Dagsarkiv: mars 28, 2017

Så länge måste du vänta på din Koenigsegg

Det är många multimiljonärer och miljardärer som vill ratta en av Koenigseggs exklusiva och handbyggda superbilar. Problemet är bara att en Regera är en drömbil också för världens rikaste bilentusiaster.
Väntetiderna är så långa att många kunder backar. För vem vill köpa en bil för tiotals miljoner – bara för att få vänta fyra år?

Besvärligt problem för Koenigsegg

Road&Track har pratat med Christian von Koenigsegg – och han bekräftar att väntetiderna är en besvärlig huvudvärk för superbiltillverkaren från Ängelholm:

”Vi har en väntelista på fyra år, och vi vill korta den, eftersom det är svårare och svårare att sälja bilar med leveranstider på fyra till fem år. Hur ser världen ut om fem år, eller hur? Vårt huvudfokus är att komma ner till 2-2,5 år, eftersom det är så många kunder som vill beställa mer bilar! Vi siktar på att komma upp i en produktionstakt på 30 bilar per år efter årsskiftet. I år, Agera RS inkluderat eftersom vi fortfarande bygger den, kommer vi upp i 16-20 bilar”.

Flera viktiga projekt under året

Koenigsegg har många järn i elden just nu. Förutom superbilarna utvecklar man en ny folkmotor som börjar närma sig serietillverkning. Koenigsegg ska också leverera V8-motorer till Spyker i ett nytt samarbete, och dessutom ska man återvända till Nürburgring med sin One:1 för nya rekordförsök efter förra årets dramatiska krasch. 

12 småbilar – bästa köpen i vår

Volvos nya V90 har fått kritik för att den är för stor, för lång och för bred.

Kritiken är helt enligt den senaste trenden.

Allt fler tittar efter en så liten bil som möjligt. En bil som drar lite mindre, inte kostar så mycket och som inte tar så stor plats.

Och det är klart att det går att göra riktigt bra småbilsaffärer.

Här är vårens 12 bästa småbilsköp i svenska bilhallar.

Berggren: Hellre framåtvänd än fel bakåt

Svenska föräldrar är troligen de mest pålästa och kunniga i världen. Troligen är det därför vi också väljer att lyssna på rekommendationer som berättar hur barn ska sitta säkert i våra bilar. Statistiken talar onekligen sitt tydliga språk – vi gör rätt.

Men svenska föräldrar är inte alltid så bra på att tänka själva. Säger skolan, lärare, dagis, myndigheten något lyder vi – blint. 

Jag har själv fyra barn och har genom hela deras uppväxt kört väldigt mycket bil. Jag har också stått på huvudet ner i fram- och baksäten på väldigt många bilar för att montera barnstolar och babyskydd.

Åksjuka vid tre års ålder

Mina barn upplevde en bilkris vid 2,5–3 års ålder. De började bli åksjuka. Enda sättet att komma tillrätta med det var att vända dem framåt. Då fungerade det. Jag vet att rekommendationen säger bakåtvänd till fyra, fem års ålder och det hade förstås varit det allra bästa. Men tyvärr fungerade det inte.

Jag vill ändå inte utan en viss protest ta på mig skämshatten för det finns väldigt många föräldrar som tar bakåtvänd som den enda sanningen. Jag sätter själv alla dagar i veckan ett barn på rätt sätt framåtvänd än på fel sätt bakåtvänd. Och jag blir lite bekymrad när rekommendationerna från myndigheten så ensidigt pratar om ålder och längd istället för att peka på vikten av att barnen också sitter på rätt sätt – bakåt eller framåt.

Bakåtvänd kan vara farligt

Jag har sett för många exempel på barn som sitter bakåtvända på fel sätt för att tycka att det är okej. Babyskydd som lutat för lite och där inget bälte i världen hade hållit kvar barnet i bilen vid en krasch. Barn vars huvud stuckit upp en bra bit över kanten på babyskyddet som därmed skulle ha skadat mer än skyddat. Och stolar och skydd som knappt suttit fast vilket betyder att barnet kommer att med stol och allt fara runt i eller utanför bilen vid en olycka.

