Dagsarkiv: december 15, 2016

Ny flådig Mercedes – här är E-klass Coupé

Här är den sista medlemmen i E-klass-familjen, och den har varit efterlängtad.

Mercedes E-klass Coupe kommer inte göra sin supporterskara besviken – den är ju faktiskt större än sin föregångare från alla vinklar, enligt Carbuzz.

Vad betyder det? Jo, större kupé. Och trots att det handlar om en bil med bara två dörrar så får fyra vuxna plats utan problem.

Motoralternativen är fyra till att börja med:

* 4-cylindrig 2,0 liters diesel med 197 hästkrafter.

* 4-cylindrig 2,0 liters bensin med 184 hästkrafter.

* 4-cylindrig 2,0 liters bensin med 245 hästkrafter.

* 6-cylindrig 3,0 liters bensin med 333 hästkrafter.

Bilen är i övrigt något sänkt (fjädringen) för en sportigare känsla, samtidigt som den patenterade individuellt påverkbara luftfjädringen ”Mercedes Air Body Control multi-chamber” ska se till att den sportigare känslan inte påverkar komforten.

Förutom att påverka fjädringen kan du, om du bestämmer dig för att köpa bilen, välja bland annat kofångarutseende och coolare fälgar.

 

LÄS MER: GLC Coupé – fräck design är inte allt

 

Tekniken i Mercedes E-klass Coupe är också långt utvecklad med radarbaserade DRIVEPILOT och Remote Parking Pilot. Det senare systemet gör att du med hjälp av din smartphone kan köra din bil in och ut från tajta garage/parkeringsplatser.

Appen Live Traffic Information ser till att du ökar chanserna att slippa bilköer – och du slipper krångel med bildskärmstryckande eftersom du bara sveper med fingret på ratten.

Ja, Mercedes E-klass Coupe är faktiskt mer tekniskt utrustad än i princip alla andra modeller av samma märke.

Säljstart beräknas bli sommaren 2017.

 

LÄS ÄVEN: Så bra är Mercedes E-klass kombi

 

Episk Volvoduell – lastbil mot Polestar

För första gången någonsin har två svenska Volvomonster ställts mot varandra på racebanan.

Världens snabbast lastbil, The Iron Knight, mot vinnaren av WTCC-tävlingen i Shanghai, Volvo S60 Polestar TC1.

Först en ren dragrace-utmaning och sedan en klassisk raceduell – och allt på klassiska Mantorp!

I Polestar-bilen satt ingen annan än Thed Björk, med flera STCC-mästerskap i bagaget.

Bakom ratten på The Iron Knight fanns Boije Ovebrink – välkänd för sina hastighetsrekord med lastbilar och topplaceringar i FIA European Cup (Race Truck-klassen).

– Iron Knight är det perfekta sättet att visa Volvo Trucks kompetens och innovativa förmåga. Samtidigt så är vårt mål att generera nya insikter inom tekniska lösningar och konstruktionslösningar. Syftet är att föra över några av dessa till våra serieproducerade lastbilar, säger Claes Nilsson tidigare, Vd för Volvo Trucks.

Enligt Volvo är lastbilen The Iron Knight The Iron Knight ett resultat av ett unikt samarbete mellan tekniker, ingenjörer och konstruktörer på Volvo Lastvagnar.

LÄS MER: Här är världens snabbaste lastbil

 

Lastbilen är helt skräddarsydd – förutom motorn och växellådan som är en serietillverkad I-Shift Dual Clutch.

– Om du ska slå ett hastighetsrekord så måste du ha exceptionell prestanda. I-Shift Dual Clutch är den bästa växellådan för det jobbet eftersom den upprätthåller vridmomentet på drivhjulet vid växling, precis som en tävlingsbil gör. Tack vare detta kan Iron Knight accelerera utan att förlora dyrbar tid under växlingar, säger Claes Nilsson.

LÄS ÄVEN: Snabbaste Volvon någonsin

Nu ersätter Tesla besvikna norrmän

Det var i september som ett antal norska Tesa-kunder fick nog. Deras Model S P85D skulle enligt reklamen leverera 691 hästkrafter, men ut kom bara 469, hävdade de 126 norrmännen.

– Bilen har för få hästkrafter och naturligtvis påverkar det bilens prestanda, enligt konsumenterna, sade Teslakundernas advokat Kaspar N. Thommessen.

Tesla höll förstås inte med och saken gick mot domstol.

Krävde det dubbla

Men nu har alltså Tesla och de 126 norrmännen nått en överenskommelse innan frågan hamnade i rätten.

