Dagsarkiv: januari 5, 2017

Nu kan du köpa Miami Vice-Ferrarin

Det är hos auktionsfirman Barrett-Jackson som en av 1980-talets hetaste bilmodeller, Ferrari Testarossa, finns till salu. Men det är inte vilken Testarossa som helst, det är en av de absolut mest kända – den som Don Johnson körde i kultserien Miami Vice.

14-22 januari äger auktionen i Scottsdale rum och inget grundpris finns angivet. Teknikens Värld påpekar att ett vanligt pris för Ferrari Testarossa nuförtiden är cirka 1,4 miljoner kronor men att detta ”kändisexemplar” från 1986 lär gå för betydligt mycket mer.

 LÄS MER: Vet du vilken bil kändisarna kör – gör testet

 

Bilen, som ursprungligen var svart, har gått 2 655 mil och har en 4,9 liters motor på drygt 390 hästkrafter. Mellan 1990 och 2015 har bilen stått i förvar.

Och ja, Ferrari och filmbolaget garanterar att det handlar om DEN Testarossan.

Se nya Tesla-dödaren – blir snabbaste elbilen

Den stora teknikmässan CES i Las Vegas pågår för fullt och flera av de stora och etablerade biltillverkarna finns på plats. Renault/Nissan-chefen Carlo Ghosn håller ett stort tal och bland montrarna finns bland annat BMW och Mercedes.

Men kanske är det utanför de allra största som de bästa nyheterna finns. För vad sägs om den produktionsklara modellen Faraday Future FF 91? Bilen beskrivs som en rymlig crossover med teknik för att vara självkörande, en acceleration 0-100 km/tom på cirka 2,4 sekunder, ett stort och rejält baksäte, gott om utrymme för alla inuti bilen och framför allt en räckvidd på över 70 mil på ren el.

Kör och parkerar av sig själv

Enligt Faraday Future är litiumjonbatterierna på 130 kWh, tillverkade av LG Chem och av formen cylindriska celler. Uppgifter i Teknikens Värld säger att bilen ska kunna laddas med alla dagens standarder och som allra snabbast fylla batterierna med energi på 4,5 timmar.

FF 91 har en suv-lik framtoning även om markfrigången inte är speciellt hög. Tekniken för självkörande är avancerad då FF 91 på egen hand – utan förare – kan leta upp en parkeringsplats och ställa sig tillrätta där.

Faraday har tagit efter Teslas idé med dörrar utan handtag. När du närmar dig bilen känner bilen med hjälp av kameror igen ditt ansikte och dörrarna öppnas. Någon nyckel behövs inte. Men det är oklart hur tekniken fungerar en mörk svensk vinterkväll då föraren kommer med både halsduk och mössa.

 LÄS MER: Studie: De flesta i USA vet inte att elbilar finns

Kostar som Mercedes S-Klass

FF 91 är kvar för produktion och ska levereras under 2018. Redan i dag kan du mot en handpenning på måttliga 45 000 kronor köpa en bil. Slutpriset är inte klart men räkna med något i trakten av en Mercedes S-klass. Den allra första serien FF 91 ska omfatta totalt 300 bilar.

Bakom Faraday Future – som debuterade på den stora teknikmässan CES förra året – står den kinesiske miljardären Jia Yueting. Yueting finns även med bakom en annan stor Tesla-utmanare, Kalifornien-baserade Lucis Motors, som säger att deras lyxiga och snabba elbil ska stå klar 2019.

Nu är Musks jättelika batterifabrik i gång

Den diamantformade jätteanläggningen utanför Reno i Nevada har ifrågasatts, som så mycket annat Teslas vd Elon Musk satt händerna i, men nu är den igång med sin produktion.

Första batterierna levererade

De första batterierna från Teslas så kallade Gigafactory, levererades i veckan. Tesla har därmed skaffat sig nödvändig produktionskapacitet för att börja bygga den billiga Tesla-modellen Model 3.

