Dagsarkiv: april 19, 2017

Polis: "A-traktorerna är ett otyg"

Allt om Bilar har skrivit återkommande om A-traktorer och epatraktorer och det är ett ämne som engagerar. Människor tycker att de antingen är för långsamma i trafiken eller körs för fort – och så finns det förstås de som gillar möjligheten för ungdomar att köra ett fyrhjuligt fordon på vanliga vägar.

I Ljungby har det hela eskalerat en aning och trafikpolis Hans Qvant börjar tröttna.

– A-traktorerna är avarter, det är ett jätteproblem och jag kan inte förstå att det är tillåtet. Det finns de som sköter sig och så länge de körs lagligt är det inga problem, det kan vara en positiv företeelse för ungdomar med ett genuint motorintresse. Men många trimmar ju dem till att gå i över 100 kilometer i timmen, det är jättefarligt. De är inte byggda för de hastigheterna och de är en stor trafikfara, säger han till Smålänningen.

LÄS MER: M-politiker vill ha snabbare A-traktorer

Tidningen uppger att det finns över 90 registrerade A-traktorer i kommunen, över 20 000 i hela landet och att antalet stiger för varje år.

– Tänk att det sitter 15-16-åringar bakom ratten och kör de här fordonen i 120 kilometer i timmen, jag vet sådana exempel i Ljungby. Deras hjärnor är inte färdigutvecklade, de har inte bälte på sig och de klarar inte av att göra avståndsbedömningar. De riskerar både andras och sina egna liv, säger Hans Qvant.

Han och hans kolleger får ta emot dagliga klagomål från Ljungbyborna.

– Det är oerhört störande för boende, A-traktorerna hörs överallt. Dessutom är det inte lagligt att köra runt och bullra för nöjes skull i centrum som de gör här i Ljungby.

LÄS ÄVEN: Polis stoppade otillåten A-traktor – fjärrkontroll i askfatet

Opels nya stor-suv presenterad

Opel har flera stora modellanseringar i år där nya Insignia faktiskt hamnat i skuggan av ett par stora suv-nyheter. Opel uppdaterade sin lilla Mokka och gav den efternamnet X. Sen resulterade det en gång insomnade samarbetet med Peugeot/Citroën ändå i två nya modeller. 

Opels version av Peugeot 2008 heter Crossland X och har premiär i Sverige i vår med de allra första testkörningarna i Italien i mitten på maj. Den tredje och sista suv-nyheten för året är Opels version av Peugeot 3008, Car of The Year 2017. Bilen har döpts till Grandland X och på bilderna ser vi att även designen liknar Peugeot 3008 en aning.

Opel släpper i dag bilder på bilen som får sin stora premiär under bilsalongen i Frankfurt i höst. Grandland X är cirka 20 centimeter längre än Crossland X och Mokka X. Opel plockar i teknik som adaptiv farthållare, autobroms, trötthetsvarning, 360-kamera, nya stolar, eluppvärmd ratt, uppvärmda säten även bak och en baklucka som du kan öppna genom att vifta med foten under kofångaren bak.

Opel erbjuder förstås sitt OnStar-system där du via ett servicecenter kan få hjälp med det mesta utmed vägen.

På motorhuven går det att se att det är en Opel då det klassiska vecket finns kvar.

Peugeot fick mycket beröm för inredningen och instrumenteringen i 3008. Men i Grandland X är det förstås Opels egna inredning som gäller. Här finns en stor och tydlig pekskärm i mitten av instrumentbrädan.

Med ett långt axelavstånd ska Opel Grandland X ha gott om utrymme både i baksäte och bagageutrymme. Och om Opel lyckats bygga bättre stolar och därmed bättre plats för baksätespassagerarnas fötter än Peugeot 3008 får vi se i höst när bilen visas för publik.

Så lurar bedragarna dig vid bilförsäljningen

Allt om Bilar har tidigare skrivit att bedrägerier i samband med bilförsäljning ökat det senaste året. Nu går försäkringsbolaget If ut och varnar för en ny bluffmetod. De har de senaste veckorna fått in flera anmälningar om fall där bedragarna gått till väga på ungefär samma sätt.

