Dagsarkiv: december 6, 2016

Så mycket kostar en livstid som bilägare

Det är den webbaserade bilservicetjänsten ClickMechanic som gjort en studie med 1 082 brittiska bilförare, enligt Daily Mail.

Det hela baserades på en beräknad bilkarriär på 63 år.

Först: Tiden. Vi spenderar 13 962 timmar med vår bil, antingen bakom ratten eller i någon slags bilvård/service/väntande på service. 13 962 timmar är alltså drygt 1 år, 7 månader och 6 dagar!

Hur var det med kostnaden då? Jo, det börjar ju med körlektioner och körkortskostnader. Sen, när första bilen köpts/erhållits, är det dags för försäkringar. Och därefter följer – tyvärr – reparations- och servicekostnader.

Bland övriga kostnader räknas vägtullar, vägassistans, nya däck, parkering, bilbesiktning, tvättning och den inte så lilla posten bränsle!

Lägg till sist på kostnaden för bilköp – enligt undersökningen i snitt 14 stycken under en livstid – så hamnar totalsumman på 3,2 miljoner kronor!

 

LÄS MER: Billigaste och dyraste bilarna att försäkra

 

Tycker du det låter mycket? Här har du hela uträkningen:

Körkort: 8 000 kronor

Försäkringar: 339 000 kronor

Reparationer: 335 000 kronor

Service: 230 000 kronor

Vägtullar/bilskatt: 116 000 kronor

Vägassistans mm: 39 000 kronor

Däck: 62 000 kronor

Parkering: 107 000 kronor

Bränsle: 1 180 000 kronor

Bilbesiktning: 35 000 kronor

Biltvätt/bilvård: 26 000 kronor

Bilköp: 780 000 kronor

ClickMechanics grundare Andrew Jarvis blev rätt tagen av undersökningsresultaten.

– Det är förbluffande hur mycket vi lägger på att köpa, äga och vårda fordon under vår livstid – både när det gäller tid och pengar. Vi lever alla stressiga liv och har ont om tid, så allt som hjälper oss att spara tid OCH pengar är en bonus. Därför är det bra att använda sig av jämförelsesajter för att komma undan tiden det tar att jämföra kundrecensioner eller på egen hand hitta ett förmånligt pris.

 

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om bilförsäkringar

Här är Nordens första safaribil

Många har åkt till Afrika för att få se The big Five – leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel. De riktiga safariresorna, de som verkligen satsar på det vilda djurlivet, garanterar aldrig att djuren kommer påträffas. Och extra svårt blir det naturligtvis när djuren dessutom är få och utrotningshotade.

Den enda garanti är att du på safariresorna får åka riktigt rejäla bilar, bilar som håller för det mesta. En arg elefant eller en envis buffel är nämligen inte att leka med.

Men svenska vildsvin är inte heller alltid något som gemene man vill träffa på. I varje fall inte till fots, och helst inte med bil heller eftersom det kan bli rätt rejäla skador vid närkontakt.

Förberedd för nattliga turer

Nu har Eriksberg Hotel & Nature Reserve tillsammans med holländska FD 4×4 Centre byggt om en Toyota Land Cruiser för den nordiska naturen.

Det tog fyra månader men nu är den redo. 7 meter lång, 1,85 meter bred, 8 kvadratmeter fönsteryta, kameragluggar och fjärrstyrda lampor för nattliga turer.

– Vi vill komma så nära viltet som möjligt för att verkligen skapa närvaro och maximera naturupplevelsen, alla dagar om året, och med många valmöjligheter. Kanske gillar du sundowner med mat och dryck i solnedgången eller så vill du lägga all tid på att se så många arter som möjligt, säger Per-Arne Olsson.

Med den här Toyota Land Cruiser Gameviewer vill han sätta Sverige på världens safarikarta.

”Varför åka till Afrika när man kan åka till Blekinge?”

– Bilen är en del i Eriksbergs satsning för att nå ut på den internationella marknaden. Varför åka till Afrika – när du kan åka till Blekinge?

Eriksberg är ett naturreservat och den nya safaribilen ska hjälpa besökarna att se kronvilt, dovvilt, vildsvin, mufflonfår, visenter, davidshjortar och en mängd fåglar. Vid mörkersafari finns det dessutom möjlighet att se flera nattaktiva rovdjur som rävar och minkar, samt fladdermöss och ugglor.

