Dagsarkiv: april 3, 2017

Snart får du betala för att köra på Autobahn

Redan 2014 skrev Allt om Bilar om den tyska statens planer på att dra in mer pengar via vägavgifter på autobahn.

Det blev inget med det förslaget efter att EU hotat med domstol

– Framför allt tvingas bilar med konventionella motorer betala ett oproportionerligt högt korttidspris, jämfört med årspriset, skrev EU:s transportkommissionär Violeta Bulc till den tyska regeringen.

Men nu verkar det ändå som om det kommer att kosta att köra på autobahn i framtiden.

Det tyska förbundsrådet (Bundesrat) har nu beslutat att från och med 2019 ska vägavgifter tas ut. Det gäller både tyska och utlandsregistrerade bilar, skriver DN, även om tyska bilister kommer att kompenseras via sänkt bilskatt.

LÄS MER: Se upp – dieselbilar förbjuds i tysk storstad

Avgifterna för ett tiodagarspass kommer att vara mellan 2,5 och 25 euro‚ det vill säga cirka 24-240 kronor. Ett tvåmånaderspass ska, enligt tidningen der Spiegel, kosta mellan 7 och 15 euro. Vad det exakta priset blir för en bil bestäms av dess utsläppsklass.

Pengarna som kommer in ska användas till att rusta upp de slitna tyska vägarna och avgifterna på autobahn ska börja gälla 2019.

Det har inte varit lätt att nå fram till ett beslut i förbundsrådet och flera delstater är rädd för att avgifterna kommer påverka den viktiga gränshandeln.

Återstår att se vad EU tycker om avgiftsbeslutet den här gången…

LÄS ÄVEN: 10 tips för en bättre bilsemester

Köp hans tomt – få 340 bilklassiker på köpet

Han älskar bilar och spenderar en stor del av sin tid med att köpa och restaurera bilar.

– Jag började samla på bilar när jag var 20 år, säger den nu 60-årige kanadensaren Mike Hall till Driving. Först var det 50 bilar. Sen växte samlingen till 100. Jag köpte fler och fler, det är som ett beroende. Vid 100 bilar så kändes 200 ännu bättre, och nu är de långt fler än 300.

Han har jobbat med att säkra vägar från nedfallande stenar – hängt i rep nerför stup vid motorvägar och plockat bort stenblock och grus som funnits i riskzonen.

– De kallar mig Rasta Blasta. Jag var i väg tio månader i sträck och jobbade. Då tjänade jag så pass mycket att jag inte visste vad jag skulle göra med pengarna – så jag köpte bilar, säger han.

Till slut sa hans fru stopp och vägrade låta honom parkera fler bilar på deras ekologiska farm i Kamloops – och det var då han köpte tomten som nu är till salu. Och fyllde den med bilklassiker.

LÄS MER: Lennart är världens äldsta Mustang-ägare

Men det är inte med ett lätt hjärta han nu säljer tomt och bilar.

– Jag dras dagligen med tvivel om att sälja tomten tillsammans med bilarna. Jag köper fortfarande bilar. Det är som en sjukdom som jag inte blir frisk från.

Som ni kan se av bilderna är det en hel del olika sorters bilar på tomten. Både sådan som han arbetat med och sådan som han ännu inte hunnit till. Han har till exempel en hel rad tvådörrars Chevrolet från 1955-57 (kombi och sedan) som väntar på kärlek.

Bland de äldsta bilarna finns en Chevrolet roadster pickup från 1926, en T-Ford-pickup från 1927 och en australiensisk Mercury Ute från 1947.

Amerikanska muskelbilar trivs hos Mike

Det finns också en hel del amerikanska muskelbilar på tomten. Bland annat en Chevrolet Malibu (cab) från 1964 och en ovanlig Pontiac Beaumont Sport Deluxe (V8, fyrväxlad) från 1966. Den senare byggdes bara i 45 exemplar.

Och en restaurerad Chevrolet Chevelle -68 har han ägt i 30 år.

