Dagsarkiv: april 12, 2017

Varning: Här är trafiken farligast i påsk

Vi är många som är ute och reser på vägarna under påskhelgen. Och årets helg ser av flera anledningar ut att kunna bli extra besvärlig.

* SMHI varnar för lågtryck och låga temperaturer på flera håll i landet. Temperaturen kommer att ligga vid nollstrecket eller under från Stockholm och norrut både torsdag kväll och natt och under kvällen på annandagen – båda de stora resdagarna.

* På självaste påskafton, den 15 april, blir det förbjudet att använda dubbdäck. Det betyder att många bilister redan tvingats byta till sommardäck. Vi har alltså den givet farliga kombinationen med sommardäck och vinterväder under hela påskhelgen.

* Eftersom påsken ligger sent i april i år har alla storstäderna påsklov före helgen. Det betyder att många helgfirare kommer att resa hem under påskdagen och annandagen – alla samtidigt.

”Klar risk för kall luft och nederbörd långt söderut”

– Prognoserna för påskhelgen är fortfarande osäkra men det finns en klar risk för kall luft i kombination med nederbörd långt söderut i Sverige, ner över Svealand och Götaland, säger meteorologen Per Lundgren på SMHI.

– För alla som ska ut och resa är det viktigt att hänga med i våra prognoser. Det ska snöa i fjällområdet under skärtorsdagen, och även om det inte är några stora mängder så är det vinterförhållande. För annandagen finns en viss risk för snöfall så långt söderut som i Götaland. 

De farligaste vägarna är de med mycket trafik och där trafiken möts på samma körbana. På kartan här intill ser ni de vägar där det saknas mitträcke och där det också är hög tillåten hastighet. De här vägarna blir extra farlig när trafiken är som mest intensiv. Under stora helger – och speciellt påsken – är det mest trafik till och från storstäderna, till och från våra stora skidorter och utmed de större europavägarna.

– Under påsken är det vanligt att vi reser till och från fjälltrakterna, jämfört med andra storhelger är det också vanligare med lite längre resor. Det som är viktigt att tänka på då är att vara utvilad och ta pauser utmed resan, säger Trafikverkets Beisi Sundin.

Här stänger polisen omkörningsfilerna

Vilken är den vanligaste olycksorsaken under helgtrafiken?

– När det är många bilar ute på vägarna är det vanligast med köolyckor, så det är viktigt att hålla avstånd och vara uppmärksam. Vill man hålla sig uppdaterad om eventuella störningar så finns det information på vår hemsida.

E4:an mellan Stockholm och Sundsvall är en vägsträcka som brukar belastas hårt under påskhelgen. Därför har polisen beslutat om att stänga omkörningsfilen på den fem mil långa sträckan mellan Gävle och Tönnebro. Filen stängs i norrgående riktning under skärtorsdagen och i södergående under annandagen. Omkörningsfilen är stängd mellan klockan 13 och 22.

I övrigt hänvisar trafikverket till information om lokala störningar och eventuella olyckor på sin hemsida.

LÄS MER: Sommardäck – här är alla regler och datum du måste känna till

1. Håll koll på väder och väg

Det är mycket stor risk för väderomslag under resdagarna i stora delar av landet. Därför är det viktigt att titta på temperaturmätaren för att se när det blir halt. Lyssna också på däckljudet, när det inte skvätter längre har det frusit. Se också upp för halka på broar och viadukter.

2. Håll avstånd

Då det är många bilister ute med sommardäck är det viktigt att ge varandra tid och marginal. Om det blir halt är det mycket svårt att bromsa och styra en bil med sommardäck. Med lite avstånd och större marginal än vanligt kan vi hjälpas åt att undvika olyckor.

