månadsarkiv: maj 2017

Micael fick inbrott i husbilen – tjuvarna lämnade tackbrev

I tisdags skulle Östersundsbon Micael Larsson köra sin husbil till besiktningen. Men han hann inte mer än att öppna dörren till bilen innan han insåg att något var fel. En ruta var krossad, och både cd-spelaren, backkameran och GPS:en saknades.

Någon gång under natten hade tjuvar brutit sig in i husbilen.

– Tjuvarna har rotat omkring lite i vanlig ordning. De har tagit all elektronik. Sen har de även tagit en väska med alla instruktionsböcker till husbilens funktioner. De trodde säkert att de hörde ihop med elektroniken, säger Micael Larsson.

Så här såg det ut efter att tjuvarna varit inne i bilen.

Foto: Privat

Stal elektronik för 30 000 kronor

Han uppskattar själv värdet på de stulna prylarna till 30 000 kronor. Men andrahandsvärdet blir betydligt lägre. Tjuvarna misslyckades med att få med sig alla delar till stereon och backkameran.

– Det som finns kvar är inte värt något för mig eller för dem. De lär få max 500 kronor om de försöker sälja stöldgodset, säger Micael Larsson.

 

LÄS ÄVEN: Gunnar, 73, stoppade tjuvarna – helt naken

 

Privat

Foto: Husbilen stod på uppfarten.

Men det som verkligen stack i ögonen var lappen. Tjuvarna hade tagit sig tid att rota fram ett block i bilen för att kunna skriva ett brev där de tackar för stölden.

Lappen lämnade de sen fullt synlig på ett bord inne i husbilen.

Tjuvarna lämnade tackbrev

– ”Stort thanks” står det på dålig svenska, och så gjorde de en flinande smiley. Det var riktigt surt, så spydigt. Det kändes verkligen kränkande, det är det som är det värsta tycker jag, säger Micael Larsson.

”Stort thanks” hade de skrivit på lappen.

Foto: Privat

Polisen har varit på plats och gjort en brottsplatsundersökning, men Micael är tveksam till att de får fast tjuvarna:

– De har för lite resurser, så är det bara. Man får väl ta dem på bar gärning om de kommer tillbaka för att hämta de delarna som de inte fick med sig.

För egen del planerar han att öka bevakningen runt villan i Östersund framöver.

– Man får sätta upp kameror så att man ser vem som kommer. Då blir det oftast lugnt. Kamerorna fungerar avskräckande, säger han.

Volvos besked: Slutar satsa på diesel

Volvo kommer inte att satsa på diesel i framtiden. Det avslöjar Volvos vd Håkan samuelsson för tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volvo kommer inte att satsa på en ny generation dieselmotorer –  däremot ska man fortsätta att utveckla dagens motorer för att möta allt strängare utsläppskrav.
Hur länge dagens dieselmotorer kommer att vara kvar i Volvos modellprogram är oklart. Men tuffare gränsvärden och allt dyrare teknik för att möta kraven gör att dieseln lever på lånad tid. Att tillverka dieselbilar kommer helt enkelt inte att löna sig på sikt.

Stor satsning på eldrift

 I stället ska volvo satsa på olika typer av elektrifiering av hela modellprogrammet: Laddhybrider och renodlade elbilar. 

– Tesla erbjuder en bil som kunder köar till. Här finns utrymme för oss att lansera en kvalitetsprodukt med attraktiv design, Säger samuelsson till Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Volvo ska lansera sin första renodlade elbilsmodell 2019.

BILTEST: Så bra är nya Volvo XC60 – vi sätter betyg på nya storsäljaren! 

Här är Cadillacen som ska utmana Volvo

Det saknas förstås inte alternativ för den som vill köpa en rymlig suv. Här finns Volvos nya suv:ar med fin säkerhet, snabba köregenskaper och snygga design. Här finns varumärken som Jaguar, Range Rover och Alfa Romeo, märken som erbjuder något annorlunda. Asiatiska märken som Kia, Toyota och Mitsubishi samsas med de franska tillverkarna. Plus hela VW-gruppen med märken som Audi, VW, Porsche och nu också Skoda och Seat.