Föräldrarna har då motiverat med: Men de sitter bakåtvända.

Livsfarligt.

Så svenska föräldrar ska fortsätta att läsa rekommendationerna men också börja tänka själva. Först då kan vi börja skydda barnen i bilarna på riktigt.

Sätt fast barnen och stolarna ordentligt i bilen. Fuska inte.

Se till att de mår bra under resan.

Sätt dem allra helst bakåtvända.

Berggren: Så missuppfattas regeringens nya bilskatt

1. Skattehöjningen blir låg för de flesta

I sin sammanfattning försökte regeringen förklara på ett enkelt sätt vad som gäller men där finns en skrivning som missuppfattades av många. Det står att sänkningen från 111 gram till 95 gram ska gälla alla bilar men i regeringens utförliga promemoria står det att höjningen från 22 kronor per gram till 77 kronor per gram bara gäller under bilens första tre år och för bilar som registrerats efter den 1 juli 2018. Bilar som sålts före den 1 juli och som släpper ut mer än 111 gram får alltså en skattehöjning på 16×22=352 kronor per år jämfört med dagens skatt. 

2. Det gäller bara i tre år

Den kraftigaste skattehöjningen får nya bilar – sålda efter 1 juli 2018 – som släpper ut mer än 140 gram men höjningen av beloppet från 22 till 77 respektive 100 kronor gäller bara i tre år. För en bil som släpper ut 139 gram CO2 per km blir skatten 3 388 kronor plus eventuella tillägg och plus den fasta avgiften på 360 kronor. Men efter tre år sjunker skatten till dagens nivå igen vilket betyder att det i praktiken blir en CO2-avgift på 55 kronor per gram över 95 gram eller i det här exemplet 7 260 kronor totalt på tre år. I Centerpartiets förslag skulle samma bil få en CO2-avgift på 25 000 kronor direkt vid köpet men då höjdes å andra sidan miljöbilsbonusen till som mest 100 000 kronor.

3. Det finns alternativ

Många som hört av sig om regeringens förslag påpekar att elbilar, laddhybrider och gasbilar inte är ett alternativ för många bilköpare. De är för dyra och de kan inte erbjuda samma sak. Men det här håller på att förändras – snabbt. I dag finns det laddhybrider i alla storlekar och prisklasser och de kommande två, tre åren kommer utbudet av elbilar att explodera. Och – igen – det här gäller under de tre första åren av bilens livslängd. Då är inte ens en CO2-avgift på kanske 10 000 kronor speciellt mycket pengar sett till vad nya bilar kostar. Och det finns verkligen vettiga alternativ för den som vill slippa straffskatten.

LÄS MER: Så drabbas du av nya bilskatten – räkna själv 

Volvos bil var självkörande vid Uber-kraschen

Förra året inledde Volvo och Uber ett omfattande samarbete med självkörande taxibilar. Samarbetet uppgavs då omsätta cirka tre miljarder kronor. Under vintern har Volvo klargjort att samarbetet endast omfattar hårdvara – XC90-bilar – och att Volvo utvecklar en egen programvara för självkörande bilar tillsammans med företaget Autoliv.

Uber har testkört självkörande Volvo-bilar i Pittsburgh, San Francisco och Tempe, Arizona. Uber bedriver också tester med andra tillverkare, bland annat Ford. Testerna har stött på vissa problem och när en XC90 krockade i fredags valde Uber att stoppa alla tester i alla städer.

Enligt Uber var den krockade Volvo-bilen i självkörandeläge och med två ingenjörer vid ratten. Det fanns ingen passagerare i bilen och ingen person skadades allvarligt vid incidenten där Volvo-bilen hamnade på sidan. Twitter-kontot Fresco News kunde snabbt visa bilder på Volvo-bilen och även en kortare filmsekvens där Volvon syns ligga på sidan på vägen. Enligt uppgifter från kraschen så var det en annan bil som var vållande då den körde på Volvon.