3. Sänk farten och ta tid på er

Med mycket trafik är det omöjligt att hålla samma tidsschema som vanligt på resan. Det går inte att köra lika snabbt och det blir lättare stopp på grund av köer. Var beredd att sänka farten mer än vanligt där det kan bli köer. Ta till minst 25 procent extra i tid när du planerar resan. Brukar resan ta fyra timmar, räkna då med minst fem i påsktrafiken.

4. Ta det lugnt vid vägarbeten

Respektera skyltar och varningar. När det är mycket trafik blir det trångt för alla och speciellt vid vägarbeten och tillfälliga avspärrningar blir det både trängre och mer köer. Vårsäsongen med väg- och underhållsarbeten har redan satts igång och utmed några av vägarna med mycket trafik finns också störningar. Vill du veta om det finns någon störning utmed din väg så finns aktuell information på trafikverket.se

5. Använd säkerhetsbälte – även i buss

Under de stora res- och familjehelgerna är det också vanligt att vi sitter många i bilarna. Då är det extra viktigt att alla i bilen är fastspända och att barnen sitter fast på rätt sätt. Och med den tragiska olyckan utanför Sveg i färskt minne behöver vi också påminna alla som reser med buss att använda säkerhetsbälte. Alltid.

 

 

 

E45 mellan Göteborg och Åre.

E20 mellan Göteborg och Stockholm.

E22 mellan Norrköping och Kalmar

RV70 Enköping-Dalarna, Idre.

RV66 mot Sälen.

RV83/84 – fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.

RV26 – Nissastigen, Halmstad – Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna.

E16 och RV 69 – Gävle mot Dalarna.

E14 – Sundsvall mot Åre.

Källa: Motormännen

Här är Volkswagens nya elsatsning – en cuv

Förra året visades den nya ”el-bubblan” I.D i Paris, bilen som ska klara 60 mil på en enda sladdlös laddning.

Därefter följde VW upp sin el-framtid med att i Detroit i år presentera ytterligare en omvandlad klassiker – folkabussen. Den nya I.D-bussen har åtta platser, gör 0-100 km/h på fem sekunder och ska också kunna ta sina passagerare 60 mil på en laddning.

Och nu, lagom till Shanghaimässan den 19 april, kommer den tredje medlemmen i Volkswagens I.D-familj. En helt eldriven crossover med modellnamnet cuv. Det vill säga crossover utility vehicle, som är en mix av en fyradörrars coupé och en suv.

Enligt Volkswagen handlar det om en ”interaktivt utformad allroundbil” som med sin elektriska fyrhjulsdrift ska locka både folk i stan och de som befinner sig mer ute i naturen.

Cuven har självkörande läge och ”känner av sin omgivning och andra trafikanter via laserskannrar, ultraljudsensorer, radarsensorer och översiktskameror”. För att aktivera det automatiska körläget behöver du bara trycka på rattens VW-emblem så dras den in i instrumentpanelen och bilen tar över.

Designavdelningens frihet ledde till en cuv

Cuvens räckvidd ska motsvara den som en bensindriven bil har vilket därmed, enligt VW, gör den minst lika lämplig för längre resor.

Och den verkar ju utseendemässigt vara rejält annorlunda jämfört med befintliga VW-bilar.

– Vi ser hur vår designavdelning plötsligt fått frihet igen, frihet att hitta nya och spännande lösningar när de inte behöver designa bilar runt en konventionell motor. Det kommer att ge oss nya möjligheter och nya bilar, säger Volkswagens försäljningschef Jürgen Stackmann.

Och han tror, förstås, på framtiden:

– Intresset och infrastrukturen finns där, nu är det upp till oss tillverkare att bygga bilar som köparna vill ha och har råd med.

LÄS ÄVEN: Här är nya, eldrivna folkabussen 

Bildextra: Drömbilar till salu

Auktionsfirman RM Sotheby’s levererar en riktig smällkaramell den 27 maj. Då är det dags att sälja bilklassiker vid Villa Erba-auktionen nära den italienska Comosjön igen.

