Dagsarkiv: december 16, 2016

Norge får folk-elbilen men Sverige blir utan

När den omtalade elbilen Opel Ampera-e nu börjar säljas är det Norge som är först ut.

Därefter är lanseringsplanen från biltillverkaren Tyskland, Nederländerna, Frankrike och Schweiz.

Sverige? Nej, hit kommer bilen först 2018.

– Vi visste redan från dag ett att tillgången på Ampera-e skulle vara begränsad under uppstartsfasen i fabriken i Orion, Michigan. Därför tog vi beslutet att lansera bilen stegvis med början i de länder som redan har en infrastruktur och de som har visat att de vill vara ledande när det gäller elbilar, säger Opels Peter Christian Küspert.

LÄS MER: Berggren – Opel gasar och bromsar

Han är dock öppen för att förändra planen.

– Vi kommer att kunna lägga till länder eller ändra ordningen med kort varsel om något land till exempel skulle bli extra attraktivt tack vare ändrade incitament för elbilar.

Ampera-e har lanserats med att den ska nå drygt 50 mil på en laddning, att den rymmer fem personer och kan snabbladdas på 30 minuter. Förutom bilen ska Opel erbjuda en laddbox för hemmabruk.

LÄS ÄVEN: Ampera-e börjar säljas

”Jag har inte haft sex – i den här bilen”

En del älskar sin bil, en del hatar den. Det finns folk som bara tänker på alla problem deras bil skapar, andra kan inte vänta på att skapa nya, härliga minnen med sin fyrhjuliga familjemedlem.

Vad det än kan vara så brukar det kunna bli riktigt bra historier kring människor och deras bilar.

Avslöjar en hel del om sitt billiv

Allt om Bilars Lena Lindehag har träffat kända svenskar som fått berätta om sina känslor för bilen.

Premiärgäst är dansaren, kostexperten, bloggaren och programledaren Annika Sjöö. Känd bland annat från ”Du är vad du äter” och ”Let’s Dance”.

Hon avslöjar en hel del om sitt billiv, tipsar om passande träningsövningar vid bilkörning och avslöjar vilket som är hennes bästa bilminne.

 

LÄS ÄVEN: Sex i bilen – 8 bästa ställningarna

Vägrar varna trots krasch på krasch

Det här klippet har nog gett cheferna på kabel-tv-bolaget Comcast Xfinity en hel del gråa hår.

Deras anställda är ute och reparerar kablar, utanför Indianapolis i USA, och har ställt lastbilen på vägen med några varningskoner strax bakom.

Problemet är att den står strax bakom ett backkrön och vägen är moddig och glashal.

Vägrar lyssna på varningarna

När bilar kommer över krönet försöker förarna febrilt få stopp på sina fordon men det går – som ni ser – åt fanders.

Värst, och kanske roligast, är kommenterandet av filmaren, intervjuaren och den desperat säkerhetsfokuserade ”Amish Hacker” som lagt upp klippet på Youtube.

Trots hans idoga försök att få kabelmännen att inse det allvarliga i situationen – och kanske placera ut de övriga konerna de har i bilen – så vägrar de att lyssna på honom och påstår till och med att han blockerar trafiken. (Det är då ingen trafik utöver kraschade bilar och bilar i kö.)

”Blev väldigt bekymrad”

Comcast kom senare med ett svar, via tekniska chefen Ed Marchetti:

– När jag såg filmen blev jag väldigt bekymrad. Våra medarbetare ska alltid skydda människor och behandla dem respektfullt. Säkerhet kommer först – speciellt i svåra väderförhållanden som här. Vi undersöker aktivt vad som hände och kommer kontakta de som påverkades av olyckan.

Snacka om pudel.

 

Fotnot. Polisen tillkallades direkt efter att den första bilen hade glidit av vägen.

LÄS ÄVEN: Tokigaste seriekrocken i vinter?

