Dagsarkiv: april 1, 2017

Nya EU-regler ger ÄNNU högre bilskatt – 1500 kr mer per år

Det var för en vecka sedan som regeringen presenterade sitt förslag till höjd bilskatt. Det nya förslaget innebär en skattehöjning för de allra flesta svenska bilister – även de som redan har köpt en bil i tron om en viss skattenivå.

LÄS MER: Så här slår de nya skatteförslagen mot din bil

Även Centerpartiets förslag – som presenterades för två veckor sedan – betyder en avgift- eller skattehöjning för många bilister.

Men det kommer flera överraskning för svenska bilägare. I september i år inför EU de nya reglerna för mätningar av utsläppsvärden från bilar. Den så kallade WLTP-metoden ska införas från och med september och betyder att bilars förbrukning och utsläpp bättre ska spegla verklig körning. WLTP-värdena kommer att ligga minst tio procent över dagens utsläppsvärden och därmed betyda kraftigt ökad skatt. 

Enligt regeringens förslag skulle en tioprocentig ökning av koldioxidvärdet betyda en skattehöjning på 500 till 1500 kronor per år för de flesta svenska bilar under de tre första åren.

De nya EU-reglerna betyder också att biltillverkarna tvingas hålla nere utsläppen i alla förhållanden.

Transportstyrelsen arbetar som bäst med att förbereda trafikregistret för de nya WLTP-värdena och här är de viktiga datumen:

19 april 2017: Remisstiden på regeringens förslag går ut.

Maj 2017: EU ska publicera det nya regelverket med WLTP-metoden. 20 dagar senare träder reglerna i kraft. Beslut är redan fattat.

11 juni 2017: Transportstyrelsen ska ha ett trafikregister som kan ta emot de nya WLTP-värdena. Först då och om regelverket trätt i kraft kan bilar godkännas för försäljning med de nya mätvärdena och de nya koldioxidvärdena.

LÄS OCKSÅ: Så tömmer skatteförslaget din plånbok 

Men bara för att trafikregistret har WLTP-värden så är det inte säkert att de används för beskattning. För det krävs en ändring i vägtrafikskattelagen. Regeringskansliet arbetar med frågan men inget beslut är fattat. Mycket tyder ändå på att WLTP-värdena kommer att vara vägledande när den nya bilskattelagen ska träda i kraft nästa sommar.

Och därmed kan svenska bilägare få ytterligare skattehöjningar i storleksordningen 700–1 500 kronor per år under tre år. En total skattesmäll för nya bilar på uppåt 4 500 kronor, utöver de redan aviserade höjningarna.

EU-reglerna höjer också bilskatten under hela bilens livslängd.

David Beckhams Ferrari är till salu

Listan över David Beckhams lyxbilar kan göras lång. 

För att nämna några har han ägt sportbilarna Ferrari 612 Scaglietti, Porsche 911 Turbo Cabriolet, Aston Martin V8 Vantage och lyxkryssare som Rolls-Royce Phantom. Men kanske stilrenast i uppställningen är hans svarta cabriolet Ferrari 360 Spider – den som nu är till salu. 

LÄS MER: Putins limousin till salu – för 12 miljoner kronor 

Kostar cirka en miljon kronor

Bilen säljs hos den brittiska auktionsfirman H & H Auctions och förväntas gå under klubban för mellan cirka 940 000 och 1 060 000 kronor. Det är cirka en halv miljon mindre än vad en standardutrustad 360 Spider kostade ny när Beckham köpte sin 2001. 

Bilen är i riktigt bra skick med bara 1 400 mil på mätaren. Utseendemässigt har den en nattsvart lack och brun läderklädsel. Under huven sitter en V8 på 3,6 liter som producerar 395 hästkrafter, vilket tar den från 0-100 på 4,7 sekunder. Den före detta fotbollsspelarens exemplar har dessutom extrautrustning, såsom specialbeställda aluminiumfälgar, racingsäten i kolfiber, F1-växellåda och ett sportigare avgassystem. 

Det råder inget tvivel om att Beckham har en stor förkärlek för den här Ferrarin. Två år efter att han köpt den skaffade han nämligen en till av samma modell, uppger Carbuzz. 

The Stig slog rekord i radiobil

Det är youtubern och fordonsbyggaren Colin Furze som byggt om en gammal klassisk och hederlig radiobil till ett komplett fartmonster. Furze monterade en 600 cc-motor från en Honda-motorcykel och filade lite mer på radiobilen för att den skulle klara ett försök att slå hastighetsrekord.

