månadsarkiv: mars 2017

Skodas nya kombi både klokare och snyggare

Svenska bilköpare gillar sin Skoda och jag kan verkligen förstå varför det är rusning efter modeller som Kodiaq, Fabia, Superb och Octavia. Alla har rykte om sig att vara rymliga och rejäla till ett vettigt och överkomligt pris. Speciellt lockar Skoda till sig köpare som vill ha något tryggt, säkert och inte för vräkigt.

Det är också tydligt att Skodas popularitet följer med koncernsyskonen Volkswagen och Audi. Ju fler bilar VW säljer i Sverige desto fler säljer också Skoda.

Därför är det ett naturligt stort intresse för nya Octavia, systerbilen till Sveriges mest sålda bil 2016, VW Golf. Octavia har framför allt uppdaterats innanför de rejäla dörrarna. Här finns ett helt nytt informationssystem med en betydligt bättre bildskärm än tidigare. Skoda har också valt att förse Octavia med nya förarstödsystem och nu finns också en autobroms där bilen känner igen fotgängare.

 BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är nya Skoda Octavia 

Perfekt kombination för Sverige

Under huven har det också hänt en del då Skoda framför allt numera erbjuder den populära 150-hästkraftersdieseln med fyrhjulsdrift och automatlåda. Det här är verkligen en attraktiv bil i Sverige.

Jag är ändå mest nyfiken på bensinmotorn på 150 hästkrafter. I takt med att intresset för diesel svalnar behöver vi verkligen börja testköra de moderna bensinmotorerna. Och precis som tidigare inser jag att medan vi mest pysslat med att testköra storsäljare i Sverige – alltså dieselmotorer i olika varianter – så har utvecklingen av bensinmotorer gått snabbt.

150 hästkrafter och 250 Nm känns verkligen både piggt och med bra kraft på de lägre varvtalen. Det går på ett ut att köra en bensinare jämfört med en diesel och i takt med att straffskatten på dieselbilar ökar så kommer bensinarna att bli allt populärare, trots att CO2-värdet är högre för en bensinbil jämfört med en diesel.

 BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är nya Skoda Octavia 

Borde jobba med körkänslan

Skoda-bilarna har alltid känts aningen tunga i ratten, ungefär som att bilen står på framhjulen. Nu har Skoda samma bottenplatta som VW, Seat och Audi men Skodas ingenjörer vill verkligen ha kvar den här känslan så långt det bara går. Jag skulle hellre se att Skoda strävar efter en så lätt bil som möjligt och även om körkänslan passar den lite ruffare och enkla imagen och designen så vet jag att Skoda går miste om många bilköpare på grund av det här.

Och tyvärr för VW-gruppen tror jag inte att de kunderna förstår att en Seat eller en VW skulle kännas annorlunda att köra. De kunderna kommer att åka till Kia- eller Toyota-handlaren.

Med de nya och snyggare Skoda-modellerna ska det bli väldigt intressant att följa märkets utveckling i Sverige. För bakom de två stora, Volvo och VW, så finns det väldigt många bilköpare där en Skoda Octavia skulle passa helt perfekt.

 BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är nya Skoda Octavia

3 Konkurrenter:

Volkswagen Golf 

Kia Optima 

Volvo V60 

Pris: från 227 000 kronor (lanseringspris).

Garantier: 3 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack.

Motor: Fyrcylindrig bensin.

Cylindervolym: 1 395 cc.

Effekt: 150 hk.

Vridmoment: 250 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 8,2 sekunder.

Toppfart: 219 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,9 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 114 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 670x1 814x1 461 mm.

Tjänstevikt: 1 404 kg.

Dragvikt: 1500 kg.

 

Skoda Octavia – betyg i 5 kategorier

I sann VW-anda så är köregenskaperna väldigt linjära och förutsägbara. Det finns inget spel mellan vad föraren gör och hur bilen reagerar. Att köra en Skoda Octavia är väldigt ospännande, väldigt förutsägbart. Jag tycker om det. Och jag tycker om att bilen svarar rejält och med fast hand. Men jag vet också att för många så är det lite trögt och tungt att köra en Skoda Octavia – och efter att ha kört massor av syskonbilar vet jag också att så skulle det inte behöva vara.