Krånglande Scenic kan bli en dyr fälla

Det fanns en tid när halvstora familjebilar var populära och där de här bilarna tilläts att se ut som precis det – komfortabla familjelastare. Det var alltså före trenden med suv:ar och så kallade crossovers. Titta bara på den senaste generationen av Renault Scenic som vill vara en suv för den lilla familjen. Och jämför med Scenic från modellåret 2004, en lite rundare och snällare skapelse.

I Sverige finns både Scenic samt den lite större och ännu rymligare Grand Scenic. Men grunden i bilarna är förstås densamma och därmed anledningen till varningstecknet.

Kan vara en riktig problembil

Bilprovningens statistik från de åren Renault sålde andra generationen Scenic visar att det här kunde vara en riktig problembil med mängder av problem. Ett stort bekymmer var fukt och vatten som trängde ner i kupén och samlades där elkablar och elektronik finns.

Det här kunde betyda att hela elsystemet slogs ut. Men det räckte inte med det. Bilprovningen kunde också visa på problem med bromssystemet.

Det märkliga är att det finns Scenic:er där ute som inte alls har samma historik och kanske beror det på att Renault dribblade fram och tillbaka med olika underleverantörer. Vissa hade sämre kvalitet än andra vilket så klart påverkade slutkvaliteten på bilen ute på vägen.

LÄS MER: Vanliga fel på 12 storsäljande begagnade familjebilar

Studera besiktningsprotokollen!

Om du ska titta på en Renault Scenic så är ett tips att verkligen studera besiktningsprotokollen och har du att göra en bil med många anmärkningar genom åren så är det förmodligen en av bilarna med dålig kvalitet. Och tvärtom så kan en bil med få problem bli ett fynd.

Det positiva med Renault Scenic är den goda komforten med mycket trevlig fjädring och bra sittkomfort. Att stolarna kan justeras och fällas i all oändlighet vilket gör det här till en väldigt allround bil som kan både frakta saker och personer.

Renault var också tidigt ute med en ny form av nyckel och de här bilarna har en nyckel som ser ut som ett tjockt kreditkort. Problemet med den nyckeln är att den inte passar i en nyckelring.

PLUS

Komfort. Det är trots allt hyggligt tyst i kupén och sittkomforten är bra, om du gillr mjuka stolar.

Utrymme. Renault tänkte tidigt på vikten av olika utrymmen så det finns totalt 91 liter i olika fack i bilen.

MINUS

Krångligt. Det kan vara svårt att hitta rätt reservdel då Renault använt flera olika underleverantörer.

Flera olika typer av mekaniska problem. Knackande motor.

SE UPP MED

Många olika fel som har sin grund i att fukt tränger in i kupén och påverkar elektroniken.

Volvo PV – en dröm som kunde bli verklig

Matteläraren i plugget hade en Volvo PV Sport. En ny 65:a med de läckra hålfälgarna plus två extraljus med vita skyddshuvor monterade bakom den så populära USA-bågen. PV Sport var ett för mig uppnåeligt mål, vilket inte en Jaguar var.

PV-motorn var då en nykonstruktion – B4B på 40 hk. Ett par år senare blev effekten 66 hk och 1966 fick PV Sport hela 95 hästkrafter.

Med 544 kom också Special I och II, den senare med 4-växlad manuell låda. Även PV Sport hade samma växellåda, dubbla SU-förgasare och 85 hk.

1961 kom en C-modell vilket innebar B18-motor, 12-volts elsystem.

Slutet kom då Volvo Amazon gjorde sin entré 1956. Trots modernisering av teknik (bland annat nytt ventilationssystem) och annat som gjorde att PV-försäljningen ständigt ökade så kunde ändå inte PV:n konkurrera med den modernare Amazonen. I oktober 1965 släcktes ljuset för Volvo PV 544.