Bygget tog lite drygt tre veckor och för att slå rekordet värvade Furze Top Gear-legenden The Stig. Ja, det var säkert för att hans senaste bilbygge skulle få lite publicitet också. 

The Stig klarade att nå farten 100,336 miles per hour vilket motsvarar lite drygt 161 km/tim – i en radiobil alltså. Enligt Furze är hans bygge nu världens snabbaste radiobil och rekordet ska ha bekräftats av Guinness-kontrollanten Lucia Sinigagliesi 

 

Här ser du Colin Furze presentera sitt bygga och The Stigs rekordlopp:

Jeepen alla vill ha i bilkön

Okej, det ska sägas direkt – det här är ett reklamtrick av Verizon för deras mobila plattform Hum (för bilar).

Men det skulle kanske kunna bli något för att hantera trafikproblem i framtiden. Och kan det inte det så är det i varje fall ett rätt kul partytrick.

”Hum Rider” är en, av Thinkmodo, ombyggd Jeep Grand Cherokee. Och den är mer än bara färgglad, den kan med en liten knapptryckning från föraren lyfta sig högt upp i luften med hjälp av starka hydrauliska armar. Och i det läget går det utmärkt att åka ÖVER till exempel bilköer.

– På många sätt är det en slags metafor, som tar den ordinära körupplevelsen och gör den extraordinär. Det vi vill illustrera med den här galna bilen som kör över andra bilar, säger Verizons Jay Jaffin enligt Carscoops.

2,75 meter över marken

I det högsta läget är bilen 2,75 meter upp i luften och tar sig lätt över de flesta normalhöga bilar. Samtidigt har föraren koll på att det verkligen går bra genom fyra kameror och en delad videoskärm.

De flesta förstår nog att det inte skulle vara hanterbart om alla bilar hade den här tekniska ”finessen” – det skulle ju då bara bli väldigt höga bilköer. Men för räddningsfordon kanske det skulle kunna vara en idé att jobba vidare med? Och för kollektivtrafik – även om ni säkert minns den kinesiska monsterbussen som bara var en bluff och som nu mest rostar och samlar damm. 

LÄS ÄVEN: Toyota söker patent på flygande bil

Volvo firar 90 år med klassiska modeller

Techno Classica i tyska Essen anses vara världens största mässa för gamla klassiska bilar. Utställningen äger rum den 5 till 9 april – vilket är nästan på dagen 90 är eter det att den första Volvo-bilen rullade ut från fabriken i Göteborg.

Den 14 april 1927 såg den allra första Volvo-bilen dagens ljus i Göteborg. Volvo vill fira sitt 90-årsjubileum i Essen med att ställa ut en rad klassiska bilar. Klassikerna får också sällskap av Volvos allra nyaste modell – XC60. Nya XC60 hade sin världspremiär på bilsalongen i Genève i början på mars och får nu äran att visa vad Volvo kan i dag för den stora publiken i Tyskland.

Här är de klassiska Volvo-bilarna i Essen:

PV654 från 1934: PV600-serien lanserades 1929 med en tydligt amerikainspirerad design och en treliters, sexcylindrig motor. Bilen kom också i en sjusitsig version för taxibolagen. Volvo sålde cirka 4 400 bilar i PV600-serien under åtta år.

PV444 från 1957: Bilen kallades ”Den lilla Volvon” när den visades för första gången i Stockholm redan 1944. Men produktionen kom inte igång förrän efter kriget, 1947. Bilen kostade inte så mycket varför den snabbt blev populär i Sverige och Volvo klarade inte av att möta den stora efterfrågan. PV444 var också den första bil som Volvo exporterade till USA. 1957 var Volvo största importmärke i Kalifornien.

1800 S: En ikon i bilvärlden och förstås hos Volvo. Bilen har lånat ut flera designdetaljer till dagens 90-serie och används ofta som exempel på vacker design. P1800 blev världskänd genom tv-serien ”Helgonet” där Roger Moores rollfigur Simon Templar körde en Volvo P1800. Modellen tillverkades från 1961 till 1973.

145 kombi från 1968: I slutet av november 1967 presenterade sin tredje modell i sin därmed kompletta 140-serie. Volvo 145. Modellen hade en helt rak baklucka och bagageutrymmet rymde hela två kubikmeter på ett helt plant golv. 145:an blev snabbt väldigt populär

262 C: Bilen lanserades på Genève-salongen 1977 och var en del av Volvos 50-årsjubileum. Modellen var ett resultat av samarbetet med designfirman Bertone och bilen byggdes också i Turin i Italien. 262 C var en fyrsitsig coupé med en speciell taklinje och bilen var byggd på samma plattform som tvådörrarssedanen 262 sedan. Bertone levererade inredningen. Motorn kom från samarbetet med Renault och Peugeot och var en V6:a på 140 hästkrafter. Modellen byggdes åren 1977 till 1981.