En person som lagt ut sin bil till försäljning på nätet blir kontaktad av ett företag som erbjuder sig att hjälpa till med försäljningen. I vissa fall har de påstått sig redan ha en köpare som är mycket intresserad av bilen.

Företaget möter upp säljaren och man skriver på ett kontrakt som ser korrekt ut. Enligt företaget ska bilägaren få betalt när bilen är såld. Men efter att ägaren lämnat ifrån sig bil och nycklar har hen inte sett röken av vare sig bilen, företaget eller några pengar.

Framstår som trovärdiga

– Samma grundregel gäller i ett sådant här fall som när man säljer en bil direkt till en privatperson – gå inte med på några delbetalningar eller likande utan behåll bilen fram till att du fått köpesumman, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Eftersom man i dessa fall frivilligt lämnat ifrån sig både bil, nycklar och papper ses det inte som stöld, och täcks därför inte av försäkringen.

För att verka trovärdiga har företagen ofta seriösa hemsidor där de påstår sig ha samarbeten med försäkringsbolag, bilorganisationer eller till och med Transportstyrelsen. If råder alla att noga kolla upp ett bolag innan man anlitar det vid bilförsäljning. 

LÄS ÄVEN: Ska du sälja din bil? Så gör du en bra affär

– Läs på om eventuella företag som kontaktar dig – kolla allt ifrån nätrecensioner till Råd och röns svarta lista.

– Kräv legitimation av den person du träffar, oavsett om denne är privatperson eller från ett företag.

– Vill personen provköra bilen? Åk med!

– Lämna inte över alla bilnycklar och behåll även registreringsbeviset fram till att affären är klar.

Källa: If

Officiell: Citroën C5 Aircross

Citroën är världsberömda för sin gashydrauliska fjädring och många Citroën-fans sörjde när företaget för ett par år sedan meddelade fjädringssystemet skulle skrotas. Men redan då flaggade man för att ett nytt system skulle lanseras – och nu debuterar Citroëns nya fjädring i suven C5 Aircross. Systemet bygger på progressiva hydrauliska kuddar som ska bjuda på ”unik och mjuk åkkomfort som är typisk Citroën”, lovar man. 

Klassledande utrymmen

Enligt Citroën har C5 aircross klassledande utrymmen för alla i bilen tack vare den långa hjulbasen på 2 730 millimeter, och en grund instrumentbräda. På insidan hittar vi trevliga finesser som en högupplöst instrumentskärm på 12,3 tum, en 8-tums infotainmentskärm och trådlös laddning för telefoner.

Bilen lanseras med två bensinmotorer på 165 respektive 200 hästkrafter som paras med en sexväxlad automatlåda. En fyrhjulsdriven plug in-hybrid kommer senare. Den kombinerar en bensinmotor på 200 hästkrafter med två elmotorer på sammanlagt 100 hästkrafter. med 300 hästkrafter blir modellen den starkaste serietillverkade bilen från Citroën hittills. 

Lanseras först i Kina

Trots att modellen är fransk, kommer den att lanseras först i Kina med start i oktober. Här i Europa kommer vi tyvärr att få vänta ända till andra halvan av 2018 innan den spännande suven rullar ut på vägarna.

Ännu lyxigare: Mercedes visar upp nya S-klass

Mercedes S-klass är en av världens lyxigaste bilmodeller, och nu när innevarande generation går in på halvtid är det dags för en rad uppdateringar både på utsidan, insidan och under motorhuven.
Fronten har fått en översyn med ny grill och ännu mer markerade och sportiga luftintag. strålkastarna får också nya tillval med multipla led-lampor.
Aktern får också ett sportigare utseende med mer markerade avgasutblås tillsammans med en kromlist som löper längs stötfångaren. Sju nya hjul i storlekarna 17-20 tum finns som tillval.

Lyxigare insida

LÄS MER: Vi glider runt i majestätiska Mercedes-Maybach
På insidan är S-klass uppgraderad med två nya högupplösta skärmar på 12,3 tum vardera. De två skärmarna är monterade bredvid varandra under en glasyta. På ratten finns nya touch-kontroller som tillåter att föraren sveper mellan olika menyer, och behöver alltså aldrig släppa ratten.
En hel rad nya trä- och lädermaterial lanseras till modellen tillsammans med flera nya färgkombinationer i olika nyanser av brunt.
Nu lanserar Mercedes också en ny komfort-funktion där man kombinerar klimatanläggning, stolar, ljus och till och med musikval så att förarmiljön anpassas till humöret. Programmer ”Training” är mest spännande – här får föraren massage, muskelaktiverig och flera olika övningar. Exakt hur det här fungerar får vi återkomma till.