Och här finns förstås en rad amerikanska alternativ. 

I hela den här floran är det lätt att glömma bort ett märke som Cadillac. Speciellt som det inte finns jättemånga återförsäljare runtom i landet.

Det är lite synd för nya Cadillac XT5 är verkligen värd att åtminstone vara ett alternativ. Den 3,6 liter stora V6:an spinner fint när jag släpper ut bilen på den tyska motorvägen norr om Frankfurt.

Jag är på väg till staden Bad Nauheim. En liten sömning stad nära fyra mil norr om Frankfurt som badar i sol när jag kryssar fram mellan de pampiga villorna. När GPS:en hittat till Goethestrasse 14 stannar jag för att ta en bild på bilen med villan i bakgrunden.

Det är för att försöka knyta ihop säcken för min amerikanska testtripp i Tyskland. I den här villan bodde Elvis Presley under de två år han gjorde militärtjänst i Tyskland. Och kanske fick besökarna i parken intill på den tiden höra några klassiker från ett öppet fönster på den andra våningen.

Google kan skvallra om att Elvis Presley minsann ägt minst ett par Pink Cadillacs och jag kan tänka mig att en XT5 hade varit lite för anonym för rockkungens smak.

BETYG: Så bra är Cadillac XT5 i 5 kategorier 

Rejält amerikansk design

Designen är ändå rejält amerikansk med stora hjulhus oh kraftiga linjer runtom. Det här är ingen jättestor suv sett till måtten men den ser ändå kraftfull ut på alla sätt.

Interiören är trevlig men här har Cadillac tyvärr blandat i lite billigare material. Knappar, bildskärmar och logistik känns igen från sedanen CT6, det är enkelt och lätt att hitta rätt funktion. Sittpositionen vid förarplatsen är bra avvägd och på väg tillbaka till Frankfurt börjar jag känna mig riktigt hemma i bilen.

Styrningen är aningen lättare än på CT6 och överlag känns XT5, trots sin storlek, som lätt och smidig. Motorn spinner fint och ljudkomforten är verkligen bra. Varken vägljud eller vindbrus är störande på något sätt. I alla fall så länge jag håller takluckan stängd. I ett anfall av sommarglädje trycker jag upp luckan och hela bilen får en sån där otrevlig ljudresonans som ibland uppstår när någon drar ner sidorutorna bak. Takluckan måste Cadillacs ingenjörer ha glömt att testa.

Och kanske glömde de också att nämna för utvecklingsavdelningen i Detroit att det här med bränsleförbrukning är en rätt stor grej i Europa. En liter milen enligt körcykeln – herregud, det var verkligen länge sedan. Senast jag körde en stor suv med den förbrukningen var väl, ja, hmm, det måste ha varit Chevrolet TrailBlazer. 

BETYG: Så bra är Cadillac XT5 i 5 kategorier 

JAN-ERIK BERGGREN: Nu kan Cadillac etablera sig i Europa på allvar 

Intervju med europachefen – så ska Cadillac lyckas

 

3 Konkurrenter:

Jaguar F-Pace
Jeep Cherokee
Alfa Romeo Stelvio

Pris: från 477 000 kronor.

Garantier: 3 år nybil, 6 år rostskydd, 3 år assistans.

Motor: Sexcylindrig V-motor, bensin. 

Cylindervolym: 3 649 cc.

Effekt: 314 hk.

Vridmoment: 368 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad automat, fyrhjulsdrift.

0–100 km/h: 7,5 sekunder.

Toppfart: 210 km/h.

Bränsleförbrukning: 10 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 229 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 815×1 903×1 675 mm.

Tjänstevikt: 1931 kg.

Dragvikt: 2 000 kg.

Cadillac XT5: Betyg i 5 kategorier

V6:an på 3,6 liter utvecklar över 300 hästkrafter och har en mjuk och behaglig gång. Det finns olika körlägen och det är lite kul att den svenska översättaren valt ordet ”Tur” för normalläget. Det här är verkligen en bil du kan gå på tur med, om vi med det menar rejäla långkörningar. Motorn har ett relativt högt varvtal över hela effektkurvan vilket förstås beror på att det saknas en turbo. Förbrukningen blir därefter och det är svårt att klara sig under litern per mil, vilket förstås är ett underbetyg till motoravdelningen i Detroit. Chassit är styvt och styrningen lättare än på sedanen CT6. Och inte kränger det heller. Det är alltså långt ifrån en vanlig gungig jänkare. Det är snudd på europeiskt. Växelspaken är lite stökig att använda med backen till vänster.