Men att Gigafactory börjar leverera batterier är inte bara viktigt för Tesla. Det betyder också att Tesla bryter en lång tradition där litiumjonbattier tidigare byggts i Kina, Japan eller Sydkorea.

Tesla driver fabriken tillsammans med japanska företaget Panasonic och i dag arbetar cirka 2 900 personer i fabriken som under året räknar med att anställa ytterligare 4 000 personer.

När fabriken går för högtryck nästa år ska den på egen hand ha dubblat världens produktion av lithiumjonbatterier.

Och kanske säger tidpunkten för de första leveranserna från Gigafactory ännu mer då det är tredje gången på kort tid som Tesla klarat en av Elon Musk lovad deadline. Teslas målsättning var att leverera 80 000 bilar under 2016 och trots att man ”bara” klarade 76 230 så ses det senaste halvårets prestationer som ett bevis på att Elon Musk och Tesla förstått att de måste hålla vad de lovat i en större utsträckning än tidigare.

 LÄS MER: Studie: De flesta i USA vet inte att elbilar finns

Fabriken ska öka produktionen

Med Gigafactory ser Elon Musk också ut att kunna komma före den ambitiösa målsättning som bland annat investerare på Wall Street för några år sedan ansågs helt orimlig.

Nästa väldigt tuffa målsättning för Elon Musk blir nu att bygga batterier och bilar så att de klarar att leverera 500 000 Tesla Model 3 under 2018. För Model 3 ser det också ut som att Musk räknat fel på priset. Med Gigafactory i gång hade Musk räknat med att priset för batterierna skulle sjunka rejält vilket i sin tur var en anledning till att han kunde sänka priset för Model 3 till i USA låga 35 000 dollar.

Andra tillverkare av elbilar har låtit batteritillverkare som LG Chem och Samsung ta risken med priset för batterierna. Ingen annan har som Musk också tagit risken för tillverkning av de vitala batterierna. Men räknar Elon Musk rätt har han en klar fördel jämfört med konkurrenterna som inte har ett tydligt grepp om batteritillverkningen.

Gigafactory ska också användas för att bygga så kallade Powerpacks där Elon Musks affärsidé är att förse hem och städer med energilagring för att minska användningen av fossildrivna elverk. Tillverkningen av batterier till Model 3 ska inledas under andra kvartalet 2017, enligt Tesla.

I slutet av den här månaden ska Tesla börja leverera sitt batteripaket Powerwall 2 vilket tillsammans med flera nya avtal om att bygga solceller förvandlat Tesla från bara en biltillverkare till en tillverkare av ren energi.

Sigurd gömde extremt värdefulla bilen – i 40 år

Det dyker upp gamla, bortglömda bilar med jämna mellanrum. Bilar som behöver en hel del jobb för att glänsa igen. Bilar som vi bara kan ana har en fantastisk historia, eftersom det ofta saknas tydlig dokumentation.

Här är ännu en gammal goding, men skillnaden är att denna Mercedes 300SL från 1955 redan är fantastiskt snygg. Och dess historia är både tydlig och spännande!

Det är Mercedes Benz Club of America som berättar historien om Sigurd Nygren och hans bror Albert.

Och det handlar inte om den vanliga historien som rör ägare av en Mercedes 300SL på den tiden, då den modellen mest köptes av kändisar och rika Mercedesentusiaster.

Nej, Sigurd och Albert Nygren växte upp på ett barnhem i Svensen, Oregon. Orten var ett så kallat skandinaviskt fiske- och timmersamhälle och de båda bröderna valde en av få vägar därifrån genom att gå med i amerikanska marinen när de blev 18 år.

Till sjöss arbetade de som ingenjörer och under permissionerna tog båda bröderna pilotlicens.

Efter andra världskriget fortsatte de att jobba på fartygen och under en landpermission 1955 såg Sigurd Nygren en av de första Mercedes 300SL med måsvingedörrar, hos bilhandlaren Max Hoffman i Los Angeles.