Ny V8-motor

BILDEXTRA: Världens lyxigaste offroadbil – Mercedes-Maybach G650 Landaulet
I S 560 4MATIC får vi se en ny V8-motor på 469 hästkrafter, och enligt Mercedes är det här en av de mest bränslesnåla V8:orna i världen, med 10 procent lägre förbrukning än föregångaren.
Flera andra motorer är på gång; bland annat raka sexcylindriga bensinmotorer och en plug in-hybrid som har en utlovad körsträcka på 50 kilometer med enbart elkraft.
Flaggskeppet S 65 behåller den gamla V12-biturbon på sex liter och 630 hästkrafter. Den nya lyxvagnen rullar ut i sommar. Priserna är inte klara ännu.

Berggren: Påsktrafiken visar vad som är fel i Nollvisionen

Påsktrafiken är varje år en tydlig termometer över hur vi mår i den svenska trafiken. Och om det var kyligt ute är det tydligt att något är sjukt med trafiksäkerhetsarbetet. För även om det var få olyckor med döda och allvarligt skadade så var det många stora olyckor, många kraftiga trafikstörningar och massor av onödig osäkerhet. 

Vädret ställde till en en del – förstås, men sånt får vi räkna med i april – men vädret räddade också liv. När det är snökaos går trafiken långsammare, det blir fler olyckor men lindrigare. Det är farten som dödar och värst av allt är soliga varma sommardagar med många bilister i hög fart.

Ändå visade påsktrafiken att vi inte kommer så mycket längre med dagens taktik. Dödstalen är som de är och de vandrar lite upp och ner beroende på slumpen. En bussolycka utanför Sveg – ja, då blir det den värsta olycksmånaden i mannaminne. Hade fler i bussen haft säkerhetsbälte – ja, då är trafiken rekordsäker.

LÄS MER: Därför är dubbdäckslagen fel 

Men det är dags att bygga bort slumpen och skapa en tydlig och klar att-göra-lista. En lista som finansministern Magdalena Andersson gärna får finansiera med pengarna hon plockar av bilägarna i form av ökade straffskatter.

1) Bättre och tydligare regler för vinter- och dubbdäck. Vi kan inte ha ännu en vår eller en höst där för många kör med fel däck. 

2) En tydlig plan för fler motorvägar och fler vägar med mitträcken. Vägar där vi inte möts på samma körbana är så mycket säkrare. Och vi vet förstås var de ska byggas – till och från våra fjällorter.

3) Ett bättre varningssystem utmed våra få men stora motorvägar. Vi kan inte hålla på och dundra in  olyckor och stillastående bilar.

4) Bättre och tydligare regler för hur vi använder säkerhetsbälte i bussar och lastbilar. Bättre bältespåminnare och bättre verktyg för förarna att verkligen kunna ta det ansvar de har.

5) En gång för alla komma tillrätta med alkoholen i trafiken. Polisen måste fortsätta och utöka sina kontroller och de notoriska rattfylleristerna ska plockas bort från vägarna.

Om vi inte börjar jobba med den här listan så kommer vi inte att plocka ner olyckstalen så värst mycket mer och Nollvisionen blir inte så mycket mer än en vision. De självkörande bilarna och fler bilar med autobroms kommer att sänka dödstalen på sikt men det kommer att dröja minst fem till tio år innan de får en verklig effekt på trafikmiljön.

Här är årets 10 bästa bilinteriörer

Amerikanska branschtidningen Wards Auto har bevakat bilindustrin i 80 år, och för sjunde året i rad presenterar man en lista över de 10 bästa bilinteriörerna. Juryn har bedömt bilarna utifrån flera perspektiv; estetik, ergonomi, material, finish och användarvänlighet. Wards Auto bedömer alla bilar – även världens lyxigaste märken. Men det betyder inte att vanliga folkbilar är utklassade – tvärtom hittar vi flera Svenssonmärken i årets lista. 7 märken hamnar på listan för första gången.

