Dagsarkiv: december 22, 2016

Lysande grävmaskin sprider julstämning

Det finns ljusa idéer och det finns ännu bättre. Och så här i jul måste vi ju hylla Sverre-Jan Rønneberg som ville sprida julstämning i sin lilla, norska dal.

Därför har han klätt sin grävmaskin, en Volvo 210 B, med 45 meter ljusslingor (450 lampor).

– Det var för att sprida extra julstämning till de som bor här. De flesta bor här på andra sidan dalen och de kan se grävmaskinen bra, säger Sverre-Jan Rønneberg.

Han är till vardags vd för Stranda Anleggsservice men grävmaskinen är hans egen.

– Den används hursomhelst inte mycket den här tiden på året så då passade det bra att pynta den.

Han tror att andra yrkesgrupper kan följa efter med egna idéer kring ökad julstämning och belysning.

– Men det du pyntar måste kunna stå stilla. Det är mycket som ska klaffa, säger Sverre-Jan Rønneberg till NRK.

LÄS ÄVEN: Volvo PV – en dröm som blev verklig

 

Volkswagen snart tillbaka i rally-VM

Mercedes Nico Rosberg slutade som regerande världsmästare i formel 1 och Volkswagen beslutade att hoppa av rally-VM efter ett beslut i den högsta företagsledningen.

Bilsportvärlden hade en egen stopp-start för någon sekund efter de plötsliga beskeden men var snabbt tillbaka i vanliga hjulspår igen.

För Rosberg handlade det om att det fick vara nog medan VW förklarade avhoppet med att det inte gick att förena ett omfattande sparprogram med en sportslig miljardsatsning. Det pratas om att 30 000 bilarbetare i Europa ska bli av med jobbet när sparpaketet fått full effekt.

Förklaringen var så naturlig att alla gick på den. Och det är såklart delvis sant att den stora dieselskandalen fått stora konsekvenser hos en av världens allra största och mest framgångsrika biltillverkare. Men jag tror inte en sekund på att det handlade om att spara pengar.

Finns andra förklaringar bakom avhoppet

Om VW velat spara pengar hade de snabbt, snabbt sålt sin färdigutvecklade 2017-bil till högstbjudande för att få tillbaka utvecklingspengarna. Nej, sanningen bakom avhoppet är den här:

* Ny ledning. Volkswagen och dess olika bilmärken har bytt ut i det närmaste hela sin ledning och det finns många nya personer med nya idéer på olika platser i koncernen. Och alla de nya vill börja med ett vitt papper. Det är lätt att ett projekt som ett rally-VM-team lever sitt eget liv där enda sättet att förändra det är att döda det.

* Ny inriktning. Det är tydligt att elektrifiering har blivit det nya ledordet inom VW-gruppen och alla satsningar ska på något sätt knytas till elbilar. VW har redan börjat prata om ett WRC-e, alltså en VM-serie med elbilar. Det har också pratats allt mer högljutt om rallycross med elbilar – Rallyx-e – som en verklighet inom något år. Vill man driva på utvecklingen mot elbilar är det också bättre att stå utanför, att kunna säga: ”gör ni så här så kommer vi tillbaka”.

* Vunnit allt. Volkswagen har dominerat rally-VM totalt de senaste åren och var på väg mot två nya vinnarsäsonger. Sanningen är att VW på sätt och vis var på väg att segra sönder hela rally-VM och dödat intresset.

* Ge och ta. Ford, Citroën, Toyota och Hyundai har alla fyra satsat på nya bilar och de vill ha lite mer av rampljuset. VW gjorde de här fyra en tjänst när de hoppade av – en tjänst de kommer att få tillbaka på annat håll i bilvärlden.

* Ny struktur. VW-gruppen har vunnit mycket på att vara med i rally-VM men när de kommer tillbaka kan det i stället handla om något annat varumärke, till exempel Skoda. Det skulle passa varumärkesstrukturen bättre om Skoda tävlade mot Ford och Toyota i rally och VW till exempel körde racing mot andra premiumbilar.

