Dagsarkiv: april 11, 2017

Kraftig ökning av begbilsmarknaden

Under mars månad såldes det i Sverige 97 719 begagnade bilar i Sverige. Det är en ökning med 10,5 procent jämfört med samma period förra året, eller 9 276 bilar. Det visar färsk statistik från fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing.

Ökningen beror delvis på att det var fler registreringsdagar i mars i år jämfört med förra året men det handlar också om en fortsatt stark bilmarknad i Sverige. Att fler och fler köper ny bil betyder också att det kommer ut relativt nya och attraktiva begbilar på marknaden. Att beghandeln ökar betyder också på sikt att den relativt gamla bilparken i Sverige blir yngre.

Av den totala begbilsförsäljningen stod privatmarknaden för 48 602 bilar, aningen högre än för bilhandeln och handel med företag. Det betyder att den privata försäljningen av begagnade bilar är fortsatt stark, även om handeln i bilhallen ökade hela 14,2 procent jämfört med samma månad förra året.

– Bilhandeln ökar sin marknadsandel under mars och vi bedömer att det kommer att fortsätta under hela 2017, säger Jonas Ramnek på BCA Vehicle Remarketing i ett pressmeddelande.

Privatmarknaden ökade med 7,8 procent i mars månad jämfört med samma månad förra året.

Tony Irvings semesterpärlor

Den folkkäre programledaren och dansprofilen Tony Irving har själv ägt husbil i sammanlagt tio år. Nu har han tagit upp sitt stora campingintresse tillsammans med den goda vännen Jonas Hallberg, som han lärde känna under inspelningen av ”Let’s Dance”. 

Framför allt är det känslan av frihet som får Tony Irving att vilja ge sig ut på de svenska vägarna. 

– Tar man en charter är man fast på samma hotell, men om man åker husbil är det bara att starta upp den och åka vidare någon annanstans om man inte är nöjd. Det är så befriande att man kan åka vart man vill, säger han och fortsätter: 

– Man ser alla delar av landet som man valt att bo i. Från Västkusten till Lappland, från Öland hela vägen upp till Riksgränsen. I Sverige är miljön så ombytlig och städerna så olika, så det finns så mycket att se och ta reda på. 

Tony om Noppe: ”Otroligt tragiskt”

Under de två säsongerna av ”Camping Queens” träffar Tony Irving och Jonas Hallberg många kända och mindre kända svenskar. Ett odödligt minne var tiden Tony Irving spenderade med den nyligen bortgångne vännen Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt i den första säsongen. 

– Det är otroligt tragiskt. När jag precis hade börjat med ”Let’s Dance” öppnade han många dörrar för mig för att komma in i underhållningsbranschen. Han hjälpte mig väldigt mycket, och jag hade personliga bekymmer var han en av dem som sa åt mig att ”dra upp mina strumpor och skärpa mig”, säger Tony Irving. 

Ett annat möte som Tony Irving minns med särskild värme är det med artisten Lill-Babs i hennes födelseort Järvsö. 

– Lill-Babs har varit min idol under mina 23 år i Sverige och har aldrig haft möjligheten att träffa henne. Så jag var helt starstruck och tänkte: ”oh my god, jag träffar Lill-Babs”, säger han. 

Fick frakturer på tre ställen

Ändå var det i samma avsnitt som resan höll på att få ett abrupt slut. När de två programledarna var ute och terrängcyklade tappade Tony Irving kontrollen i en skarp vänstersväng och ramlade med huvud, rygg och axlar mot stenar. Efter kraschen fick han åka akut till sjukhus med kraftiga smärtor i axeln. 

– Skadan visade sig vara mycket värre än vad jag trodde. Jag hade frakturer på tre olika platser på nyckelbenet, så de har satt in ett sex centimeter långt plåtimplantat med skruvar för att hålla allting på plats, säger Tony Irving. 

Men Tony Irving lät inte skadan stoppa honom – i stället fullföljde han säsongen med armen i mitella och brutet nyckelben. 

– Jag hade ont konstant, men det är lätt att glömma smärtan när jag har så roligt med Jonas. Jag har alltid tänkt att jag är mittpunkten, men när jag kollar på Jonas känner jag mig verkligen som en grå och tråkig medelålders. Det är helt sjukt vilket energiknippe han är, säger Tony Irving.

Den andra säsongen av ”Camping Queens” går just nu på Sjuan och TV4 Play. Det är oklart om det blir någon ny säsong, men Tony Irving och Jonas Hallberg är i alla fall fast beslutna om att jobba med varandra igen. 

– Vi vet inte om det blir i ”Camping Queens” eller en annan form, men vi tycker att det finns för en plats på marknaden för en rolig duo som är lite queer, säger Tony Irving och skrattar. 