Den nya paketeringen med en dieselmotor på 150 hästkrafter, automatlåda och fyrhjulsdrift är perfekt för Sverige men vill du snåla lite så går det nästan lika bra med bensinaren på 150 hästkrafter, automatlåda och framhjulsdrift.

Skatt på mc ska fördubblas

I regeringens omdiskuterade förslag för ny bilskatt ingår även ett avsnitt om motorcyklar. Regeringen föreslår en fördubbling av fordonsskatten – från dagens 180 kronor till 360 kronor. Grundavgiften blir alltså den samma som för bilar och lätta lastbilar. Intresseorganisationen SMC, Sveriges Motorcyklister rasar mot förslaget – en ”kalldusch”.
” SMC vidhåller att förslaget är orättvist eftersom man bara inför negativa delar för mc utan att ta hänsyn till motorcyklarnas positiva egenskaper utan någon som helst förklaring till varför en tvåhjulig motorcykel som väger 200 kilo jämställs med bilar och lastbilar som väger upp till 3,5 ton i grundavgift.”

Koldioxidbaserat skattetillägg

Enligt förslaget vill man inte bara höja grundbeloppet, utan på sikt även införa en koldioxidbaserad skatt för motorcyklar. Skatten föreslås bli 11 kronor per gram koldioxid som överstiger 95 gram per körd kilometer. Den koldioxidbaserade delen av skatten ska bara gälla för nya motorcyklar som registrerats för första gången 2018 eller senare.
Regeringen vill införa den koldioxidbaserade skatten, men det är oklart när det blir av. Anledningen är att det inte finns tillräckligt stort underlag för koldioxidutsläpp från motorcyklar.

För motorcyklister i Stockholm blir den nya skatten ytterligare en pålaga utöver att man nu inför avgifter på mc-parkeringar. 

 

 

För många motorcyklister blir den nya skatten i praktiken flera hundra procent högre än i dag om den koldioxidbaserade delen införs:

En Honda CBR1000RR på nära 200 hästkrafter släpper ut 132 gram koldioxid per kilometer. Enligt förslaget skulle då skatten bli 380 kronor+koldioxidskatt: 787 kronor.

Yahamaha MT-09 är en av Sveriges mest sålda motorcyklar. Motorn på 847 cc är på 115 hästkrafter och släpper ut 127 g CO2 per kilometer: Skatten blir 380 kronor + koldioxidskatt: 732 kronor. Det motsvarar en höjning på omkring 400 procent jämfört med i dag.

 

 

 

 

Så blir Skodas nya elbil

Fem nya elbilar före 2025. Så ser Skodas elbilssatsning ut i praktiken. Först ut är konceptbilen Vision E som Skoda visar på den stora bilsalongen i Shanghai. De nya Skoda-bilarna ska också bli självkörande. Vision E är en femdörrars-suv som får en räckvidd på upp till 50 mil på en batteriladdning.

Redan 2020 ska Skoda ha sin första elbil klar och under de kommande fem åren ska modellutbudet fyllas på med fyra nya bilar. Skoda får ta del av VW-gruppens snabba utveckling av nya elbilar.

LÄS MER: Så satsar Audi på el och gas 

Vision E som visas i Shanghai är 4646 mm lång och 1917 mm bred vilket tillsammans med korta överhäng och en lång hjulbas ger fina innerutrymmen. Vision E levererar 300 hästkrafter från två elmotorer och ska ha en toppfart på 180 km/tim. Bilen blir fyrhjulsdriven vid behov.

Skoda satsar också på självkörande bilar och Skodas ingenjörer arbetar med målbilden att 2030 är cirka 15 procent av alla nya bilar helt självkörande. Vision E ska klara kraven enligt nivå 3 vilket betyder att den klarar att köra sig själv i kösituationer och kan aktivera en autopilot på motorväg för att hålla sig i rätt fil och väja för hinder och klara omkörningar.