Inom något år vet vi de nya positioneringarna

När det här skrivs vet vi inte om Mattias Ekström får fortsätta med Audi i rallycross-VM – och även den satsningen kommer att rymmas i hela VW-gruppens nya varumärkesstrategi. Inom något år vet vi hur VW tänkt sig att positionera de olika bilmärkena i koncernen och då vet vi också var pusselbiten rally-VM passar bäst in.

Bakom alla de här punkterna ligger ett stort arbete med att peka ut framtiden för Volkswagen som en av världens största leverantörer av transportlogistik. I det arbetet och i den strategin är till och med en miljardsatsning på rally-VM fickpengar som man kan göra lite som man vill med.

LÄS OCKSÅ: Här är Toyotas nya rallysatsning

Hurra! Nu kommer folkabussen tillbaka

Nu kan snart miljövänner som gillar folkabussar faktiskt köra runt i sin favorit utan dåligt samvete.

På Detroitmässan i januari kommer Volkswagen presentera en stor nyhet. Hur vi vet att det är en modern folkabuss? Jo, dels har det varit på gång länge och VW skriver att den kommande modellen ”smider länkar mellan varumärkets legendariska ursprung och dess elektrifierande framtid.”

Dessutom kan man ana bussformer från detaljbilderna…

Ingår i nya elbilsfamiljen I.D

VW släpper inte många detaljer kring bilen, mer än att den har fyrhjulsdrift, två elmotorer som ger lång räckvidd, är stor, har flexibel interiör och är både fullt uppkopplad och förberedd för en självkörande framtid. Det senare innebär att ett lätt tryck på VW-loggan på ratten gör att ratten försvinner in i instrumentpanelen.

Bilen är en del av den eldrivna I.D-familjen hos VW och baseras på elbilsplattformen Modular Electric Drive Kit (MEB).

LÄS ÄVEN: Nya VW Tiguan utmanar XC90

Helt enkelt värst – här är nya diktatorsuven

Lettiska billeverantören Dartz har inget med Vader och Stjärnornas krig att göra. Men företaget tillverkar bilar som nästan är värre än något Steven Spielberg & George Lucas skulle kunna fantisera ihop.

De här bilarna är så extrema och dyra att de nästan bara köps av miljonärer och diktatorer, enligt Carbuzz.

Nu är en ny modell på väg ut – Dartz Prombron Black Alligator. En sorts suv, även om Leonard ”Leo” Yanekelovich inte vill att den kallas det.

– Inte suv. Dartz gör BOND, är hans besked till Carbuzz.

BOND står för Bespoke, Opulent, Noble, Drive. Mycket löst översatt ungefär ”Körbar bil som är specialbeställd av en rik och ädel människa.”

Ska likna sovjetisk attackhelikopter

Målet med Dartz bilar har varit att likna ”sovjetiska attackhelikoptrar”. Och köpare finns i Kina, Holland, Italien, Tjeckien, Mellanöstern och USA. Hälften av de nya bilarna görs för Kina, de andra för resten av världen. Totalt handlar det om cirka 60 bilar.

Vad är då så speciellt med Prombron Black Alligator?

Den är baserad på Mercedes GLS63 AMG men den ser ut som inget annat! Den har bland annat en ratt i alligatorskinn, värd omkring 280 000 kronor tack vare 292 diamanter. Ja, om du vill, allt är specialanpassat efter köparens önskemål.

En kund har bett om en ”militariserad bil”. Huruvida det innebär kulspruta på huven återstår att se.

Monsterbilen har för övrigt kevlar- och kolfiberkaross där det går att addera ytterligare skottsäkra alternativ, vilket nog passar diktatorkunderna.

Kan beställas med upp till 1600 hästkrafter

Vad finns under huven då?

Jo, en 5,5 liters twin-turbo V8, med upp till 1 600 hästkrafter.

Grundvalet för klädseln är Mississippi-läder och ”Leo” försäkrar att ”djuren sköts personligen av vår leverantör Henry”.

Gillar köparna andra sorters djurhudar går det bland annat att välja stingrocka, pytonorm och haj. Bilnyckeln är förstås i alligatorskinn.

Och vill köparen ha något extra vid leveransen så kan Dartz fylla hela bilen med kaviar. Gissningsvis inte Kalles…

LÄS ÄVEN: 13 vansinnigt dyra tillval när du köper bil

Duell: Två sjusitsiga familjebilar gör upp

Det kan tyckas som en rätt udda bilduell. Men för alla som behöver ha sju platser så landar bilvalet någonstans här: Ford S-Max eller Skoda Kodiaq.

