Dagsarkiv: december 31, 2016

De var hetast under motorsportåret 2016

Foto: Imago Sportfotodienst

1. Anonyma sponsorer

Kommentar: De har aldrig velat träda fram – finansiärerna bakom Marcus Ericssons racingkarriär. Men när det krisade för Marcus F1-stall Sauber i somras gick det att hitta kopplingar mellan det finansbolag som räddade stallet och flera svenska industritoppar. Och visst var det personer från ägarfamiljerna till H&M och TetraPak som dök upp. Jag ska ärligt säga att jag inte trodde jag skulle få uppleva den dagen ett gäng svenskar på allvar köper in sig i F1. Synd bara att allt ska vara så hemligt. Varför?

 

Foto: Imago Sportfotodienst

2. Mattias Ekström 

Kommentar: Världsmästare i rallycross. Smaka på det. Mattias Ekströms treårssatsning betalade sig och det är extra proffsigt att Ekström också vann teamtiteln. Mattias Ekström vann dessutom deltävlingar i DTM och fanns med i titelsnacket där också under en period.

 LÄS MER: Volkswagen snart tillbaka i rally-VM

3. Felix Rosenqvist 

Kommentar: Det var inte lätt att hänga med i Felix Rosenqvist racingschema under det intensiva 2016. Och konkurrenterna hade svårt att hänga med på banan. Det är väldigt spännande att Rosenqvist kört till sig en bra position i Mercedes talangfulla stall av racerförare.

 

Foto: Jean Michel Le Meur / JEAN MICHEL LE MEUR / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRES

 

4. Marcus Ericsson 

Kommentar: Flera toppbetyg i flera lopp. 2016 var en berg-och-dalbana för Marcus Ericsson i Sauber-bilen och han var såklart väldigt besviken över att det inte fick vara han som körde hem stallets VM-poäng när det till slut studsade åt rätt håll. Nu vill vi att Marcus för en ren och snygg säsong i F1. Under Örebro Raceday var i alla fall Marcus kung.

 

Joel till vänster i bild.

Foto: Imago Sportfotodienst

5. Joel Eriksson

Kommentar: Lillebror Eriksson spås en lysande framtid och det var lite gulligt att storebror Jimmy faktiskt tänkte lägga ner sin GP2-satsning i våras för att stötta Joel i F1. Årets nykomling i serien har titelambitioner 2017.

 

Foto: Imago Sportfotodienst

6. Johan Kristoffersson 

Kommentar: Det var till slut inte bara Mattias Ekström som körde om den regerande rallycrossvärldsmästaren Petter Solberg. Tyvärr är det högst oklart hur VW ställer sig till rallycross 2017 för om inte hade Kristoffersson varit en favorit att vinna VM-titeln.

 

Foto: Andrea Ivares Berglind

 

7. Kevin Hansen 

Kommentar: Hansen Europamästare i rallycross. Jo, det har hänt tidigare och det kommer säkert att hända igen. Vilken supertalang bakom ratten.

 

Foto: Joerg Herlein

8. Mikaela Åhlin Kottulinsky 

Kommentar: Hon bröt upp från Max Verstappen i somras men landade snabbt på alla fyra hjulen. Ett fräckt Red Bull-kontrakt gör att vi får se mycket av Åhlin Kottulinsky framöver.

 

9. Gustav Malja 

Kommentar: Upp och ner i GP2-fältet under året men stabilt och ett säkrat kontrakt med ett toppteam till 2017. Rickard Rydell har coachat Malja framgångsrikt och hoppas att det samarbetet fortsätter.

 

Foto: Francois Flamand

10.Cyan Racing – 92473682

Kommentar: Segrar i WTCC för Volvo kryddade en annars rätt anonym säsong.

 

Foto: Octavio Passos / GETTY IMAGES

Iskallt: Svenska rallyförare

Pontus Tidemand, Emil Bergkvist och Fredrik Åhlin i WRC2 får ursäkta. Svensk rallysport är under helt under isen ingen svensk förare verkar speciellt nära något av de stora VM-teamen. Det verkar också saknas pengar för att de här förarna ska vara intressanta för de stora teamen eller för att de ska ha råd att köpa in sig i ett privatteam.

