Dagsarkiv: januari 31, 2017

Polisen varnar: Tjuvar stjäl delar från BMW

Det är ingen hemlighet att bilmärken som BMW, Mercedes och Audi ofta drabbas av bilinbrott. Och under hösten och vintern har det hela eskalerat, meddelar polisen. I helgen utsattes BMW-ägare i Örebro.

Tjuvarna stjäl bland annat rattar, instrumentpaneler, airbags och navigationsutrustning.

Rekar först i området

Enligt polisen kollar först tjuvarna runt på parkeringen och i området och därför uppmanas nu allmänheten hålla extra uppsikt över området där bilarna står. Örebropolisen skriver även:

”Ser du personer eller fordon där du bor som du inte känner igen eller som beter sig avvikande, så är det bra att notera registreringsnummer och om möjligt fotografera. Visa gärna för personerna att du sett dem. Fråga gärna vad de har för ärende i området. Det kan ju röra sig om personer som är vilse och då är det ju bra att hjälpa till.”

LÄS MER: Länsade bilar – de döms för brotten

Polisens tips för att undvika inbrott är att parkera i ett låst garage eller åtminstone ställa bilen där den är belyst och synlig för förbipasserande.

Ring 112 vid misstanke om pågående brott. Andra uppgifter och tips kan ringas in på 114 14.

LÄS ÄVEN: Så säker är din bil mot inbrott – här är listan

Avtal klart: Saab 9-3 tillverkas i stor skala

Nu har NEVS beviljats produktionslicens i Kina, vilket innebär att man kan dra i gång satsningen med elbilar på allvar.

– Jag är mycket tacksam för godkännandet av vår elbilsproduktionslicens som vi nu mottagit. Det är en väldigt viktig milstolpe för NEVS som är grundat på Saabs 70-åriga historia. Det innebär att vi nu kan ta nästa steg för att realisera vår långsiktiga vision – att forma mobilitet för en mer hållbar framtid, säger Kai Johan Jiang, styrelseordförande NEVS, i ett pressmeddelande.

Bilfabriken är klar i slutet av 2017

Produktionsanläggningen är under uppbyggnad och ska stå klar i slutet av året. Kapaciteten är 200 000 elbilar per år.

Den kortsiktiga planen är att leverera 150 000 eldrivna 9-3 till samarbetspartnern Panda New Energy – ett nytt företag som fokuserar på leasing av elfordon.

Så får du de dyra felen fixade billigt

Missljud, trasiga motorer eller lager som ger upp. Ett stenskott eller den där anmärkningen på besiktningen som borde fixas.

Ditt bilköp kan bli en dyr mardröm som slukar pengar.

Men det finns lösningar och genvägar som spar pengar.

Här ger vi dig 10 tips på hur du kan komma undan helt eller laga din bil billigare och enklare.

VW störst i världen – trots dieselgate

De senaste två åren har Volkswagen kämpat i uppförsbacke. Dieselskandalen, åtalade toppchefer, kommande skadestånd och straffavgifter.

Men det verkar inte märkas i försäljningssiffrorna. Som Allt om Bilar tidigare berättat blev Volkswagen Golf den mest sålda bilen i Sverige 2016 – och nu kommer siffror som berättar att Toyota har fått lämna tronen som det bäst säljande bilmärket i världen.

Den japanska billtillverkaren sålde i fjol 10 175 000 bilar världen över – men Volkswagen toppar det med 10 310 000. (I siffrorna inkluderas VW:s alla märken och fordon.)

Toyotas ökning räckte inte till toppen

Och då ska det noteras att Toyota faktiskt ökade sin försäljning jämfört med 2015.

Borde inte VW:s siffror vara lägre efter alla skandalerna? Jo, så är det i USA där den tyska biltillverkaren backat med 2,8 procent, enligt Carbuzz.

Men i Europa har det sålts 4 procent fler bilar och i Kina är ökningen hela 12 procent.