Trenden pekar förstås på Kodiaq men är det egentligen så vettigt att köpa en bil som ser ut att vara en sak men som ska användas till något annat? Eller varför köpa en stor och otymplig familjebuss när det finns samma utrymmen i en mer modern design.

Börjar på strax över 300 000 kronor

Prismässigt ligger de här bilarna på ett frånpris på strax över 300 000 kronor och båda bilarna kan bli ett rätt aktivt tjänstebilsval för den som inte bara gör som alla andra utan utgår ifrån sina behov.

Det finns en stor nyfikenhet på Skoda Kodiaq som är helt färsk i de svenska bilhallarna. Ford S-Max är däremot en biltyp som vi sett i Sverige i över 30 år – familjebussen – och genren har en given marknadsandel i Sverige, oavsett trender.

Men nu är det dags att lås upp och köra iväg.

Ford S-Max mot Skoda Kodiaq över fem ronder:

 

1. Motor och köregenskaper

Det påstås att Volkswagen-gruppen spenderade 600 miljarder kronor på sin MQB-plattform. Men så revolutionerade också plattformen en hel bilvärld och står som grund till närmare 15 bilmodeller med fler på gång. Det finurliga med MQB-plattformen är att köregenskaperna känns igen i de olika modellerna. Det är alltså lätt att känna släktskapet mellan till exempel en Kodiaq och säg en VW Passat.

Styrningen är direkt. Chassit fast med få vibrationer och komforten är riktigt bra. Lägg till mycket beprövade drivlinor där Kodiaq bland annat kan fås med en 190-litersdiesel med en DSG-automatlåda.

Ford har förstås anammat plattformstänket om än inte i samma grad som VW. S-Max har släkt med Galaxy, Mondeo och nya suv:en Edge. Men Ford har skruvat på köregenskaperna åt lite olika håll beroende på biltyp.

Den nyutvecklade styrningen passar inte lika bra i S-Max som i till exempel nya Edge och automatlådan är inte lika snabb och direkt som i VW-bilarna.

Ford S-Max behöver köras på ett speciellt sätt för att kännas bra – lugnt och försiktigt. Skoda Kodiaq är mer förlåtande och passar flera bilförare.

Vinnare i ronden: Skoda Kodiaq

 

2. Säkerhet och förarstöd

Ford har valt en strategi där mycket av den fina tekniken som Ford förfogar över är tillval. Inte ens i den högsta utrustningsnivån Vignale ingår allt jag vill ha. Även Skoda plockar in en hel del av den nya fina tekniken i olika paket. Men båda bilarna erbjuder i alla fall autobroms som standard på den svenska marknaden, och med liknande prestanda.

Skoda har en välutvecklad struktur för alla tilläggstjänster och funktioner – det är helt enkelt lättare att hitta parkeringshjälpen och filkörningsassistenten.

Fords filkörningsassistent fungerar väldigt likt Volvos med en något okänslig instyrning i filen. Skodas motsvarighet hittade vi redan i VW Passat och den fungerar något mer balanseradt.

Att Ford verkligen kan när alla system är monterade visar EuroNCAP:s toppbetyg i kategorin förarstöd för systermodellen Edge.

Skoda Kodiaq har ännu inte testats av EuroNCAP och kommer därmed troligen att ingå i de nya lite tuffare reglerna som ska börja att gälla 2017.

Vinnare i ronden: Ford S-Max

 

3. Teknik och uppkoppling

Båda bilarna erbjuder bland annat Apple Car Play och har överlag en hög teknisk utrustningsnivå. Jag gillar VW-gruppens menysystem något bättre – det är precis som interiören något mer lättöverskådligt men tydliga och lättlästa knappar, både på och utanför pekskärmen.

Skoda har också ett par riktigt finurliga finesser – som paraply i dörren och de små plastskydden vid dörrarna som ska förhindra parkeringsskador. Självklart är det fyrhjulsdrift och Skodas fina

Fords tekniska finesser är lite svårare att hitta och vill du sätta i din telefon-usb-sladd så behöver du två händer och riktigt smala fingrar. En obegripligt korkad placering av två usb-uttag som jag retar mig på varje gång jag kliver in i bilen och ska använda telefonen.

