Dagsarkiv: april 21, 2017

Brittas däck var löst – då ryckte bröderna ut

Umeåbon Britta Lindgren, 59, hade bara hunnit köra en kort sträcka när hon märkte att något var fel. Inne i lånebilen – en Volvo XC60 av 2012 års modell – började det plötsligt skramla misstänkt.

– Jag hörde hur det levde om i bilen, så jag ringde till en vän som kan mycket om bilar. Han fick lyssna på ljudet i bilen, och frågade om jag hade kollat däcken, säger Britta Lindgren.

Hon gick ut och undersökte däcken, men då hon inte såg var ljudet kom ifrån körde hon vidare i låg fart. När hon hade en knapp kilometer kvar till jobbet körde en bil upp bredvid henne och tutade flera gånger.

 

LÄS MER: Så slår vårbudgeten mot din bil

Bröderna hjälpte till

I bilen satt bröderna Jonathan och Alexander Granlund, 28 och 26 år. De hade noterat hur hennes ena däck satt löst. Britta Lindgren svängde snabbt in på en busshållplats och satte på sina varningsblinkers.

– Jag tänkte att jag skulle gå dra åt muttrarna med fälgkorset. Men när jag tittade upp såg jag hur de här killarna svängde om och kom tillbaka. De erbjöd sig att hjälpa till och drog åt muttrarna på alla fyra däck, säger Britta Lindgren.

Hon passade på att ta en bild på bröderna under den pågående hjälpinsatsen och för att tacka dem ordentligt bestämde hon sig för att posta bilden i Facebookgruppen ”Umeå tipsgrupp”.

Bröderna Alexander och Jonathan Granlund hjälpte till.

Foto: Privat

Hyllas på Facebook

Gensvaret blev enormt. Inlägget har fått tusentals kommentarer och gilla-markeringar, och många skriver uppskattande om vardagshjältarna, något som Västerbottens-Kuriren var först med att uppmärksamma.

Den äldre av bröderna, Jonathan Granlund, tonar dock ner sin insats en smula.

– Ser man något så stannar man och hjälper till. Det är faktiskt ganska ofta som jag har stannat och hjälpt till på vägarna. Förut när jag bodde i Stockholm så stannade jag och hjälpte folk på E4, men då var det ingen som tackade mig på det här sättet, säger han och skrattar.

Bakar tårta som tack

Bröderna kan dock vänta sig ytterligare en hyllning. Britta Lindgren planerar nämligen ett mer handgripligt tack för insatsen, berättar hon:

– Jag tänkte att jag ska baka en tårta åt dem någon gång som tack. Men det här får lägga sig lite grann först.

Världens snabbaste bil till rena lockpriset

Med dunder och brak presenterades Dodge Challenger SRT Demon vid New Yorks bilmässa och det gick nästan att höra alla muskelbil-älskares kollektiva inandning när siffrorna presenterades: 0-60 mph (0-96 km/h) på 2,3 sekunder, kvartsmilen (402 meter) på 9,65 sekunder med en toppfart på 225 km/h. Föraren utsätts för krafter av 1,8 G! 

Det här innebär att Dodge Demon är världens snabbaste serietillverkade bil – och slår faktiskt de flesta av de specialbyggda bilarna också.

Och när det handlar om världens snabbaste bilar brukar priset vara därefter. Tänk LaFerrari eller Koenigsegg, för många miljoner kronor. Men för Dodge Demo pratar vi helt andra summor. Mindre summor, alltså.

– Naturligtvis kommer den kosta mer än en Hellcat men den kommer kosta långt under sexsiffrigt, säger Dodge-chefen Tim Kuniskis till Road&Track.

En Dodge Hellcat kostar någonstans från 65 000 dollar i USA, men även om Kuniskis prissätter sitt muskedunder precis under 100 000 dollar (cirka 900 000 kronor) så är det fortfarande tämligen billigt i konkurrensen. Det innebär verkligen att Dodge Demon kan tävla om benämningen ”billigast & bäst per hästkraft”.

Priset på Dodge Demon i Sverige

I Sverige kommer det av förklarliga skäl inte vara helt lätt att få tag på en Dodge Demon och det kommer driva upp priserna – men gissningsvis borde det gå att komma över ett exemplar för omkring en miljon kronor. Ja, efter den första ruschen, förstås.

En anledning till varför amerikanska muskelbilar har varit så pass billiga jämfört med andra supersportbilar är att de varit så pass billiga att tillverka. Enkla, men kraftfulla konstruktioner. 