LÄS ÄVEN: Skoda satsar på fler suv:ar

Berggren: Svenska politiker bör lyssna på Audi-chefen

Audi-chefen Rupert Stadler tycker att hans företag blir orättvist behandlat av EU:s utsläppsregler. Reglerna mäter enbart bilarnas utsläpp och för varje tillverkare räknar man ut ett snittvärde. Det är alltså viktigt för en tillverkare att pressa ner CO2-utsläppen för alla bilar och att sälja fler riktigt snåla bilar. Det är därför en tillverkare som Audi bygger elektrifierade sportbilar, en Q7 som laddhybrid och satsar på mindre bilar som A1 och Q2.

Och Stadler har rätt i att regelmakarna helt missar två viktiga områden:

1) Tillverkningen av nya bilar. Att bygga en ny och miljövänlig elbil kostar i form av miljöovänlig energi varför det i praktiken kunde vara bättre för miljön att köra slut på sin gamla Volvo än att byta till en ny e-Golf. Stadler vill bygga helt CO2-neutrala bilfabriker och han vill få betalt av det av EU. Det kan jag verkligen hålla med om.

2) Tillverkningen av bränslet. Om Audi använder grön el, vatten och koldioxid för att tillverka sin e-gas så ska de förstås premieras för det. Om de dessutom använder grön el i sina egna laddstolpar så blir det förstås ännu bättre. Stadler har rätt men jag begriper inte hur han ska få in det här i straffsystemet för CO2. Men en rejäl skatt på alla tillverkning som betyder höga CO2-värden är förstås en lösning. En avgift som då Audi slipper betala.

På samma sätt har svenska politiker och lagstiftare missat bränslet i förslaget till ny bilskatt. Den avgörande siffran för beskattningen är CO2-värdet hos Transportstyrelsen. Det är den siffran som avgör hur stor skatten blir och det värdet är i dag inte helt och hållet klarlagt vad det ska vara.

Registret blir avgörande

I september inför EU en ny mätmetod för bilar, en ny körcykel kallad WLTP. Den metoden kommer att öka CO2-värdet med minst tio procent vilket betyder att bilskatten ökar rejält. Men det är inte klart när WLTP-värdet verkligen får ett genomslag i bilregistret. Vad vi vet än så länge är att tillverkarna ska få annonsera både nya och gamla värden under en övergångsperiod.

Bilskatteförslaget tar heller inte hänsyn till vilken typ av bensin eller diesel jag tankar om det inte har en iblandning av biodrivmedel till mer än 50 procent. E85 har alltså andra regler än bensin men inte E10 eller en lägre än 50-procentig iblandning av biodrivmedel i diesel. Det blir alltså samma skatt oavsett om jag blandar min bensin eller diesel med 0 eller 49 procent biodrivmedel men miljöpåverkan blir förstås hela olika.

För biltillverkarna blir det nu viktigt att visa att deras bil klarar biodrivmedel med mer än 50-procentig iblandning och att det blir det värdet som syns i bilregistret.

Den svenska regeringen kunde vunnit en större sympati för sitt nya bilskatteförslag om de också visat att de även förstår att tillverkningen av bilar och bränslen är viktig.

Rupert Stadler pratar på ett stort seminarium i Barcelona i juli. Det är en bra idé att regeringen skickar någon för att lyssna på Audi-chefen.

Audis miljöoffensiv – storsatsning på el och gas

När biltillverkare pratar om framtiden handlar det nästa alltid bara om nya bilmodeller. Och visst radar Audi-chefen Rupert Stadler upp en rad nya bilar i sitt stora vårtal. Se bara:

Juli 2017: I samband med ett stort framtidsseminarium i Barcelona ska Audi visa sin nya A8.

Sent 2017: Den helt nya A7 ska visas.

2018: Audi ska visa en ny Q3 samt den helt nya stor-suven Q8. Nytt är också elbilen Audi e-tron med en räckvidd på 50 mil på en batteriladdning. e-tron är en suv i Q5-storlek som ska markera starten på nästa generation bilar från Audi.