Bilarnas värde är allt från 5 000 kronor till långt över 300 000 kronor styck. Och utgångspriset för tomt, byggnader och bilar är omkring 13 miljoner kronor.

Det ska tilläggas att sedan det hela lades upp hos Century21 för ett år sedan, då med 300 bilar, så har Mike Hall köpt på sig omkring 40 bilar till. Bland annat en Plymouth Coupé som han ”inte kunde stå emot”.

LÄS ÄVEN: Fredriks gåva till döende pappan – renoverade Buick 

Berggren: Föraren och de vuxna bär ansvaret för att bältet används i bussen

Visst kan olyckan alltid vara framme. Och det går inte att skydda sig mot allt. Men det går att skydda sig mot rätt mycket och det går framför allt att använda den skyddsutrustning som finns på ett korrekt sätt.

Nu ska bussolyckan i Härjedalen utredas av polismyndigheten men jag gissar att alla vi som i går googlade på ”buss och bälte och regler” också såg lagtexten:

* Det är föraren som är ansvarig för att barn under 15 år använder bilbältet.

* Är det en buss som har bälten – och det var det i det här fallet – ska ska de användas. De över 15 år har ett eget ansvar men föraren ska också informera om bältesreglerna på ett korrekt sätt.

Ett mycket stort ansvar vilar alltså på föraren och, skulle jag vilja säga, de andra vuxna som finns i bussen. Men vi vet också alla hur det brukar se ut i bussarna. För några år sedan gjordes en undersökning som visade att bara tre av tio använde bilbälte i buss och det finns andra undersökningar som visar att den siffran är ännu lägre.

Därför ska vi den här gången tänka längre än till att peka ut ansvariga och skyldiga. Vi är alla skyldiga till att inte ta den här lagen på allvar. Alla vi som någon gång struntat i att använda bilbältet i en buss ska i dag känna skuld. För vi har bidragit till att några som satt i olycksbussen valde att inte sätta på sig det nödvändiga bältet.

Det är också hög tid att se över reglerna för bilbältesanvändning ytterligare en gång. Det finns också ny teknik att ta till som kan öka säkerheten i bussarna ytterligare:

* Ford har visat en krockkudde i bilbältet som skulle vara perfekt för användning i bussar.

* Det skulle tekniskt vara lätt att begränsa bussen om någon som sitter på sin stol inte använder bältet. Funktionen skulle kunna aktiveras över en viss hastighet.

* Kanske är det också dags att ge föraren ansvar för att bälte används av alla upp till 18 år, istället för 15 år som i dag. Jag är inte säker på att 15-åringar klarar av att ta det här ansvaret.

Att införa mycket tydliga regler för fram allt fjärrtrafiken är viktigt. Men allra viktigast är att vi nu tillsammans börjar visa hur bra och viktigt det är att använda bälte i bussen.
 

För vi vet hur det är med barn och ungdomar – de gör inte som vi säger utan som vi gör.


”Hoppas du hann till arbetet – jag var nära att aldrig kunna arbeta mer”

Natten till måndagen var olyckan fram för långtradare på E18 nära Örebro och polis och bärgare kallades till platsen.

Där placerades stroboskopblinkande, gula ljus ut på vägbanan, en polisbil med blåljusen påslagna ställdes snett över vägbanan och varselvästarna togs på av räddningspersonalen på plats. Även bärgningsbilens hade sina blinkande varningsljus på.

Men det hjälpte inte. En bilförare valde ändå att behålla sin höga fart vid passeringen – och det höll på att gå riktigt illa. Två poliser, i varselväst, var tvungen att kasta sig åt sidan för att överleva och den stressade bilisten passade även på att köra över ett av stroboskopljusen, för att sedan försvinna från platsen.

Det är förståeligt att händelsen påverkade räddningspersonalen på plats och nu har polismannen Johan skrivit ett engagerande Facebook-inlägg på Örebropolisens sida:

”Jag hoppas att du hann i tid till ditt arbete, jag var nära att aldrig kunna arbeta mer. Jag hoppas att du känner glädje när du kommer hem till dina nära och kära ikväll, en lyx jag var nära att mista i natt.”

