford pratade framtid på sitt stora event i Köln så handlade det förstås om elbilar. Men inte så mycket om själva bilarna utan mer om laddningen. Tillsammans med VW-gruppen, BMW och Mercedes ska Ford inleda ett samarbete som mynnar ut i cirka 400 laddplatser runtom i Europa. Elmackarna ska nå 350 kW vilket ska göra det möjligt med ännu snabbare laddning än den vi sett i snabbladdarna i dag.

LÄS MER: Expert: Tesla Model 3 blir kraftigt försenad

Vill se tusentals elmackar

Samarbetet är helt nytt men är tänkt att fortsätta med en aggressiv utbyggnadstakt de kommande åren. 2020 vill Ford och de andra att det finns tusentals elmackar utmed de största vägarna i Europa.

– Laddningen ska bli lika bekväm och tillgänglig som att tanka bränsle i dag, säger tillverkarna i ett gemensamt uttalande.

BMW:s vd Harald Krueger påpekad att samarbetet visar att bilbranschen menar allvar med omställningen till elbilar. Mercedes vd Dieter Zetsche menade att om fler har möjlighet att ladda sina elbilar kommer fler att kunna köpa bilarna och använda dem även för längre resor.

I dagarna har BMW fattat beslut om ett stort och omfattande investeringsprogram för självkörande bilar och elbilar. Under bilsalongen i Paris nyligen avslöjade Mercedes sina planer på ett eget elbilsmärke och Volkswagen rullade fram en avancerad konceptbil som drevs av en elmotor.

LÄS MER: Svensk elmotorcykel ska lanseras nästa år

Kortare tid än dagens snabbladdning

Elmackarna ska följa CCS-standarden för laddning och bilar som klarar 350 kW kommer att kunna laddas på mycket kortare tid än dagens snabbladdning. Enligt tillverkarna kommer de att öppna för lokala energibolag och andra tillverkare att vara med i satsningen.

Opel och Volvo tillhör de tillverkare som lanserar elbilar inom kort och de kommer att behöva ta ställning till om de ska vara med i Ford-BMW-VW-Mercedes-gänget.

Tesla har i dag byggt upp ett stort nät snabbladdare och där laddar Tesla-ägarna sina bilar utan kostnad. Efter årsskiftet ska Tesla börja med en betalningsmodell i sina snabbladdare för de som köpt nya bilar.

FBVM-gruppen avslöjade inget om hur deras elmackar ska fungera vad gäller betalning av el.

LÄS MER: Italienska Biro addas i ett vanligt eluttag

4 nya Ford Fiesta kommer till sommaren

Fords svenska återförsäljare satt bänkade i den stora hangaren på Fords fabriksområde i Köln är nya Ford Fiesta rullade in för stor världspremiär. Och det är lite upp till bevis för de svenska Ford-handlarna när det gäller Fiesta.

Ute i stora Europa är Fiesta den mest sålda småbilen, före bilar som VW Polo, Fiat 500, Peugeot 208 och Renault Clio. Men i Sverige parkerar Fiesta på en lite förnedrande åttondeplats.

LÄS MER: Sista chansen att byta till vinterdäck

Dyrare och exklusivare småbil

Men kanske ska nya Fiesta ändra på allt det där. Och kanske räcker det med en tuff Active-variant – en Fiesta med crosscountrystuk – för att få fart på affärerna ute i landet.

Ford tänker sig nya Fiesta som en något dyrare och exklusivare småbil nu när Ka+ växt till sig och blivit i praktiken lika stor. För en något högre prislapp ska du få en hel del teknik i nya Fiesta, teknik som du annars hittar i betydligt dyrare bilar.

Nästa år blir EuroNCAP tuffare i sin bedömning av olika förarstödsystem men Fiesta har tagit höjd för det för att vara säkra på att få sina fem stjärnor. Bland tekniken som ska finnas på Fiesta mörks autobroms med igenkänning av föremål och personer, filkörningsassistent och mycket mer.

Designen har ändrats bara en aning och tydligast är att grillen nu allt mer liknar en korsning mellan en Aston Martin och en Kia.

Förbättrade köregenskaper

Inredningen har setts över ordentligt och när jag spanade in genom sidorutan såg jag en betydligt rakare och stilrenare instrumentbräda med en stor och dominerande bildskärm i mitten.

Ford har förbättrat köregenskaperna genom att trimma till detaljerna i chassit. Under huven sitter bland annat den hyllade enlitersmotorn på tre cylindrar som under 2017 kommer att få teknik för cylinderavstängning.

