Dagsarkiv: april 27, 2017

Berggren: Därför är Marcus Ericsson inte en större idrottskändis

Patrick Ekwalls välskrivna krönika i Expressen förra helgen handlar om formel 1 och om vår anonyma F1-stjärna Marcus Ericsson. Eller ska jag skriv F1-förare? För Ekwall undrar också varför Ericsson inte är någon stjärna? Ekwall drar paralleller till hur det var i Sverige på 1970-talet och han skriver att han trodde att vi hade en svensk i F1 igen skulle intresset ta fart.

För att förstå historien om Marcus Ericsson och hur han nådde den absoluta världseliten i sin sport är det viktigt att förstå hur Marcus rådgivare Eje Elgh fungerar. Eje Elgh är regissören bakom Marcus Ericssons karriär och likt en Ingmar Bergman har han skolat sin stjärna mot toppen. 

Jag intervjuade Eje Elgh för första gången för över 25 år sedan. På Ejes garageuppfart ställde jag frågor medan Eje tvättade sonen Alexanders motocrosshoj. Frågorna och svaren blev fler och fler och Eje lärde mig väldigt mycket om hur bil- och motorsport fungerar i grunden.

Motorsporten är unik på det viset att inte i någon annan sport måste idrottaren själv dra in lika mycket pengar från sponsorer. En 12-åring gokartförare lär sig tidigt två saker: att jaga pengar och att ta ut snabbaste linjen i en kurva.

Eje Elgh har i alla år haft väldigt svårt för unga förare som försökt att använda tidningar och tv-kanaler för att ragga de här sponsorerna. Vill du få igång Eje så räcker det med att börja prata om hur förare X eller förare Y försökt skapa rubriker som ska leda till artiklar som ska ge ett högre marknadsvärde. 

Eje har också sett hur många F1-satsningar punkterat och vad som är baksidan av ”mediavägen”. Ofta är det besvikelse och en tydlig förlorarstämpel. När förare X inte nådde F1 är det svårt att svälja alla de gamla klippen med rubriken ”Mitt mål är att köra i formel 1”. Vad förare X än vinner så är han en förlorare. För Kenny Bräck krävdes det en seger i Indy500, en snäll dialekt och en rejäl krasch för att bli folkkär.

När Eje Elgh tillsammans med Kenny Bräck hittade supertalangen Marcus Ericsson sommaren 2006 och samtidigt fick med sig ett antal väldigt stora sponsorer skapades en plan där Marcus skulle till F1. Marknadsvärdet spelade ingen roll i den planen, pengarna fanns där ändå. Det är en unik plan – i Sverige och ute i världen. Fanns bara förartalangen skulle inte plånboken sätta stopp. Hittills har vi inte sett en enda av de där sponsorerna räcka upp handen och säga ”det var tack vare oss det hände”. Det är också unikt, för den här lilla exklusiva sponsorgruppen har satsat bortåt 800 miljoner kronor på Marcus Ericssons karriär – hittills. Lägg sen på att de förra sommaren räddade hela Sauber-stallet med ytterligare uppåt en miljard kronor. Allt utan att vilja synas det allra minsta.

Marcus Ericsson har alltid tävlat lite i skuggan av den stora svenska idrottsvärlden och han har aldrig behövt uppmärksamheten för att få ihop fler sponsormiljoner. Därför kunde Eje Elgh slussa Marcus via först England och Japan och sen flera år utan segrar i GP2 till F1. Andra har behövt en seger i F3, GP2 eller ett speciellt lopp för kunna ta det sista steget.

Marcus Ericsson har aldrig i sin karriär tagit de stora segrarna som skapat rubrikerna. Och vi har aldrig som med Kenny Bräck, Björn Wirdheim, Alexander Storckenfeldt eller Alx Danielsson känt att F1-världen varit orättvis mot oss svenskar och våra talanger.

Jag vill påstå att en talang som Felix Rosenqvist tack vare sina segrar och på grund av den här känslan av orättvisa i dag har ett större stöd i bilsport-Sverige än Marcus Ericsson. Inte ens nu känner vissa att Mercedes borde värvat Marcus istället för Valtteri Bottas som ersättare till Nico Rosberg. Även om jag håller med när Viasats Janne Blomqvist i en kaxig krönika skriver att Marcus Ericsson är en minst lika bra förare som Bottas.

Marcus Ericsson har alltså aldrig varit folklig som en Kenny Bräck, har aldrig behövt eller jagat uppmärksamheten och aldrig tagit de bragdartade segrarna. 