Det är lätt att förstå att piloten Sigurd Nygren blev smått förälskad i modellen som på andra sidan Atlanten kallas ”Gullwing coupé”, på grund av sina måsvingedörrar.

Det tog åtminstone fyra månader efter beställningen som Sigurd Nygren fick sin 300SL och han passade då på att extrautrusta den med allehanda saker som en pilot kan tänkas vilja ha/behöva på en bil. Till exempel en flygplanskronometer på instrumentpanelen… (Se bildspelet för fler specialtillägg.)

 LÄS MER: Dyr Aston Martin hittad i skogen efter 45 år

 

Sigurd Nygren körde bilen aktivt under 20 år, vilket har gjort att den gått drygt 5 000 mil. Den har också fått regelbunden service hos Rasmussen Motors. Eller ja, fram till 1976 då Sigurd Nygren parkerade den i sin flyghangar i Svensen och låste dörren.

Grannar har berättat att han tog ut bilen någon gång per år och körde den i 20 minuter på flygplatsen för att se till att den fungerade.

Strax efter millennieskiftet täckte han dock bilen med vattentäta skydd inne i hangaren och lät den stå.

Värd runt 10 miljoner

2013 dog Sigurd Nygren och hans fru Rosalie Nygren dog tre år senare av hjärtproblem.

Det var då som deras son Wally öppnade hangardörrarna och återupptäckte Sigurd Nygrens Mercedes 300SL. Tack vare de vattentäta skydden fanns det ingen rost att tala om – och bilens skick är ett tydligt tecken på att det kommer slås någon slags prisrekord för en Mercedes 300SL, med måsvingedörrar, från 1955 – när den säljs på Gooding & Co-auktionen den 20 januari. Det är oklart vad bilen kommer att gå för, men den som vill ha en Mercedes 300SL i fint skick får vänta sig att lägga ungefär 10 miljoner kronor. 

Antagligen kan den vinna en hel del priser på evenemang för klassiska bilar.

 LÄS ÄVEN: Extremt ovanlig BWM hittad efter 34 år

Här är allt du behöver veta inför Svenska rallyt

De första åren

1950 kördes det allra första Svenska rallyt med Per-Fredrik Cederbaum i en BMW som vinnare. Tävlingen gick under namnet Midnattssolsrallyt och hade inte så mycket gemensamt med dagens vinterrally. Sommarupplagan av Svenska rallyt kördes varje år till och med 1964 och det var idel svenska segrare. 1959 vann Erik Carlsson ”På taket” i en Saab och hans vinst följdes av två raka segrar av Saab-kompisen Carl-Magnus Skogh.

1965 kördes det allra första vinterrallyt och tävlingen får då namnet Svenska rallyt/Rally Sweden. Tom Trana är den första vintervinnaren i en Volvo PV.

Svenska profilerna

Flera av våra svenska världsstjärnor fick sina stora genombrott i det tuffa Svenska rallyt. Det var där de för första gången kunde möta sig med den internationella eliten och det var också där unga talanger kunde tävla mot etablerade förare i en tuff miljö.

1968 vann Björn Waldegård sin första av totalt fem segrar i Svenska rallyt. Erik Carlsson vann redan 1959 och Stig Blomqvist vann i en Saab V4 1971. Stig Blomqvist är bäst i Svenska-historien med sina sju segrar och totalt 12 pallplatser.

Andra förare, som Per Eklund, Kenneth Eriksson, Mikael Ericsson, Anders Kulläng, Ingvar Carlsson, Mats Jonsson, Thomas Rådström, Daniel Carlsson, PG Andersson, Mattias Ekström, Patrik Sandell, Patrik Flodin och Pontus Tidemand, har alla uppmärksammats för sin kamp mot världseliten på hemmaplan.

 LÄS MER: Svenska rallyt får nytt upplägg

VM-åren

När rally-VM startade 1973 var Svenska rallyt direkt en del av VM-kalendern. Då och då har det gnällts på att det varit för varmt och får dåliga vintervägar men den svenska arrangören har om och om igen röstats fram av förarna som den allra bästa deltävlingen. Att rallyt är det enda vinterrallyt och därmed tillfört en ny dimension till VM-serien har i omgångar räddat tävlingen.

