Dagsarkiv: mars 15, 2017

Svenska folket jublar över mobilförbudet

I dag är det okej att använda mobiltelefonen när man kör bil, så länge det inte påverkar bilkörningen. Men många är överens om lagstiftningen inte räcker till. Transportstyrelsen har tidigare föreslagit ett totalförbud – och i april presenterar de en ny utredning där dagens regler utvärderas. Politiskt finns en bred enighet om ett förbud – här är bara allianspartierna splittrade i frågan.

Det mesta talar alltså för att vi kommer att få tuffare lagstiftning snart. När Allt om Bilar rapporterade om mobilförbudet i går strömmade läsarnas åsikter in på Facebook – och de flesta är överens: Äntligen ett förbud! Här är några av kommentarerna:

”Sverige måste som övriga Europa få bort mobilfylleristerna från vägarna. De är hänsynslösa idioter som utsätter oskyldiga för stora fara i trafiken”.

”Se nu till att denna lagen träder i kraft. Dagens lag om detta gör att folk skiter i medtrafikanter gående som åkandes i bil eller på cykel. Det är skamligt”.

”Äntligen, vi har i dag massa olyckor där man utan problem kan skylla på mobiltelefonerna.. Varför skulle det ta så lång tid att vakna..! Förmodligen är det människor som skulle levt i dag om denna lagen hade kommit tidigare”.

Flera vittnar också om egna skräckupplevelser där mobiltelefoner har varit inblandade:

”Senast i går körde en bil om mig som vinglade över på min sida och sedan sneddade in precis framför nosen på mig. Sedan såg jag honom vingla över mittstrecket flera gånger och även när en bil skulle till att köra om… Jag trodde flera gånger han skulle åka av vägen… När jag tillslut bestämde mig för att köra om så såg jag att det var en kille i 35 årsåldern som hade mer fokus på telefonen än på vägen. Han stirrade rätt ner… Det sorgliga är att han låg i 120 km/h hela tiden… Så JA, ett totalförbud borde införas!”

”Mycket bra, höjden av att använda mobilen var när en kvinna körde med armbågen, Höll i en hamburgare med samma hand och med den andra höll i sin mobil o sms:ade, tack gode gud att hon inte körde på oss…. Men kanske någon annan råkade illa ut, tyvärr”.

”Totalförbud! Självklart! Min dotter prejades av vägen av en telefonpratande lastbilschaufför. Det kunde gått riktigt illa. Som tur hamnade hon ute på ett gärde och kunde ta sig därifrån visserligen med skador på bilens underrede. Ont i ryggen och chockad. Så go vänner. Totalförbud.”

Samtidigt är många skeptiska till ett förbud. Dels för att det är svårt att kontrollera, och att sunt förnuft borde råda:

 

LÄS MER: Berggren: Ett mobilförbud i bilen skulle vara fel

 

”Skandal att det skall behövas ett förbud. Varje normalt funtad människa måste väl förstå att man inte skall hålla på med något annat när man kör bil”.

”Det spelar väl ingen roll vad vi har för lagar om ingen finns där för att se till att de efterlevs. Tog körkort 1999. Alltså 18 år sedan. Kör lite för fort ibland som säkert folk gör mest. Har aldrig blivit stoppad. Kör en hel del bil i Stockholmsområdet. Vägen börjar bli farligare då allt fler tar ut svängarna utan polis”.

Efter dieselskandalen ska VW bli kvinnligt

Trots den stora dieselskandalen hösten 2015 – där det upptäcktes att Volkswagen fuskat med utsläppsvärden från dieselbilar – blev Volkswagen förra året världens största bilkoncern.

Matthias Mueller tog över som vd när Martin Winterkorn avgick som en följd av skandalen och Mueller tycker nu att det är hög tid att se framåt.

– VW behöver bli mer internationellt, ha mer entreprenörskap och bli kvinnligare, speciellt på ledningsnivå, sa Mueller när han pratade på koncernens stora presskonferens.

Samtidigt pågår en process i USA där VW förklarat sig skyldiga till fuskanklagelserna och där företaget tvingats att betala stora skadestånd. VW är också mitt i ett stort serviceprogram där samtliga berörda bilar ska åtgärdas under det här året. I höst hoppas Mueller att alla dieselbilar fixats till så att de överensstämmer med de utsläppsvärden bilen påstås ha.

