Dagsarkiv: mars 13, 2017

Så fixar du batteriet inför första mc-turen

Nu börjar det klia i fingrarna på många svenskar. Visst, vårsolen får många hemmaodlare att börja testgräva i rabatterna. Men lika många börjar fundera på om det inte är dags att ta motorcykeln på årets premiärtur, eller om det kanske är läge att lägga i båten?

Och dessa natur- och motorälskare undrar ganska ofta hur det egentligen kommer låta när det första startförsöket sker. Himmel eller pannkaka?

För att optimera chanserna för en härligt brummande (eller puttrande) igångsättning finns det några saker du kan göra med batteriet.

– Batterier till fritidsfordon är ofta lite extra utsatta men med lite underhåll så undviker man bekymmer inför säsongspremiären, säger Viktor Ekermo, batteriexpert hos Exide.

Boven i dramat är förstås den långa, kalla vintern där många batterier inte får det underhåll som krävs.

– Det lönar sig alltid att kontrollera batteriet en extra gång för att slippa onödiga problem. Kom ihåg att göra det i god tid, det är skönt att inte behöva oroa sig över att batteriet inte ska starta när båten väl är packad och man står redo att ge sig ut, säger Viktor Ekermo.

Han har fem tips inför säsongsstarten:

1. Undersök om batteriet har några synliga skador

I värsta fall kan plasthöljet ha fryst sönder och syra läckt ut. (Då ska du förstås inte använda batteriet!)

2. Kontrollera att batteriet är fulladdat

Gör innan montering med en batteritestare. Ett fulladdat batteri har cirka 12,7 V i vilospänning och bör laddas när batteriet når 12,4 V, och under, för att undvika skador.

3. Köp rätt laddare 

Den ska vara anpassad för ditt batteri och ha temperaturkompensering.

4. Rengör batteriet 

Görs lättast med en fuktig trasa. Smörj även in polerna med fett för att skydda mot oxidering.

5.  Kontrollera syrenivån

Gäller om du har ett öppningsbart batteri. Fyll på med batterivatten vid behov.

Handskas du med ditt fritidsbatteri på rätt sätt kan det hålla flera år. Kom även ihåg att batteriet försämras om det utsätts för extrema temperaturer, så det kan vara läge att antingen parkera varmt eller ta ur batteriet ur fordonet och lagra det på annat ställe. 

Det finns även batteriladdare som går att ta konstant inkopplade och som bara underhållsladdar när det behövs.

LÄS ÄVEN: Så får du bilbatteriet att hålla när det är kallt 

Här både höjs och sänks hastigheten på E4:an

Trafikverket anser att E4:an mellan Jönköping och Värnamo behöver byggas om för att trafiken ska flyta bättre.

I planerna finns ett förslag om sänkt hastighet, framför allt för att få till ett bättre flöde på eftermiddagarna. Sträckan det gäller är från Huskvarna till Torsvik. 

– Det lugnar ner trafiken. Bilisterna kommer att köra i samma hastighet som lastbilarna och får inte samma behov av att köra om, säger Trafikverkets Tomas Linden till vn.se.

Men i förslaget finns även planer på höjd hastighetsgräns på E4:an.

– Vi vill inte förlänga restiderna för bilisterna och därför vill vi höja hastigheten på E4 söderut mot Värnamo till 120 km/h. Vi vill ha en hastighet som överensstämmer med vägen säkerhet.

Kostar nästan 50 miljoner kronor

Trafikverket tänker också bygga ett tredje körfält i Jönköping. Något som är extra viktigt för sträckan mellan länssjukhuset Ryhov och Ljungarum, enligt Tomas Linden.

– Sträckan A6 till Ryhov är det näst bästa och helst vill vi göra båda på en gång. Men det är stora pengar, jag har respekt för att politikerna vill tänka igenom det här. Men vi vill gärna börja 2019.

Den totala kostnaden beräknas hamna på 48 miljoner kronor och enligt  förslaget ska den delas mellan Trafikverket och Jönköpings kommun.

LÄS ÄVEN: Alla 90-vägarna som sänks till 80 km/h – lista 

Avslöjade: 4 bilar du inte borde få se än

Bilsalongen i Genève pågår som bäst men biltillverkarna tittar ändå framåt mot nästa modellgeneration och nästa världslanseringar på salonggolvet.

Och bilarna ska testas.

Och när de testas så exponeras de för vår spionfotograf till tillverkarnas förtret.

För de vill förstås inte att du ska få se de nya modellerna, inte riktigt än.

Men här är de: 4 bilar du inte borde få se.

Polisen: Extra många trafikkontroller just nu

Många av de svåra olyckorna i trafiken hänger på något sätt ihop med alkohol eller droger och polisens insatsvecka 13-19 mars är därför fokuserad på just detta. Fler poliser kommer synas i trafiken och nykterhetskontroller kommer att genomföras på de platser och tider där det finns chans att stoppa påverlade förare.

– Med alkohol eller andra droger i kroppen är du en livsfarlig bilförare, både för dig själv och för andra, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen.

Det viktigaste med den utökade satsningen menar polisen är att få folk att inse hur farligt det är att köra onykter, samt att stoppa missbruk.

– Det är viktigt att hitta dem som gör fel och erbjuda dem vård. Många som kör påverkade har ett beroende i botten. Dessa personer behöver helt enkelt vård för att bryta sitt beteende och inte återfalla i brott, säger Ursula Eriksson.

Polisen jobbar därför tillsammans med beroendevården via SMADIT, samverkan mot alkohol och droger i trafiken.

Insatsveckorna är gemensamma inom EU. I kontrollerna undersöks om föraren är nykter, att bälte och övrigt skydd används på rätt sätt samt att fordonets uppgifter stämmer.

LÄS ÄVEN: Lätta lastbilar fast i polisens razzia

 

* Vägra åka med en onykter förare.

* Hindra andra från att köra påverkade.

* Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Källa: Polisen