I sin krönika skriver också Patrick Ekwall att det tycks vara ett mindre intresse för F1-sporten i Sverige i dag jämfört med på 1970-, 1980- och 1990-talet. Så är det säkert om vi låter de allmänt sportintresserade göra bedömningen. Men i den kategorin finns också sporter som tennis, alpint och golf. Kom också ihåg att motorsporten inte har ett OS var fjärde år som kan rycka upp intresset för enskilda sporter, landslag eller idrottsmän. I Sverige kan en bågskytt eller triatlet bli folkkär om han eller hon kommer hem med ett OS-guld. Men visst har det hänt något när en bragd som Mattias Ekströms VM-titel i rallycross inte ger honom varken Svd:s bragdguld eller Jerringpriset. Det hade aldrig hänt på Tony Rickardssons tid.

En anledning till ett vikande intresse är att tidningar och tv-kanaler har svårt att hitta intäkter som ska betala en fullskalig bevakning av en idrott som F1. Att bevaka ett F1-race som det i Sotji i helgen tar minst fem dagar i anspråk för en reporter. Det blir färre och färre tidningshus som har de pengarna att spendera – på någon sport. Det är billigare att åka till Gävle eller Borås för att bevaka allsvenskan och SHL och du får mer betalt i form av läsning och tittning. Och de inbitna fansen hittar då istället utländska hemsidor, poddar eller magasin som levererar intressant innehåll.

***

I Pådden Olsson&Ekwall – lyssna på den – pratar Patrick Ekvall och Mats Olsson om F1 och hur det var i Sverige på Ronnie Petersons tid. De undrar också om inte Marcus Ericsson borde få flytta till ett större team efter sina första år i sämre bilar. Men tyvärr fungerar det inte så. Det är en blandning av marknadsvärde och förarkunskap som styr vem som kör vad. Med det sagt har Marcus Ericsson på sikt chans att få köra bättre bilar. Han kan, tillsammans med sina sponsormiljoner, värvas, Saubers nya motorkontrakt skulle kunna leda till en plats i ett bättre team och han kan själv vara med och köra Sauber till pallen. 

***

Jag är så fånig att jag tycker att det är väldigt häftigt att Reine Wisell då och då kommenterar mina facebookinlägg. Reine var en idol där på 1970-talet och jag intervjuade honom i samband med mitt stora dokument om Ronnie Peterson som publicerades i Expressen 1998. Reine hoppade av F1 för tidigt. Det var ett resultat av alla dödskrascherna på den tiden. Han stod inte ut längre – det var för farligt. Ibland är det modigare att sluta än att fortsätta.

***

Efter en fin inredning har Minnesota Twins tappat fart. 10-11 totalt och 3-7 på de senaste tio är långt ifrån slutspelsform.

***

Minnesota Vikings Adrian Peterson fick ett nytt kontrakt med New Orleans Saint. Och vill Zlatan Ibrahimovic studera hur man kommer tillbaka efter allvarliga knäskador kan han alltid ta ett snack med ”AP”. Det stora i NFL just nu är såklart helgens Draft Day. Ska Cleveland Browns äntligen få en bra QB och kan New York Jets fylla alla hål i truppen?

***

Och på tal om Marcus Ericsson. När STCC inledde säsongen med tester på Knutstorp var en av Ericssons upptäckare, gamle Fredrik Ekblom, snabbast. Säsongsstart nästa helg på just Knutstorp.

Letar du efter taxi kan det komma en självkörande Google-bil

Google var tidigt ute med självkörande bilar och vi är många som sett de självkörande små Google-bilarna på olika universitetsområden i USA. Google testade sin första självkörande bil så tidigt som 2009 men det har dröjt tills nu innan Googles bilar kommit ut på vanliga vägar. 

Google har flyttat sitt projekt med självkörande bilar till Alphabet-företaget Waymo och Waymo ska nu inleda försök med självkörande bilar i Phoenix, Arizona. Waymo ska använda 500 specialbyggda Chrysler Pacifica och låta kunder som anslutit sig till tjänsten att åka med i bilarna. Waymo meddelar att de redan testat de här bilarna, och andra bilmärken, på allmän väg men då bara med egna experter och testförare.

Konkurrent med Uber

En anledning till att Waymo vill börja testa bilarna till en större publik är att de vill få mer information om hur bilarna kommer att användas i en verklig miljö och i verkliga situationer. Kunderna kommer att kunna boka sin bil i Waymos app och sedan få en gratis skjuts av bilen.