Auktionen äger rum vartannat år och 2015 såldes bilar för drygt 256 miljoner kronor. Rekordet för en enskild bil, såld vid Villa Erba, är från 2013 då en Ferrari 340/375 MM Berlinetta ‘Competizione’ 1953, av Pinin Farina, såldes för 95 miljoner kronor, enligt Classic Car auctions.

Det säljs bara 40 bilar vid den här auktionen, vilket gör den extra exklusiv, och det här årets event har i princip bara guldkorn på programmet. Här är några av dem – och bilderna ser ni här ovanför.

Talbot-Lago T150-C SS Coupe 1937

Anses av många vara en av de snyggaste bilskapelserna genom alla tider. Den här Talbot-Lago T150-C SS ”Goute d’Eau”, av Figoni et Falaschi, byggdes 1937 och har spenderat större delen av sitt fordonsliv i Schweiz. Kallas i folkmun för ”Tårdroppen” och beräknas säljas för drygt 40 miljoner kronor.

Alfa Romeo 6C 1750 GS Spider 1930

Den här bilen är den första i serie 4 av Alfa Romeo 6C 1750 GS Spider. Byggd 1930 och en av bara två vars sportkaross gjordes av Carrozzeria Sport S.A. Tävlingskördes först av Baron Horst Von Waldthausen och därefter av Julio Villars. Fullständigt restaurerad 2007 och förvarad i klimatkontrollerat garage sedan dess. Beräknat pris: 25 miljoner kronor.

Bugatti Type 57 Atalante Prototype 1937

Ett typexempel på Bugattis stil och kraft. Den här Bugatti Type 57 är en av endast tre Atalante-prototyper och en av få bilar byggd av Carrosserie Bugatti. Bilen har bara gått 2 600 mil, har kvar sin unika verktygslåda och beräknas säljas för drygt 30 miljoner kronor.

BMW 507 Roadster 1957

Havsgrönt, funkar det på en bil? Ja, kolla bara in den här BMW:n, en 507 Roadster (series 1) från 1957. Röd interiör och originalmotor. En av bara 251 byggda och den här har bara haft fyra ägare, där en av dem hade bilen i 52 år. Roadstern har gått 7 300 mil och beräknat pris är 18 miljoner kronor.

Ferrari LaFerrari 2014

Bland alla de klassiska pärlorna vid Villa Erba-auktionen finns även en LaFerrari från 2014. Den har bara körts 18 mil och är, som ni säkert vet, en av bara 500 byggda. Beräknat pris är drygt 30 miljoner kronor, men det kan bli betydligt mycket mer. RM Sotheby’s LaFerrari-rekord är över 63 miljoner kronor…

LÄS ÄVEN: Nu kan du köpa Tetra Pak-miljardärens guld-Ferrari 

Här är 10 bästa tjänstebilarna 2017

1. Mercedes E220 d kombi Fleet Edition

Pris: från 392 000 kronor.

Förmånsvärde: 4 758 kronor per månad.

Kommentar: Mercedes arbetar vidare med sina välutrustade Fleet Edition-bilar till tjänstebilsmarknaden. Det betyder att de trycker ner grundpriset till tjänstebilsföraren rejält. En E220 diesel kombi med automatlåda kostar betydligt mer till privatkunden än de 392 000 kronorna som Mercedes vill ha från tjänstebilsköparen. Du får en rymlig och väldigt skön kombi med kanske bilvärldens vackraste instrumentering. Du får också rabatt på flera av utrustningspaketen där framför allt teknik-, kombi- och vinterpaketet är intressant för svenska kunder. Vill du ha den lite tuffare All Terrainkombin kostar det endast 40 000 kronor extra. Väl värt.

Mitsubishi outlander PHEV

Foto: Mitsubishi

2. Mitsubishi Outlander PHEV

Pris: från 399 900 kronor.

Förmånsvärde: 2 375 kronor per månad.

