Dagsarkiv: mars 14, 2017

Vårens 12 allra bästa suv-köp

Klass: Små

Pris: från 231 000 kronor.

Kommentar: Det här var förra sommarens kanske allra roligaste provkörning och jag hade gärna sett Audi Q2 med i final av Car of The Year 2017. Nu blev det inte så men jag kan i alla fall fortsätta att hylla den fina lilla suv:en. Mycket bra käregenskaper och en bil som är väldigt kvick och smidig på vägen. Jag gillade bensinmotorn på 150 hästkrafter allra mest men även den trecylindriga bensinaren på 116 hästkrafter – billigaste varianten – fungerar väldigt fint. Tyvärr finns bara fyrhjulsdrift till den dyrare dieselmotorn.

Audi briljerar med fin kvalitet och en väldigt fin förarmiljö. Det är det lilla bagageutrymmen som blir avgörande för om du klarar dig med en Q2.

Hela vårt test av Audi Q2 läser du här:

Militärklassiker till salu – auktion på Tradera

Bandvagn 206, från Hägglunds, årsmodell 1980

Det är ett fordon som klarar extrema terrängförhållanden såsom djup snö, lös sand och sumpmarker (dock bör man undvika terräng med större vassa stenar för bandens skull). Den kan även simma. Bv 206 finns i flera utföranden. Denna vagn är avsedd för trupptransport och kan ta upp till 17 personer. Bv206 tillverkades av Hägglunds i ca 11000 ex. Försvaret hade ca 4500 ex, några finns ännu kvar i tjänst. Övriga exporterades över hela världen. Fordonet är startat och kört i samband med fotograferingen.

Högsta budet är i skrivande stund 170 000 kronor.

Volvo L3304, även kallad Pvjeep, årsmodell 1963

Pvjeepen var utrustad med en pansarbrytande kanon och syftet med den extremt låga profilen var att man bakom en mindre höjd eller nerkörd i ett bredare dike kunde utföra överraskningsanfall på fientliga fordon. Bilen presenterades 1963. Pvjeepen tillverkades endast i 367 exemplar och är idag extremt ovanlig i ett välbevarat originalskick. Många av dessa bilar har under åren exporterats till bl.a USA. Fordonet är startat och kört i samband med fotograferingen.

Högsta budet är i skrivande stund 95 200 kronor.

Volvo TGB 11 C03 4×4 Radioversion, årsmodell 1975

Efterföljare till den välkända ”Volvo valpen”. Finns i olika utförande, detta är radioversionen. Här med portalaxlar för bättre markfrigång under axlarna. Dessutom med diffspärrar på både fram- och bakaxeln. Dessa båda förbättringar medför betydligt bättre terrängegenskaper. Används än i dag av Svenska försvaret. Fordonet är startat och kört i samband med fotograferingen.

Högsta budet är i skrivande stund 50 200 kronor.

Volvo L 485 46A, även betecknad LTGBIL 958A SH, årsmodell 1964

Tekniskt samma som lastterrängbil 939, förutom sambandshytten. Tillverkades från 1961.

Växellådan är 5 växlad synkroniserad med tillsats av reduktionslåda. Normalt körs bilen på väg med högväxel och enbart bakhjulsdrift. Vid behov kan framhjulsdriften kopplas in medelst ett vred på instrumentpanelen. Bilen blir då fyrhjulsdriven. Med lågväxeln i är bilen fyrhjulsdriven förvånansvärt lättkörd med goda terrängegenskaper. Bilen startad och körd i samband med fotograferingen.

Högsta budet är i skrivande stund 35 000 kronor.

Volvo L22041, även betecknad Stabstgb 935, årsmodell 1959

Tekniskt samma som Lastterrängbil 912, Räddningsbil 913 & Radioterrängbil 938.

Sällsynt modell! Av dessa 4 versioner tillverkades mellan 1954-1959 totalt 857 exemplar.

Stabsterrängbil 935 tjänstgjorde huvudsakligen vid kustartilleriet som förbandsledningens stabsfordon.

Högsta budet är i skrivande stund 27 100 kronor.

Terrängkran 202 /T, årsmodell 1962

Även känd som Myrsloken! Fanns i flera versioner såsom pjäsdragare, broterrängbil, bärgare och terrängkran. Tillverkades mellan 1956-1962 i totalt 440 exemplar. Fordonet är startat och kört i samband med fotograferingen.

Högsta budet är i skrivande stund 20 000 kronor.

Här hittar du alla auktionerna!

 LÄS MER: här är Volvos italienska raritet – fyller 40!

 

Volvos nya elbil kan bli billigare än Tesla Model 3

Det är Volvos chef i USA, Lex Kerssemakers, som inför ett gäng amerikanska journalister under bilsalongen i Genève började spekulera i priser och räckvidd för Volvos nya elbil.

2019 ska Volvo visa sin första renodlade elbil byggd på den nya SPA-plattformen. Gissningsvis handlar det om en bilmodell som är mycket lik nya suv:en XC60 alternativt en helt ny karossform baserad på den nya 60-serien. 

Lite senare ska Volvo också visa upp en elbil byggd på den mindre plattformen, CMA, som också används för Volvos nya modell XC40 som visas i höst.

Pris och räckvidd är det stora försäljningsargumentet i USA och Volvo kommer att konkurrera direkt med redan visade Chevrolet Bolt – som heter Opel Ampera-e i Europa – och Teslas kommande folk-elbil Model 3. Även Audi och Mercedes har aviserat elbilar i samma storleks-, pris- och räckviddsklass.