Putins limousin till salu – för 12 miljoner kronor

Det är på den tyska sajten Mobile som den ryske presidentens skottsäkra limousin nu finns att köpa. Säljare är Sergei Urov och han vill ha cirka 12 miljoner kronor för sin Mercedes-Benz S600 Pullman Guard, årsmodell 1995.

Vladimir Putin var ju inte president 1995 så gissningsvis har en del andra höjdare åkt i den långa limousin-Mercedesen tidigare – oddsen är inte alltför höga på att till exempel Boris Jeltsin varit en av gästerna.

 LÄS MER: Putins nya superlimo ett monster

 

Och vill du leta efter minnesmärken är det bara att köpa bilen. Men vad får du då för dina surt förvärvade 1,3 miljoner dollar?

Den skottsäkra Mercedesen har tre sittrader och en 6,0 liters V12-motor på 394 hästkrafter (den är ju lite till åren…) Den bensindrivna besten har dessutom bara gått 2 500 mil.

Enligt Carbuzz letar USA:s näste president Donald Trump efter en passande bil – och han gillar ju Putin så kanske vore den här ett passande köp?

 LÄS ÄVEN: Här kör Putin svenskens bil

Bilduellen: Ford Edge mot Jaguar F-Pace

Men kan verkligen en Jaguar och en Ford vara ett val? Är det inte helt olika målgrupper med helt olika plånböcker? Nja, kanske inte. Inte nu längre. Visst, Jaguar vill spela i premiumligan och bygger bilar som ska konkurrera med BMW och Mercedes. Och Ford, de hänger väl mest med märken som, ja, få se nu, Volkswagen, kanske Opel och Kia, i alla fall i min bok.

För den som vill ha något annat än en Volkswagen Touareg eller en Volvo XC90, XC60 eller en nya Skoda Kodiaq kan faktiskt stå där och välja mellan en Ford Edge och en Jaguar F-Pace. Titta bara på prislistan, där tangerar de två modellerna nästan varandra.

Så häng med över fem ronder.

1. Motor och köregenskaper

Ford valde att satsa på dieselmotorer till Edge-bilarna för Europa och jag testkörde en diesel med 210 hästkrafter tillsammans med en sexstegad automatlåda. Det kändes sådär. Edge hade behövt mer kraft och lite snabbare växellåda för att skjuta fart och för att kännas smidigare. Köregenskaperna är lite motsägelsefulla med fin fjädring och komfort till en snabb styrning. Ändå känns Edge tung och lite seg.

Det sitter en dieselmotor även i den Jaguar jag testkör i Montenegro. Men här finns de 330 hästkrafterna lätttillgängliga. Köregenskaperna har Jaguar aldrig haft problem med, i någon av sina bilar och när tekniken är hämtad från XE och XF förstår ni att det är riktigt bra. Jaguar har också terrängegenskaper som en LandRover vilket måste ge ett extra plus. Speciellt som en effektiv och snabb fyrhjulsdrift även ger poäng på ren asfaltkörning.

Jaguar F-Pace tar hem den här ronden rätt enkelt och det känns som att Ford slarvat lite med hemläxan.

Vinnare i ronden: Jaguar F-Pace

2. Säkerhet och förarstöd

Jaguar har autobroms och igenkänning av gångtrafikanter men filkörningsassistenten är bara varnande, alltså att det piper när du kör över till exempel mittlinjen. Jaguar har i stället satsat på bra och effektiva system för terrängkörning eller om du kör i branta backar uppför eller nedför.

Ford har också hittat en lite udda teknisk finess att marknadsföra – krockkudde i bilbältet i baksätet. En bra detalj som fler borde ta efter. Ford har satsat på en rad olika kameror som ger bra sikt runtom bilen. Även Ford har autobroms och bilen kan se och bromsa för fotgängare. Ford har totalt sett fler säkerhets- och förarstödsystem som standard, bland annat skyltavlösning som kan kopplas till hastighetsmätaren. Det fungerade under testkörningen utanför München men kan i vissa fall ställa till det. Om bilens farthållare styrs av vad kameran ser gäller det att det blir rätt. Jag har varit med om att bilen inte sett till exempel en 30 km/tim-skylt och därmed dundrat på i 50 km/tim.