Kommentar: Den gamla tjänstebilsfavoriten från Mitsubishi hänger med fortfarande. Tack vare laddhybriddrivlinan så sjunker förmånsvärdet och därmed månadskostnaden rejält. Och i praktiken kostar det alltså dryga tusenlappen per månad att köra den här stora och rejäla suv:en. Du sitter bra på alla fem platserna i en Outlander och är du försiktig med högerfoten så kan du köra på el till och från jobbet. Räckvidden på el är tre till fem mil lite beroende på hur du kör. När du är ute på långkörningar måste du räkna med en rätt hög bensinförbrukning och att tanka ofta. Räckvidden där ligger på cirka 35 mil. Plus också för det stora bagageutrymmet.

LÄS MER: Bästa tjänstebilarna 2016

BMW 5-serie Touring

Foto: BMW

3. BMW 5-serie Touring

Pris: uppgift saknas

Förmånsvärde: uppgift saknas

Kommentar: Det saknas fortfarande exakta priser för BMW:s nya 5-seriekombi men vi räknar med att de kommer att hålla sig aningen lägre än för Mercedes E-klass här ovan. Vi hoppas och tror att den nya femkombin ska rulla på svenska vägar redan i sommar och eftersom det här är en klar förbättring jämfört med den gamla bilen så är det värt att tipsa om den här. BMW:s nya 5-serie är fullmatad med finesser men framför allt är den betydligt kvickare och lättare. Köregenskaperna har förbättrats ytterligare och innan du tar ett beslut om din nästa tjänstebil så åk till en BMW-handlare och provkör sedanen. Det kan vara värt att vänta till efter sommaren för den här pärlan.

Volkswagen Passat Sportscombi GTE

Foto: VW

4. Volkswagen Passat Sportscombi GTE

Pris: från 427 900 kronor

Förmånsvärde: 2 766 kronor per månad.

Kommentar: Sveriges populäraste laddhybrid fungerar förstås perfekt som tjänstebil. Passat GTE kommer laddad med en hel del nyttiga finesser så son VW:s säkerhetssystem Front Assist, autobroms med fotgängarigenkänning och adaptiv farthållare. Vid kombinerad körning ska CO2-värdet stanna på låga 39 gram per kilometer. Vill du köra bara på el så ska ett fulladdat batteri klara cirka fem mil och den totala räckvidden är, beroende på körbeteende, så mycket som 100 mil. Tyvärr kostar några åtråvärda saker som Apple CarPlay och backkamera lite extra. 

Kia Optima Sportswagon

Foto: Kia

5. Kia Optima Sportswagon PHEV

Pris: uppgift saknas

Förmånsvärde: uppgift saknas

Kommentar: Kia kom redan förra året med sin eftertraktade kombiversion av snygga och trevliga Optima. Bilen var som gjord för den heta svenska tjänstebilsmarknaden men fick kanske inte riktigt det fäste som Kia-importören hoppats på bland tjänstebilsföretagen. Det är en tuff marknad att slå sig in på med många parametrar som ska uppfyllas. Men esset i Kias tjänstebilsrock är förstås laddhybridversionen av Optima Sportswagon. På Kias hemsida avslöjas inga priser på bilen men den är beställningsbar med leverans i sommar. Optima ska kunna rulla hela 6,2 mil på bara el och redan där har Kia en konkurrensfördel. Vill du känna på bilen så finns laddhybriden som sedanversion. Bra komfort och fina köregenskaper kommer att göra Optima PHEV till ny tjänstebilsfavorit och äntligen får Kia kanske sitt stora genombrott på den här viktiga marknaden.

VW e-Golf

Foto: VW

6. Volkswagen e-Golf

Pris: från 395 900 kronor.