Ford erbjuder ett så kallat intelligent fyrhjulsdriftsystem som lanseras över hela modellprogrammet. Ford iAwd ska arbeta snabbare än tidigare och känna av ifall något av hjulparen behöver extra kraft för att ge bilen bra fäste totalt.

Vinnare i ronden: Skoda Kodiaq

4. Design

Det är väl bara att erkänna att trenden med suv:ar påverkar oss alla. Familjebussar, småbilar och mellanklasskombis – så gott som alla bildesignerns ritar nu bilar så att de ser suv:aktiga ut. Vi verkar falla för det grovhuggna och fyrkantiga.

Jag tycker också om designen på Skoda Kodiaq – både på utsidan och på insidan. Skoda har trollat bort en hel del av det stora och klumpiga. Finns det någon kritik så är det väl att Kodiaq är lite väl lik sina koncernsyskon.

Ford S-Max är en design av den gamla skolan där innerutrymmen och luftmotstånd styrde hur en familjebuss såg ut. Ford har vissa problem med gränssnittet till föraren men hämtar hem en del i designen av stolar och innerutrymmen. Det går verkligen att bygga om en S-Max efter sina egna behov.

Däremot har jag aldrig riktigt förstått designen med den långt sluttande vindrutan. Det blir ett onödigt stort avstånd fram till vindrutan och ett utrymme som ändå inte går att använda. En omedelbar effekt är också att sikten skyms snett framåt och det blir svårt att se till exempel fotgängare.

Vinnare i ronden: Skoda Kodiaq

 

5. Köpa och äga

Ford S-Max och Skoda Kodiaq har ungefär samma utgångspunkt i prislistan. Men när du börjar lägga på den utrustning du vill ha till bilen så tickar priset upp lite snabbare hos Ford än hos Skoda. Mot det kan ställas att Ford har fem års nybilsgaranti jämfört med Skodas tre år, men båda erbjuder tre års vagnskadegaranti.

Skoda Kodiaq har precis anlänt till bilhallarna och kommer att vara het under större delen av 2017. Jag räknar därmed med att Kodiaq kommer att vara attraktiv som begagnad under flera år framöver.

Ford S-Max är dryga året äldre än Kodiaq och är dessutom omodern i sin design.

Men gäller det att sälja en stor och praktisk familjebil en första, andra och tredje gång så spelar modern design inte en så stor roll. Då handlar det mer om kvalitet och hur praktisk bilen verkligen är. Såna omdömen lever över tid och sprids från bilägare till bilägare. Och Ford S-Max med alla sina finurliga lösningar och smarta justeringar av stolar och annat har alla förutsättningar att bli en populär familjebil i många år framöver. Det gör heller inget att många biltestare tycker att S-Max erbjuder trevliga köregenskaper, även om jag inte håller med.

Vinnare i ronden: Ford S-Max

 

Totalt: Det här är en riktigt jämn match där framför allt ronden Teknik och uppkoppling kunde slutat på ett annat sätt om det inte varit för några av S-Max lite röriga och svåra funktioner. Ford har mycket bra saker på hyllan men det gäller att presentera dem för kunderna också. Skoda Kodiaq helt ny och många har under hösten och vintern spanat nyfiken efter den stora sjusitsiga suv:en med den relativt lilla prislappen. Kodiaq vinner med knappa 3-2 där Ford förlorar på köregenskaper och design.

 

Läs hela testet av duellvinnaren Skoda Kodiaq här.

Läs hela testet av Ford S-Max här.

Är du i stället sugen på en suv från Ford – läs om Ford S-Max här.

Eller kanske en familjebil från Volkswagen – läs om VW Touran här.

Biltjuvens fula trick lurar 72-årig kvinna

Det är polisen i Sussex som publicerat den läskiga videon på bildstölden i Heathfield.

Det var i november som en 72-årig kvinna hade parkerat sin svarta Ford Focus vid High Street. Hon kom tillbaka efter några ärenden, satte sig i bilen och satte i nyckeln.