KLASSIKER: Lennart är världens äldste Mustang-ägare

Skapades på 40-talet – levde till 60-talet

Historia: Assar Gabrielsson hade antagit nymodigheten med självbärande kaross och gav order till sina ingenjörer att konstruera en mindre bil för att möta efterkrigstidens behov. Kravet var att den inte fick kosta mer än 5 000 kronor och att den skulle vara ”större än de minsta bilarna på marknaden”. Det var lite som att han sneglat på vad man innan kriget gjort i Tyskland – skapat en folkbil.

Resultatet blev 4,37 meter långa PV 444. Trumbromsar runtom – skivbromsar fanns men det var då en ekonomisk omöjlighet för Volvo. När PV 444 presenterades var det i förtid och året var 1944. Varför i förtid kanske du frågar? Jo, produktionen skulle inte kunna komma i gång förrän 1947.

Formen var inspirerad av dåtidens amerikanska 40-talsbilar. Bulligheten hade under tiden minskats genom vågräta kromlister längs karossidorna och större fönsterytor. Ändå visade sig formen bestå då designen levde ända till 1966 års modell och under de åren hade jänkarnas bilmode ändrats minst fyra, fem gånger.

Bullrig – men stabil på vägen

Hur är den att köra? PV:n var stabil på vägen. Kanske något tungstyrd men med den stora ratten så var det inga problem. Transmissionsljudet var påtagligt på ettans växel och det var som att lådan så snabbt som möjligt ville upp till nästa växel. Även om Amazonen till sist skulle konkurrera ut den äldre PV:n så var PV framgångsrik som tävlingsbil. Något som Amazonen aldrig skulle kunna matcha. Rallyförare som Ewy Rosqvist, Gunnar Andersson och Tom Trana var många grabbars idoler.

Priserna varierar mellan 10 000 – 100 000 kronor

Vad kostar en Volvo PV? 1950 kostade en PV 444 som hade 40 hästar under huven 4 800 kronor för att sex år senare kosta hela 6 700 kronor. Samtida Saab 92 kostade då 6 625 – 75 kronor mindre än Volvon. Volvo PV Sport med det dubbla antalet hästar – 80 stycken – kostade 1965 13 629 kronor. Det är fortfarande ganska gott om Volvo PV i Sverige och skicket varierar väldigt mycket från rena vrak eller svartmålade pilsnerbilar för en 10-15 000 kronor och upp till den nästan överrenoverade PV:n för 110 000 kronor.

Djurvänner rasande över Clarksons köttbil

Det är i fjärde avsnittet av The Grand Tour som den förre programledaren för Top gear får uppdraget att göra en eko-bil.

Jeremy Clarksons kolleger Richard Hammond och James May blir inte så lite förvånade när det får se hans bil av djurskinn, kött och ben.

LÄS MER: Clarksons eget hus sprängs i luften

Djurvänner har reagerat starkt

Skapelsen, tillsammans med en del rätt saftiga kommentarer, har fått djurrättsvänner att reagera. Och starka organisationen PETA är en av dem.

– Clarksons bisarra hud-och-ben-fordon har förvandlat honom till en Lady Gaga-wannabe med en köttbil, säger PETA:s Mimi Bekhechi och fortsätter:

– Samtidigt som det här pompösa arslet alltid desperat tävlar om uppmärksamhet genom att förolämpa, så föds andra mindre privilegierade varelser upp i karga skjul enbart för deras hud och kött.

Hon avslutar med att hoppas att Clarkson någon gång kommer bromsa upp de här billiga tricken och bli ”a true motorhead, not a meathead”.

Det är ganska lätt att tänka sig att det här var Clarksons plan hela tiden…

 

LÄS ÄVEN: The Grand Tour piratkopieras i rekordfart

Bilduellen: Volvo XC90 mot Audi Q7

Volvos nya 90-serie presenterades på hösten 2014 men det var först ett år senare försäljningen verkligen satte fart. Och under hela 2016 var det många svenska bilköpare som i alla fall drömde om Volvos stora suv.