Vinnare: Ford Edge

 LÄS MER: Bilduellen – Volvo XC90 mot Audi Q7

3. Teknik och uppkoppling

Jaguar visade en lite udda teknisk finess med ett armband som kan låsa och låsa upp bilen. Du kan alltså ha kvar dina vanliga bilnycklar i bilen under löprundan eller skidturen och bara använda armbandet. Riktigt smart. I instrumentpanelen sitter antingen en 10,2- eller åtta-tums pekskärm som styr det mesta av informationsflödet i bilen. Du kan också styra vissa funktioner i bilen via din mobiltelefon, bland annat de trevliga att kunna skicka en gps-destination från bilen till bilens navigator.

Ford har satsat mycket på ett så kallat brusreduceringssystem som ska störa ut ljud i kupén. Om det är det eller vanlig isolering vet jag inte men det var väldigt tyst inuti bilen. En funktion som blir allt vanligare är rörelsestyrd baklucka. Det fungerar så att om du som bilägare vill öppna sveper du med foten under bakluckan, så vips så öppnas den. Ford har också satsat på automatisk parkering samt kameror som kan ”se runt hörn”.

Vinnare i ronden: Ford Edge

4. Design

Jag gillar verkligen Fords exteriördesign. Precis som med till exempel Ford Ranger så ser Edge både kraftfull och exklusiv ut. Den blir aldrig vulgär trots att formerna bitbis är rätt extrema. Tyvärr är insidan inte lika skarp. Inredningen könns också igen från både S-Max och Mondeo. Förarens position är mera som i en familjebil än i en personbil med en rätt låg instrumentbråda, flack vindruta och rejäla a-stolpar.

Även Jaguar har lånat detaljer från andra bilar i koncernen och bland annat känner vi såklart igen rattar, pedaler och reglage från XE- och XF-familjen. Men hellre det då än S-Max och Mondeo.

Taklinjen har varit viktig i designen av F-Pace och här har Jaguars designavdelning lyckats få till ett sportigt utseende trots att innertakhöjden inte är för liten.

På utsidan ser Jaguar F-Pace om möjligt snällare ut än Ford Edge, trots de mycket tydliga hjulhusen och de stora hjulen.

Vinnare i ronden: Jaguar F-Pace

5. Köpa och äga

Det är förstås ingen idé att be de här två kundgrupperna att titta åt något annat håll än mot F-Pace och Edge. De har redan bestämt sig – den här gången får det bli något annat. Både Jaguar och Ford arbetar med lockpriser, att de annonserar en väldigt billig modell men alla vet om det behövs drygt 100 000 kronor till innan du får den bil du vill ha.

Jaguar-alternativen ligger några tiotusentals kronor ifrån Ford-bilarna och jag gissar att den trenden håller i sig oavsett hur mycket extrautrustning du plockar på din bil i konfiguratorn.

Ford är den av de två som direkt känns för dyr och jag tror att eftersom tilldelningen av F-Pace till Sverige är begränsad så kommer det att hålla uppe priserna i alla fall en liten stund.

Vinnare i ronden: Jaguar F-Pace

 LÄS MER: Bilduellen – två sjusitsiga familjebilar gör upp

 

Totalt: Det här är både en jämn och ojämn match. Jag tycker att det fanns en tydlig vinnare i alla de fem grenarna vilket betyder att det också var en ojämn duell där vi nådde många toppar men också en hel del dalgångar. Jaguar kommer att ha ett något högre inköpspris på F-Pace jämfört med Fords pris för Edge men troligen kommer den skillnaden att luckras upp redan i sommar. Jaguar vinner duellen med 3-2 sedan Ford Edge framför allt gjort bort sig i den första ronden.

Extremt ovanlig BMW hittad – var orörd i 34 år

Den första riktiga, men samtidigt annorlunda, M-bilen var M1 som kom 1978 och i dag är den en klassiker av stora mått.

Produktionen avslutades för 35 år sedan men än i dag suktar bilentusiaster efter den osedvanliga bilmodellen.

Endast 453 exemplar tillverkades och nu har ett av dem hittats i Italien.

 LÄS MER: Saaben som aldrig släpptes – nu kan du köpa den

Stått orörd i 34 år

Enligt Carscoops har Mint Classics funnit en BMW M1 från 1981 i ett garage där den stått orörd i 34 år.

Bilen har bara körts 7 392 kilometer och nu ska den rustas upp och återfå sitt originella skick.