1. Öland

Jag har alltid älskat att vara på Öland. Det är som att gå tillbaka i tiden, till Sverige som det var med lantbruken och miljöer. Tempot är så lugnt och det är så vackert där. 

2. Dalarna 

Jag älskar att vara uppe i Dalarna runt Rättvik, Mora och Orsa. Jag har varit mycket i den trakten själv genom åren. Jag är kring Rättvik och Mora ett par gånger varje år och har gjort det i 20 år. Jag brukar jobba på Malungs dansbandsvecka sen har jag haft dansläger för barn och ungdomar i Rättviksparken, så det är en trakt jag tycker väldigt mycket om. 

3. Västkusten 

En trakt som jag upptäckte med Jonas, som jag aldrig upplevt förut, är Västkusten. Marstrand och Fjällbacka är väldigt fint. 

 

1. Packa rätt

Se till att ha med dig allt som du vill ha med dig hemifrån i husbilen, sen tar du med dig lite till. Om du har en kudde som du vill ha hemma – ta den med dig. Det kommer att göra att du alltid känner dig som hemma. 

2. Stressa inte

Se till att du inte behöver stressa. En husbil är inte något du åker ut med och säger ”vi ska vara tillbaka om 24 timmar”. Visst kan man, men det blir obekvämt. Så se till att du inte har bråttom och att du har lämnat all stress hemma. 

3. Stäng av mobilen 

Stäng av din jäkla mobil. Du är på semester, omvärlden behöver inte ha kontakt med dig hela tiden. 

4. Ta resan i etapper

Ta inte för stor sträcka åt gången när du förflyttar dig. Du behöver inte köra från Stockholm till München i ett sträck. Du kan köra från Stockholm till Södertälje på en kväll, sedan därifrån till Norrköping nästa dag. Njut av resan och ta korta sträckor åt gången. 

Vi testar livet i husbil

Familjen Bentving-Karlsson är rutinerade campare. Sju gånger har Emil, 45, och Maria, 48, utforskat Sverige i husbil tillsammans med dottern Love, 16, och sonen Max, 14. Därför var det ingen slump att de skulle ge sig ut även sommaren 2016. 

Första stoppet blev Öland, sedan bar det av till Västkusten och Halmstad. 

– Vädret svek oss, så vi bestämde oss för att åka vidare till Gotland. Vi gick in och bokade färjebiljetter till kvällen, sen åkte vi vidare till andra sidan igen. Det är så bra att man kan förflytta sig snabbt och smidigt med husbil, säger Emil Bentving. 

Och Gotland blev en stor favorit hos hela familjen. 

– Det var nytt för oss och vi blev väldigt glatt överraskade. De som inte har varit där, eller bara varit där lite, tycker jag ska åka dit, säger Emil Bentving. 

”Enkelt att bo fyra i husbilen”

Bilen – den tyska modellen Frankia I 680 – visade sig vara väl anpassad för familjen. 

– Vi är supernöjda med hur enkelt det var att bo fyra i den här husbilen, säger Emil Bentving. 

Framför allt var det på området förvaring som bilen imponerade. Det så kallade dubbelgolvet ger den utrymmen som många liknande modeller på marknaden saknar. 

– Frankia är väldigt bra på att hitta förvaringslösningar överallt. Det finns luckor i golvet, exempelvis i köksdelen, där man kan förvara extra förnödenheter. 

I bak finns det dessutom ett stort garage som kan öppnas från flera håll. 

– Vi hade cyklar med oss, och det var väldigt smidigt att bara stoppa in dem där. 

Familjen framhåller också att komforten i husbilen är genomgående hög. Men för den som är lång lämnar sängarna en del att önska. 

– Det är en dubbelsäng i framdelen som fälls ner elektriskt över stolarna, den är bred och två sover väldigt bra i den. I bak går man upp ett trappsteg och där finns två enkelbäddar som man klättrar upp i utan problem. Sängarna är något korta, men det är vi också i vår familj så det var inget problem. Överlag sover man väldigt bra i den här bilen, säger Emil Bentving. 

”Smidig att köra och inte så vindkänslig”

Emil Bentving har testat många olika husbilar med längder mellan sju och nio meter. Den här modellen håller han som en av de mest lättkörda. 

– Den är smidig att köra. Den är ganska hög och bred i storlek, men den upplevs inte speciellt stor. Den är inte så vindkänslig, så det går bra att ligga i motorvägshastighet. Tack vare att man har backkameran och bra backspeglar är det inte heller några problem med sikten bakåt, säger Emil Bentving. 

Så här i efterhand rekommenderar familjen alla som är nyfikna på husbilssemester att testa det till sommaren som kommer. 

