Dagsarkiv: mars 11, 2017

Nästa generation Mercedes sänker farten före kurvan

Det är i en intervju med branschsajten Automotive News som Mercedes svenske utvecklingschef Ola Källenius avslöjar de nya tekniska finesserna i nya lyxbilen S-klass. Och redan i sommar ska vi se nya S-klass ute på vägarna.

Enligt Ola Källenius så har S-klass en smart funktion som förbättrar tekniken för självkörande. Tidigare har en självkörande bil haft problem att anpassa farten. Bilen har då slutat att köra själv om kurvan varit för snäv. 

Ola Källenius berättar i intervjun att dagens teknik klarar cirka 80 procent av alla kurvor på tyska motorvägar men bara 10-20 procent av vägarna på tyska landsvägar. Efter uppdateringen ska bilen köra sig själv på 80 procent av Tysklands större landsvägar. De nya självkörande bilarna ska också klara en 90-graderssväng i en korsning.

Det är bilens navigeringssystem och uppdaterade och förbättrade kartor som hjälper bilen att se vägen som väntar. När bilen ser att bilen närmar sig en skarp kurva så saktar bilen ner farten automatiskt. Därmed klarar bilens system att köra bilen genom kurvan utan föraren behöver använda ratten. Nya S-klass är programmerad att kunna köra sig själv i 60 sekunder men föraren får en varning efter 30 sekunder. Ola Källenius berättar att Mercedes också arbetat hårt för att stänga dörren för bilförare som vill missbruka systemet eller använda det på fel sätt.

Ola Källenius berättar att bilindustrin står i ett vägskäl och att man i Mercedes pratar om CASE som står för connectivity, autonomous drive, shared services och electrification. Ola Källenius tror också att det finns utrymme för dieselmotorn även i framtiden och att bilindustrin kommer att förändras mycket under de kommande tio åren.

Svenska priser klara för nya VW:s nya eldrivna Golf

Vi får allt längre räckvidd på moderna elbilar och konkurrenterna närmar sig Teslas prestanda allt mer. Volkswagen uppdaterar sin Golf under våren och förbättras även den eldrivna versionen. e-Golf ska enligt mätmetoden NEDC klara 30 mil på en laddning och enligt Volkswagen betyder det i genomsnitt 20 mils körning i vardagstempo. Jämfört med förra generationens e-Golf är det en förbättring med 50 procent.

Att räckvidden förbättrats beror frånst på en högre kapacitet i batteriet, från 24,2 kWh till 35,8 kWh. Batteriet kan laddas till 80 procents kapacitet på cirka 45 minuter  i en CCS-laddstation. I en laddbox på 7,2 kWh tar det nära 5,5 timme att fulladda batteriet.

Effekten ut från elmotorn har höjts till 100 kW och max vridmoment har höjts till 290 Nm. Prestandan är 0-100 km/tim på 9,6 sekunder och topphastigheten är 150 km/tim.
Nya Golf har fått ett par designförändringar och främst handlar det om lyktor och blinkers som fått ett nytt utseende.

En ny 9,2-tumsbildskärm är standard och vissa funktioner kan skötas med hjälp av gester. Med hjälp av appen Media Control kan du styra vissa funktioner på ett smidigt sätt och gränssnittet mot surfplattor och smartphones är delvis nytt. Du kan också nå vissa av bilens funktioner via ”e-Remote” och till exempel slå av och på klimatanläggning och batteriladdning över internet.

Nya e-Golf är delvis självkörande via Traffic Jam Assist upp till 60 km/tim och bilen har autobroms med fotgängarigenkänning. Nya e-Golf hörs också – allt för att varna andra trafikanter att bilen kommer.

Kostar elen en krona per kWh ska det gå att köra en e-Golf på låga 1,3 kronor per mil. Nya e-Golf kommer till Sverige lite senare i vår men bilen är möjlig att beställa redan i dag.

För tjänstebilsförare blir förmånsvärdet reducerat med 40 procent och privatkunder får supermiljöbilspremien på 40 000 kronor från grundpriset 395 900 kronor.

Motor
Effekt elmotor: 136 hk (100 kW)
Max vridmoment: 290 Nm
Acceleration: 9,6 s (0-100 km/h)
Toppfart: 150 km/h
Elförbrukning: 12,7 kWh per 100 km
CO2-utsläpp: 0 g/km
Driv-/-styrsystem
Drivning: Framhjulsdrift
Växellåda: 1-växlad
Batterityp: Litium-jon
Styrsystem: Elektromekanisk styrning
Bagageutrymme
Volym: 341 liter (uppfällt säte) / 1 231 liter (nedfällt säte)
Utrymme: 83,9 cm (uppfällt säte) / 155,8 cm (nedfällt säte)
Mått/vikter
Axelavstånd: 2 629 mm
Spårvidd fram/bak: 1 549 / 1 521 mm
Tankvolym: Nominell kapacitet, 35,8 kWh
Totalvikt: 2 020 kg
Tjänstevikt: 1 615 kg

Pluspaket – 4 900 kr: Parkeringssensorer fram och bak Ytterbackspeglar, elinställbara uppvärmbara. Regnsensor och automatiskt avbländbar innerbackspegel.