”Visar utvecklingen inom bilindustrin”

”Vi strävar efter att presentera en lista som är varierad – både när det gäller segment och pris”, säger Drew Winter, redaktör på Wards Auto och fortsätter:
”Faktumet att sju nya bilmärken debuterar på listan visar utvecklingen i hela bilindustrin. Kunder i alla segment vill ha och förtjänar funktionella och vackra interiörer”.
Årets vinnare presenteras utan inbördes ordning.

BILDEXTRA: Här är bilarna på världens snobbigaste bilauktion 

Volvos systerbil får livstidsgaranti

När Volvo-ägaren Geely presenterade sitt nya bilmärke Lynk&Co handlade det långt ifrån bara om nya modeller. Det handlade minst lika mycket om en ny modell för bilägande och bilköp.

Och när Lynk&co visar sin senaste modell, Lynk03, under bilsalongen i Shanghai handlade det också om bilägandet. Lynk&Co ska erbjuda livstidsgaranti för sina nya bilar och också gratis internetuppkoppling. Lynk-bilarna ska också kunna delas där du som bilägare berättar när bilen är ledig för någon annan att använda. 

Gratis internet och livstidsgaranti

Lynk&Co ska visa sin nya delningstjänst under bilsalongen i Shanghai och där berättar Lynk&Co:s chef Alain Visser mer om den nya livstidsgaranti för bilen samt hur Lynks erbjudande om gratis internetuppkoppling ser ut. Lynk&Co ska erbjuda internetförsäljning världen över och även hemleverans av bilar.

Enligt Alain Visser kommer en ny generation av bilköpare att ställa nya krav på biltillverkarna. 

– Vi ska erbjuda en helt ny affärsmodell med enklare produkterbjudanden, fasta priser och ett attraktivt köp och ägande, berättade Alain Visser.

Lynk&Co ska börja sin försäljning i Kina redan i år för att sedan fortsätta lanseringen i resten av världen. 

LÄSA MER: Volvos systermärke kan stoppas av Trump

Vändningen – Volvo bygger första elbilen i Kina

Det blir Volvos bilfabrik i Luqiao i Kina som får uppdraget att bygga Volvos första elbil. Det avslöjade Volvos vd Håkan Samuelsson under den stora bilsalongen i Shanghai. 

Samuelsson avslöjade också att det blir Volvos lite mindre plattform som bli bas för bilen – alltså samma plattform ska användas för Volvos nya 40-serie. Volvo har tidigare visat två conceptbilar på plattformen och just nu pågår de sista testerna av den nya XC40 som ska visas i höst.

Beskedet är en vändning av Volvo som tidigare planerat att bygga den första elbilen på den större plattformen, SPA, och då troligen en suv.

Den nya elbilen ska byggas helt och hållet i Kina och därifrån exporteras till resten av världen. Bilen ska vara klar för försäljning under 2019 och troligen får vi se en färdig bil om ett drygt år.

Volvo motiverar beslutet att bygga elbilen i Kina med att Kina är en viktig marknad för Volvo och att Kina är världens största marknad för elbilar.

Volvo har tidigare annonserat sin plan att nå sälja en miljon elektrifierade bilar senast år 2025. Med elektrifierade bilar menar då Volvo hybrider, laddhybrider och elbilar. Volvo har totalt tre fabriker i Kina där man i Daqing bygger 90-seriebilar, i Chengdu 60-seriebilar och i Luqiao de mindre 40-seriebilarna.

Volvo kan stöta på hinder om de vill exportera sin 40-serieelbil till USA då nyvalde presidenten Donald Trump pratat om importtullar på varor från Kina. Nästa år börjar Volvo bygga bilar även i sin nya fabrik i South Carolina men där handlar det om bilar i 60- och 90-serien. Tidigare har Volvo också avslöjat att de planerar att bygga S90 bara i Kina för export till resten av världen.

I fabriken i Torslanda utanför Göteborg bygger Volvo bilar på den större SPA-plattformen och främst i 90-serien. Volvos allra största fabrik finns i Belgien och i Gent. Här byggs bilar i 40- och 60-serien.