Nya Ford Fiesta ska visas för resten av världen på bilsalongen i Genève vilket betyder säljstart i Sverige tidigast framåt våren eller sensommaren. Ford i Sverige kommer att välja bort tredörrarsvarianten och satsa mer på de välutrustade femdörrarsbilarna.

LÄS MER: Volkswagen avslöjar sin nya toppmodell

I dag är sista chansen att byta till vinterdäck

För det första – det finns två typer av vinterdäck: dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Dubbade är bäst på is medan odubbade kan vara att föredra i sörjigt väglag.

Vad menas då med vinterväglag?

Enligt polisens hemsida står det så här:

” Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.”

Är det sådana vägförhållanden och polisen upptäcker att du inte har vinterdäck riskerar du böter på 1 000 kronor.

Här är de viktiga datumen att hålla reda på:

1 DECEMBER – 31 MARS

Ditt fordon måste alltså ha vinterdäck under denna period – när det råder vinterväglag. Kravet gäller såväl personbilar som tyngre fordon samt även utlandsregistrerade fordon.

Anledningen till att du inte ska köra med sommardäck i vinterväglag är enkel:

Vinterdäck har bättre grepp i temperaturer ner mot noll grader. Sommardäcken består nämligen av en gummiblandning, som medför att de blir för hårda när det är kallt och då inte fäster lika bra vid vägytan.

1 OKTOBER – 15 APRIL

Dubbade vinterdäck får användas under denna period, men är tillåtna även annan tid på året om det råder eller befaras bli vinterväglag.

DUBBDÄCK OCH SLÄPVAGN

Om bilen har dubbdäck måste även en släpvagn, som är kopplad till bilen, ha dubbdäck vid vinterväglag. Detta gäller även om bilen är undantaget från kravet på vinterdäck.

Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på bilen.

Kolla in alla däck som gäller i vinter!

VINTERDÄCK OCH MÖNSTERDJUP

Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst tre millimeter. Bötesbeloppet för ett slitet däck är 1 200 kronor. Däcken med det största mönsterdjupet eller de som bedöms ha det bästa väggreppet bör monteras bak på bilen. Detta för att minska risken för sladd vid inbromsning samt i svängar. Det gäller både för fram- och bakhjulsdrivna bilar.

UNDANTAG FRÅN KRAVET PÅ VINTERDÄCK

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall – kravet är att det kan ske utan fara för trafiksäkerheten:

Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.

Vid färd till närmaste besiktningsföretag. Färden ska gå längs den kortaste och/eller lämpligaste vägen.

Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) – den kortaste och/eller lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage.

Om däcken har en fälgdiameter som är tio tum eller mindre, enligt uppgift i vägtrafikregistret,

Om fordonet brukas av försvaret – med det menas Försvarsmakten, Försvarets materielverk eller Försvarets radioanstalt.

Om fordonet – enligt vägtrafikregistret – är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.

För anläggningsarbete eller liknande, vid körning med tung lastbil.

OM SOMMARDÄCK OCH ODUBBADE VINTERDÄCK

Är det inte vinterväglag måste du byta dina dubbade vinterdäck till sommardäck eller odubbade vinterdäck senast 15 april. Odubbade vinterdäck får köras året om. Men en god rekommendation är att inte köra med sådana däck på sommarvägar. Odubbade vinterdäck har mycket längre bromssträcka på sådana vägar än sommardäck.

OM DÄCKFÖRVARING

Förvara däcken du inte behöver i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Det gör att däcken ökar sin livslängd.

SÅ HÄR SKILJER SIG DÄCKBYTENA I OLIKA DELAR AV LANDET

Enligt en undersökning av försäkringsbolaget If byter bilägarna i nordligaste Sverige helst däcken själva medan skåningar och stockholmare till största delen låter bilverkstäder eller enskilda fackmän sköta jobbet.

Län där högst andel bilägare byter däck själva (siffran anger procent)

1. Norrbotten 65.

2. Västerbotten 64.

Jämtland 61.

Län där högst andel bilägare anlitar verkstad/fackman för däckbyte (siffrran anger procent)

1. Skåne 54.

2. Stockholm 52.

Halland 47.

Caroline Uliana, informationschef på If kommenterar undersökningen så här:

– Till viss del är det nog en attitydfråga. I Stockholm är däckfirmorna fler och därför känns det också mer naturligt att lämna in bilen. I norr ses nog däckbyte mer som ett arbete man förväntas göra själv hemma.

 

LÄS MER: Sista chansen att byta hjul – här får du tips