Förarassistanspaket – 11 900 kr: Lane Assist (filhållningsassistent), Light Assist (helljusassistent) och Sign Assist (vägmärkesidentifiering). Regnsensor och automatiskt avbländbar innerbackspegel. Park Assist inklusive parkeringssensorer fram och bak. Ytterbackspeglar, elinställbara och uppvärmbara. Blind Spot Sensor (som varnar för fordon i den döda vinkeln när man ska byta  körfält) inklusive Rear Traffic Alert (som varnar för korsande trafik då man backar ut från en parkeringsplats).

Volvoklassiker fyller 40 år – en skokartong med basker

Till Volvos 50-årsjubileum 1977 skulle det tas fram något alldeles speciellt – och snacka om att det blev speciellt!

Först ritade chefsdesignern Jan Wilsgaard ett antal skisser på en lyxcoupé och använde en Volvo 164 för att testa de nya interiöridéerna. Prototypen togs sedan till den italienska designern Sergio Coggiolas företag i italienska Turin där den omarbetades till att bara ha två dörrar samt ett tak klätt med vinyl. Utanpå, alltså. (Vilket senare gav den färdiga bilen smeknamnet ”Katafalkvagn” eller ”Skokartong med basker”.)

Den enda skillnaden mellan protypen och den version som sedan tillverkades var egentligen antalet kronor på C-stolpen. Prototypen hade den svenska symbolen tre kronor där, medan bilen som producerades hade en stor. Ja, det fanns en skillnad till, förstås – bilarna som senare tillverkades var inte ombyggda 164:or…

LÄS MER: Volvo PV – en dröm som blev verklig

Motorn i Volvo 262C var inledningsvis en V6:a på 2,7 liter som gav 140 hästkrafter. Tack vare att en del av materialet var gjort i aluminium vägde den mindre än 150 kg.

Byggsatsen till 260C togs sedan fram i Göteborg, men de ordinarie maskinerna där var inte gjorda för att kunna hantera produktionen så delarna skickades till företaget Bertone i Turin. Bertone hade redan erfarenhet av Volvo efter att 1975 ha börjat bygga limousinen 264TE.

Hos Bertone modifierades 262C rejält och fick en radda specialdetaljer adderade i utrustningen – bland annat fönsterhissar, centrallås, elspeglar, farthållare, luftkonditionering, läderklädsel (överallt), lättmetallfälgar och elektriskt infällbar radioantenn.

De första åren fanns bilen bara i silvermetallic, med vinyltaket. Från 1979 fanns den även i guldmetallic, utan vinyl. Samma år som guldfärgen kom fick bilens bak ett nytt utseende. Den fanns även i några andra färger, som sedan fasades ut 1980 tillsammans med silvermetallic/vinyl.

1981 blev modellens sista år, och fick då även den största uppgraderingen. Motorn bytte namn från B27E till B28E, vilket enkelt uttryckt innebar 14 extra hästkrafter. Och det sista färgvalet blev en mix av guld och nougat.

Bilen kostade dubbelt så mycket att bygga än standardmodellen men sålde betydligt bättre än beräknat. 800 per år var det inledande målet men totalsumman för bilen, som producerades under fem år, blev 6 622 exemplar. Omkring 200 av dem hamnade i Sverige och dessa hör till landets absoluta bilrariteter.

Fotnot. Katafalkvagn är en vagn med likkista, som oftast dras av hästar.

LÄS ÄVEN: Volvos väg till lyxmärke – bildspecial 

 

1. 262C var inte den första tvådörrarsmodellen i 260-serien. Det gjordes 3 329 stycken 262 GL, med två dörrar, men bara för Nordamerika.

2. 262C är den enda fabrikslevererade Volvo med vinyl över ståltaket.

3. Coggiolas prototyp, som byggdes av en Volvo 164, finns nu på Volvos museum i Göteborg.

4. Det oberoende företaget Solaire byggde en cabversion (se bildspelet) av 262C på uppdrag av Volvo Cars i Nordamerika. Bara 5 bilar tillverkades!

5. Volvo-vd:n Pehr G Gyllenhammar hade en specialbyggd 262C som sin företagsbil. Den var röd, precis som hela interiören. Den hade ingen V6-motor utan en fyrcylindrig B21 ET-turbo. Grillen var i matt svart, något som var en föraning om vad som komma skulle – 1984 kom GLT och Turbo med svart grill.