Två gånger har tävlingen tvingats ställas in. 1974 som en följd av oljekrisen och 1990 på grund av det milda vintervädret. Även förra året, 2016, var det nära att arrangören tvingades ställa in med rallyt räddades efter att några sträckor strukits från programmet. Tävlingen hade inte heller VM-status 1994 då Thomas Rådström vann totalt.

2009 kördes inte tävlingen då den inte ingick i VM-serien. VM-arrangörens idé var att Sverige och Norge skulle dela på vintertävlingen. Men den norska arrangören lyckades inte, trots hjälp från Sverige, att arrangera mer än en deltävling. 2010 var Svenska rallyt tillbaka i VM-kalendern och på våren 2010 stod det klart att norrmännen inte kunde klara en tävling 2011.

Svenska rallyt körs traditionellt andra helgen i februari och är sedan många år den andra VM-deltävlingen för året efter Monte Carlo.

Nordisk dominans

Länge hette det att det bara var svenska och finska förare som kunde klara av de svåra vintervägarna i Sverige. Topp- och världsförare som Carlos Sainz, Walter Röhrl, Didier Auriol och Colin McRae lyckades aldrig vinna den prestigefyllda tävlingen. Extra jobigt för de här förarna var det att Svenska rallyt ansågs vara den snabbaste tävlingen i VM-serien och att det krävdes ett visst mod att köra så snabbt på snöiga och isiga vägar.

När Sebastien Loëb vann Svenska rallyt 2004 var han den förste utanför Sverige eller Finland att vinna. Året därpå fick vi den första norske vinnaren i Petter Solberg.

Sebastien Ogier vann tävlingen 2013 och har också vunnit de två senaste åren, 2015 och 2016.

 LÄS MER: Här är bilen som kan vinna Svenska rallyt

Förarna och teamen 2017

Sedan Volkswagen överraskande hoppat av hela VM-serien har flera toppförare bytt bilar och team till årets säsong. Regerande världsmästaren Sebastien Ogier flyttade till Ford och hans teamkompis Jari-Matti Latvala valde Toyota. Den tredje toppföraren hos VW, Andreas Mikkelsen, ska göra en nystart i Skoda men det är oklart vilken bil Mikkelsen ska köra i Svenska rallyt. Mads Östberg var länge utanför toppteamen men fick strax efter årsskiftet klart med en plats i en privat Ford-stall tillsammans med Tjecken Martin Prokop. Däremot är det när det här skrivs oklart om svenske talangen Pontus Tidemand hittar en plats i något team.

Toppförarna i Svenska rallyt blir i år: Sebastien Ogier, Ott Tänak, Elfyn Evans, Haydon Paddon, Thierry Neuville, Dani Sordo, Kris Meeke, Stephane Lefebre, Jari Matti Latvala, Juha Hänninen. Räkna också med Mads Östberg och Martin Prokop.

Efter VW:s avhopp gör fyra team upp om VM-titeln. Toyota gör comeback i rally-VM efter 17 år men räknar med att ha ett läroår 2017. Istället är det Ford, Citroën och Hyundai som är starkast där alla tre kommer med helt nyutvecklade bilar.

Tider att hålla reda på

Svenska rallyt körs andra helgen i februari men mycket av aktiviteterna i Värmland inleds redan tidigt i rallytveckan. Torsdag morgon den 9 februari är det så kallad shakedown där förarna får chansen att träna på en 7,25 km lång rallysträcka. Själva tävlingen inleds sedan på Färjestad Travbana i Karlstad torsdag kväll strax efter klockan 20. Då körs den första specialsträckan av totalt 18.

Under fredagen körs totalt sju specialsträckor där flera är förlagda på den norska sidan av gränsen mellan Sverige och Norge. Flygplatsen i Torsby är så kallad serviceplats under rallyt och dit kommer förarna totalt tre gånger under dagen. Bland annat körs den sista sträckan för dagen, SS8, med målgång vid serviceplatsen.