Förmånsvärde: 2 258 kronor per månad

Kommentar: Vill du köra elbil så finns det allt fler alternativ. Visst, nya Opel Ampera-e kommer inte till Sverige förrän nästa år men i väntan på den finns ett par elbilar med bra räckvidd. VW har i dag två rena elbilar i sitt utbud, lilla e-Up! och mellanklassbilen e-Golf. Tyvärr finns inte kombivarianten av Golf som elbil men för många tjänstebilsförare fungerar en vanlig Golf minst lika bra. Elmotorn levererar 136 hästkrafter, toppfarten är 140 km/tim, du får in 1 231 liter i bagageutrymmet och än så länge får du en femårig skattebefrielse. I vanligt eluttag tar det 13 timmar att ladda batteriet fullt, med en laddbox cirka åtta timmar och en snabbladdare klarar 80 procent av batteriet på 30 minuter. Räckvidden är upp till 30 mil beroende på hur du kör.

Toyota Prius plug-in hybrid

Foto: Toyota

7. Toyota Prius Plug-in

Pris: från 377 900 kronor

Förmånsvärde: 2 025 kronor

Kommentar: Prius som laddhybrid är helt färsk på den svenska marknaden och då Toyota pressat priset för sina Prius:ar rejält blir det också ett mycket lågt förmånsvärde. Med 50 procents marginalskatt betyder det en månadskostnad på strax över tusenlappen. Det är mycket förmånligt och jag gissar att Toyota kommer att få iväg många Prius-hybrider under sommaren och hösten. Bilen kan beställas redan nu. Komforten är bra med fem bra sittplatser. Möjligen sitter du något lågt i baksätet vilket kan vara besvärligt för barn. Räckvidden på ren el är cirka fem mil beroende på körsätt. Prius finns förstås också som vanlig hybrid ifall du inte vill hålla på att ladda – men då också med ett högre förmånsvärde. Den större kombin Prius+ Hybrid har ett förmånsvärde på 2 975 kronor.

Volvo V90 T8

Foto: Volvo

8. Volvo V90 T8

Pris: från 614 900 kronor.

Förmånsvärde: uppgift saknas

Kommentar: Volvos nya storkombi V90 säljer som smör och hittills ser det ut som att V90 kommer att bli en minst lika populär tjänstebil som gamla V70. Volvo listar en månadskostnad för tjänstebilsförare på drygt 2 800 kronor men Skatteverket har ännu inte fått med V90 som laddhybrid i sin beräkningsmodell. Räckvidden på ren el är något kortare än hos flera av konkurrenterna, fyra till fem mil, men du får i stället en rejält stor kombi med riktigt bra komfort, en fin inredning och fin instrumentering. Sveriges kanske allra populäraste tjänstebil framöver är en V90 CrossCountry D4 med fyrhjulsdrift. Där är förmånsvärdet enligt Skatteverket 4 858 kronor.

Audi Q2

Foto: Audi

9. Audi Q2 1,0 TFSI

Pris: 231 000 kronor.

Förmånsvärde: 2 983 kronor per månad.

Kommentar: Om vi lämnar hybridbilarna en stund så vill jag tipsa om en mycket trevlig liten suv, Audis nya Q2. Storleken är perfekt för alla som inte behöver en stor kombi. Förarpositionen och komforten är mycket bra och du får Audis fina köregenskaper i en trevlig förpackning. När vi testade nya Q2 fastnade vi speciellt för 1,4-litersbensinaren men vill du hålla nere månadskostnaden kan du nöja dig med enlitersmotorn på 116 hästkrafter. Kör du inte längre sträckor på motorväg så passar den här motorn bilen väldigt bra. Du behöver lägga till lite extrautrustning för att få de finesser du behöver och vill ha – till exempel modern instrumentering och internetuppkoppling.

10. Opel Insignia Sports Tourer 2,0 Business

Pris: från 299 000 kronor.

Förmånsvärde: 3 575 kronor per månad.