Berggren: Nu kan Cadillac etablera sig i Europa på allvar

Det är ingen slump att när Toyota skulle utveckla nya suv:en C-HR så skickade de sin projektledare till Europa för att studera europeiska premiumbilar och dess bilförare. Det finns stora skillnader i köregenskaper på bilar som utvecklats för kunder i Europa jämfört med kunder i Asien eller USA. Därmed är det också svårt att vara ett globalt varumärke, det är svårt att bygga och utveckla bilar på en kontinent och exportera dem till en annan.

Många har lyckats men ännu fler har misslyckats. 

Cadillac vill vara ett globalt lyxbilsmärke och därmed finnas på alla marknader. General Motors misslyckades med både Saab och Opel i Europa och har nu tvingats att sälja båda. Cadillac har andra förutsättningar än Opel och chanserna att lyckas är större. 

Starkt varumärke som kan ta betalt

1) Cadillac har ett mycket starkt varumärke som byggts i över 60 år. Alla vet vad Cadillac är och alla tänker på flärd och lyx när de hör namnet – egentligen utan att kunna nämna en enda aktuell bilmodell, eller ens en modell under de senaste 20 åren.

2) Som lyxbilsmärke kan Cadillac ta bra betalt för sina bilar. Det kunde de aldrig med Opel som var fast i mellanprisskiktet utan utsikter att ta sig ur det. Ryktet säger att GM hellre sålde Opel än släppte till utvecklingspengar till en ny Corsa, ytterligare en liten bil som det var svårt att tjäna pengar på.

3) Toyota C-HR är ett exempel på att design verkligen betyder mycket vid val av bil. Och en fräck design är inte dyrare än något annat.

4) Internetförsäljning av bilar och fräcka showrooms gör det lite lättare för bilmärken utan stora återförsäljare att nå sina kunder.

5) När de nya bilarna blir allt mer lika i prestanda och teknik är det andra saker som avgör ett bilköp. Cadillac har svårt att matcha Audi, BMW och Mercedes i rena köregenskaper och respons från motor och växellåda. Men självkörande bilar och en allt mer reglerad trafik tar bort många av de kriterierna. 

”Alla chanser att växa”

Med de här fem punkterna i ryggen har Cadillac alla chanser att växa långsamt i Europa. Men det krävs ödmjukhet och uthållighet. Jag minns när GM-chefen Bob Lutz gick runt på en bilsalong i Detroit och skröt över att nu var minsann Cadillac och Chevrolet minst lika bra som de europeiska premiummärkena. Lutz måste ha glömt sina glasögon den dagen för det var uppenbart för alla i sällskapet att GM var långt efter.

När Toyota var klara med sin C-HR upptäckte de att det var en bil som alla marknader ville ha. Den europeiska Toyota C-HR säljer som smör hemma i Japan och i resten av världen.

Så kanske behöver General Motors göra som Toyota nu när de släppt taget om Opel och hela sin utvecklingsavdelning i Tyskland. Bygga för Europa men sälja över hela världen.

INTERVJU: Vi frågar europachefen – behövs Cadillac i europa egentligen?

Så ska Cadillac slå sig in i Europa

Lexus, Cadillac, Infiniti, Genesis. Alla fyra är premium- och lyxbilmärken som lyckats bra på sin respektive hemmamarknad och dessutom lyckats exportera sin framgång till USA respektive Asien.

Alla fyra har också mer eller mindre misslyckats i Europa.

General Motors har dessutom misslyckats med Opel så till den grad att hela GM Europa nu ska säljas till PSA-gruppen, alltså Peugeot och Citroën.