Under lördagen körs ytterligare sju specialsträckor och då i Värmland. Bland annat körs sträckan Vargåsen som innehåller det berömda hoppet Colins Cres. Här är det riktig folkfest med massor av publik i skogen precis vid hoppet. Vargåsen-sträckan körs två gånger under dagen så det finns gott om tid att se förarna.

Även under lördagen är Torsby serviceplats och dit kommer startfältet totalt tre gånger.

Svenska rallyt avslutas med tre specialsträckor under söndag förmiddag och målgång vid lunch.

På den här hemsidan kan du läsa hela det uppdaterade programmet. Här finns också tider för speciella evenemang.

Så gick det ifjol

Efter stor dramatik och sekundjakt 2015 var Svenska rallyt 2016 en något lugnare historia. Istället var det dramtiskt före start då rallyt var timmar ifrån att ställas in. Ett mildväder hade förstört vägarna veckan före tävlingen och flera förare gnällde på att det var för lite snö och is. Bland annat var regerande världsmästaren Sebastien Ogier kritisk men hans uttalande togs tillbaka sedan VW-teamet, stor sponsor av rallyt, läxat upp sin stjärna.

Tävlingen kunde köras men med något färre specialsträckor. Och nya regler gällande startordningen gjorde det svårare för bilarna i täten. Det drabbade framför allt Ogier, norrmannen Andreas Mikkelsen samt den tredje VW-föraren Jari-Matti Latvala. Latvala körde sönder drivaxeln tidigt och när även Mikkelsen hade problem fick Ogier försvara VW på egen hand mot främst Hyundais Haddon Paddon och Fords Mads Östberg.

Paddon var rallyt stora överraskning även om han inte lyckades hota Ogier klarade han av att hålla Östberg och Mikkelsen bakom sig över mållinjen. Pontus Tidemand körde bra hela helgen och var tionde totalt i sin WRC2-Skoda.

Östberg tog sin femte pallplats i Sverige och bara Stig Blomqvist, 12 pallplatser, Tommi Mäkinen, 7, Marcus Grönholm och Carlos Sainz, 6 vardera, är bättre. Fem pallplatser har även Latvala, Miko Hirvonen och Sebastien Loëb.

Ericsson ger bilar från Peugeot 5G-uppkoppling

Efter 3G och 4G kommer, förstås, 5G. Och med ett snabbare internet kan vi få fler och bättre tjänster. Enligt teknikjätten Ericsson är ett effektivt och väl utbyggt 5G-nät en förutsättning för självkörande bilar och teknik för hur bilar ska kunna kommunicera med varandra och med annan teknik utmed vägen.

Krävs snabbare uppkoppling

För att en bil ska ”prata med” ett trafikljus eller ett trafikljus krävs snabbare, säkrare och stabilare uppkoppling än i dag.

Ericsson inleder nu ett projekt tillsammans med operatören Orange och bilgruppen PSA, där bilmärkena Peugeot, Citroën och DS finns.

Samarbetet ska omfatta en testverksamhet på en testbana i Frankrike där ett 5G-nät ska byggas. Men samarbetet ska också omfatta utvecklandet av nya tjänster och ny teknik för att göra bilarna och trafiken säkrare.

 LÄS MER: Volvo introducerar Skype i nya bilarna

 

– Internetanslutna bilar är en del av vår strategi för Internet on Things, IoT, säger Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, från Orange, i ett pressmeddelande.

– 5G-teknologin kommer att spela en viktig roll i morgondagens transportsystem och Ericsson kommer med nätverks och internetkunskap till bilindustrin. Tillsammans med nyckelspelare som PSA och Orange ska vi säkerställa att vi når efterfrågad nivå på säkerhet samtidigt som vi utvecklar hållbara lösningar, säger Ericssons vice-vd Charlotta Sund.