Kommentar: En klassiskt stor kombi – Insignia är till och med längre än Volvo V90, fem centimeter längre. Så kan vi enkelt sammanfatta Opels nya Insignia Sports Tourer. Insignia har lättats ordentligt jämfört med föregångaren och även fått en design som gör att bilen ser lite mindre klumpig ut. Interiören har moderniserats och modellen har fått mycket beröm för sina köregenskaper under våren tester. Jag vill reservera mig något för förmånsvärdet då det är lite oklart om skatteverket verkligen fått in de helt färska uppgifterna om nya Insignia-kombin i sitt system. Opel har i vinter sålt äldre Insignia som nya vilket betyder att det blir en viss förvirring under modellbytet. I höst kommer V90 CC-utmanaren Country Tourer, även det en blivande tjänstebilsfavorit.

Källa: Skatteverkets beräkningsmodell där förmånsvärdet ska beskattas samt respektive tillverkares hemsida. Bilförmånen ska sedan beskattas enligt Skatteverkets regler. Förmånsvärdet är exklusive drivmedel och extrautrustning och eventuell reducering för många tjänstemil.

Officiell: Världens snabbaste bil

2015 slog Dodge världen med häpnad: I och med Challenger SRT Hellcat kunde man köpa en muskelbil direkt från fabrik med 717 hästkrafter. Sedan dess har konkurrenterna försökt jaga i kapp. Mycket talar dock för att Dodge kommer att lämna det mesta i backspegeln ännu ett tag till.

 I natt premiärvisades värstingversionen av värstigversionen: Dodge Challenger SRT Demon. I grund och botten är den nya bilen en modifierad och lättad Hellcat. Grunden är samma 6,2-liters V8 som tidigare. Men för att plocka ut närmare 852 hästkrafter har Dodge bland annat bultat på en ännu större kompressor, plockat i nya kolvar, vevstakar, kamaxel och nya bränslepumpar. Vikten har bantats med nära 100 kilo. Motorn har tre körlägen. Det första ”normala” läget ger drygt 500 hästkrafter, det andra 819 hästkrafter. För att utnyttja den maximala potentialen på 852 hästkrafter måste man köpa till ett dragracingkit ”Demon Crate” som innehäller en effektmodul, smala framhjul, domkraft, verktyg och lite annat smått och gott.

Klarar kvartsmilen på under 10 sekunder!

Dodge har på sant amerikanskt vis koncentrerat sig på att göra den här bilen snabb på dragracingbanan. 0-60 mph (0-96 km/h) klaras av på 2,3 sekunder, och kvartsmilen (402 meter) tar 9,65 sekunder med en toppfart på 225 km/h. Föraren utsätts för krafter av 1,8 G!
Enligt Dodge är alltså nya Demon världens snabbaste serietillverkade bil – på ”strippen” iallafall.
V8-kraften skickas till bakhjulen via en åttastegad automatlåda med traditionell konverter. För att få ner all effekt i gatan använder man Nitto drag radials 315/40R18. 

Nya Demon ska börja tillverkas i sommar. 3000 bilar ska rulla ut i USA och 300 ska över gränsen till Kanada. Det återstår att se om några bilar kommer att leta sig över till våra breddgrader. Priset är ännu inte klart.

LÄS MER: Spana in när Challenger GT AWD sladdar på vintervägar!



Berggren: Nu sätts de korkade dubbdäcksreglerna på prov

Den 15 april är det magiska datum då du inte längre får använda dubbdäck. Och redan förra veckan påpekade jag det korkade i att sätta en så snäv gräns för dubbade däck. För samtidigt som det varit kö till däckverkstäderna veckan före påsklovet för att byta till sommardäck närmar sig ett lågtrycksområde Sverige.

SMHI varnar för en vit påsk långt söderut i Sverige och vi vet också att det räcker med lite underkylt regn så är det många som önskat att de haft kvar dubbdäcken på bilen.