2019: En helt ny suv Q4. Dessutom får e-tron en variant döpt till e-tron Sportback, en modell som ligger mitt emellan en suv och en kombi.

2020: En premiumelbil som byggs på den nya plattformen MEB.

Audi ska också elektrifiera dagens modellutbud vilket betyder en storsatsning på hybrider och laddhybrider. Flera av Audis fabriker ställs om för att bygga elmotorer och eldrivlinor. 

Om sju år hoppas Stadler att var tredje Audi-kund köper en Audi med någon form av elektrifiering. Satsningen omfattar också en rad gasbilar där Audi nu blir en av de allra mest offensiva tillverkarna. Vi kommer att få gasdrivlinor till flera modeller, som A3, A4 och A5.

Men Audis miljösatsning stannar inte bara vid modellerna. Vid sitt vårtal presenterade Audis vd Rupert Stadler ockå det här:

Egna laddstolpar: Tillsammans med de övriga i VW-gruppen, BMW, Mercedes och Ford ska Audi bygga ett eget nät av laddstolpar utmed de stora vägarna i Europa. I USA ska VW-gruppen sjösätta projektet ”Electrify America” för att bygga en nu laddinfrastruktur. 

Egen biogas: Audi ska börja tillverka sin egen Audi e-gas som ska ge en helt CO2-fri körning. När Audi räknar in tillverkningen av gasen sänker den CO2-värdet med 80 procent jämfört med motsvarande fossilbränsle. Audi planerar också att subventionera e-gasen i tre år till de som köper en ny g-tron-bil. Hur det här ska gå till praktiskt eller i olika länder avslöjas inte i Stadlers tal. Audi använder vatten, grön el och koldioxid för att framställa sin e-gas.

Klimatneutral fabrik: När Audi bygger sina e-tron-elbilar är målsättningen att hela tillverkningen ska vara CO2-neutral.

Tuffare krav på underleverantörer: Audi ställer hårda krav på sina underleverantörer för att också de ska arbeta för en så CO2-neutral tillverkning och process som möjligt.

Lobbyarbete mot politiker: Audi vill få betalt för sin satsning även på miljövänliga fabriker och miljövänligt bränsle. Därför vill Audi att all CO2-påverkan ska räknas in när EU fastställer en tillverkares utsläppssnitt. Tillverkarna får som bekant betala höga straffavgifter om deras bilar släpper ut mer än vad EU tillåter.

VW-bilarna sämre efter dieselåtgärd

Inte många kan ha missat Volkswagens superfusk i och med dieselgate. Biltillverkaren har tvingats betala ut enorma skadestånd, rättegångar pågår fortfarande och miljoner och åter miljoner bilar har tvingats in för justeringar.

I Sverige rör det sig om drygt 228 000 bilar från VW-gruppen.

Fusket gick i stort ut på att dieselbilarna kände av när det var i ett ”test” och minskade då utsläppen. För att sedan, ute på vägarna, släppa ut mer – för att motorn då fått mer kraft.

Och det var detta som skulle åtgärdas på bilarna, när sanningen kom fram.

VW-bilarna sämre efter justering

Men, nu avslöjar Teknikens Värld i ett omfattande test att bilarnas körbarhet har förändrats rejält efter att de justerats. De har helt enkelt blivit sämre.

Visserligen är det en del olika resultat bland de tio bilarna som testats före och efter justeringen, men de flesta tappar i prestanda. Vad det innebär? Du får gasa mer för att nå samma effekt, och bilen känns svagare.

– Volkswagen lovar att bilen ska vara precis som förut efter åtgärden, men det är inte sant. Min bil har blivit betydligt svagare, säger Passat-ägaren Erik Lehfeldt till Teknikens Värld.

Bilarna som ägarna får tillbaka är alltså oftast renare, svagare och törstigare. Och är de verkligen renare om de är törstigare?