Volkswagen stäms av bilägare i Europa

Volkswagens fusk med utsläppsvärden skapade snabbt stora problem bland bilägare i USA. De kände sig lurade av VW:s prat om ”Clean Diesel” och både privatpersoner och myndigheter letade snabbt efter anledningar att stämma VW för fusket.

För att lugna bilägarna erbjöd VW tidigt kompensation i form av rena pengar eller förmånliga köp och inbyten. Dessutom ska samtliga bilar som försetts med fuskprogramvaran åtgärdas.

Men i Europa har drabbade bilägare fått nöja sig med löfte om att bilarna ska åtgärdas. I Europa var fusket inte av samma grad som i USA – det handlade om två olika typer av utsläppsvärden och fusket med det i Europa så viktiga CO2-värdet var inte betydande.

LÄS MER: Sveriges mest sålda bil är en VW – petar Volvo från tronen

Stämmer VW

Många bilägare i Europa är inte nöjda med hur de behandlats av VW och har nu genom konsumentorganisationen MyRight och advokatfirman Hausfeld sökt ersättning och kompensation för fusket. Det skriver bland annat Teknikens Värld.

Enligt MyRight bryter VW mot europeiska lagar och de kräver att bilägarnas kompenseras med upp till 5 000 euro för värdeminskning eller att VW köper tillbaka drabbade bilar till bilens ursprungspris. Kraven liknar de som VW gått med på i USA.

MyRight har fått med sig över 100 000 bilägare och den 3 januari skickades en stämningsansökan till VW.

Volkswagen har hittills valt att inte kommentera stämningen. Redan i december meddelade Volkswagen Finans att de med oberoende marknadsanalytiker undersökt andrahandsvärdet på VW-bilar. Analysen då visade att bilarna inte minskat i värde till följd av dieselfusket.

I USA omfattade fusket totalt en halv miljon bilar från VW-koncernen medan det i Europa handlar om totalt 8,5 miljoner bilar.

Så ska Kia få samma körglädje som BMW

Jag träffade Kias utvecklingschef Albert Biermann första gången på bilsalongen i Paris i höstas. Då pratade vi allra mest om hur Kia skyndar långsamt i teknikracet och att i stället för att ödsla pengar på teknik för självkörande bilar fokuserar på vad dagens bilköpare vill ha.

Nu träffas vi mer eller mindre hemma hos Biermann – på utvecklingsavdelningen i Sydkorea, där Biermann än så länge är ende europé. Biermann håller också på att bygga upp en egen liten utvecklingsavdelning vid Kias europeiska bas i Frankfurt.

Har hand om prestandabilarna

Biermann övervakar allt som har med så kallade prestandabilar att göra, det vill säga Kias GT-bilar, Hyundais N-bilar och premiumbilarna från Genesis. Biermann ser också till att koncernen lär sig så mycket de kan av Hyundais omfattande satsning på rally-VM.

Historien med Optima GT visar tydligt Biermanns uppgift hos Kia/Hyundai/Genesis.

– De har väldigt duktiga ingenjörer här och mitt jobb är mer att leda dem i rätt riktning. Tidigare hade de kanske inte så mycket koll på hur de kunde förändra bilarna. Nu vet vi vilken bil vi ska göra och vad som behöver göras med exakt den bilen, säger Biermann.

Biermanns avdelning testkör och säger okej till alla prestandabilar inom koncernen men under vårt samtal visar det sig att Biermann har en hel del att säga till om även när det gäller andra bilar.

Använder ni simulatorer för att göra de sista justeringarna på bilarna?

– Jag har hittills inte sett en enda simulator som kan ge bilen en viss karaktär. Men visst, vi har väldigt många olika simulatorer och vi börjar på en högre nivå i dag jämfört med tidigare, bilen är mer färdig direkt i dag när vi kan använda simulatorer tidigt i utvecklingsarbetet. Vi kan också använda den tekniken för att få en liten guide i åt vilket håll vi bör gå. Men det allra sista behöver vi ändå testförarna för.

