Dagsarkiv: december 7, 2016

Här är bilkondomen som ger dig julefrid

För många är inte julen komplett utan ett barrande, totalpyntat träd inomhus.

Och även om det inte alltid är kul att betala för saker så är det faktiskt rätt mysigt att köpa en gran. Men därefter börjar problemen – hur ska du frakta hem det härligt doftande, kåddroppande trädet?

En del väljer att lägga upp granen på takräcket och riskerar därmed att:

1. Repa bilen.

2. Skada granen.

3. Tappa granen.

4. Orsaka olyckor.

5. Komma hem tomhänt till ledsna barn som inte ens har några servettringar i päronträ att leka med.

Men lösningen är enkel – fäll sätena och pula in granen i bilen!

Nu säger vän av ordning: ”Tomtar på loftet, eller? Aldrig mer kåda och barr i min bil! Det är barra att lägga ner den där synnerligen grovt tillyxade idén.”

Bilkondom mot oönskade barr

Nej, det behöver inte bli en massa trädrester kvar i bilen. För bilkondomen har anlänt. ”One size fits all” – eller i varje fall kombis och suvar. Den finns för omkring 300 kronor på välsorterade byggvaruhus.

Går att använda igen (till exempel när granen ska ut), det är bara att spola av den med trädgårdsslangen.

Så, för att förhindra att granen ynglar av sig i din bil kan det alltså vara läge att skaffa den här granna bilkondomen. Då kan du spendera julen med att mysa med familjen, äta julgodis och kanske lyssna på lite Barry White – i stället för att plocka gran från bilklädseln.

Nu väntar vi bara på spiralen som fixar julgransbelysningen automatiskt – då är julen komplett (galen)!

 

LÄS ÄVEN: Varning för flygande gran

Han är Volvos nya utvecklingschef

Volvos populäre utvecklingschef Peter Mertens fick drömjobbet på Audi och valde att lite överraskande sluta för ett par veckor sedan.

– Det var förstås inget som vi hade väntat oss men Peter Mertens har haft en stökig situation med familjen i Tyskland och jobbet i Göteborg. Så jag förstår hans val, kommenterade Volvos vd Håkan Samuelsson Mertens avhopp.

Samuelsson påpekade i samband med Stora Bildagen att Volvo letade internt och att tillsättningen av en ny utvecklingschef inte skulle dröja så länge.

– Peter Mertens har varit duktig på att lyfta fram medarbetare och det skulle vara konstigt om vi inte kan hitta en ersättare internt, sa Samuelsson.

Volvos vd: Så ska vi lösa kvalitetsproblemen

Har jobbat med motorer till nya Volvo-bilar

Och så blev det. Volvo utser Henrik Green till chef för utvecklingsavdelningen. Det blir Henrik Greens ansvar att arbeta vidare med de två nya tekniska plattformarna, Volvos elektrifiering och alla projekt för självkörande bilar.

Henrik Green har tidigare arbetat med drivlinor till den nya generationen Volvo-bilar och anses ligga bakom Volvos tuffa beslut att enbart satsa på fyrcylindriga motorer. Henrik Green kommer senast från ett uppdrag som försäljnings- och produktplaneringschef.

Med ett snabbt tillsättande tappar Volvo inte fart i det viktiga utvecklingsarbetet. Peter Mertens inleder sitt arbete på Audi så snart Volvo tillåter.

Vid såna här övergångar är det vanligt med en karenstid på upp till ett halvår. Varken Volvo eller Audi har meddelat något tidpunkt där Mertens börjar sitt nya jobb.

Här är tokigaste seriekrocken i vinter

Isgatan från helvetet finns i kanadensiska Montreal. I en nerförsbacke mot Viger Street har is och snö i en läskig mix skapat en helt omöjlig gata att ta sig fram (eller bak) på.

Enda vägen är neråt. Mot fordonen som redan har samlats i en hög.

Och det går låååångsamt!

Minst tio fordon krockar och lyckligtvis skadar sig ingen.

Colin Creado var på väg till sitt arbete när han upptäckte dramatiken med en buss som krockat. Och sedan såg han den andra bussen komma glidande.

Kaos trots vädervarningen

– Den här gången var bussen full av folk, och den kunde inte stanna. Den kraschade rakt in i den andra bussen, säger han till CBC News.

Han såg att passagerarna verkade okej så han fortsatte till sitt kontor. Från sitt fönster kunde han sen se fortsättningen, bland annat med polisbilen.