Audi rullade fram sin nya Q7 för test i alpbyn Verbier på våren 2015 och det stod klart direkt att det här var Volvos huvudkonkurrent.

Båda bilarna kommer med ny och häftig teknik, båda har en hög säkerhet, välutvecklade drivlinor och riktigt fin komfort.

Men det finns tydliga skillnader, speciellt för köpare som gillar idén med att köra på el och funderar på laddhybridversionerna.

Nog snackat – nu kör vi, sida vid sida:

1. Motor och köregenskaper

Volvo har gjort underverk med sin nya fyrcylindriga motorfamilj och det kommer mer från den offensiva utvecklingsavdelningen. Vid testkörningen i Barcelona var inte hybriddrivlinan helt färdig men den vässades lagom till lanseringen.

Volvos köregenskaper är riktigt fina med den innovativa bladfjädringen och även med alternativet luftfjädring. Så oerhört mjuk att vi gärna använde bilen för att från bakluckan filma andra bilar.

Audi briljerar med en rad mycket trevliga motorer och en styrning som gör att det här känns som en betydligt mindre bil än vad det är. Hybriddrivlinan har en smart mjukvara som gör att du utnyttjar elen i batteriet på allra bästa sätt. Trots att Audi använder en diesel tillsammans med elmotorn ger vi den högsta möjliga betyg.

Vinnare i ronden: Audi Q7

2. Säkerhet och förarstöd

Volvo bygger världens säkraste bilar och kommer att fortsätta att göra det. Det är ingen slump att ett företag som Uber väljer att samarbeta med Volvo om självkörande bilar. Volvo har rätt varumärke och rätt trovärdighet inom världens bil- och teknikföretag. Volvo går också före och tvekar inte när det gäller att bygga in ny och nyttig säkerhet – oberoende av om den eller det krockinstitutet väljer att premiera funktionen.

Volvo är också tidiga med kommunikation mellan bilar för att varna förare.

Audi ligger inte långt efter inom säkerhetsområdet och har flera bra förarassistansfunktioner. Men Audi känns något mer defensiva och anpassar sig mer än agerar på nya krav och ny teknik.

Något annat än seger för Volvo XC90 i den här ronden skulle vara att underkänna allt det Volvo står för.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

 

3. Teknik och uppkoppling

Volvo valde med sin stora bildskärm att gå ett väldigt stort steg längre än många andra. Och det har visat sig att Volvo även på det här området var tidigt ute och något av en föregångare, även om Tesla var allra, allra först med en stor bildskärma. Volvo förstod också tidigt vikten av att enkelt koppla in telefonen till bilen med funktioner som Apple Car Play.

Volvo har också fortsatt att förse XC90 med nya finesser även om tekniken för självkörande har bromsats lite. Volvo väljer här att hoppa över några steg och ligga kvar på nuvarande nivå tills dess att tekniken är helt utvecklad.

Både Volvo och Audi har arbetat hårt för med för att skapa en väldigt fin komfort och här har man lyckats isolera bort störande ljud och med hjälp av fina chassin och exceptionellt bra fjädring få de kanske allra mest komfortabla bilarna just nu.

Audi vill vara ett teknikföretag som ligger främst och visst finns det många nyttiga finesser, som till exempel backa-med-släp-hjälp .Men tyvärr är också Aud duktiga på att ta betalt för sin teknik.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

4. Design

Audi har haft några generationer på sig att få till sin design av Q7 och visst har Audi lyckats skrapa bort en hel del lager plåt från den gamla klumpiga bilen. Audi har tagit till sig kritiken om att Q7 sett ut som ett strykjärn. Med massor av sparad vikt har också designen förenklats och blivit mer stilren. Men Q7 fick inte vara först ut med Audis nya designspråk – det kommer med nya A8 under nästa år.