Konkurrerande Uber har testat sina självkörande bilar på flera platser i USA sedan slutet av förra året och Uber har bland annat inlett ett samarbete med Volvo. 

I USA anses Uber och Waymo vara de två stora konkurrenterna i att leverera tjänster med självkörande bilar.

Waymo har tidigare fått kritik för att de dröjt med sin tjänst men Waymo har skyndat långsamt för att bland annat utveckla en ny och speciell upplevelse för alla som åker med i den självkörande bilen. Enligt Waymo är det viktigt att passagerarna känner sig säkra i den nya miljön.

Mercedes varnar – kan dras in i dieselskandalen

Den stora dieselskandalen är långt ifrån över. Och trots att flera biltillverkare bedyrade sin egen oskuld när myndigheter i USA upptäckte att Volkswagen fuskat med utsläppsvärden har flera tillverkare nu anklagats för fusk. I januari anklagade den amerikanska Environment Protection Agency, EPA, Fiat-koncernen för fusk och nästa tillverkare kan vara Mercedes.

I ett något otydligt uttalande erkände Daimler-Benz, som äger varumärket Mercedes, att de undersökningar som pågår och som genomförs av åklagare i Stuttgart och av EPA så ”kan det inte uteslutas” att det kommer fram uppgifter som tyder på något otillåtet.

Enligt Daimlers uttalande så kan EPA anse att vissa saker som är vanligt förekommande i styrningen av en dieselmotor kan vara att anse som fusk. Myndigheter i Stuttgart har inlett en undersökning om fusk och om vilseledande information gällande utsläppsvärden från dieselbilar.

Och enligt Daimler kan resultatet av de här undersökningarna inte förutses.

Om det stämmer att myndigheterna anser att motorstyrning och vissa verktyg i styrningen av utsläpp från dieselmotorn är fusk så kan betyda att många fler tillverkare än Mercedes dras in i skandalen.

Volkswagen har redan erkänt fusk och är i full färd med att betala böter och åtgärda bilar som har den omtalade programvaran som styr fusket. Dieselskandalen har redan kostat Volkswagen miljardbelopp och ändå återstår det att reglera de allra högsta skadeståndskraven.

4 gripna för bildelsstölder i Skåne

Det stjäls väldigt mycket bildelar nu och ofta är det BMW-ägare som drabbas hårdast, som Allt om Bilar skrivit om tidigare.

Och det är precis det som hänt i Skåne där en mindre liga stulit bildelar till ett värde av fler miljoner kronor.

Men nu har Skånepolisen hittat både tjuvarna och stöldgodset, strax söder om Malmö. Det rör sig om fyra män mellan 23 och 32 år gamla, som gripits och anhållits – misstänkta för grov stöld, alternativt grovt häleri.

Skåne har haft stora problem med bildelsstölder och bara i Malmö har det sedan årets början upprättats 221 anmälningar om stölder av delar från totalt 244 personbilar, enligt polisen. Främst är det BMW och Mercedes tjuvarna gett sig på, men även Volvo-ägare har drabbats där strålkastarna plockats bort från bilarna.

Stölderna ökar på många ställen

– Ett stort arbete väntar nu i den fortsatta utredningen med att spåra var det beslagtagna godset kommer ifrån, säger kommissarie Håkan Persson som arbetar med ärendet.

Och det är inte bara i Skåne bildelsstölderna ökar. Information från Larmtjänst visar att det ökar i många andra delar av landet.

– Vi hade en dramatisk ökning av antalet bildelsstölder under första kvartalet 2016 och för 2017 ligger vi kvar på samma nivåer, säger utredare Torbjörn Serrander, på Larmtjänst.

LÄS ÄVEN: Här är bilen tjuvarna helst ger sig på 

Vi kör första folkelbilen: Opel Ampera-e

Jag har genom åren kört en hel del elbilar. Tesla Model S och X förstås. De små elbilarna Peugeot iOn, Mitsubishi i-Miev. Volvo C30 Electric. Nissan Leaf och e-200 och så sent som för ett par veckor sedan Renault Zoe.

Dessutom har jag hunnit skriva massor av artiklar om vad som kommer sen, om två, tre, fyra, fem år. 