Redan i går, måndag, var testerna igång igen i USA. Uber kommenterade att det kändes säkert att sätta självkörande Volvo-bilar på vägarna i San Francisco. Uber har två Volvo XC90 registrerade i staden. Men tills vidare står Uber-bilarna i Arizona och Pittsburgh stilla.

Volvos meddelade efter incidenten att de avböjde att kommentera händelse tills dess att de fått mer information.

Men Volvos USA-chef Lex Kerssemakers har tidigare kommenterat Uber-testerna så här till branschtidningen Automotive News. 

– De får hantera sånt här, det är deras ansvar.

Kerssemakers syftade då på Ubers problem med att få tillstånd att testa självkörande bilar i San Francisco.

Nya budet: Så ska barnen sitta i bilen

Svenska barn har det förhållandevis säkert i våra bilar, tack vare hög ambition från flera experter och organisationer. Till exempel så har NTF länge förespråkat att barn sitter i bakåtvända bilbarnstolar fram till minst fyra års ålder. Ja, till och med upp till fem års ålder.

– Inget annat land slår oss på fingrarna när det gäller barnsäkerhet. För 40 år sedan dog omkring 150 barn per år i trafiken. Nu är det färre än tio, säger Anders Lie, säkerhetsspecialist vid Trafikverket, till nt.se.

Och för att bygga vidare på den är kulturen så har ett antal parter tecknat en gemensam överenskommelse om en nationell rekommendation för barns säkerhet i bil. 

Grundbudskapet? Låt barnen sitta i bakåtvända stolar fram till att de åtminstone fyllt fyra år.

– Vi vill hemskt gärna ha barnen bakåtvända i bilen så länge som möjligt, säger Anders Lie.

LÄS MER: Här är bilbarnstolarna som är bäst i test 

Svenska systemet är säkrast

Enligt honom, och många andra experter, finns det bevis för att den svenska varianten är bäst.

– Man vet att ett bakåtvänt system tar bort 90 procent av de allvarliga skadefallen. Ett framåtvänt tar bort 50 procent.

Enligt Transportstyrelsen ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkrock med upp till fem gånger – om barnet har vänts framåt redan vid två-tre års ålder.

Det har funnits rekommendationer med liknande innehåll förut. Det nya här är förstås att det nu är en nationell rekommendation som backas upp av så många olika representanter: Folksam, Trafikverket, Transportstyrelsen, Audi, Ford, Hyundai, Isuzu, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Suzuki, Subaru, Seat, Skoda, Toyota, Volvo, Volkswagen, Bil Sweden, NTF, VTI, Axkid, Britax, BeSafe, Maxi-Cosi och Autoliv.

För hela den nationella rekommendationen, se faktarutan.

LÄS ÄVEN: Experten varnar för krockskydd för barn

Små barn – nyfödd till fyra-fem års ålder

• Små barn åker säkrast i bakåtvända babyskydd eller bakåtvända bilbarnstolar. Vår rekommendation är att barn ska sitta bakåtvänt till minst fyra års ålder.

• Placeringen av bakåtvänd bilbarnstol i främre eller bakre passagerarsätena är likvärdig från krocksäkerhetssynpunkt. Däremot kan framsätet medge större benutrymme, vilket gör att barn kan åka bakåtvänt högre upp i åldern. Vi ska så långt som möjligt tillgodose god tillgänglighet till såväl främre som bakre passagerarsätena.

• Vi som undertecknar har ett ansvar att informera konsumenterna om faran med att placera barn i babyskydd eller bakåtvänd bilbarnstol på en plats utrustad med en icke avstängd passagerarkrockkudde.

• Undertecknade biltillverkare/importörer har ett ansvar för att avstängning av krockkudden ska ske på ett säkert sätt för att riskerna för felanvändning av systemet minimeras.

• Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bakåtvänd bilbarnstol.

 

Större barn – fyra-fem till tolv års ålder

• Större barn åker säkrast i bältesstol, bälteskudde eller integrerat barnskydd och placeras i främre eller bakre passagerarsäten.

• Barnet ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer.

• Undertecknade biltillverkare/importörer har ett ansvar att informera om när passagerarkrockkudden ska vara aktiv respektive avstängd och vem som då kan sitta på denna plats.

• Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bältesstol eller bälteskudde. 

 

Lagen säger i korthet att:

• Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning (babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde) som är godkänd enligt UNECE Reglemente 44 eller Reglemente 129.

• Barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om inte krockkudden har satts ur funktion.

Testvinnarna – de är bästa sommardäcken

Vinnarna 

Continental ContiPremiumContact 5 

Continental ContiPremiumContact 5 står som vinnare i Vi Bilägares test. Det enda området där däcket inte kammar hem högst betyg är det för vattenplaning. Annars beskrivs det som ett däck med mycket bra bromssträcka på både vått och torrt underlag. Dessutom får det beröm för sitt låga rullmotstånd och ljudnivå. 

Continental ContiSportContact 5

Råd & Rön låter två däck dela på förstaplatsen. Ett av dem är Continental ContiSportContact 5, som får bra betyg rakt igenom. Särskilt fint omdöme får det för sin korta bromssträcka, men precis som många av konkurrenterna får det kritik för sin externa ljudnivå. 

Michelin Primacy 3

Michelin Primacy 3 hamnar på samma höga poäng som Continental ContiSportContact 5 i Råd & Rön. Det har aningen längre bromssträcka än däcket det delar pallplatsen med, men beskrivs som slitstarkare.  

Pirelli Cinturato P7 Blue

Cinturato P7 Blue kniper andraplatsen i Vi Bilägares test. Det har bra grepp på torrt och vått underlag med fina köregenskaper. Men det hamnar desto längre ner när det kommer till rullmotståndet. 

Pirelli Cinturato P1 Verde 

Pirelli tar hem andraplatsen även i Råd & Röns test, men då med modellen Cinturato P1 Verde. Det får fina betyg rakt igenom, trots att det är betydligt billigare än ovan nämnda däck. 

LÄS MER: Däckbyte – här är alla datum och regler 

Förlorarna 

Michelin CrossClimate

Crossclimate är specialutvecklat för att klara de stora väder- och temperaturväxlingarna som kan förekomma i växlingen mellan säsongerna. Det har lett till en del kompromisser, enligt Vi Bilägare. Tidningen ger däcket sämst betyg på grunderna att det inte kan konkurrera med övriga sommardäck – varken på vått eller torrt underlag. 

Yokohama Geolandar SUV 

Yokohama Geolandar SUV får bottenbetyg hos Råd & Rön. Särskilt dåliga egenskaper har däcket på våta vägar.

Namkang Econex Eco-2

Råd & Rön varnar också för Namkang Econex Eco-2. Även här beskrivs våtgreppet som undermåligt. 

LÄS MER: Så byter du däck enkelt själv 

Skattesmäll kan vänta ägare av förmånsbilar

I det nuvarande systemet ingår värdet av trängselskatt i förmånsvärdet för alla som kör förmånsbilar. Men det förändras alltså om regeringens förslag går igenom.

– Det handlar om ett par tusen kronor i månaden för den som kör mycket i stan. I dag kostar det föraren noll kronor. Nu blir det full skatt på värdet av detta, säger tjänstebilsexperten Ronny Svensson på bilföretaget Ynnor i Malmö till tidningen.

Som TT tidigare skrivit skulle även fordonsskatten påverkas, då regeringen vill införa ett bonus malus-system. Systemet innebär att köpare av nya bilar som släpper ut mycket koldioxid får betala extra hög fordonsskatt de första tre åren.