LÄS OCKSÅ: En unik inblick i Kias och Hyundais hemliga bilfabrik

Satsar på roligare bilar

Vi kan räkna med en rad körglada bilar från Kia längre fram och även Hyundais första serie med N-bilar ska presenteras, troligen redan 2017. Hyundai planerar för en ny i30 och Kia ska plocka fram sin version, Céed.

– Dagens Céed GT kanske inte är så rolig att köra, men vänta tills nästa generation kommer, säger Biermann.

Enligt Biermann kommer Kia att fortsätta att utveckla dieselbilar och han är övertygad om att dieselmotorn har en framtid, i alla fall på kort sikt.

När bussen med alla oss gäster lämnar testbanan i Namyang vinkar Albert Biermann adjö. Hans grupp med koreanska ingenjörer står runt honom som en entusiastisk skolklass runt sin populäre lärare.

Jag tänker på något Albert Biermann berättade på bilsalongen i Paris. Att jobbet på Kias utvecklingsavdelning är så annorlunda jämfört med samma position på BMW. Då fastnade han ofta i möten. Nu får han i stället arbeta mer direkt med bilarna och med ingenjörerna.

Han ser verkligen ut att trivas med båda fötterna på testbanans asfalt.

Studie: De flesta i USA vet inte att elbilar finns

Det är den globala konsultfirman Altman Vilandrie & Company som via bloggen Trucks at work avslöjar de skrämmande siffrorna: 60 procent av amerikanerna vet inte om elbilarnas existens.

Och 80 procent, av de 2 500 amerikanska konsumenterna som deltog i undersökningen, berättar att de aldrig åkt i eller kört en elbil.

Inga smickrande siffror – varken för amerikaner eller landets elbilstillverkare.

”En lyxprodukt för eliten”

Det mest positiva i undersökningen får ändå sägas vara att av de som ändå testat en elbil så är 60 procent mycket positiva. Bara åtta procent gillade inte upplevelsen.

Vad är det då som är viktigt för konsumenterna när det gäller eventuella elbilsköp i framtiden?

– Priset. Och våra analyser visar att mer prisvärda modeller skulle göra mycket för att ändra bilden av elbilar som en lyxprodukt för eliten i städerna, säger studiens författare Soumen Ganguly i ett uttalande.

– Både eldrivna och självkörande fordon är framtiden för persontransporter, men biltillverkarna måste se till att konsumenterna är mer intresserade av att köpa elektriskt.

Soumen Ganguly tror att det finns ett starkt latent intresse.

– Men bilindustrin måste hitta sätt för att få fler att prova på en elbil.

Tappade bort BMW i garage – i 6 månader

Har du en vän som du inte gärna lånar ut saker till? En sådan där som aldrig lämnar tillbaka dem. En som påminner om Ove i Solsidan.

Du kan nu ändå må lite bättre, det finns de som har det värre. I Skottland finns en BMW-ägare som lånade ut sin bil till en vän som skulle på en Stone Roses-konsert. Konserten var i Manchester och väl där valde vännen att parkera i ett av stadens stora parkeringshus, enligt Manchester Evening News.

 

Kunde inte hitta bilen

Efter konserten, mitt i all glädjeyra och annat, kunde vännen inte minnas var han parkerat den lånade BMW:n.

Skamsen? Ja, det kan man säga – för han spenderade sedan fem dagar med att leta efter bilen. Utan lycka.

BMW-ägaren blev förstås inte glad och började mejla olika företag och stadsstyrelsen för att försöka hitta den, men inte heller det gav resultat. Så ägaren fick till slut anmäla bilen som stulen.

På nyår vände turen och polisen meddelade att de hittat BMW:n. I ett p-hus i Manchester. Precis där den blivit parkerad första gången. Ja, allt var inte frid och fröjd – polisen beräknar att p-avgiften kommer hamna någonstans kring 56 000 kronor.

Polisen i Manchester skrev Tweetsen ovan om det inträffande.

 LÄS ÄVEN: Fick p-bot – efter 10 sekunder