Det är under en sån här period svårt att veta när en trend börjar eller tar fart och när vi verkligen får se ett teknik- eller strategiskifte. Och även om jag vetat om att vi står inför en ny tid med elbilar i stället för bilar drivna av bensin och diesel är det speciellt att vara med när det till slut händer.

För nu händer det. Folkelbilen är här. Elbilen som inte kostar en miljon. Elbilen som har en räckvidd som gör den användbar på riktigt. Elbilen som är som en helt vanlig bil bara det att den drivs med el.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e 

Början på en era med elbilar för vanliga människor

Testkörningen av Opel Ampera-e i och utanför Oslo i Norge kommer för mig att vara början på eran med elbilar för vanliga människor.

Tesla kommer alltid att få rättmätigt kred och beröm för att de pressade fram den nya trenden. Elon Musk visade att det var och är möjligt och Musk har också raserat en och annan traditionell och konventionell mur på vägen. Det ska ingen ta ifrån Elon Musk. Och hans egen version av folkelbilen, Model 3, kan mycket väl bli det allra bästa budgetköpet när den väl når marknaden.

Ändå är för mig testkörningen av Opel Ampera-e i och utanför Oslo början på något helt nytt – elbilar för alla.

Jag tror och hoppas att den svenska importören lyckas pressa fram ett svenskt pris på Ampera-e före årsskiftet. Det skulle göra Sverige till den femte marknaden i Europa som får Ampera-e efter Norge, Tyskland, Nederländerna och Schweiz. Och det behövs fem länder för att Opels elbil ska vara en kandidat – och favorit i så fall – till Car of The Year 2018. 

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e 

Hittills bästa räckviddden av alla

Ampera-e har den hittills bästa räckvidden av alla konkurrenterna sett till storlek och pris. Enligt den snällare körcykeln NEDC är räckvidden 52 mil på en laddning och enligt den elakare WLTP 38 mil. Räckvidden nås med hjälp av en elmotor på 150 kW (204 hk) och ett batteri på 60 kWh.

Vi körde på tuffa och kuperade vägar norr om Oslo och höll verkligen inte igen. Ändå stannade vår snittförbrukning på 18 kWh per tio mil. Det var cirka fyra grader varmt i luften och fruset på vägen. Med den förbrukningen hade jag klarat mig drygt 33 mil på ett fullt batteri.

Det kan ingen av Opel Ampera-e:s konkurrenter matcha – de är inte ens i närheten. Och det är bland annat därför som det här på allvar är en elbil för alla.

Den andra anledningen är priset. Bilen som i praktiken är Opels version av Chevrolet Bolt kostar cirka 35 000 dollar i USA, drygt 39 000 euro i Tyskland, cirka 300 000 norska kronor i Oslo och priset i Sverige före miljöbilsbonus lär landa på lite drygt 400 000 kronor.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e 

En besvikelse på insidan

Att Opel fått översätta General Motors Chevrolet Bolt till Europa har sina för- och nackdelar. Fördelen är förstås att priset har kunnat hållas ner. Nackdelen är att Opel tvingats plocka bort flera av sina tekniska lösningar från de egna bilarna. Det saknas till exempel en integrerad navigering vilket tar bort en hel del av fördelen med OnStar-systemet. Opel har heller inte fått plocka med sig sina fina strålkastare och inredning från nya modeller som Astra och Insignia. 

Att kliva in i en Ampera-e blir därför en stor besvikelse. Det är gammal hårdplast och det ser väldigt billigt ut. Inte alls den kvalitet som Opel skämt bort oss med på senare år. Jag gissar att det smärtar Opel rejält. GM har heller inte öppnat de största produktionskranarna varför lanseringen och etableringen tyvärr kommer att gå långsammare än nödvändigt.

Här har General Motors missbedömt sugen efter elbilen för alla. För jag tror att det är fler än jag som står och stampar och som verkligen vill börja det nya – vill börja köra elektriskt.

BETYG I 5 KATEGORIER: Så bra är Ampera-e 

3 Konkurrenter:

VW E-Golf

Tesla Model 3 (kommer i USA tidigast i sommar)

Hyundai Ioniq

Pris: från ca 420 000 kronor.

Garantier: Åtta år eller 16000 mil på bilens batteri.

Motor: Elmotor.

Batterikapacitet: 60 kWh.

Effekt: 204 hk.

Vridmoment: 360 Nm.

Kraftöverföring: En växel med totalt fyra olika energiåtervinningslägen. Framhjulsdrift.

0–100 km/h: 7,3 sekunder.