Väderrapporterna hade varnat om snö så Colin Creado var lite frågande över hur gatan kunde bli så farlig.

– De borde ha saltat området, för den där backen är ganska brant.

 

LÄS ÄVEN: BMW-förare sladdar bort sig

Opel avslöjar: Här är nya lyxigare Insignia

En coupéliknande bil som är nästan lika stor som premiumspelarna BMW 5-serie, Mercedes E-klass och Audi A6.

Opel har lagt till Grand Sport i modellnamnet för att få alla att förstå att det här är en helt ny Insignia.

Och jämfört med föregångaren har det verkligen hänt en hel del.

Karossen har strömlinjeformats och enligt Opel har man uppnått ett extremt lågt luftmotstånd, vilket i sin tur är bra för plånboken vid macken. Bilen har också växt på längden: Axelavståndet är drygt 9 centimeter längre och bilen mäter totalt 4,9 meter.

Bättre utrymmen och lägre vikt

Det här betyder förstås bra mycket bättre utrymmen inne i kupén än tidigare, och det gäller inte minst insteget till baksätet vilket vi kunde konstatera när vi fick köra förseriebilarna i höstas. I skuffen ryms 490 liter, och fäller man baksätet får 1450 liter plats. Trots att bilen växt rejält har Opel lyckats banta vikten, och inte så lite heller. Hela 175 kilo har man bantat jämfört med gamla Insignia – så vi kan räkna med både trevligare köregenskaper och bättre bränsleekonomi tack vare det.

Utan att gå in på specifika detaljer lovar Opel toppmoderna bensin- och dieselmotorer. En åttaväxlad automatlåda är tillval och är tillgänglig tillsammans med ny fyrhjulsdrift med aktiv fördelning av vridmoment. Ett exempel är att det yttre bakhjulet får extra vridmoment i kurvor som minskar eller eliminerar understyrning – allt för mer vägkontroll. Opel har vidareutvecklat sitt adaptiva chassi; systemet anpassar stötdämpare, styrning, gasrespons och växellåda efter behov eller individuella inställningar.

DUELLEN: Opel Astra mot Peugeot 308 – vi utser en klar vinnare!

Fullmatad med modern teknik

Naturligtvis har Opel matat nya Insignia Grand Sport med teknik för säkerhet, komfort och underhållning. När det gäller säkerhetsfunktionerna hittar vi bland annat ”Rear Cross Traffic Alert” som kan se korsande bilar på 20 meters håll – bra när man till exempel backar ut från en p-ruta. Kameror ger dig dessutom ett fågelperspektiv å att du kan parkera enkelt utan att buckla bilen i trånga utrymmen.

De adaptiva strålkastarna med led-matriser har förbättrats och ska ge bästa möjliga sikt i kurvor och när du möter andra bilar. Opel har försökt att förenkla infotainmentsystemet så att föraren slipper leta efter funktioner i menyer: Det viktigaste finns alltid tillgängligt på förstasidan i systemet.

Opels nya satsning ”On Star” finns förstås inbyggd. Bilen kan larma själv om du är inblandad i en olycka. du kan också utnyttja Opels callcenter för att få vägbeskrivningar skickade direkt till din navigation.

Bilen har officiell världspremiär på bilsalongen i Genève i mars, och då får vi veta de allra sista detaljerna om bilen; inte minst när det gäller motoraltenativ och förbrukningssiffror.

Därför var F1-teamet Williams snabbast i depån

Formel handlar inte bara om att utveckla den snabbaste motorn, de bästa däcken eller den mest aerodynamiska bilen. Ofta skiljer det hundradelar eller tusendelar av en sekund mellan de bästa bilarna ute på banan. Och då är en vunnen sekund i depån guld värd.

Williams-teamet klockades för säsongens snabbaste hjulbyte under säsongsfinalen i Abu Dhabi för en dryg vecka sedan. Hjulbytet gick på 1,92 sekunder – snabbare än något annat team under hela säsongen.

Bakom depåstoppet ligger avancerad analys – av mekanikerna.

Mäter puls, andning och kroppstemperatur

Företaget Avanade – startat för 16 år sedan av Accenture och Microsoft för att utveckla nya digitala tjänster – har arbetat tillsammans med Williams-teamet för att försöka optimera mekanikernas prestation under depåstoppet. Avanade har samlat in data från mekanikerna och bland annat mätt puls, andning och kroppstemperatur. Datan har sammanställts i en databas och analyserats i Avanades Biometric Analytics Dashboard.