Det är också så att många inte riktigt har koll på det här med däck och att de monterat av sina dubbfria vinterdäck i tron att 15 april gäller alla typer av vinterdäck.

När det blir ett klassiskt svenskt påskväder med regn, rusk, snö och hård vind har vi alltså osedvanligt många bilister ute i helgtrafiken som har fel däck på bilen. Jag skulle hellre se att dubbdäcken fick sitta på under hela april månad – för då vet vi att vi alla fall hinner klara av påsktrafiken med rätt däck på bilarna.

Påsken är som alla vet en stor mat- och trafikhelg. Det äts mer mat under påsken än under julen – jo, det är sant. Och jag vill nog påstå att det körs väldigt mycket bil också. Vi är många som ska passa på att hälsa på släkten under ledigheten och de många helgdagarna i kombination med ledigt från skolan betyder många lediga dagar på rad. Ledighet är för många lika med resa och under påsken finns inte alls samma tradition av hemmasittande som under julen. 

LÄS MER: Köldvåg i påsk 

Räkna med ett par jobbiga trafikdagar under påsken där torsdag eftermiddag och hela annandagen, måndag, är allra värst. Som vanligt är det också så att många väljer samma vägar och mycket trafik betyder också mycket stök. Räkna med tuff trafik runt de stora skidorterna i Dalarna och Jämtland och utmed europavägarna. Farligast är det på de mindre landsvägarna där trafiken möts på samma vägbana.

Och ett sista viktigt råd: tillhör du alla de som bytte till sommardäck före påsklovet – tänk dig för om temperaturen faller och titta gärna till väderleksrapporterna innan du ger dig i väg.

Så mycket kostar det att se F1-loppen på plats

Att resa för att se på stora sportevenemang blir allt populärare. Premier League, Champions League, världsmästerskap och olympiska spel – många väljer sport som underhållning på sin semester.

Men sport kan bli dyrt. Sparportalen www.cuponation.se har undersökt priserna för tredagarsbiljetter vid samtliga F1-lopp under årets säsong. Portalen har också jämfört biljettpriset med månadslönen i det land loppet körs. Det ger en liten fingervisning om hur dyrt det är för lokalbefolkningen att gå och se ett lopp.

Allra dyrast är det att se F1-loppet på Yas Marina-banan i Abu Dahbi. Där kostar en tredagarsbiljett hela 4 068 kronor. Dyrast i förhållande till medellönen i landet är Mexikos GP där en biljett kostar 2 541 kronor. Det motsvarar drygt 80 procent av månadslönen. Billigast i förhållande till månadslönen i landet är Österrikes GP på Red Bull Ring där en biljett bara kostar 3,1 procent av månadslönen i landet.

Vill du hålla dig till tävlingarna i Europa så ska du veta att Silverstone är dyrast med ett pris på 2 439 kronor. Den gamla OS-staden Sotji är billigast, där räcker det med 864 kronor för en biljett fredag-lördag-söndag.

I Malaysia är det ännu billigare att komma in på banan – där kostar en tredagarsbiljett endast 212 kronor. De som betalade en biljett till Kinas GP i Shanghai förra helgen fick betala 407 kronor.

Kommande helg körs F1 i Bahrain och där kostar en fre-söndagbiljett 1 594 kronor.

Så här mycket kostar tredagarsbiljetterna säsongen 2017 på de olika F1-banorna enligt portalen www.cuponation.se