Regeringens förslag blir en del av budgeten för nästa år. Reglerna för trängselskatt förväntas gälla från 1 januari 2018, medan de nya fordonsskatterna ska gälla från 1 juli.

 

 LÄS ÄVEN: Chockhöjning av bilskatten – så drabbar det dig

 Räkna själv: Så mycket högre skatt får du på din bil

Däckbyte – här är alla datum och regler

Vi gör det två gånger varje år – byter däck, eller skiftar hjul som det lite finare heter. Men precis som när klockorna ska ändras till sommar- eller vintertid så undrar vi ofta när det är dags, vilka regler som gäller och om de bästa däcken ska vara fram eller bak.

Här har ni alla svaren!

1 december–31 mars

I Sverige SKA ditt fordon ha vinterdäck 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Och vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. (Polisen avgör om det råder vinterväglag där du befinner dig.)

Övrig tid är det alltså sommardäck som förordas. Såvida det inte råder vinterväglag, förstås.

15 april – dubbdäckens deadline

Dubbdäck är tillåtna 1 oktober–15 april, men råder det inte vinterväglag får de alltså inte användas någon annan tid på året.

LÄS MER: Här är sommardäcken du ska välja – bäst i test!

Odubbade vinterdäck får visserligen köras året om men det rekommenderas inte – deras egenskaper är klart sämre på sommarvägar jämfört med sommardäck. Bromssträckan blir mycket längre för odubbade vinterdäck, de slits mycket snabbare på sommaren och de ökar bränsleförbrukningen.

Kom ihåg – det finns ännu inget som heter Året-runt-däck för det svenska klimatet, vad än någon tillverkare säger.

Sommardäck och mönsterdjup

Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det vara mer. Vid en våt vägbana behövs det åtminstone 3 millimeters mönsterdjup för att det ska kunna ge bra friktion.

Du kan kolla mönsterdjupet med en femkrona. Avståndet mellan kanten på myntet och överdelen på siffran fem är 3 millimeter. Om du sticker ner myntet i däckmönstret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet alltså mindre än 3 millimeter. (Kanske är det här en anledning att spara en gammal femkrona i garaget…)

Upptäcks det vid en poliskontroll att du har sommardäck som har mindre än 1,6 millimeters mönsterdjup kan du få böta 1 200 kronor.

Tyngre fordon måste ha större mönsterdjup vid vinterväglag, och det kan du läsa mer om hos Transportstyrelsen.

Däck kan naturligtvis påverkas av hur de lagras men det finns inga ålderskrav. Din bils däck behöver alltså inte vara nya, så länge de uppfyller övriga krav.

Bästa däcken bak

Det här diskuteras ofta men den allmänna regeln är: bästa däcken bak. Med det menas att de däck som har störst mönsterdjup (eller bästa väggreppet) bör vara det bakre paret på fordonet – för att minska sladdrisk vid bromsningar och i svängar.

Gäller då detta både fram- och bakhjulsdrivna bilar? Ja!

Kolla däckens lufttryck

Har dina bildäck fel lufttryck kan det innebära sämre köregenskaper och högre bränsleförbrukning. Dessutom slits de snabbare. Men kom ihåg, rätt lufttryck innebär inte alltid högre lufttryck. Kolla i din bils instruktionsbok vilket tryck som är rätt för din bils däck.

Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar. Ska du ut och åka på lång bilsemester med fullpackad bil är det bra för både slitage och säkerhet att ha rätt lufttryck.

Så ska du förvara däcken

När du inte använder vinterdäcken (eller sommardäcken) så är tipset att förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Det optimerar däckens livslängd.

Vilka nya sommardäck ska du köpa?

Om det är dags att köpa nya sommardäck är ett bra tips att kolla in de ambitiösa däcktesterna. Här kan du se de allra bästa – vinnarna!

På internet kan det vara svårt att veta om du köper av en seriös däckhandlare. Ett bra tips är att titta på hemsidan drf.se för att se en lista över företag som är anslutna till Däckspecialisternas riksförbund.