LÄS MER: Hög VW-chef gripen av FBI

Biltillverkaren lovar dock något annat inför justeringen:

”Volkswagen försäkrar också att alla för typgodkännandet relevanta fordonsvärden är oförändrade och att ingen negativ påverkan sker beträffande bränsleförbrukning, CO2-utsläpp, motoreffekt och vridmoment samt bullernivå.”

– Jag tycker man känner skillnad både i det höga varvtalsregistret och i bottendraget. Jag är besviken på Volkswagen som först fuskar med avgasreningen och sedan ljuger för kunderna, säger Erik Lehfeldt.

Passat och Golf underkända

Bland de underkända bilarna i Teknikens Världs test återfinns Volkswagen Passat, Golf och Audi Q5.

Kommunikationschefen på Volkswagen Sverige, Marcus Thomasfolk, menar att bilarna efter åtgärd inte ska vara förändrade.

– Där förlitar vi oss på en extern myndighet (tyska KBA, Kraftfahrt Bundesamt) som testat de berörda bilarna, godkänt dem och säger att ingen negativ påverkan gjorts. Det har också gjorts flertalet oberoende tester i Europa och ingenstans har det redovisats att bilarna har påverkats negativt, säger han till Teknikens Värld.

– Vi är överraskade över Teknikens Världs testresultat. De resultat som Teknikens Världs tester visar har hittills inte framkommit i några andra sammanhang.

Här kan ni läsa hela Teknikens Världs test. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen störst i världen – trots dieselgate

Tjuvar ville stjäla Enzo Ferraris kropp

Enzo Ferrari är en ikon i bilvärlden som grundare av det världsberömda bilmärket, ett av världens allra starkaste varumärken alla kategorier, Ferrari.

Enzo Ferrari hade som chef för biltillverkaren också väldigt täta kontakter med F1-teamet som han också chefade över. Det sägs att svenska Stefan ”Lövis” Johansson värvades av Enzo Ferrari till teamet och att det var Enzo själv som hade sista ordet i alla värvningar av förare till F1-teamet 1985.

Tre år senare avled Enzo Ferrari, då 90 år gammal, och hans kropp ligger begravd i Ferrari-staden Modena. Det var också från den platsen, San Cataldo-kyrkogården i Modena, som tjuvarna planerade att stjäla Enzo Ferraris kvarlevor. Planen var att sedan kräva pengar av familjen Ferrari.

Men den italienska polisen på Sardinien avslöjade planerna som avslöjades i en härva som omfattade vapen- och drogsmuggling. Avslöjandet mot ligan har lett till flera arresteringar i Italien men det är inte känt vem eller vilka i Ferrari-familjen som skulle pressas på pengar. Enligt den italienska polisen hade tjuvarna också planer på att begära pengar av biltillverkaren Ferrari.

Elon Musk vill förena datorer med hjärnor

Det var inte länge sedan som AI och kombinationer av robot & människa var rena science fiction. Frågan är nu vad storfilmerna från Hollywood ska handla om? Vi börjar ju inse att det mesta av tekniken faktiskt är möjlig att utveckla.

Elon Musk, grundaren av Tesla och SpaceX, är en av de som alltid brunnit för ny teknik och omvälvande uppfinningar. Och nu har han startat ytterligare ett företag, Neuralink Corp, som tar steg in i framtiden.

Tekniken som företaget ska ta fram har målet att förena den mänskliga hjärnan med datorer, enligt Wall Street Journal. Det handlar om att med hjälp av små hjärnelektroder kunna ladda upp (och ner) tankar.

 LÄS MER: CIA varnar för teknik i moderna bilar

Tanken som räknas för Musk

Företagets officiella fokus är ”medicinsk research” men självklart är det lätt överförbart på bilbranschen och med Elon Musks Tesla-koppling är det inte långsökt att tänka sig en framtida bil-spin off.

Om hjärnan kan kopplas ihop på det här sättet med bilens dator kommer du verkligen kunna ”tala” med bilen. Och då inte bara för att göra körningen bättre och säkrare – det går ju även att tänka sig stora vinningar när det gäller resans destination, musikval och mycket annat.