Under intervjun med Cadillac Europas vicechef Felix Weller drar jag fram försöket med Saab. Cadillac byggde sin egen version av Saab 9-3 och försökte sälja den i Europa som en premiumbil med namnet Cadillac BLS. Det blev ett riktigt stort fiasko med konkurs för importören och elände för både Cadillac och Saab.

Vad lärde ni er av BLS-misstaget?

– Att Cadillac måste stå på egna fötter. Vi kan använda erfarenheter och kunnande från andra men en Cadillac måste vara unik, den måste stå ut.

Jag vill inte plåga Weller med fler frågor om BLS-fiaskot men är ändå intresserad av hur det ska gå att bygga en bil för hela världen när bilkundernas krav och önskemål ser så olika ut. Dessutom tycker vi om olika typer av bilar i Europa, Asien och Nordamerika.

– Det finns både likheter och skillnader. Upplevelsen och varumärket måste vara lika. Om du köper en Prada-väska i New York, Stockholm eller Singapore så förväntar du dig samma upplevelse, samma leverans. Varumärket måste ha samma tilltal och kommunikation, samma design. Det ska vara en Cadillac-upplevelse att äga och köpa en Cadillac, oavsett var.

– Sen kan det finnas skillnader på bilarna, hur de anpassats för olika marknader. Vår klimatanläggning i Dubai arbetar främst för att kyla bilen medan den i Europa också ska arbeta snålt för att hålla nere bränsleförbrukningen. Det kan vara skillnader i vägar, bränslen och till viss del körstilar, men det handlar mer om olika anpassningar av bilen.

Nu handlar mycket om självkörande bilar och om att bilarna är uppkopplade mot internet. Är kunderna lika intresserade av  det här i hela världen, har vi samma typ av krav där?

– Ja, kraven ser likadana ut över hela världen. Intresset är lika stort. Men det kan skilja i lagar mellan olika länder. Vi inför i USA nu den självkörande tekniken under namnet Super Cruise och det är möjligt med USA:s regelverk. Samma system skulle i dag vara väldigt svårt att införa i säg Tyskland. När det gäller vårt system OnStar så måste det ta hänsyn till olika lagar för lagring av data i olika länder. Här är det förstås bra om bilindustrin kan arbeta tillsammans för att skapa likadana regler.

Är det något ni arbetar med?

– Ja, och det ligger hos biltillverkarna att skapa det här. Jag tror inte att EU kommer att ge oss ett färdigt paket. Självkörande bilar tror jag kommer att komma först i reglerade miljöer, det dröjer länge innan det fungerar på öppen väg.

Hur ser ert modellutbud ut i Europa i dag?

– Vi har våra modeller ATS, CTS med respektive V-serie. Vi har CT6, XT5 och Escalade. Vi tar också hand om Chevrolet-bilarna Camaro och Corvette i Europa, där till exempel Sverige är en stark marknad för Corvette.

Vad är er strategi och har den ändrats nu sedan GM beslutat att sälja Opel?

– Strategin är att finnas med rätt återförsäljare på rätt ställen. Vi har i dag 42 återförsäljare i Europa och vill vi sälja fler bilar så behövs det såklart fler handlare. Det är något vi tittar på hela tiden, men det måste vara rätt handlare. Vi tittar också på nya möjligheter att sälja bilar, nya säljformat.

Går det att köpa era bilar över internet i dag?

– Det är något vi tittar på som ett nytt säljformat, det är väldigt intressant.

Vilken position vill ni ha i Europa?

– Ett premium- och lyxmärke från USA. 

Så ni behöver vara i Europa?

– Det är en bra fråga. Men vi är ett globalt lyxmärke och vi behöver vara på alla de stora och intressanta marknaderna. Europa är och har varit den kanske allra viktigaste marknaden för premium- och lyxbilar och Kina är på väg att ta över den positionen. Det finns en rad varumärken inom andra branscher, som klockor och kläder där det finns amerikanska varumärken. Vi vill vara det amerikanska premium- och lyxalternativet i bilbranschen.