Melbourne 1 465 kr

Shanghai 407 kr

Bahrain 1 594 kr

Sotji 864 kr

Barcelona 1 418 kr

Monaco 1 988 kr

Montreal 969 kr

Baku 1 162 kr

Spielberg 999 kr

Silverstone 2 439 kr

Budapest 942 kr

Spa 1 475 kr

Monza 1 037 kr

Singapore 3 160

Sepang 212 kr

Suzuka 1 303 kr

Texas 1 685 kr

Mexiko 2 541 kr

Brasilien 1 650 kr

Yas Marina 4 086 kr

10 skäl till varför vi älskar Volvo

Kommentar: Det har aldrig bara handlat om körglädje. Det har heller inte handlat om ”mycket bil för pengarna”, inte ens om tekniska finesser, låg förbrukning eller häftiga motorer. Volvo-bilar har alltid handlat om säkerhet. Om rullbälten, om smarta lösningar för barnstolar, om krockkuddar och nu på senare år autobroms och teknik för självkörande. Och det passar oss svenskar så bra att köpa något klokt, lite mer eftertänksamt och att vi kan skydda vår familj så gott det går. Volvo har vinglat till då och då genom åren men alltid hittat tillbaka till Säkerhet och år efter år kan Volvo skryta med att bygga världens säkraste bil.

Vårsol i cabriolet – då kom bajsbilen

Den 53-årige tyske föraren och hans 14-åriga dotter hade bestämt sig för att ta en tur med familjens cab och njuta av vårsolen strax utanför München. Naturligtvis med taket nerfällt.

Efter ett tag parkerade de vid vägkanten och det var då solskenet förbyttes till… något annat, enligt nyhetsbyrån AP.

En bonde skulle passera med sin gödseltraktor men svängde lite för tvärt. Det, tillsammans med att locket till gödseltanken satt lite för löst, gjorde att bil, förare och passagerare täcktes helt av flytande gödsel.

Bajsregnet tvingar bilen till skroten

Bajskatastrofen kommenterades så här av den tyska polisen enligt tidnigen Bild:

– Föraren och hans dotter var nedsmetade och behövde duscha.

Bilen som var värd omkring 45 000 kronor måste, enligt rapporten, skotas och det hela har nu blivit ett försäkringsärende för bonden.

Ingen blev fysiskt skadad vid händelsen, som för äldre läsare antagligen påminner en hel del om den berömda gödselscenen i filmen ”Tillbaka till framtiden”.

LÄS ÄVEN: De hittade bilen – som var täckt av fågelbajs 

Hittade guld för 22 miljoner i gammal stridsvagn

Det känns nästan som historien är för bra för att vara sann – en slags Indiana Jones möter National Treasure. (Skattjaktsfilmer, för er som inte vet.)

Men det här har verkligen hänt. Nick Meade och hans mekanikervän Todd Chamberlain restaurerar gamla militärfordon och när Nick såg den ryska stridsvagnen T54/69 på Ebay kunde han inte låta bli att slå till. Han bytte in en lastbil och en kulspruta, till ett värde av 350 000 kronor, och fick stridsvagnen.

De bestämde sig för att försiktigt öppna upp dieseltanken för att kolla om någon gömt vapen där inne, eftersom de hittad kulspruteammunition i stridsvagnen. De hittade inte vapen, men någonting betydligt mer värdefullt, enligt The Sun.

Där låg 5 solida guldtackor, var och en vägde 5 kg. Det totala värdet: drygt 22 miljoner kronor!

– Vi visste inte vad vi skulle göra. Du kan inte direkt ta fem guldtackor och gå ner till en affär som växlar guld till kontanter, utan att det kommer ställas frågor. Så vi ringde polisen, säger Nick Meade till The Sun.

Guld från invasionen av Kuwait

De tror att guldet kommer från Iraks invasion av Kuwait och irakiska soldaters plundringar.

– De måste ha skurit hål i dieseltanken och proppat den full med guldtackor.

Polisen kom, tog guldet och lämnade ett kvitto till de båda fordonsrenoverarna. Ett kvitto som nu är inlåst i ett kassavalv i London.

– Men även om jag inte får tillbaka något guld så har jag ändå min vackra stridsvagn, säger Nick Meade.

Polisen i Northamptonshire säger till The Sun att de inte kan kommentera ärendet ”av operativa orsaker”.

LÄS ÄVEN: Koenigsegg Naraya är täckt i äkta guld