 

LÄS ÄVEN: Här kör vi monstertrucken Mercedes G 500

Då måste polisen avbryta biljakten

När måste en biljakt avbrytas?

Om polisen påbörjar ett förföljande eller planerar att stänga/preja ett flyende fordon måste det rapporteras till vakthavande befäl. Kan de jagande poliserna inte få fram sin rapport, inom rimlig tid, ska insatsen avbrytas. Och är det stor risk för olyckor på grund av väglag, omgivande trafik eller liknande så ska även då biljakten avslutas.

Hur får spikmatta användas?

Ska ett fordon stoppas med spikmatta måste det göras där riskerna för andra trafikanter är så små som möjligt. Dessutom ska det finnas tydliga varningar, i båda färdriktningarna, så den som ska stoppas får en chans att själv stanna med sitt fordon.

LISTA: 10 bortglömda regler som kan ge böter

Hur får fasta hinder användas?

Precis som med spikmattor måste det finnas tydliga varningar och polisbilar med blåljusen på – för att den som ska stoppas ska kunna sakta in och stanna av sig själv. Fasta hinder är väldigt farliga och får bara användas om det finns risk att andra människor blir lidande av att fordonet inte stoppas.

Hur får motorcyklar stoppas?

När det gäller tvåhjuliga fordon, och fordon som saknar skyddande kaross, så är reglerna ännu hårdare för polisen. Dessa fordon får bara förföljas om det finns ”väldigt starka, synnerliga skäl”. Till exempel om den som jagas har, eller ska, begå ett grovt brott – eller om andra människor kan komma till skada. Spikmattor får INTE användas dessa fordon.

 

LÄS ÄVEN: ”Poliskrisen syns på våra vägar”

Varning – vanliga fel på 12 begagnade suvar

Hela bilvärlden älskar suvar och trenden har varit tydlig de senaste åren. Men alla har förstås inte råd med en ny suv men misströsta inte.

Det finns en rad lite äldre, något äldre och riktigt gamla suv-köp där ute som bara står och väntar.

Vi har tittat på 12 av de allra vanligaste suvarna och letat fram varningstrianglarna för varje modell. Det här bör du se upp med om du letar efter en bra begagnad suv i vinter.

OKQ8-försäkringar drabbade av haveri

I en stor kampanj berättade OKQ8 i somras att det nu gick att teckna en förmånlig tilläggsförsäkring i bolaget, ett tillägg då till sin vanliga bilförsäkring. Erbjudandet gjordes samtidigt som OKQ8 avslöjade att de planerade att byta försäkringspartner, från Folksam till AIG.

Men samtidigt som Folksam fortfarande annonserar om ett samarbete för OKQ8:s kunder så har den nya uppgörelsen med AIG stött på problem.

Bengt Persson från Insjön är en av de som drabbats.

– Det går inte att göra något med försäkringen, det går inte att ändra något eller teckna något nytt. Allt ligger nere. Jag ville ha den nyare och bättre försäkringen men när jag försöker att teckna den säger de bara att tekniken ligger nere, berättar Bengt Persson.

”Varit så här i två och en halv månad”

Leif Nilsson från Svedala nappade på den nya tilläggsförsäkringen.

– Det går inte att teckna med telefonen och inte med datorn. Och det har varit såhär i två och en halv månad. När jag ringer så är det ingen som kan svara på vad som hänt, vad som är fel eller när det ska åtgärdas. De säger att min försäkring fortsätter att gälla som vanligt men jag kan inte ändra något i den, säger Leif Nilsson.

 

LÄS MER: Billigaste och dyraste bilarna att försäkra

 

Louise Andersson är produktansvarig för den nya tilläggsförsäkring men hon vill inte uttala sig utan hänvisar till press- och kommunikationsavdelningen.

Där skriver kommunikationskoordinatorn Lisa Öhrqvist så här som ett svar på mina frågor och min begäran om en intervju:

– Det stämmer att vi har problem med teckningsflödet för vår nya BackUp-försäkring och det är olyckligt att detta drabbar våra kunder. I dag går det därför inte att teckna försäkringen eller uppgradera sin gamla. Vi erbjuder däremot alla som önskar att teckna försäkringen att skicka in en intresseanmälan till oss via vår hemsida. Så snart våra tekniska problem i lösta kommer vi att öppna upp teckningsflödet igen samt kontakta alla som har skickat in en intresseanmälan till oss. Vi vet inte exakt när sidan kan vara uppe igen men vår förhoppning är att det sker så snart som möjligt.