Precis som alltid med en ny Volvo så gick meningarna isär om Volvo XC90. Det var inte bara ljusbilden Tors hammare som delade Sverige i två läger. Jag tillhör den positiva sidan och jag tycker att XC90 också åldrats mycket bra. Volvo XC90 ser så mycket ljusare och lyxigare ut än en Volvo Q7 – och det är precis det Volvos designchef Thomas Ingenlath menar med Skandinavisk design.

Volvos interiör är väldigt lugn och behaglig med få knappar och enkel logik. Sen vet jag att det är många som inte riktigt gillar pekskärmar med svepfunktion.

Audi har med Virtual Cockpit också en väldigt digital och värdig inredning även om den inte är lika stilren och rak som i Volvon.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

5. Köpa och äga

Det här är två väldigt dyra bilar och med det följer en rejäl värdeminskning de första åren. Volvo har haft vissa leveransproblem med långa köer på XC90 men då bilen ändå fortfarande känns modern – och kommer att göra så tills nästa 90-serie rullas ut – som är inte värdeminskningen brutal. Vi kommer också att se att värdet på XC90 stabiliseras när 60-serien kommer fram. Volvo vill trycka upp priset på XC60 och kommer att göra allt för att det också påverkar XC90 uppåt i prislistan.

Audi har en något knepigare situation där framför allt laddhybriden lider av att ha batteriet delvis i bagageutrymmet. Anledningen är att Q7 är byggd på en något äldre bottenplatta. Det kommer att hända mycket inom Audi framöver vilket betyder att dagens Q7 kan riskera att köras om rejält av nästa generation. När nya Audi A8 visas är det också starten på ett nytt designspråk som ska spridas till övriga modeller.

Att köpa en Volvo XC90 kan därför över tid vara ett för plånboken klokare val.

Vinnare i ronden: Volvo XC90

 

Totalt: Volvo XC90 vinner lite överraskande med hela 4-1. Men det är tufft och jämnt i flera kategorier där Volvo vinner rond tre knappt på sin fina säkerhet, rond fyra på den ljusa interiören. Och trots att Volvo XC90 visades något tidigare än Audi Q7 så känns Volvon som en modernare bil. Det ska bli riktigt spännande att se om BMW verkligen når upp till någon av de här två när deras nya X5 ska visas till modellåret 2018.

 

Audis fina laddhybrid tar hand om elkraften på ett effektivt sätt – läs testet här.

En lyxig sjusitsig laddhybrid – läs om Volvo XC90 T8 här.

Ford rallyfavorit med Ogier bakom ratten

Ford gjorde i somras comeback i 24-timmars på Le Mans med stor lansering av Ford GT. I samband med ett stort Ford-event där succébilarna Focus RS och Mustang visades upp fick jag en chans att intervjua Henry Ford III.

”Trean” tippas allmänt bli nästa stora chef från Ford-familjen inom den koncern som farfars far startade.

Henry Ford III pratade sig varm om motorsporten som en väg till att marknadsföra de vanliga bilarna. Det är också i linje med Fords satsning på varumärkesmarknadsföring.

Henry Ford III besökte Malcolm Wilsons rally-VM-team nyligen och mycket talar för att det var där som Wilson fick de sista dollarna som behövdes för att locka till sig världsmästaren Sebastien Ogier.

Sedan VW överraskande hoppade av rally-VM för ett par veckor sedan har Ogier turnerat runt mellan Ford, Citroën och Toyota för att hitta ett nytt jobb.

I måndags blev det klart att Ogier går till Ford och Henry Ford III kommer att se en sprillans ny Ford Fiesta WRC rulla in till start i Monte Carlo med en etta på motorhuven.

Jo, Ford har också visat upp en hel serie nya Fiest:or som lämpligt nog ska börja säljas senare i år hela världen.

Latvala en drömförare för Mäkinen

Nästan ännu mer självklart var det att Ogiers förre teamkamrat Jari-Matti Latvala landade sin jobbjakt hemma hos Tommi Mäkinen i Jyväskylä. Där har Tommi omsorgsfullt byggt på Toyotas VM-comeback under ett drygt år och han försökte tidigt locka till sig Latvala.