– Packa saker för ett antal dagar och åk dit solen skiner, det är väldigt smidigt att ta sig runt. För den som vill hinna se mycket är det ett himla bra sätt att göra det på. Var inte rädd för att ta en husbil på grund av storleken, det är inte så svårt som man kan tro, säger Emil Bentving. 

LÄS MER: Titta in i lyxiga husbilen för 4,5 miljoner

 

Pris: från 920 000 kronor. 

Garantier: Fabriksgaranti 2 år, täthetsgaranti 5 år. 

Motor: Diesel med 130 hästkrafter.

Kraftöverföring: Sexstegad manuell växellåda.

Sovplatser: 4

Längd x Bredd: 7150 x 2 300 mm.

Tjänstevikt: 3 570 kilo. Frankia I 680 

Pris: från 920 000 kronor. 

Garantier: Fabriksgaranti 2 år, täthetsgaranti 5 år. 

Motor: Diesel med 130 hästkrafter.

Kraftöverföring: Sexstegad manuell växellåda.

Sovplatser: 4

Längd x Bredd: 7150 x 2 300 mm.

Tjänstevikt: 3 570 kilo. 

Totalvikt: 3 850 kilo. 

Totalvikt: 3 850 kilo. 

 

+ Generösa utrymmen för förvaring. 

+ Sköna madrasser och sängar. 

+ Smarta flyttbara väggar för att kunna dela av husbilen i flera rum. 

+ Bra klädsel. Den är väldigt lätt att torka ren med en fuktig trasa. 

+ Trevlig toalett med gott om krokar och hållare. 

– För den som är lång kan sängarna bli korta. 

– Köket kan upplevas som trångt. 

 

 

Finns bara en Saoutchik roadster kvar – nu säljs den

Slå upp ”bilklassiker” i ett uppslagsverk. Eller googla det. Ditt sökresultat illustreras antagligen inte med en Mercedes-Benz 680 S Torpedo Roadster. Men frågan är om det inte borde det.

Den byggdes 1928 i tre exemplar av den franske, legendariske karossmakaren Jacques Saoutchik. Två av bilarna har på något sätt försvunnit, men en finns kvar, enligt Carscoops.

Den köptes rakt från scenen på New Yorks bilmässa 1929 av oljebaronen Frederick Henry Bedford, Jr. Och i den familjen stannade den unika Saoutchik roadstern i hela 75 år.

Maximal poäng i klassisk biltävling

2008 köptes bilen av samlarna Paul och Chris Andrews som beslutade att restaurera bilen helt hos Paul Russell and Company, vilket inkluderade det röda reptillädret, trädetaljerna och det bortfällbara taket.

Efter den massiva renoveringen ställdes bilen ut vid klassiska Pebble Beach-tävlingen. Där fick den maximala 100 poäng och Best in Show-priset. Förstås.

Nu kommer RM Sotheby’s sälja bilen på sin auktion och prisgissningarna pendlar mellan 60 och 76 miljoner kronor. Bli dock inte överraskade om den går för mer – det handlar ju verkligen om en klassiker som är en i sitt slag.

LÄS ÄVEN: Köp Tetra Pak-miljardärens guld-Ferrari 

Säljstart: Nu kan du köpa Volvo XC60

Från och med i dag går det att beställa Volvos helt nya suv XC60. Precis som vi rapporterat tidigare är det de dyrare versionerna av suven som debuterar – och frånpriset jämfört med gamla XC60 är drygt 120 000 kronor högre. Billigaste XC60 som går att beställa nu är T5 AWD och dyrast är laddhybriden T8 Twin Engine som börjar på 658 800 kronor. Volvo kommer att lansera billigare instegsversioner längre fram.

Fullmatad med säkerhet från början

Suven är utrustad med Volvos nya City Safety med styrsupport, som gör att bilen inte bara klarar att bromsa själv för oväntade hinder, utan kan också väja automatiskt. I övrigt är nya XC60 fullmatad med nästan alla säkerhetsfunktioner Volvo kan erbjuda, och det är standard. Men vill man ha adaptiv farthållare, avståndsvarning, filhållningshjälp och Pilot Assist – då får man lägga till 4 900 kronor.
En annan trevlig nyhet som lanseras i XC60 är att det nu går att beställa samma typ av luftfjädring som i XC90. Luftfjädringen är standard om man beställer utrustningsnivån Inscription och i T8 Twin Engine.

Här kan du bygga din egen XC60

I dag öppnade Volvo också möjligheten att ”bygga” nya XC60 på sin hemsida. De aktuella dieselversionerna är D4 AWD samt D5 AW, medan bensinversionerna som går att beställa är T5 AWD och T6 AWD. Också laddhybriden T8 Twin Engine går att beställa. Samtliga versioner levereras med åttastegad automatlåda. Några XC60 finns ännu inte i bilhallarna – modellen börjar byggas först om några veckor i Torslanda. Första bilarna rullar ut till sina ägare någon gång efter sommaren. De som vill slå till på gamla – och billigare XC60 Classic – har fortfarande tid på sig. Modellen kommer att fortsätta tillverkas några månader till.