Han påminner också om att han och hans kolleger är där för att alla andra ska kunna sova tryggt och sedan ha fri väg till arbetet på morgonen.

”Jag ber dig visa hänsyn. Jag ber dig sänka hastigheten. Jag ber dig höja blicken och tänka ett steg längre.”

Många berörs av polismannens inlägg

Johans inlägg engagerar och många har delat och kommenterat:

– Tragiskt att folk inte kan respektera olyckor och visa hänsyn till er som arbetar på platsen. All heder och respekt åt er.

– Så bra skrivet.

– Hoppas ni tog upp jakten och läxade upp skithögen! 

– Tack för ert fantastiska arbete!

LÄS ÄVEN: ”En liten lort när man inte står för det man gjort”

 



Volvos kinesiska syskonbil testas i Europa

Volvos nya syskon Lynk&co är i gång och bygger sina allra första bil. Lynk01 är en suv lite mindre än XC60 men det kommer också en sedan på den nya plattformen kineserna delar med Volvo.

Och nu testas bilen som bäst i Europa.

Här är Volvo-syskonet och sju andra hemliga testbilar.

Volvo tillbaka i topp – V90 säljer som smör

Nybilsförsäljningen i Sverige fortsätter att vara mycket stark. Och efter att Volkswagens modell Golf blivit Sveriges mest sålda bil förra året har Volvo tagit tillbaka förstaplatsen. Efter modellbytet från V70 till V90 hade Volvo ett tufft 2016 men nu verkar kunderna ha hittat tillbaka till Volvo igen.

Bara i mars såldes 2 416 Volvo S/V90 jämfört med 2 024 VW Golf. Och hittills i år toppar Volvo med sin 5 717 bilar, cirka 900 bilar fler än VW Golf. Volvo har också tredjeplatsen hittills i år med XC60, fjärdeplatsen med V60 och sjätteplatsen med gamla V40. Femma på listan är VW Passat och första icke Volvo eller VW är BMW:s 5-serie på en åttondeplats. 

Tesla säljer allt bättre

Volvo har stärkt som andel av marknaden och närmar sig nu målsättningen att äga 20 procent av marknaden. 2016 föll Volvo tillbaka till 18,55 procent av marknaden. Toyota har gjort ett starkt första kvartal och är nu klar trea i Sverige med 7,13 procent av marknaden. Kia – som har som målsättning att bli trea – föll tillbaka något i väntan på flera nya modeller. 

Ford förbättrade sin marknadsandel med över 25 procent och även Citroën, Mitsubishi, Tesla, Porsche och Mini stärkte sina marknadsandelar. Bland de stora bilmärkena har Honda och Hyundai haft ett tufft första kvartal. Hyundai hoppas att nya i30 ska vända trenden.

Volvo har också flera nya modeller på gång som kan öka försäljningen ytterligare. Senare i vår kommer nya XC60 till svenska handlare och sent i höst visar Volvo den första bilen på nya CMA-plattformen, nya XC40.

Här är de 20 bilarna som sålt bäst i Sverige hittills i år:

1. Volvo S90/V90 5 717

2. VW Golf 4 851

3. Volvo XC60 4 717

4. Volvo S/V60 4 473

5. VW Passat 3 172

6. Volvo V40 2 514

7. VW Tiguan 2 371

8. BMW 5-serie 2 080

9. Toyota Auris 1 725

10. Nissan Qashqai 1 523

11. Audi A6 1 435

12. Skoda Octavia 1 363

13. VW Polo 1 319

14. Mercedes E-klass 1 262

15. Toyota Yaris 1 248

16. Audi A4 1 173

17. Kia Ceed 1 169

18. Skoda Fabia 1 097

19. Renault Clio 1 039

20. BMW 3-serie 1 009