Där gick det enkelt att se om någon mekaniker behövde träna på något extra för att nå en optimal prestation under det kritiska depåstoppet. Analyserna visade också att stress och koffeinnivåer kunde påverka prestationen. Mekanikerna fick individuella träningsprogram för att försöka förbättra sig under säsongen.

Tänjer på gränserna

– Arbetet med Avanade gör det möjligt för oss att fortsätta tänja på gränserna för depåstoppens potential och hjälper oss att använda ytterligare dataflöden för att säkerställa att vi ligger steget före våra konkurrenter”, säger Gemma Fisher, Human Performance Specialist, Williams Martini Racing, i ett pressmeddelande.

Gemma Fisher tänker fortsätta att arbeta med Avanade under nästa säsong för att ge bästa möjliga förutsättningar i depån för förarna Valtteri Bottas och Lance Stroll.

– Tid är verkligen avgörande när det gäller depåstopp i formel 1. Det är fantastiskt att se ett företag som Williams Martini Racing använda teknik från Microsoft för att samla in och analysera biometriska data i syfte att ytterligare förbättra deras depåstopp, säger Patrik Löwendahl, Teknik- och innovationschef, Avanade Sverige, i ett pressmeddelande.

 

Läget i F1-teamen inför 2017 – läs här.

Välj politiker som inte hatar bilar

Diesel symboliserar allt det onda i bilvärlden. Det är nästan som när min mormor började må illa så fort hon såg svart rök från en lastbil. Långt innan hon kunde se vilken typ av bil det var började hon få kväljningar.

Hon var före sin tid, min mormor.

I dag är det Europas storstäder som ropar efter förbud mot diesel för att rädda luftkvaliteten. Men det är inte alltid så rationellt och förståndigt det där med att få ordning på luften. Se bara på hur det här med häxjakten på dubbdäck som jag skrev om förra veckan.

Dieselbilarna kan bli nästa dubbdäck.

Jaga inte en specifik teknik

I min senaste poddcast intervjuade jag Preems vd Petter Holland och där står det rätt klart vad det handlar om:

1) Effektiva dieselbilar behövs för att få ner CO2-utsläppen. Inte minst med nya biodiesel i tankarna så sänks CO2 rejält.

2) Alla dieselbilar – även de som körs med biodiesel – släpper enligt Holland ut farliga partiklar. Men Petter Holland är övertygad om att biltillverkarna med olika partikelfilter ska lösa det här.

Om jag nu lägger ihop 1) och 2) så kommer jag till samma slutsats som Petter Holland: jaga inte en specifik teknik. Straffa varken ut eller puffa inte fram någon speciellt teknik. Ställ krav på utsläpp och låt branschen lösa det.

Det är på väldigt många sätt helt galet fel att förbjuda en ren dieselbil och samtidigt ge skattelättnader till en elbil som körs på el från ett kolkraftverk.

Men med dubbdäcksdebatten i färskt minne kan jag se precis det hända. Hur politiker med ett givet mål hänvisar till fakta si eller fakta så och skaffar sig popularitetspoäng i vissa läger genom att ropa efter förbud och/eller öppna plånboken till en biltillverkare som vill rädda världen.

Självklart ska vi försöka förbättra luftkvaliteten i våra städer och det är bra att SMHI nyligen utvecklat nya metoder för att kunna mäta kvaliteten. Det är en väldigt bra början – att mäta rätt.

Välj politiker som inte bara skriker förbud

Sen är det upp till oss väljare att singla ut de kloka politiker som inte bara skriker förbud utan också tänker på hela kedjan.

Lyssna gärna på Petter Holland när han pratar om ursprungsmärkning och hur ett företag bör arbeta med etiska frågor om energi- och bränslehantering.

Petter Holland säger också: Vi ser att efterfrågan på elbilar ökar med efterfrågan på flytande bränslen ökar ännu mer.

Läs det en gång till.

För allas skull måste vi tänka stort få bättre bränslen i våra tankar och batterier.

Och då inte heller låta bil- eller dubbdäckshatare bestämma hur vi ska nå dit.

 

Lyssna på vår poddintervju med Petter Holland här.

Läs min artikel om dubbdäck och luftkvalitet här.