Att handla lågprisdäck över internet rekommenderas inte då däcken kan vara både gamla och av dålig kvalitet. ”Du får vad du betalar för” är en bra sanning när det gäller däck.

Se också upp för okända märken. De stora däcktillverkarna satsar miljarder på att utveckla bra däck. De lite mindre tillverkarna kopierar och säljer hyggligt bra däck till lägre priser. Men så finns det tillverkare som försöker att sälja rent farliga däck som inte alls fungerar. Är det ett okänt märke på däcket och säljs det av en okänd handlare eller hemsida så se upp.

LÄS ÄVEN: Här är årets alla däcknyheter – från sportigt till bränslesnålt 

LÄS MER: Testvinnarna – här är årets bästa sommardäck 

LÄS MER: Så byter du däck enkelt själv 

 

Berggren: Sluta gnäll – börja ladda bilen

När regeringen presenterar ett förslag till ny bilskatt är det lätt att bli upprörd. Det är lätt att ta fram miniräknaren och visa på vinnare och förlorare. Och visst finns det som alltid inslag av ogenomtänkta detaljer eller onödiga fallgropar i det senaste förslaget.

Men i det stora hela så kan förslaget – precis som centerpartiets för en vecka sedan – bidra till att skynda på omställningen till miljövänligare bilar. För rent ideolologiskt är det förstås rätt att de som släpper ut mest också betalar mest och de som släpper ut minst får en liten bonus, i alla fall till att börja med. Och vi behöver klara av att tänka längre än till nästa gång vi ska tanka. Kom ihåg att det nya skatteförslaget bara gäller nya bilar som säljs från och med nästa sommar. 

Det är alla år med höga CO2-värden som vi nu måste betala för – på ett eller annat sätt. För trots att CO2-snittet går ner i Sverige så sjunker det för långsamt. Vi ser samtidigt att CO2-nivån i världen ökar från transportsektorn, trots alla nya och renare bilar och trots alla straffavgifter.

När EU diskuterar kommande snittvärden från bilindustrin så är det klart lägre nivåer än 95 gram man diskuterar. Här pratar det om 68 eller 78 gram CO2 per kilometer som nytt snittvärde. 2015 nådde bilindustrin i Europa ett snitt på 119 gram och redan i dag finns ett krav på ett snittutsläpp på 95 gram, lika med gränsen i regeringens förslag.

Elbilen passar på landsbygden

Glesbygd mot storstad är som alltid ett populär grepp. Många ser med viss rätt på förslaget som ett slag direkt mot landsbygden och de som bor och lever där med sina bilar. På landsbygden finns sällan kollektivtrafiken som ett val och visst kan jag förstå att de som har 20 mil till affären behöver något annat än en liten miljöbil. Men är vi ärliga så är till exempel en elbil perfekt på när-landsbygd, i förorter, i småstäder och byar. Här är det många som kör fem till tio mil ett par gånger per dag och här finns plats för att bygga en laddinfrastruktur. 

Elbilar är inte alls några stadsbilar eftersom de som bor i stadskärnan har väldigt svårt att ladda bilen. Det kommer också fler, bättre och större elbilar de kommande två, tre åren. Priserna kommer att sjunka och räckvidden öka. 

Det nya förslaget gynnar också laddhybrider som redan i dag finns i alla möjliga storlekar och former. En laddhybrid är ett bra första steg för att börja det nya ladd-livet. 

Och med fler elbilar och laddhybrider behöver vi snarare diskutera hur långkollektivtrafiken ska fungera. Hur ska jag kunna äga en elbil hemma i villakvarteret och samtidigt åka på fjällsemester, hälsa på släkten eller besöka ett evenemang?

Att flyg, båt, buss och tåg inte finns eller kommer fram i tid är i dag ett minst lika stort hinder för elbilen som bristen på laddstolpar. Intresset för elbilar och laddhybrider är redan stort och efter regeringens nya förslag kommer det bara att bli ännu större.