– 2016 var ett väldigt utmanande år för oss. Men vi lyckades stabilisera affärerna i svåra omständigheter – och det faktum att vi levererade mer än 10 miljoner bilar till kunder förra året, stärker gruppen och dess bilmärken inför framtiden, säger en talesperson för företaget.

LÄS ÄVEN: VW erkänner brott – kostar många miljarder

Dieseltjuvarna erkände – fallet läggs ner ändå

Stöld av bränsle från parkerade fordon är ett stort problem i Sverige – och på Ekerö är det riktigt illa.

– Vi har en till två stölder per vecka, säger Niklas Krämer, grävmaskinist på Närlunda Schakt.

Han och hans kolleger har testat allt för att förhindra stölderna.

– Vi parkerar någon centimeter från varandra så tanklocken inte går att öppna, men då lägger de sig under maskinerna och skär upp bränsleslangarna. Vi har lagt träpallar ovanpå och satt fast dem – men då sågar de sönder pallarna.

Och Niklas Krämers chef har till och med sovit över i garaget för att skrämma bort nattliga besökare. Men det håller ju förstås inte i längden.

– Nu ser jag till att tanka precis så mycket jag behöver på morgonen så tanken är snustorr på kvällen. Sen lämnar jag tanklocket öppet och skriver en lapp – på flera språk – om att det är tomt. Men jag har hört skräckhistorier om att det då kan kastas ner grus i tanken, säger Niklas Krämer.

LÄS MER: Bilstölder med störsändare

Tog tjuvarna på bar gärning

Han har gjort det mesta som går. Ja, han har till och med fångat några dieseltjuvar själv.

– Vi tog dem på bar gärning och sedan följde vi efter dem. Den ena bilen fick min kompis stopp på, fotograferade föraren och regskylten. Den andra bilen följde jag efter till ett bostadsområde men där fick jag avbryta, det var inte värt att köra in där.

Men polisen var larmad och på plats.

– Ja, de var bra och hjälpte till. De sa att tjuvarna hade erkänt direkt och att polisen skulle kontakta företaget som blivit bestulet.

Men tiden gick och ingen hörde något från polisen. Till slut försökte Niklas Krämer att få svar själv, nästan ett år senare.

– Men att ringa en myndighet så där… Jag blev idiotförklarad. Till slut kontaktade jag Mälarö tidning som kollade upp det. Då fick jag veta att ärendet inte var nedlagt men att polisen tvingades prioritera annat – och det kan jag förstå.

Polisen: ”Finns inga utredare”

Så här sa Lisa Birge, utredningsgruppchef på Vällingbypolisen, då till Mälarö tidning:

– Vi har ingen utredare att sätta på det brottet. Vi har väldigt många utredningar och måste i första hand prioritera hot- och våldsbrott, ungdomsärenden med tidsfrister och ärenden med frihetsberövade personer. Just nu försöker vi prioritera ärenden från 2015 som fortfarande ligger

Två veckor efter artikeln kom sedan beskedet från polisen.

– Nedlagt, för att det bara skulle ha gett böter. Då undrar man vad fan man ska göra. Vi tog dem ju på bar gärning och de erkände för polisen, säger en uppgiven Niklas Krämer.

Han ringde upp polisen som handlagt ärendet.

– Han var bra att prata med och förstod mig. Han sa att de inte hade några resurser. När jag frågade hur jag skulle få bukt med stöldproblemen så hade han inget svar.

Stort gensvar på sociala medier

Vid stölden, tjuvjakten och senare också vid problemen att få svar från polisen så har Niklas Krämer skrivit många inlägg på sociala medier – och gensvaret har varit stort.

– Ja, sociala medier verkar vara det enda sättet att nå ut med information nu. Sedan är det ju många kommentarer om att ta saker och ting i egna händer. Men det är ju obehagligt, och man skulle själv hamna i klistret.