Då kom en man fram och sa att det läckte något från hennes bil. Den äldre kvinnan gick ut och tittade, samtidigt som mannen satte sig i bilen och startade motorn. Troligen maskerat som något slags ”hjälpsamt agerande”.

Kör nästan över kvinnan

Sedan körde han i väg, men först kör han nästan över kvinnan.

– Tack och lov mår offret fysiskt bra men hon är fortfarande mycket skakad, säger Catherine Maddock hos Sussexpolisen.

Nu hoppas polisen på hjälp från allmänheten att få fast tjuven.

– Vi hoppas att någon sett mannen som är ansvarig för stölden. Vi vill också råda människor att inte lämna bilnycklarna i sina bilar om de behöver kliva ut och kolla något.

Den äldre kvinnan blev utöver bilen av med husnyckel, pengar och kreditkort. Bilen hittades en vecka senare i Hellingly.

LÄS ÄVEN: Korkad biltjuv fast – tack vare snapchat

Porsche Panamera – äntligen fulländad

Det har alltid varit speciellt att köra en Porsche Panamera men det har också alltid saknats något. Lite stil, en tydlig tanke eller en strategi för att verkligen särskilja Panamera från sportsyskonet 911.

Nu tycker jag att Porsches designchef – den förre Saab-chefen Michael Mauer – har lyckats hitta något eget till Panamera. Och ändå behålla en tydlig koppling till de mindre sportbilarna i familjen.

De yttre linjerna har förbättrats och förädlats där den klumpiga känslan har lämnat för lite mer stil och finess. Nya Porsche Panamera ser helt enkelt lättare och smidigare ut. Ändå går det att se på taklinjen att bilen är släkt med en 911.

Interiören är kanske den del på bilen som genomgått den största förändringen. Förr var det i princip samma instrumentering som i en 911 och samma lite knöliga sportbilskänsla. Men ska vi vara ärliga så vill är det en sak att vara entusiastisk sportbilsälskare och en annan att vilja ha komforten och lyxen fast med en sportig smekning.

BETYG+BILDER: Så bra är helt nya Panamera

Teknisk finess och komfort

I nya Panamera handlar allt om teknisk finess och komfort. Det finns massage i stolarna, mängder av inställningsmöjligheter och en stor bildskärm som är enkel att sköta. Det är lätt att fastna i alla detaljerna men när jag vant mig kontrollerna går det snabbt att navigera.

Ändå finns sportbilskänslan där – till exempel med samma körlägesvred på ratten som i övriga Porsche-modeller. Där kan jag ställa in körlägena Normal, Sport, Sport Plus eller Individual. De olika lägena påverkar chassi och drivlina och det är både enklare och snyggare än det gamla vredet i mittkonsollen. Hela bilen byggs mer eller mindre om mellan de olika lägena och jag kan få min Panamera att likna antingen en liten Cayman eller en stor Bentley.

Ja, om kraften hade funnits vill säga. Jag testkör snikversionen Panamera 4S som har en 2,9-liters V6:a på 440 hästkrafter. I Sverige finns även en diesel men den mest attraktiva är förstås Panamera Turbo med en V8 på 550 hästkrafter. Lite senare lär det dyka upp ännu häftigare motorversioner.

BETYG+BILDER: Så bra är helt nya Panamera

V6-motorn räcker inte hela vägen

Det kan låta motsägelsefullt när jag gnäller lite på den gamla mer vulgära Panameran men här längtar efter en större V8:a. Jo, så är det, för när jag till slut väljer sport-läget och vill gasa på blir V6:an aningen för mesig tillsammans med den nya åttastegade dubbelkopplingslådan. Det blir inget klipp och det blir framför allt inget fräckt ljud i kupén.

Panamera med V8:a heter Panamera Turbo trots att även V6:an har turboladdning. Men att göra om namnen var kanske för mycket för Porsche – det fick räcka med att bygga in turbo i alla sina bilar, det var tillräckligt revolutionerande bara det.

BETYG+BILDER: Så bra är helt nya Panamera

3 Konkurrenter:

Mercedes E63 AMG

Maserati Quattroporte

BMW 6-serie coupé

Här är de farligaste vägarna i jultrafiken

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!