850 R: Värstingversionen av den mycket populära Volvo 850 lanserades 1996. Den femcylindriga motorn på 2,3 liter producerade 250 hästkrafter och bilen klarade 0–100 km/tim på 7,5 sekund. Den röda färgen var speciell för 850 R men bilen fanns också i fem andra färger. 850 R byggdes både som sedan och kombi och är i dag en populär samlarbil.

Danska attacken på Marcus Ericsson i F1-depån

Danska tidningen Ekstrabladet jagade en förklaringar till varför Kevin Magnussen misslyckades i F1-premiären i Australien och de hittade en irriterad teamchef i depån. Magnussens chef Günter Steiner kunde inte dölja sin besvikelse och pekade ut svenske Marcus Ericsson som skyldig till kraschen på första varvet. Steiner menade också att svensken inte hade koll på var han var på banan – varken i tävlingen eller i kval och träning.

Men det Steiner helt missat var att Kevin Magnussen redan bett om ursäkt till Ericsson och alla som såg tv-bilderna kunde själva se vilken av förarna som gjorde en felaktig manöver. Ekstrabladet gjorde väl heller inte allt för mycket för att visa upp Magnussens ursäkt – då passade Steiners kritik mot Ericsson bättre i rubrikform.

Jag hoppas att både Marcus Ericsson och Kevin Magnussen håller tungan rätt i munnen framöver för det kommer att bli fler fighter mellan de två. Magnussen var klart efter sin teamkompis Romain Grosjean i Australien och verkar ha det kämpigt med den nya F1-bilen. Vi kan alltså räkna med att både Kevin och Marcus kommer att slåss om platserna 10–15 och båda förarna kör för sin framtid i F1-depån. 

Problem i Sauber-garaget

Samtidigt är det viktigt för förarna att framstå som bättre och snabbare än vad de kanske är och i det politiska spelet ingår det att då och då skylla ifrån sig och peka på andra.

Marcus Ericsson har det också rörigt i sitt eget Sauber-garage sedan Pascal Wehrlein överraskande hoppade av strax före det tredje träningspasset i Australien. Det är högst osäkert om Wehrlein kör för Sauber i Shanghai och kanske bryter han helt med teamet efter den tuffa starten.

LÄS OCKSÅ: ”Bästa som kunde hända för VM-fighten” 

Om det är Sverige mot Danmark i F1-VM så är det alla gånger Sverige mot Norge i rallycross-VM. I helgen är det VM-premiär i Barcelona och mitt tips är att fighten framför allt står mellan den regerande världsmästaren Mattias Ekström i Audi och den tidigare tvåfaldige världsmästaren Petter Solberg i Volkswagen. Främsta utmanare är Johan Kristoffersson i VW, Andreas Bakkerud i Ford och Sebastien Loëb i Peugeot. Möjligen kan Timmy Hansen i Peugeot också hota om pallplatser här och där. 

LYSSNA PÅ: Allt om bilars podcast inför rallycross-VM 

Årets rallycross-VM kommer att bli en stenhård fight där det behövs en rad final- och pallplatser för att vinna totalt. Jag tror inte att någon förare som vill vinna VM-titeln har råd att missa en enda final, så tufft är det.

Vill du se rallycross-premiären från Barcelona så är det SVT och SVTPlay som sänder med start 14.00 på söndag. 

LÄS OCKSÅ: Så ska VW vinna VM-titeln i rallycross 

***

NFL har som bekant säsongsuppehåll men i helgen är det premiär i en annan populär amerikansk sport – baseboll. Mitt favoritlag Minnesota Twins ska försöka studsa tillbaka efter ett dåligt 2016 och inleder mot divisionsrivalerna Kansas City Royals. Vill ni hänga med i basebolligan så är det sajten MLB.com som gäller och lyssna gärna också på den svenska podden Veckans MLB. 

Förra året inledde Twins med nio raka förluster – det vill vi inte se igen.

Så här slår de nya bilskatteförslagen mot din bil

Gammal bil

Regeringen vill sänka gränsvärdet för att betala koldioxidskatt från 111 gram till 95 gram per kilometer. Avgiften är 22 kronor per gram koldioxid. Det betyder att alla bilar som släpper ut mer än 95 gram får en skattehöjning och för de som släpper ut mer än 111 gram – i praktiken de allra flesta bilar – får en skattehöjning på 352 kronor. 

Centerpartiet vill inte höja skatten för de bilar som redan registrerats.