Dessutom kommer ju bilen kunna svara på dina tankar och komma med förslag, motargument och annan feedback.

 LÄS ÄVEN: Nu är Elon Musks jättelika batterifabrik i gång 

Protesterna mot straff- skatten på din bil

I skuggan av Moderaternas Sverigemöte släppte regeringen i fredags sitt nya förslag om ett bonus malus-system.

Man pratade om premier till de med klimatvänliga bilar, men skatten talades det inte lika högt om.

Köpare av nya bilar som släpper ut mycket koldioxid beskattas extra hårt de första tre åren – och en bonus ges till de bilägare vars fordon har låga utsläpp. Maxbonus är 45 000 kronor.

Förslaget gäller för nya bilar från 1 juli 2018.

– Om du väljer en bil med höga utsläpp kommer du få betala en malus i form av ökad fordonsskatt. Vi har också lagt till en knäck så de allra värsta bilarna kommer att få en ordentlig malus, sa miljöminister Karolina Skog, MP, till ”Ekot” i fredags.

”Tydlig klimatstyrning”

I nuläget är det oklart vilka kostnader och intäkter förslaget, som nu ska ut på remiss, medför.

– Men vi kan säga att vi går från en supermiljöbilpremie som är dyr, som har dålig klimatstyrning, till en bonus-malus som kommer ha tydlig klimatstyrning och som inte kommer kosta skattebetalarna någonting alls, sa Skog.

Men den nya bilskatten slår brett.

– Regeringens förslag betyder att alla får en höjning av sin bilskatt och för de allra flesta blir höjningen drygt 350 kronor per år, säger Jan-Erik Berggren, bilexpert på Allt om bilar.

För de allra flesta nya bilar rör det sig om en kraftig skattehöjning – upp till 10 000 kronor under en period på tre år.

– Det här kommer att få fler att köpa laddhybrider och elbilar och det gäller för tillverkarna att få fram de här bilarna snabbt, säger Berggren.

 BERGGREN: Svenska politiker bör lyssna på Audi-chefen

Flera protester

Men större bilmodeller är knepigare att ersätta.

– Här finns det inte tillräckligt med miljövänliga alternativ. Det är ofta människor på landsbygden som dessutom måste betala mycket skatt på bränslet eftersom de kör längre sträckor, säger Berggren.

Protesterna kommer från fler håll:

Karlskogabon Maria Sturaro reagerar starkt på förslaget.

– Jag tror att alla skulle föredra en elbil men de fungerar inte för de allra flesta. De är alldeles för dyra och det skulle behöva byggas upp ett helt nät av laddplatser där folk bor och kör.

I stället för att straffa bilägarna borde regeringen höja kraven på biltillverkarna, anser hon.

Förslaget har mötts av stark kritik, från flera riksdagspartiet och branschintressen:

– Det är olyckligt och det skapar en osäkerhet. Man tar från vanliga människor som kör begagnade bilar och ger supermiljöbilspremier till företag som har råd att köpa nya bilar, sa Fredrik Daveby, vd på Motormännen till SVT efter förslaget presenterades.

 LÄS MER: Audis miljöoffensiv – storsatsning på el och gas

Här välkomnas förslaget

Gröna bilister välkomnar förslaget men menar att det behöver kompletteras med åtgärder för andrahandsmarknaden.

Också organisationen Hela Sverige som bevakar landsbygdsfrågor har invändningar eftersom det ofta saknas alternativ till bilen utanför städerna.

Moderaterna anser, precis som Maria Sturaro att det är biltillverkarna som ska ta smällen och inte ägarna.

Centerpartiet tycker att bonusen borde vara ännu större jämfört med dagens system och föreslår i stället en avgift vid köpet på 10 000 kronor.

– Människor tar inte hänsyn till skatten när de gör ett bilköp. Det kommer som en sur överraskning, speciellt för de som redan köpt en bil och får höjd skatt nu. Det är den stora skillnaden mellan regeringen och oss. Vi finansierar det genom en avgift vid köpet av stora bränsletörstiga bilar, säger partiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.