För Mäkinen är Latvala lika mycket en drömförare som Ogier är det för Malcolm Wilson.

Så nu är det bara stackars Andreas Mikkelsen kvar. Mikkelsen får hoppas att Nasser Al-Attiyah tillsammans med Red Bull får till en minisatsning med den VW Polo WRC som finns klar att tävla med. Det ryktas att Red Bull och Al-Attiyah måste sno ihop cirka 150 miljoner kronor för att köra en privatbil i rally-VM i en säsong.

LÄS MER: Så blir Toyotas nya rally-satsning

***

Nu jagas det på flera håll i världens garage. Mercedes letar som bekant en ersättare till nypensionären Nico Rosberg och favorit anses en finländare vara, Valtteri Bottas. Flyttar Bottas till Mercedes lämnar han ett stort hål efter sig hos Williams som står med orutinerade Lance Stroll som ende förare.

Favorit att i så fall gå till Williams är Pascal Wehrlein men minns vad ni läste i den här för några veckor sedan. Familjen Stroll och Mercedes gillar Felix Rosenqvist. Felix rankades i veckan på 48:e plats när sajten Autosport rankade världens – hela världens – 50 bästa rally- och racerförare alla kategorier. Mattias Ekström var på plats 41 på samma ranking. När det här skrivs har sajten bara presenterat platserna 41-50 så vi vet inte var Saubers Marcus Ericsson finns på topp-50-listan.

***

Minnesota Vikings jagar vidare mot en slutspelsplats men nu krävs det hjälp av andra lag för att passera Detroit Lions. Lions – som Ford-familjen är med och äger – har överraskat stort men har ett tufft spelprogram de sista tre NFL-veckorna. Har Vikings chans på slutspel kan det betyda tidig comeback för skadade RB Adrian Peterson.

Larm: Biobränsle hotar fågellivet

Nästa år startar Birdlife International, en paraplyorganisation för fågelskyddsorganisationer från hela världen, en omfattande kampanj mot det man kallar ”dålig bioenergi”.

I begreppet inkluderas all bioenergi som orsakar skador på natur och biologisk mångfald.

– Det finns dåliga exempel även i Sverige. Just nu pågår en omfattande avverkning av trädslag som asp och rönn i många randmiljöer. De är extremt värdefulla för vilda djur och fåglar men nu gör man flis av dem, säger Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening.

Stora arealer

Han är också kritisk till att stora mängder stubbar och annan ved som blir kvar efter avverkningar mals ner till flis. De är också viktiga för en mängd arter.

– Fast de verkligt stora problemen finns inte i Sverige utan i tropikerna. Där avverkas naturskogar för att ge plats för produktion av palmolja för biodiesel i Sydostasien och odling av energigrödor i Afrika, säger han.

Hur stor areal av jordens yta som i dag nyttjas för produktion av bioenergi är inte helt klarlagt, men enbart inom EU rör det sig om en yta av Sveriges storlek, drygt 40 miljoner hektar, enligt beräkningar av forskare vid universitetet i Wien. Då är även uttaget av flis och annat från vanliga produktionsskogar inräknat.

Skövling i EU

En annan uträkning av ett internationellt forskarlag antyder att efterfrågan på land i världen för produktion av bioenergi kommer att ligga på cirka 500 miljoner hektar inom några decennier. Detta motsvarar halva USA:s yta.

Det säger sig självt att detta skulle kunna få allvarliga effekter på fauna och flora. I en separat studie påpekar Birdlife International att avverkning av skog för energiproduktion nu pågår i nationalparker i Slovakien, och längs floderna i centrala Italien. I Colombia har 500 000 hektar regnskog huggits ner för att ge plats för oljepalmsplantager för framställning av biodiesel för den europeiska marknaden.

LÄS MER: Är elbilen verkligen bra för miljön?