Får inte kosta mer än 35-40 000 dolar

Enligt Lex Kerssemakers måste Volvos nya elbil kosta i storleksordningen 35 000 till 40 000 dollar. Det skulle betyda att den håller sig precis under Bolt som har ett listpris på 37 500 dollar. Det skulle också bli billigare än Teslas Model 3 som har en prislapp på från 35 000 dollar men där Elon Musk själv sagt att snittpriset ligger närmare 42 000 dollar. Alla de här priserna är då före eventuella bidrag från statliga myndigheter.

I Norge kostar en Opel Ampera-e cirka 325 000 kronor vilket med svensk skatt och moms skulle motsvara cirka 420 000 kronor. Volvos elbil kan alltså få en prislapp på drygt 400 000 kronor när den lanseras i Sverige 2019.

Enligt Kerssemakers måste Volvos elbil också ha en räckvidd på 250 miles, cirka 40 mil. Men Kerssemakers avslöjar då inte vilken mätmetod som används för att få fram den siffran. Chevrolet Bolt har sedan presentationen haft lite olika räckviddstal där det pendlat mellan 35 och 50 mil beroende på mätmetod. Även Tesla Model 3 har sagts ha en räckvidd i samma storleksordning.

Kommer bestämma sig inom några månader

Volvos USA-chef avslöjade för journalisterna att Volvo inom de närmaste månaderna ska bestämma hur elbilen ska se ut och vad den ska heta. Volvo funderar på att använda ett helt eget namn men det kan också bli ett ”efternamn” till dagens modellserie. 

Lex Kerssemakers är övertygad om att bilköparna behöver få se att elbilen har en betydligt längre räckvidd än vad de behöver för att de ska våga köpa en bil som bara drivs med el. 

– Varför vill inte folk köpa elbilar? Det sitter mellan öronen, det är för att de tror att de inte har tillräckligt bra räckvidd, säger Lex Kerssemakers enligt sajten Automotive News. 

Totalt mobilförbud bakom ratten snart här

Här är frågorna som Motormännen ställt till ledamöterna i Trafikutskottet:

1. Är nuvarande regler tillräckliga?

2. Bör Sverige helt förbjuda rattsurfande under bilkörning?

3. Bör Sverige följa Wienkonventionen, som övriga EU-länder, och förbjuda användande av handhållen mobiltelefon under bilkörning?

 

Emma Wallrup, V:

1. Nej.

2. Ja.

3. Ja.

Karin Smith, Mp:

1. Nej.

2. Ja.

3. Ja.

Leif Pettersson, S:

1. Nej.

2. Ja.

3. Ja.

Nina Lundström, L:

1. Liberalerna vill inte ha ett totalförbud.

2. Om lagstiftningen måste förtydligas för att polisen ska få bättre möjligheter att tillämpa lagen så är vi öppna för det.

3. Om telefonen hålls i handen eller om man använder handsfree har enligt forskningen hittills ansetts ha marginell betydelse.

Anders Åkesson, C:

1. Jag vill se en utvärdering av de skärpningar som successivt har gjorts.

2. Att specifikt lagstifta mot ”rattsurfning” är jag tveksam till.

3. Det är rimligt att överväga förbud mot nyttjande av just handhållen telefoni eller apparat i samband med framförande av ett fordon.

Jessica Rosencrantz, M:

1. Under 2014 och 2015 bötfälldes 50–60 personer, vilket visar att bestämmelserna går att använda, men att relativt få personer lagförs.

2. Just nu pågår en utvärdering av regelverket. Vi vill titta på den utvärderingen innan vi tar ställning.

3. Risken är att tekniken springer ifrån ett teknikspecifikt regelverk, vilket hämmar utvecklingen.

Per Klarberg, SD:

1. Nej.

2. Ja.

3. Ja.

Johan Andersson, S:

1. Nej.

2. Ja.

3. Ja.

 

Svaren är något kortade. För hela svaren läs källtexten hos Motormännen HÄR. 

Volvo XC60:s nya bildskärm även i gamla 90-seriebilar

Volvo har förbättrat grafiken på sin stora bildskärmen och utvecklat nya funktioner till sin app Volvo On Call. Nyheterna presenteras först i nya XC60 men även äldre 90-seriebilar, XCX90, S90, V90 och V90 CC ska uppdateras vid nästa servicetillfälle.

Volvo släpper också sin service med till-bilen-leverans av varor till fler länder och appen Volvo On Call ska göras tillgänglig i ett 50-tal länder före årsskiftet. Därmed kan nio av tio Volvo-kunder världen över använda appen. Volvo ser Volvo On Call som den första kontakten med Volvo-kunden och kommer att utveckla fler tjänster i appen under de kommande åren. Enligt Volvo ska det så småningom gå att använda Volvo On Call med dess tjänster även om du inte äger en Volvo.

Bland de nyheter som märks i den nya tjänsten finns en möjlighet att skicka uppgifter till bilens navigeringssystem från din kalender i telefonen, hitta mackar på ett lättare sätt och be telefonen att leta reda på din bil på en stor parkering.

Uppdateringen av till-bilen-leveransen betyder också att det nu blir möjligt med fler leveranser än en under tiden bilen står parkerad.

Volvo har också förbättrat grafiken och logiken i den stora bildskärmen så att den blir lättare att använda för bilägaren. Den nya designen ska även gå att få i din äldre 90-seriebil då bilarna uppdateras vid nästa servicetillfälle.