Det är oklart vad huruvida bilen sedermera kommer vara till salu eller ej.

 LÄS MER: Se BMW:s nya värsting – blir snabbare än M5

Din motorcykel kanske inte får köras efter nyår

Det cirkulerar allehanda rykten på webben kring motorcyklars vara eller inte vara efter den 1 januari 2017 – och många mc-ägare är oroliga.

Varför då? Jo, nya utsläppsregler för motorcyklar tas i bruk, efter tidigare EU-beslut. Och det handlar om skärpta krav.

Så här skriver Transportstyrelsen: ”Från och med årsskiftet ska en motorcykel uppfylla nivån Euro 4 för att få tas i bruk. Motorcyklar med lägre avgasklass som tas i bruk första gången måste ställas på innan årsskiftet.”

 

Vad innebär detta, vilka motorcyklar får inte längre användas?

1. Motorcyklar som kommer ut efter 1 januari 2017 och inte uppfyller nivån Euro 4.

2. Motorcyklar som köpts före den 1 januari 2017, som inte uppfyller Euro 4 OCH som aldrig tagits i bruk. Till exempel sådana som har köpts av samlare, museer och liknande och som direkt ställts undan utan att ha registrerats och brukats. Näst intill orörda motorcyklar, alltså.

Motorhistoriska rådet, MHRF, har gått ut med följande uppmaning:

”Äger du en mindre än 30 år gammal motorcykel som aldrig brukats rekommenderade MHRF därför att du ställer på den före den 1 januari 2017. Den kan sedan omgående ställas av igen.”

 LÄS MER: Harley-Davidson siktar på eldrivet

 

Vilka motorcyklar berörs då INTE?

 Äldre motorcyklar som har varit i bruk i Sverige eller i något annat land. Det vill säga varit påställd samt att det kan bevisas.

Enligt MHRF stämmer detta även in på dessa:

 Alla motorcyklar som vid någon tidpunkt tidigare har varit registrerade i Sverige eller annat land och tagits i bruk.

 Alla motorcyklar som vid någon tidpunkt tagits i bruk för sitt ändamål och inte har varit registrerade, till exempel tävlingsmotorcyklar.

 Alla motorcyklar som är förregistrerade före 2008, importerade eller tidigare brukade i Sverige.

 Alla motorcyklar som uppfyller kraven i TSFS 2010:89 om åsättande av årsmodell för ett fordon som är uppbyggt av delar från samma eller olika exemplar av fordon.

 

Hur vet du om din motorcykel berörs?

Gå in på transportsstyrelsen.se och välj tjänsten Sök fordonsuppgifter med registreringsnummer.

Detta gäller då enligt Transportstyrelsen:

 Motorcykeln ska fortfarande vara förregistrerad, dvs. har aldrig ställts på. Under fliken Status visas uppgiften påställt första gången i Sverige. Motorcyklarna som omfattas saknar den uppgiften.

 Fordonet ska tillhöra avgasklass Euro 3 eller lägre. Under fliken Fordonsidentitet visas uppgiften typgodkännandenummer. Om det finns en referens i miljöuppgifterna om Euro 4 för ditt fordon behöver du inte ställa på det före årsskiftet.

 Finns det ingen sådan referens i miljöuppgifterna, eller att du inte hittar den, är Transportstyrelsens råd att du ställer på fordonet.

För att en motorcykel ska anses vara i bruk behöver den ha ställts på en gång. Här gör du det: Ställa på ditt fordon.

 LÄS ÄVEN: Allt fler motorcyklar i Sverige

Så påverkas du av höjda bensinpriserna 2017

Torsdagens höjning innebär att ledande bensinbolag gör bensinen och dieseln cirka 10 respektive 15 öre dyrare vid pumpen.

Utöver det vet vi sedan tidigare att skatten höjs vid årsskiftet, efter att regeringen beslutat om att verkställa automatiska ökningar varje år. Det innebär att Sverige inom kort kan ha världens högsta bensinskatt, varnar branschorganisationen BIL Sweden.

Till årsskiftet handlar det om cirka 24 öre per liter bensin och 21 öre för diesel. Tillsammans med de senaste höjningarna av priserna på drivmedel landar vi då på en total ökning av 34 öre för bensin och 36 öre för diesel.