Toppfart: 150 km/h.

Bränsleförbrukning: 14,5 kWh per tio mils blandad körning.

CO2: 0 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 164x1 854x1 594 mm.

Tjänstevikt: 1 691 kg (batteriet väger drygt 400 kg).

Dragvikt: uppgift saknas.

Opel Ampera-e: Betyg i 5 kategorier

Motor och växellåda fungerar väldigt bra och är del i att räckvidden från det relativt lilla batteriet ändå kan ge en så pass lång räckvidd. 60 kWh är vad de allra första Tesla-bilarna använde men Tesla pratar i dag mest om sitt nya batteri på 100 kWh. Det finns fyra körlägen där D motsvarar en normal fossildriven bil med automatlåda. Motorbromsen – och därmed energiåtervinningen – blir kraftigare när jag använder en speciell paddel på ratten. I L-läget är motorbromsen kraftigare – det är det här läget som används mest – och med ytterligare paddlande förstärks motorbromsen till riktigt höga nivåer. Att köra elbil blir lätt ryckigt om du inte är försiktig med gas och broms/motorbroms men med Opels drivlina behöver jag i praktiken inte använda bromspedalen alls, jag bromsar bara med motorn för att återvinna energi till batteriet. Det här är en teknik som kommer att behöva trimmas för elbilarna i framtiden för att skapa en mjuk och behaglig elbilsresa. Köregenskaperna är bra med en följsam styrning där bilens tyngd inte alls känns.

Här rullar första XC60 av bandet i Torslanda

Allt om Bilar har nära följt utvecklingen och produktionen av Volvos nya version av XC60. Ja, först har det naturligtvis handlat om succén med ”gamla” XC60 som bara sålt bättre och bättre.

Men därefter har det varit fokus på den nya modellen. Den nya tekniken som gör bilen supersäker, de nya och försiktiga designförändringarna, priserna för de svenska köparna och när säljstarten till slut kom. 

Vi kommer att vara först i Sverige med att provköra Volvo XC60 – testet publiceras den 16 maj här på Allt om Bilar – men det kommer gissningsvis inte vara exakt den ”T5 Inscription AWD i färgen Crystal White” som häromdagen rullade av produktionsbandet (eller banan) i Torslandafabriken.

Magnus Nilsson, vice president på Torslandafabriken, var naturligtvis stolt.

– I dag är det en stor dag för alla i fabriken. Vi har arbetat hårt de senaste veckorna och månaderna för att preparera Torslanda för den senaste nya Volvomodellen, och nu är vi redo att starta leveranserna av nya Volvo XC60 till kunderna.

Volvo XC60 en global storsäljare

Det är en tuff utmaning den nya versionen av XC60 har framför sig. Föregångaren såldes under sitt nionde (!) produktionsår i nästan en miljon exemplar, och den står för cirka 30 procent av Volvos totala globala försäljning.

HÄR kan du läsa om all den nya säkerhetstekniken – och HÄR om de nya priserna – men nya XC60 kan bland annat fås som T8 Twin Engine bensin plug-in-hybrid, vilket är toppmodellen i drivlineprogrammet. Det innebär 407 hästkrafter och en acceleration från 0–100 km/h på 5,3 sekunder.

När det gäller miljön finns det nya klimatsystemet CleanZone med i bilen. En teknik som enligt Volvo har fyra zoner som ”tar bort skadliga föroreningar och partiklar utanför kupén för att tillhandahålla skandinaviskt frisk luft på insidan.”

Hur tror biltillverkaren att det kommer gå för XC60? Ja, budskapet och målet är tydligt:

”Volvo Cars är redo för ytterligare ett försäljningsrekord för 2017.”

LÄS ÄVEN: Säljstart – nu kan du köpa Volvo XC60 

Koenigsegg ska anställa 40 personer

Handbyggda supersportbilar med enorm prestanda och hög kvalitet. Så går det att i en mening sammanfatta svenska Koenigsegg från Ängelholm. Efter ett rekordår förra året har Koenigsegg i vinter tecknat flera nya avtal och sålt många bilar. Bara på bilsalongen i Genève nyligen gick Christian von Koenigsegg bläddra flitigt med orderboken.

Under salongen avslöjade Koenigsegg ett nytt avtal om motorleveranser till konkurrenten Spyker och för en vecka sedan visade Koenigsegg upp ett avtal med kinesiska Qoros om samarbete och leverans av drivlina till en häftig och lyxig sedan.