Han betonar att han inte haft några problem med poliserna som varit ”ute på fältet”.

– Nej, de kan jag inte klandra, de gjorde en kanoninsats. Men det administrativa – där har de varit för klumpiga.

Och än så länge ser det mörkt ut när det gäller att få stopp på dieselstölderna på Ekerö.

– Det känns rätt hopplöst.

LÄS ÄVEN: Stölder av bildelar fortsätter öka

De hittade bilen – som var täckt av fågelbajs

Att återlämna produkten i samma skick som man fick den brukar vara en vanlig premiss vid uthyrning.

Så även hos Hertz biluthyrning i Uppsala.

Men när stationschefen David Modin, 31, kom till jobbet fick han en del skitgöra att ta tag i – bokstavligen.

En kund hade precis återlämnat sin bil, precis enligt överenskommelsen.

Men…

– Jag mötte bilen på parkeringen och fick en chock när jag såg hur den såg ut, säger David.

Kundens bil var nämligen täckt av fågelbajs.

Inte en eller ett par fläckar – utan hela bilen.

– Vi la ner en mantimme på den. Vi fick tvätta den tre gånger för att få den riktigt ren, vi fick skrubba rejält. Men nu är den ren och redo för att hyras ut igen, säger David.

En skitig bil…

”Ett dåligt beslut”

Kunden hade lämnat bilen på fel parkering över natten.

– Det fanns en skylt där, ”obs, varning för fågelbajs”, men kunden tänkte ”hur farligt kan det vara?” Så hon tog en av parkeringslatserna. Med facit i hand kanske det var ett dåligt beslut, och det kanske var därför båda platserna var lediga, säger David.

Det tog en timme att få bilen ren igen.

Foto: Privat

Skämdes efteråt

Även om fågelbajs kan orsaka frätskador om man har otur skrattar David åt det hela.

Ännu ett roligt ögonblick i yrkesvardagen.

Kunden skämdes, däremot.

– Jag var ute och tankade en annan bil när hon står och tankade den där bilen innan hon skulle lämna den. Och… jag tappade hakan när jag såg den. Jag gick fram och pratade med henne och frågade vad fasiken som har hänt med bilen och då berättade hon… Sedan skrattade vi gott. Hon skämdes ganska mycket över att lämna bilen i det skicket men jag tyckte bara att var roligt.

Här är Lamborghinis nya extrembil Bandido

Lamborghini har en lång historia av extremt designade bilar och Bandido är inget undantag. Framtidsvisionen skapades av designstudenterna Fernando Pastre Fertonani och Yangznan Kang vid Scuola Politecnica di Design i Milano som en del i sin mastersexamen.

Målet med designstudien är att visa en superbil för 2030. Den öppna bilen har en sittbrunn för en person precis som i en formel 1-bil. Varje hjul har individuell drivning från var sin elmotor. Bilen är i huvudsak konstruerad av två delar – ett kolfiberchassi med integrerad sittbrunn och en överdel i kolfiber som tjänstgör som yttre kaross.

Extremt exklusiv: Lamborghini Egoista

Det är inte första gången Lamborghini visar upp en ensitsig bil. Några kanske minns konceptbilen ”Egoista” som visades upp 2013.

Den gången stannade man inte vid en designstudie, utan valde att faktiskt bygga ett exemplar. Bilen är så exklusig av ingen får köpa den. En gåva från Lamborghini från Lamborghini sa man då. Här kan du se Lamborghini Egoista.

Ny försäkring: Betala bara när du kör bilen

Spara tusenlappar genom att försäkra bilen via en app. Det är startupbolaget Cuvvas affärsidé.

För drygt ett år sedan lanserade de i Storbritannien en korttidsförsäkring som riktar sig till den som lånar en bil av exempelvis en kompis. I vår kommer deras nya produkt, som utgår från idén att du bara behöver en försäkring när du faktiskt använder bilen.