Dodge Demon kommer dock ganska välutrustad även på den tekniska sidan med bland annat specialfjädringsläget Drag Mode, flera bränslepumpar och tre körlägen. Ja, det värsta, dragracingläget ”Demon Crate”, måste köpas till extra. Men då kan du å andra sidan utnyttja den maximala potentialen på 852 hästkrafter.

LÄS ÄVEN: Här är Dodge Demon – världens snabbaste bil 

Felix Rosenqvist avslöjar sin speciella talang

Felix Rosenqvists bilintresse började tidigt hemma i Värnamo. I Allt om bilars poddcast – du hittar alla avsnitt här – berättar Felix om den första tiden och om den första bilen.

– Jag började tidigt med gokart och sysslade också med utförsåkning. Min första bil var en Mercedes 190E, en kompis kraschade den i ett träd.

Som 16-åring flyttade Felix Rosenqvist till Kina för att tävla i Formel Renault.

– Det var väldigt nyttigt för mig. Jag var väldigt blyg på den tiden och jag lärde mig mycket av att flytta hemifrån och att börja ta hand om mig själv. 

Efter året i Kina har det fortsatt att bli nya länder, nya världsdelar, nya bilar och nya mästerskap. Efter succé med segrar i F3 och F3-VM i Macau 2015 hoppades Felix på ett lyft i karriären. 

– Jag siktade på att köra i DTM eller i GP2 men av olika anledningar blev det inte så. Istället valde jag att försöka tävla och köra i så många serier och olika bilar som möjligt.

Förra året tävlade Felix Rosenqvist i flera serier och han testade dessutom flera olika bilar. Han gjorde också ett så kallat simulatorarbete för F1-stallet Mercedes.

– Mercedes och Red Bull har de bästa simulatorerna i F1 och de är väldigt avancerade. Men det skiljer också mycket mellan olika simulatorer. De dyraste och bästa kostar flera miljoner men då kan du också använda den till att verkligen göra olika inställningar på bilen och utveckla bilen, berättar Felix.

Den här säsongen finns Felix Rosenqvist i Formula E samt i det japanska mästerskapet Formula Nippon. Succén från 2016 är en anledning till att Felix vågat tävla i flera mästerskap. I vår poddintervju berättar Felix om vad det var som fick honom att våga prova och varför han vet att han klarar av det.

– Jag känner att jag kan vara snabb i en gräsklippare.

I intervjun berättar Felix också varför han tycker att Formel E är ett så bra mästerskap och hur dte skulle vara att en dag få tävla med elbilarna i Stockholm.

Felix avslöjar i podden också lite om sin relation med managern Stefan ”Lövis” Johansson och om hur det var att vinna närmare en miljon kronor i en tv-spelstävling i Las Vegas.

Vi får också veta vad Felix har gemensamt med en annan racerförare som varit och nosat på F1: Alx Danielsson.

Zoe håller låda när vi kör runt i södra Stockholm

Det är ett pr-trick för att visa att dagens moderna elbilar kan köras långt och göra så mycket mer än vi bilägare tror.

IBM:s superdator är laddad med Jack Kerouacs klassiska roman ”On the Road”. Boken har analyserats och kommenterats men knappast tidigare behandlats på det här viset. Och Jack Kerouacs familj har godkänt att bokens innehåll används av Renault.

En helt vanlig dator i bilen tankar information från bilens OBD-kontakt och acceleration, energikonsumtion och geo-positionering styr tillsammans med GPS-information vad som sedan matas till IBM-datorn. Om jag svänger häftigt, bromsar hårt eller när jag – för att busa lite – tar ett extra varv i en rondell så påverkar det IBM:s superdator Watson.

Watson använder sedan informationen från min bilkörning till att löpande skriva om Jack Kerouacs roman – i realtid. Jag hör direkt romanen läsas upp i bilen och efter resan kan jag samla ihop en lång utskrift.

Det är sannerligen en märklig upplevelse att medan jag kör runt i södra Stockholms förorter samtidigt ”skriva” en roman i Kerouac-kvalitet.

I Renault Zoe-bilen finns en Raspberry dator, en vanlig OBD-scanner, ett 4G-moden och en GPS som tillsammans tankar informationen och kommunicerar med Watson.

Jag lyssnar på romanen men tänker också på hur effektivt Zoe spar på energin i batteriet. Om pr-tricket gick hem? Ja, det var i alla fall tillräckligt märkligt för att jag skulle sitta en timme i Renaults elbil Zoe.