Beskedet: Lösning först efter årsskiftet

Enligt Lisa Öhrqvist har inte OKQ8 någon uppgift om hur många kunder som drabbats.

– Vi vet inte exakt hur många kunder som berörs av detta. Vårt fokus ligger på att få igång teckningsflödet så snart som möjligt.

Leif Nilsson och Bengt Persson har fått informationen att de tekniska problemen ska kunna vara åtgärdade först efter årsskiftet. Enligt OKQ8 så fortsätter de löpande försäkringarna att gälla precis som vanligt.

 

LÄS ÄVEN: Bilförsäkringar – allt du behöver veta

10 pålitligaste bilarna – ett märke dominerar

Enligt statistik från över 500 000 bilar har Consumer Reports listat de 10 mest pålitliga bilarna i USA. Det handlar helt enkelt om vilka bilar som du som bilägare troligtvis får färre problem med, jämfört med andra bilmärken/modeller.

Om de passar dig och dina behov är en annan sak – men de lär vara solida val när det gäller just pålitlighet. Och det är Toyota (bland annat tack vare sitt premiummärke Lexus) som dominerar listan.

1. Toyota Prius

Inte alltid en bil som motorentusiaster gillar (ett bra exempel är Jeremy Clarkson) men det är sannerligen en bil som, enligt Consumer Reports, du kan lita på. Bättre än den föregående modellen och verkligen… logisk. Nu är den alltså också den mest pålitliga bilen i USA.

Läs Allt om Bilars test av Prius här!

2. Lexus CT 200h

Använder samma drivlina som den förra generationens Prius och det är därför lätt att förstå att den håller länge. Drar och kostar mer än Prius men ser lite bättre ut. Att den har ett Lexusmärke i fronten gör att många amerikaner väljer den före Toyota-kusinen.

3. Infiniti Q70

Den enda Nissan-bilen som tar sig upp på Consumer Reports lista. En premiummodell som också är den enda lyxsedanen som kan beställas med lång hjulbas här. Vill du ha pålitlig lyx är det här ett bra alternativ.

4. Audi Q3

Kompakt, pålitlig suv. Tyst och komfortabel. Känns enkel utan att ge avkall på kvalitet. Något trångt i förarpositionen, enligt Consumer Reports.

Läs mer om Q3 här!

5. Lexus GX 460

Suv som de gjordes förr. Rätt tyst och snabb för att vara så stor och brutal – med goda egenskaper offroad. Snygg inuti.

6. Lexus GS

En lyxsedan som kanske kan vara ett alternativ om du inte gillar tredjeplacerade Infiniti. Kommer med väldigt många olika motoralternativ och har döda-vinkeln-varnare som standard.

Lär Allt om Bilars test av GS 450h här!

7. Mercedes-Benz GLC

Lyxig på insidan med lätthanterad teknologi. Säker styrning, tyst. Autobroms är standard men i övrigt har den lite förvirrande säkerhetspaket enligt Consumer Reports.

Lär Allt om Bilars test av GLC här!

8. Chevrolet Cruze

Den enda amerikanska bilen på listan! Förutom att de amerikanska bilägarna tycker att den är pålitlig så anses den vara trevlig för pendlare. Dessutom hjälper den smidiga start-stop-funktionen att hålla nere förbrukningen.

Läs mer om Cruze här!

9. Audi Q7

Är stor, känns stor. Men interiören andas kvalitet och den är mycket bekväm att både köra och åka i. Många tekniska godsaker och en av de bästa bilarna som testats av Consumer Reports.

Läs mer om Q7 här!

10. Toyota 4Runner

En tålig, traditionell suv som trivs mycket bra offroad. Stark och relativt bränsleeffektiv. Högt insteg och lågt tak ställer till problem.

 

LÄS ÄVEN: Volvoköp sågas av amerikanska kunder

Beskedet: VW kan bli kvar i WRC 2017

Alla rallyälskare drog efter andan när Volkswagen meddelade att det inte skulle bli någon rallysatsning 2017.

Det här handlar om en biltillverkare som vunnit rally-VM dubbelt (förare och tillverkare) de senaste fyra åren.

Det är nästan som om Ferrari skulle lägga ner sin F1-satsning!