Här har vi sammanställt hur det påverkar din plånbok.

 Volvo V70 T4 Classic (0,6 liter bensin per mil)

1 000 mil/år: 204 kronor/år

1 500 mil/år: 306 kronor/år

3 000 mil/år: 612 kronor/år

5 000 mil/år: 1 020 kronor/år

 Volkswagen Polo 1,2 TSI (0,47 liter bensin per mil)

1 000 mil/år: 160 kronor/år

1 500 mil/år: 240 kronor/år

3 000 mil/år: 379 kronor/år

5 000 mil/år: 799 kronor/år

 Toyota Avensis 1,6D-4D Tourer Sports (0,42 liter diesel per mil)

1 000 mil/år: 151 kronor/år

1 500 mil/år: 227 kronor/år

3 000 mil/år: 454 kronor/år

5 000 mil/år: 756 kronor/år

 Audi A4 1,4 TFSI (0,53 liter bensin per mil)

1 000 mil/år: 180 kronor/år

1 500 mil/år: 270 kronor/år

3 000 mil/år: 541 kronor/år

5 000 mil/år: 901 kronor/år

 BMW 320 d (0,65 liter diesel per mil)

1 000 mil/år: 234 kronor/år

1 500 mil/år: 351 kronor/år

3 000 mil/år: 702 kronor/år

5 000 mil/år: 1 170 kronor/år

 Audi Q7 3.0 TDI (0,79 liter diesel per mil)

1 000 mil/år: 284 kronor/år

1 500 mil/år: 427 kronor/år

3 000 mil/år: 853 kronor/år

5 000 mil/år: 1 422 kronor/år

Brutet vallöfte

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att inte höja skatten på bensin. Det löftet har man brutit med överenskommelsen om automatiska höjningar. Bensinskatten ska i fortsättningen räknas upp automatiskt med inflationen plus två procent.

Men förutsättningarna förändrades också på det dryga året som gick mellan segern och tillfället då beslutet togs, menar finansminister Magdalena Andersson.

– Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet, förklarade hon efter att förslaget om höjd skatt på drivmedel lagts fram för lite mer än ett år sedan.

Enligt en SIFO-undersökning från i september förra året gick förslaget stick i stäv med vad det svenska folket ville. 78 procent av alla tillfrågade tyckte då att förslaget var dåligt, och att beslut om drivmedelsskatten ska fattas i riksdagen. 15 procent var positiva till det och sju procent hade ingen uppfattning i frågan.

Totalt väntas de årliga höjningarna inbringa cirka 21 miljarder till budgetens sista år 2019.

Volvo introducerar Skype i nya bilarna

Skype är ett internetbaserat kommunikationsmedel som grundades av den svenska entreprenören Niklas Zennström.

Nu ska medlet tillämpas i Volvos 90-modeller.

Den svenska biltillverkaren blir den första att erbjuda Skype for Business i sina bilar.

– Vi har alla varit med om det: man sitter i bilen och försöker vara med i en telefonkonferens. Man antingen fumlar eller tappar telefonen när man försöker ansluta sig eller så har man glömt den långa Pinkoden som behövs för att ansluta sig. Det är inte det bästa sättet att starta ett viktigt samtal i bilen, säger Anders Tylman-Mikiewicz, Vice President för Consumer Connectivity Services på Volvo Car Group.

– Ovanpå på det så är inte uppmärksamheten där den ska vara – på vägen. Med lanseringen av Skype för Business försvinner alla de problemen.

 LÄS MER: Apples nya nav ska vara som en kompis

Tillämpas på de här bilarna

Tekniken kommer att tillämpas på S90, V90 och XC90.

Detaljerna är fortfarande knapphändiga, men Volvo har bekräftat för Carscoops att videosamtal inte kommer att erbjudas, endast vanliga röstsamtal.

– Skype for Business är ytterligare ett stort steg framåt för uppkopplade tjänster i våra bilar. När våra autonoma bilar kommer ser vi en framtid där flexibla uppkopplade tjänster i bilen gör det möjligt för människor att minska sin tid på kontoret. Detta är bara början på ett helt nytt sätt att se på hur vi använder tiden när vi sitter i bilen, säger Anders Tylman-Mikiewicz.

 LÄS MER: Snart kan du snacka med din Volvo