Dyrast: Regeringens, vars förslag betyder en skattehöjning på som mest 352 kronor per år.

Ny bensinbil

Regeringen vill höja koldioxidavgiften från 22 till 77 kronor för bilar som släpper ut 95–140 gram per kilometer. För bilar som släpper ut mer än 140 gram blir avgiften 100 kronor per gram utöver de 140. Den här avgiftshöjningen ska gälla i tre år efter nybilsköpet. Efter det sänks skatten till de vanliga 22 kronorna per gram. För en bensinbil som släpper ut 125 gram betyder det en avgift på 2 310 kronor, plus den fasta avgiften på 360 kronor. Räknat över de tre åren blir avgiften 6 930 kronor. För en bil som släpper ut 200 gram blir avgiften över tre år 28 395 kronor.

Centerpartiet har en helt avgiftsfri zon på 81-120 gram. Bilar som släpper ut 121–200 gram ska betala en avgift vid köpet på 25 000 kronor. För en bil som släpper ut 125 gram blir det en avgift på 25 000 kronor. Och det blir samma avgift för en bil som släpper ut 200 gram. För bilar som släpper ut mer än 200 gram blir Centerpartiets fasta avgift 50 000 kronor. Utöver detta räknar vi med dagens skattesystem på 22 kronor per gram över 111 gram i koldioxidavgift.

Dyrast: Centerpartiets, var förslag om höga avgifter och oförändrad grundskatt kostar mer än regeringens treåriga skatteökning för i princip alla nya bilar över 120 gram. Efter de tre första åren blir regeringens förslag dyrare med upp till 352 kronor per år. För nya bilar som släpper ut mindre än 120 gram blir regeringens förslag dyrast. För bilar som släpper ut mindre än 95 gram blir förslagen likvärdiga.

Ny dieselbil

Regeringen använder samma formel som ovan för att bestämma koldioxidavgiften för dieselbilar. Nya dieselbilar har dessutom ett bränsletillägg och ett miljötillägg. Miljötillägget är 250 kronor för nya dieselbilar. Bränsletillägget är faktorn 12,88 multiplicerat med bilens koldioxidvärde enligt bilregistret. För en dieselbil som släpper ut 125 gram blir koldioxidavgiften samma som för bensinbilen ovan. Men bränsletillägget blir då 1 610 kronor per år. Efter de tre första åren sjunker avgiften till samma nivå som i dag medan bränsletillägget per år består bilens hela livstid.

Centerpartiet säger inget i sitt förslag om att ändra dagens system med miljötillägg och bränsletillägg för dieselbilar utan går helt på sina fasta avgifter vid köp på 25 000 respektive 50 000 kronor.

Dyrast: Centerpartiets, var förslag även här kostar mycket för alla bilar som släpper ut mer än 120 gram. Men om vi jämför Centerns avgift med regeringens treåriga skattehöjning ser vi att efter de tre åren blir regeringens förslag dyrast under resten av bilens livslängd – i alla fall för bilar upp till 185 gran – än Centerpartiet som behåller dagens skatteregler. Regeringens nya omräkningsfaktor för bränsletillägg slår hårdare än dagens formel för de flesta bilarna. För nya bilar över 190 gram blir däremot regeringens nya förslag billigare än dagens regler efter de tre första åren.

Miljöbil

Regeringen vill ge bonus – eller malus som de kallar det – till bilar som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer. Bonusen börjar på 45 000 kronor för bilar med noll utsläpp och går sedan linjärt ner till 7 500 kronor som lägsta bonus för gasbilar och för bilar som har släpper ut 60 gram. Bilar som släpper ut 60-95 gram får varken bonus eller beläggs med avgift.

Centerpartiet vill ge en rak bonus till alla bilar som har ett koldioxidvärde på 41-80 gram. Bonusen är totalt 50 000 kronor där 35 000 betalas ut direkt och 15 000 kronor efter fyra år.

Centerpartiet vill också ge en rak bonus på 100 000 kronor till bilar med värden på 0–40 gram. Den bonusen betalas ut med 70 000 kronor vid köpet och resterande 30 000 kronor efter fyra år.

Billigast: Centerpartiets, som vill betala ut generösa bonusar till bilar ända upp till 80 gram.

 Tänk på det här

Regeringen har lite snällare beräkningar av CO2-avgifter för etanolbilar. Centerpartiet gör ingen skillnad på bensin och diesel i sitt förslag för avgifter och bonus som går helt och hållet på koldioxidvärdet i trafikregistret.

Övriga oppositionspartier har inte lagt några egna förslag och Centerpartiets förslag ska inte ses som ett gemensamt Alliansförslag.