Rykten gör gällande att mycket handlat om ekonomi och att det är svårt för VW att motivera en extravagant rally-utgift när 30 000 VW-arbetare förlorar sina jobb efter Dieselgate.

”Logiskt att slutföra bilen”

Men även om det inte kommer finnas med något officiellt VW-team i WRC 2017 så kommer där finnas VW-bilar, närmare bestämt en splitterny Polo. Tillverkaren har tagit fram den nya rallybilen med hjälp av förre världsmästaren Marcus Grönholm.

Testerna slutfördes nyligen och nu kommer VW rikta sig till icke-fabriks-team och oberoende förare inför kommande säsong.

– Många privata team har bett om att få köra bilen och även om det inte beslutats att vi ska låta dem göra det, så var det logiskt att slutföra bilen när utvecklingen var klar till 99 procent, säger VW:s utvecklingschef Frank Welsch enligt Autocar.

Han passade även på att berätta att VW funderar allvarligt kring idén att starta ett mästerskap för el-rallybilar.

 

LÄS ÄVEN: VW-förarna kan gå till andra team

Här är bildbluffen som lurade världen

När bilder på de helt nya modellerna från kinesiska WM Motor nyligen visades var gensvaret i branschen hyfsat positivt.

Men det skulle snabbt svänga när Electrek och några andra visade att en av bilderna bara var en photoshoppad Mitsubishi Outlander. Och strax därefter dök liknande påstående upp för de andra två bilarna – med skillnaden att det då var Opel Zafira och Peugeot 508 RXH som var ”kopierade”.

Bilderna har cirkulerat i kinesiska medier men verkar inte har publicerats av WM Motor själva, enligt Carscoops.

WM Motor svarar i pressmeddelande

WM Motor kommenterar det hela så här i ett pressmeddelande:

”Angående den senaste tidens påstådda bilder av WM Motors konceptdesign som distribuerats över internet:

Som ett innovativt elbilsföretag har WM Motor alltid ägnat extra uppmärksamhet åt försvar och skydd av våra immateriella rättigheter. Designprocessen för WM Motorn är strikt konfidentiell. Vi har slutfört de flesta av avtalen med våra leverantörer. Byggandet av vår första intelligenta industripark för WM Motors elfordon har redan börjat i Oujiangkou District, Wenzhou City i Zhejiang-provinsen i Kina. Byggarbetsplatsen kommer att uppta cirka 165 tunnland. Vår första elbil kommer att lanseras 2018. Vi är glada att meddela alla relaterade arbeten håller tiden. WM Motor äger den intellektuella rätten relaterad till innovationer och produkter.

Hotar med rättsliga åtgärder

Alla påstådda bilder på konceptdesign som nämns över internet är INTE relaterade till WM Motor på något sätt. WM Motor kommer inte att tveka att vidta omedelbara rättsliga åtgärder mot ogrundade distributionsrapporter som kan vara förtal, intrång eller orsaka någon annan skada på WM Motor.

Vi meddelar härmed att alla officiella uppdateringar kommer att först släppas på vår officiella hemsida http://www.wm-motor.com.”

WM Motor är grundat av förre detta chefen för Volvo China, Freeman Chen.

LÄS ÄVEN: Förre Volvochefen bakom WM

Stereon som är dyrare än din bil

Vet du inte riktigt vad du ska köpa för julklapp till din musik- och bilälskande partner/son/dotter/släkting/bae/bff – samtidigt som du har väldigt mycket pengar som du behöver bli av med?

Då har du den ultimata presenten här – Esavox!

Det handlar om kolbiberchassi och avgasrör från Lamborghini Aventador som med hjälp av företaget iXOOST förvandlats till Bluetooth-högtalare med en dockingstation, enligt Carscoops.

Kostar som en ny Svensson-bil

Den Aventador-inspirerade högtalaren har Bluetooth 4.0, analog input och ADC/DAC output. 800 watt med 6.1 surround – och ett absorberingssystem i de keramiska högtalarna som sväljer alla gupp.

Just, den är helt handgjord också.

Nå, vad kostar då denna supersport-bergsprängare? Lite drygt 220 000 kronor. Ungefär som en ny Volkswagen Golf – men på den står det ju inte Lamborghini…

Och vi som tyckte att Porsches 911 Soundbar för 30 000 kronor var dyrt.

 

LÄS ÄVEN: 13 vansinnigt dyra tillval när du köper bil