Så här funkar det: Föraren laddar ner en app och köper en basförsäkring med en fast månadskostnad på mellan 10 och 30 pund beroende på bil och bostadsort. Via appen köper man sedan en premiumförsäkring varje gång man kör bilen. Denna kostar från 1,20 pund i timmen.

Försäkringen riktar sig till de som kör cirka 600 mil om året eller mindre, och bolaget menar att den gruppen kan halvera sin premie genom att byta till dem.

LÄS MER: Allt du behöver veta om bilföräkringar

Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, tror att det finns en marknad för en liknande tjänst i Sverige.

– Jag tycker det är en spännande idé. Om det funkar i Storbritannien kan det ju också fungera här. Många privatpersoners bilar står ju stilla en stor del av tiden, säger han.

Han kan inte på rak arm avgöra om det finns några legala hinder för en liknande tjänst.

– I Sverige är exempelvis försäkringsavtalen ettåriga, men för nya tekniker brukar man ofta hitta lösningar. Bilförsäkringsbranschen är medveten om att den står inför stora förändringar, bland annat i och med de självkörande bilarna. Och man tittar ju så klart på nya möjligheter.

Allt om Bilar har tidigare skrivit om Paydrive, en metod där den som följer hastighetsbegränsningarna har möjlighet att sänka sin försäkringspremie.

LÄS ÄVEN: Försäkringsbolagen tar betalt för en miljard mil för mycket

Polisens kamp mot A-traktorerna – tar föräldrarnas körkort

A-traktorer och epatraktorer är en del ungdomars sätt att lite tidigare få testa på den svenska trafiken.

De får inte köras snabbare än 30 km/h – vilket retar den del. Det vill säga, det retar en del ungdomar som vill köra snabbare – och det retar en del vuxna förare som till exempel hamnar bakom en långsam A-traktor på en väg med högre hastighetsgräns.

Det leder till att en del av ungdomarna väljer att modifiera sina A-traktorer så de går snabbare – eller helt enkelt köra epatraktorerna över tillåten hastighetsgräns.

LÄS MER: Här är skillnaden mellan A-traktor och epatraktor

I ett försök att komma till rätta med problemen har regeringen beslutat om nya besiktningsregler för epa- och A-traktorer.

I Ljusdal har det varit en hel del problem med epa- och A-traktorer och polisen har valt att tydligt försöka lösa situationen.

– Folk har ringt in jättemycket för att de tycker epatraktorerna går för fort, och att de buskör. Vi vill att folk ska känna sig trygga så då måste vi göra något, säger polisens utrednings Rickard Eriksson till hela hälsingland.

Därför har han och hans kolleger kontrollerat fler A-traktorer som de stött på. I november ledde det bland annat till att en pojke blev av med sitt fordon när han försökte köra ifrån polisen – som mest var han uppe i 130 km/h!

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om epa- och A-traktorer

I december beslagtogs en felinställd A-traktor och i januari har två A-traktor stoppats i fartkontroller.

Trafikförseelserna gör förstås att de blir av med sitt traktorkörkort (AM) och får betala böter – men det blir också svårare för ungdomarna att få lämplighetsintyget som behövs inför övningskörning till det vanliga personbilskörkortet (B).

– De här ungdomarna är ofta väldigt motorintresserade och kanske till och med går på vissa program som har med sådant att göra, som fordonsteknisk och så vidare. Det kan bli problem för dem i skolan när de inte har behörighet. Det kan vara bra att veta, säger Rickard Eriksson.

Men, i flera av fallen i Ljusdal misstänks föräldrarna till förarna – för tillåtande av olovlig körning. Och då är risken stor att även deras körkort ryker.

– Det kan även bli så att föräldrarnas körkort omhändertas. Det är en följd som kan bli vid de här tillfällena vid vissa omständigheter. Man har inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sin son eller dotter att köra de här olovliga fordonen.

LÄS ÄVEN: Polisen uppmanar föräldrarna att ta ansvar