BILDEXTRA: Här är helt nya Volvo XC60 

 

 

Söv ditt barn med brummande säng från Ford

Amning, nappflaska, vaggning, nynnande, pratande, vaggning igen, försiktigt ryggklappande, professor Balthazar-promenader i vardagsrummet (fram & tillbaka), lite mer sång…

De flesta föräldrar har testat mycket för att få sina små barn att sova – och säkerligen har en och annan i ren panik testat rätt okonventionella metoder. Förr i tiden doppades det till och med nappar i alkohol – vansinnigt!

En ganska vanlig metod är ändå den lilla bilturen. Det är något med en brummande motor och skenet från gatlyktor som får många barn att känna sig trygga. Ja, även i vuxen ålder somnar ju en del snabbare i bilen än de gör hemma.

Hos Ford i Spanien bestämde sig utvecklarna för att kombinera barns sömnbehov med tryggheten hos bilfärden och skapade Max Motor Dreams – en smart säng för bebisar.

Vaggan har led-lampor som lyser som gatlyktor och högtalare under madrassen som spelar upp låga motorljud. Dessutom vibrerar sängen försiktigt och vaggar på ett sätt som påminner om hur det känns i en bilbarnstol i baksätet, enligt The Verge.

Barnet kan somna till favoritfärden

Det finns dessutom en app att ladda ner som gör att du kan spela in din egen, vanliga tur så att exakt den bilfärden blir den som barnet upplever i sängen.

Låter det korkat? Tänk efter, det är faktiskt ganska smart. Och är du en förälder som börjar känna den där jag-har-inte-sovit-på-tre-dagar-paniken – då är du beredd att testa det mesta.

Sängen har bara konstruerats i ett exemplar, så här långt, och Ford i Spanien lottar ut vaggan bland de som provkör en Ford Max. 

Kanske finns det även en marknad för vuxna med sömnproblem? Sluta räkna ”fård”?

Osäkert om det är möjligt, men det är hur som helst inte läge att köra den där ”inspelningsturen” med kommande Dodge Challenger SRT Demon… 

LÄS ÄVEN: Så botar du barnens åksjuka – 6 enkla steg 

Dodge Demon blir världens vassaste muskelbil

Det har under en ganska lång tid kommit irriterande små glimtar av nya Dodge Challenger SRT Demon – Hellcats arvtagare.

Men nu har det äntligen dykt upp en fullkroppsbild, via Carscoops.

Och det som visas passar verkligen in på alla rykten och kommentarer som föregått ”demonen”. Det är kraft i designen.

Exakt hur mycket kraft som finns i den nya bilen är ännu inte helt avslöjat – men enligt uppgift till LXBN handlar det om tre kraftlägen. Power mode 1 ska ge 767 hästkrafter, Power mode 2 ska ge 826 och Power mode 3 levererar 1 037 galna hästar! De officiella siffrorna lär komma om några dagar när New Yorks bilmässa inleds. Men det mesta talar för att Dodge Demon kommer sopa banan med konkurrenterna, inklusive sin inte speciellt mesiga föregångare Hellcat.

Hur kan det vara möjligt? Den är klart lättare, bland annat tack vare mindre och lättare interiör. Dodge Demon har dessutom dubbelt så bra väggrepp. Och även stötdämpningen, drivlinan, växellådan och förarsystemen har utvecklats ytterligare.

V8-motorn har dessutom anpassats så den kan ta flera sorters bensinvarianter, blyfri och ända upp över 100-oktanigt racingbränsle. (Det senare krävs för Power mode 3.)

LÄS MER: En Dodge Hellcat med 900 hästkrafter!

Lanseringen av Dodge Challenger SRT Demon kommer lägligt för den amerikanska biltillverkaren vars tidigare modeller Dodge Challenger och Charger SRT Hellcats börjar samla lite damm hos bilhandlarna. En viss skillnad mot 2014 då är Hellcat lanserades –  hypen var så extremt att köpare till och med lämnade handpenning på bilen fast de visste att de inte skulle få tillbaka den om de ångrade sig…

Men alla håller inte med om att Hellcat är passé.

– De säljer fortfarande bra och det är fortfarande en het bil, säger bilförsäljaren Joe Tottingham i Detroit, till Automotive News.

Frågan är om han tycker samma sak efter veckans New York-lansering av Dodge Challenger SRT Demon…

LÄS ÄVEN: Här är nya Ford Mustang – så förändras modellen