Alla de nya affärerna gör att Christian von Koenigsegg behöver nyanställa och på Koenigseggs hemsida finns en lista med hela 40 lediga jobb.

Koenigsegg säker allt från lackerare till montörer och rekondare.

Så – vad väntar ni på?

Så blev Norge största elbilslandet

För ett år sedan valde Tesla att arrangera sin första testkörning i Europa i Oslo. Och när Opel lanserar sin nya elbil Ampera-e – systerbilen till Chevrolet Bolt – så är vi ett fåtal journalister från Car of the Year-juryn som landar på Gardemoens flygplats för de första testmilen.

Ståle Frydenlund är ordförande i föreningen de norska elbilsägarnas förening och när Ståle samlar oss i ett konferensrum på ett hotell nära flygplatsen och börjar dra siffror och fakta går hela elbilssuccén upp för oss.

Ståle har 40 000 medlemmar och föreningen har växt stadigt sedan den norska elbilen Think 1995 första gången försökte röra om i oljelandet.

Elbilsköparna i Norge betalar ingen köpskatt och ingen moms, är de två eller fler i bilen kan de använda bussfil och de behöver inte betala trängselskatt. Tillsammans med några andra ekonomiska morötter blir det väldigt billigt att äga en exklusiv elbil i Norge.

Bilen vi ska testköra – nya Opel Ampera-e med en räckvidd på 52 mil enligt NEDC – kommer i Sverige att kosta drygt 400 000 svenska kronor. I Norge är priset cirka 320 000 norska kronor. När jag tittar på Volvos norska hemsida motsvarar det priset en V40 Cross Country. En V90 kostar i Norge från 486 900 kronor. Nya XC90 från 842 900 kronor.

– Vi hade i mars i år 110 000 elbilar i Norge men ska vid årets slut ha 150 000, berättar Ståle.

De laddbara bilarna svarar för 35 procent av den totala bilmarknaden i Norge. Motsvarande siffra i Sverige är 4,8 procent. På Island är den 11,8 procent.

Norge har satt som målsättning att bara – BARA – sälja elbilar senast om åtta år – år 2025. Det är en väldigt tuff målsättning.

Men bilar som Opel Ampera-e hjälper till att spå på elbilshysterin. Det är mer än en person som vänder sig om för att spana in den nya Opeln när vi rullar runt på gatorna i Oslo. Elbilar är inget speciellt i Norge men en rymlig, hyfsat billig elbil som klarar 52 mil på en laddning är, även här, något alldeles extra.

– Kan Norge klara det här så kan andra länder också göra det, säger Ståle.

Här är bilen tjuvarna helst ger sig på

Stölderna av bildelar ökade dramatiskt under 2016 och antalet stölder fortsätter att ligga högt även under 2017. Under första kvartalet i år har larmtjänst fått in rapporter om 1 071 bildelsstölder. tjuvarna är framförallt intresserade av navigationsenheter, airbags och xenonstrålkastare.

–    Vi hade en dramatisk ökning av antalet bildelsstölder under första kvartalet 2016 och för 2017 ligger vi kvar på samma nivåer, säger utredare Torbjörn Serrander, på Larmtjänst.

Skadekostnaderna för perioden har redan uppgått till drygt 64 miljoner kronor och detta gäller enbart för de tre utvalda komponenterna navigationsenheter, airbags och xenonljus.

Stockholm hårdast drabbat

Mest drabbade av stölderna är Stockholms län där det inträffat 534 stöldtillfällen under perioden. 

– Stockholms län fortsätter att dominera antalet stölder, men vi kan ändå se en minskning av stölderna i Stockholmsområdet jämfört med 2016. Detta kan förklaras med ett framgångsrikt arbete av Polisen i Stockholm för att motverka dessa stölder, säger Torbjörn Serrander.

Andra drabbade län är Skåne med 198 stöldtillfällen och Västra Götaland med 159 stölder.

Tjuvarna fokuserar främst på BMW

BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen fortsätter vara de mest stöldutsatta fabrikaten.
BMW har drabbats av 611 stöldtillfällen, Mercedes av 81 stöldtillfällen, Volvo av 91 stöldtillfällen och VW av 137 stöldtillfällen. Ett fabrikat vars stölder börjat öka är Audi som drabbats av 46 stöldtillfällen vilket kan jämföras med 2016 då fabrikatet totalt under året drabbades av 64 stölder.

LÄS MER: BMW-ägare drabbade flera gånger