Mueller fick flera frågor om aktuella ämnen i bilbranschen och svarade att han är för frihandel, att VW kommer att fortsätta att arbeta för det så kallade NAFTA-avtalet med USA.

Efter att PSA-koncernen köpte Opel av General Motors och blivit näst största tillverkare i Europa, efter VW, har det spekulerats i fler storaffärer inom bilindustrin. Tidigare har VW och Mueller helt stängt dörren för till exempel Fiat-chefen Sergio Marchionnes närmanden men nu svarade Mueller överraskande så här:

– Det finns inga kontakter tagna i dag mellan mig och Marchionne.

Lite senare erkände ändå Mueller det här för journalister på plats:

– Jag tänker inte utesluta något samtal. Det skulle vara till stor hjälp om Mr Marchionne kommunicerade sina idéer till mig istället för till er.

Bilbranschexperter ser det som i alla fall en halvöppen dörr för Marchionne som tidigare sagt att han tror att VW förr eller senare kommer att söka upp Fiat för ett samgående.

VW hade i fjol totalt 113 000 anställda varav bara 14,5 procent var kvinnor. Men Mueller sa till sitt försvar att en stor del av ledningsgruppen anställdes så sent som för nio månader sedan och att han gärna ser fler kvinnor i ledningen.

Enligt Matthias Mueller tänker VW fortsätta att utveckla förbränningsmotorer men också fortsätta sin satsning på elbilar, mobilitet och ny teknik.

Berggren: Ett mobilförbud i bilen skulle vara fel

Jag vet att min brevlåda kommer att brinna nu. Jag vet att en stor, stor majoritet av alla som befinner sig i trafiken vill få bort mobiltelefonanvändandet i bilarna. Och det vill jag också. Jag tycker såklart inte heller att det är okej att sitta och sms:a eller läsa mejl samtidigt som jag kör bil.

Vi är överens om att det är fel men min poäng är att ett förbud inte hjälper. Se det så här: det är inte förbjudet att dricka alkohol vid ratten men det är förbjudet att köra alkoholpåverkad.

Det finns redan ett förbud mot att använda mobilen på ett sätt som påverkar körningen. Att köra mobilpåverkad är lika illa som att köra alkoholpåverkad. Men vi behöver inte förbjuda själva användandet av mobilen i bilen för det.

Sedan några år har vi en skarpare lagtext som gör det möjligt för trafikpolisen att stoppa de som kör mobilpåverkade. Men inte har det blivit bättre för det.

Nej – och det är kärnan av problemet. Förbud hjälper inte i det här fallet. Det enda som hjälper är ett annat beteende. Polisen skulle inte stoppa fler mobilpåverkade förare bara för att det finns en lag mot just mobiltelefonen.

Dessutom är det minst lika farligt att köra GPS–påverkad, Spotify–påverkad eller barn–påverkad i bilarna. Det finns en rad störande moment för föraren som vi inte heller behöver förbjuda men förändra och bygga bort.

Jag anser att det är viktigare att lagstiftarna ägnar sig åt sånt som verkligen gör skillnad. Ställ krav på bilbranschen hur mobilen och bilen ska arbeta tillsammans för att klara det behov som så uppenbart finns bland våra förare. Vi vill kunna sms:a och läsa mejl i en tråkig trafiksituation och det finns teknik för att lösa det problemet. Med rätt krav på bilindustrin kan det här lösas snabbt. Se till att tekniken för självkörande bilar, autobroms och teknikanvändning i bilen blir mycket lättare att använda än i dag. Även om tillverkarna ofta skryter om sina stora bildskärmar och sina mängder av datorer i bilarna så är det för krångligt. Det är för ofta det blir fel och det är för besvärliga verktyg för att styra telefonen och bilen via instrumentpanelen. Men det här är enkla saker att fixa till.

Jag vill påstå att de filkörningsassistenter som finns i dag i vissa fall är minst lika farliga för trafiken som att skriva ett sms. Och här har lagstiftare haft all makt i världen i årtionden att kräva bättre lösningar. Precis som det finns krav på avgasrening borde det finnas krav på användarvänlighet i bilarna.

Men det är klart. Det är svårare för en politiker att verkligen sätta sig in i problemet och driva lagkrav i EU än att svara på en populistisk men helt verkningslös svensk debatt.

Vi behöver alltså inget förbud mot mobilen i bilen. Tillräcklig lagstiftning finns redan. Vi behöver bättre bilar och klokare förare.