Enligt norska Dagens Næringsliv har Tesla gått med på att betala 65 000 norska kronor till var och en av de norska bilägare som deltagit i gruppstämningen.

Det är ungefär hälften av vad bilägarna krävde.

 

LÄS ÄVEN: Varannan såld bil i Norge är eldriven

Byggd i smyg: Ferrari avslöjar ny superbil

Här är checklistan för att se om du kan skaffa den nya Ferrari J50:

* Älskar du Ferrari?

* Älskar du supersportbilar?

* Tycker du 488 Spider är snygg?

* Har du vansinnigt mycket pengar?

Om du svarat ja på alla ovanstående frågor så kommer du troligtvis ändå inte kunna skaffa dig en ny Ferrari J50.

Den byggs nämligen bara i 10 exemplar!

 

LÄS ÄVEN: Ferrari 488 Spider – ett mästerverk

 

J50 presenterades vid National Art center i Tokyo och är baserad på Ferarri 488 Spider. Utvecklad hos Ferrari i Maranello så ”markerar den en återgång till flera av de mycket älskade Ferrari-bilarna från 1970- och 1980-talet” skriver den italienska biltillverkaren, enligt Carscoops.

Dessutom har J50 även flörtat lite med 1950-talets hjälmvisir-utseende, med sin eleganta vindruta som omsluter den annars inte så annorlunda kupén.

J50-motorn är densamma som i 488 Spider: 3,9 liters V8 twin-turbo som ger 690 hästkrafter. Det har inte släppts några siffror vad bilen kan nå i form av hastighet, men gissningsvis är den snäppet bättre än en ”vanlig” 488 Spider som levererar 0–100 på 3 sekunder och en maxfart på 325 km/h.

 

LÄS ÄVEN: Det här är årets bästa motor

Folksams tuffa krav bör bli tuffare

Autobroms som standard och låga CO2-värden. Det är två grundkrav när Folksam väljer och vrakar på den svenska marknaden för nya bilar. Och det är väldigt många bilmodeller som inte klarar kraven. I fjol omfattade Folksams lista 62 bilmodeller, i år bara 49.

Folksams internationellt erkända arbete är viktigt för att bilköparna inte ska tappa bort sig i nya modeller, ny teknik och nya finesser. Folksam ställer tuffa krav på det som de tycker betyder allra mest: säkerheten på vägen och vad bilen släpper ut för avgaser.

Och jag hoppas att Folksam klarar att tuffa till kraven ytterligare inför nästa års lista. Det här är några saker jag gärna skulle se i kravspecifikation 2017.

Folksams lista: Här är säkraste och snålaste bilarna

Behöver diskutera kväveoxiderna

 Förutom CO2 behöver vi i Europa – inte minst efter VW-skandalen i USA – på allvar diskutera de för människan skadliga nox-utsläppen. Att ensidigt bara diskutera CO2 kan vara farligt och leda in på fel väg. CO2 går ner när nox går upp, och tvärtom.

Hösten 2017 införs nya regler för hur bilarnas förbrukning – och därmed utsläpp – ska mätas. Här ser jag gärna att Folksam är tidigt ute och fullt ut inför de nya kraven på låga utsläpp även vid så kallade verkliga förhållanden.

Att ställa krav på autobroms som standard är väldigt bra och när EuroNCAP under 2017 skärper kraven på förarassistanssystem så höjer det också nivån i Folksams gallring. Jag skulle också gärna se att Folksam satte krav på vad autobroms betyder. Sätt en nivå, till exempel att autobroms ska fungera från noll till 70 km/tim. Och bromsa bilen för alla typer av hinder, bilar, cyklar och fotgängare.

Lampor. Vi står inför ett teknikskifte även vad gäller bilars belysning och vi ser hur fel det kan bli när eu-regler betyder att bilar blir svårare att se. Här kan Folksam kliva in och ställa krav på tekniken och nivån av belysningen runtom bilen. Många nya bilar har dålig belysning helt enkelt och det spelar en stor roll i vår mörka trafikmiljö.

Folksams lista: Här är säkraste och snålaste bilarna

Fortsätta påverka krock- och säkerhetstester

Jag hoppas också att Folksam kan fortsätta med sitt envisa arbete med att påverka krocktestarna EuroNCAP. Vi står inför ett stort teknikskifte med helt eller delvis självkörande bilar och precis som med autobromssystemen behöver organisationer som EuroNCAP och Folksam trycka på för att styra utvecklingen åt ett så bra håll som möjligt för bilköparna.

För om autobromssystemen är svåra att förstå och överblicka i dag så är det bara en viskning jämfört med hur de olika systemen för självkörande fungerar.

Folksams lista: Här är säkraste och snålaste bilarna