JAN-ERIK BERGGREN: Nu kan Cadillac etablera sig i Europa på allvar

Nytt superbatteri laddar fullt på 5 minuter

Batteritekniken utvecklas snabbt och elbilarna får allt längre räckvidd. Men ett problem kvarstår – långa laddtider. Nu har israeliska företaget StoreDot tagit fram ett helt nytt batteri som ska kunna ladda fullt på bara fem minuter. Ett typiskt batteripaket till en elbil ska bestå av 40 moduler som tillsammans ska ge en räckvidd på upp till 48 mil. Om alla planer går i lås ska de nya batterierna kunna lanseras i elbilar inom tre år hoppas man på storeDot.

Kommer att lanseras i snabbladdade mobiltelefoner

– Nuvarande batteriteknik kräver långa laddtider som gör elbilar otillräckliga för flertalet. Vi undersöker möjligheter med några strategiska partners i bilindustrin för att skynda på produktionen i Asien och nå masstillverkning så snart som möjligt, säger StoreDots vd Doron Meyersdorf i ett uttalande.

StoreDot siktar inte bara på bilindustrin. Redan nästa år lovar man att batteriet kommer att finnas i mobiltelefoner som kan laddas till full kapacitet – också på fem minuter.

LÄS MER: Teslas löfte – Model 3 kommer i juli

 



Varuautomat – för superbilar

De flesta av oss använder varuautomater i bland; för godis och läsk. Men här räcker inte växelpengarna till! I Singapore hittar du Autobahn Motors – som har världens största varuautomat för begagnade superbilar och klassiker! 

Finns plats för totalt 60 bilar

Här finns det bilar för alla smaker: Bentley, Ferrari, McLaren, Porsche och Lamborghini. Äldsta bilen till salu just nu är en Morgan Plus 4 från 1955. Skyskrapan är 15 våningar hög och staplar bilar i fyra kolumner – totalt 60 bilar får plats. Kunder kan köpa en bil via en pekplatta och inom två minuter finns bilen på bottenvåningen.

Berggren: Pilot Assist – visst, men trafikens allra största gissel kan inte industrin fixa

Jag har nyss varit och kört nya Volvo XC60 där Volvo presenterade en rad nya säkerhetsfinesser. Bilen styr undan för mötande trafik, ser bakåt och kan hjälpa till att göra en kraftig undanmanöver i hög fart.

Volvos nya XC60 är kanske världens allra säkraste bil. Vill du läsa testet – det allra första i Sverige, så finns det här. 

Men den saknar en sak, en viktig sak.

Den saknar en funktion som ser till att föraren är nykter. Jo, det finns visserligen alkolås men av någon anledning går det trögt med lagstiftningen. Rent logiskt och medmänskligt så borde det förstås sitta alkolås i alla bilar. Det och en rejäl bältespåminnare. 

I morgon är det trafiknykterhetens dag och jag tycker att vi ska stanna upp och tänka en stund på den dagen och vad den betyder. Vi som vistas i trafiken dagligen tar det för givet att alla andra också är nyktra. Dagens trafik är så komplex och så krävande att den inte förlåter minsta snedsteg. 

I takt med att trafiken också ökar minskar marginalerna och det finns inte längre några säkra vägpartier, inga enkla tider inga ursäkter.

Vi som är i trafiken måste hålla oss nyktra och skärpta och det är lite märkligt att det upprör mer att någon sitter vid ratten och skriver sms än att någon kör bil med en promille alkohol i blodet.

Har vi blivit så avtrubbade att vi inte förstår att trafiknykterheten är i alla fall minst lika viktig som en lag mot användande av handhållen mobiltelefon i bilen. Ja, viktigare om ni frågar mig.

LÄS MER: Helt fel att förbjuda mobilen i bilen 

En gång för länge sedan testade jag Saabs alkolås Saab Alkokey. Jag söp till vid köksbordet och varit riktigt påverkad när nyckeln sa stopp. Jag hade själv kastat nyckeln långt tidigare. Och kanske är det där problemet sitter – hur vi klarar av att ta hand om och förbränna alkohol är så individuellt och så olika över tid att det inte får att bygga pålitliga alkolås för alla bilar.

Det låter osannolikt, men jag kan inte hitta någon annan anledning till att det inte sitter alkolås i alla nya bilar. För det är väl inte så att vi tillåter någon promille här eller där, något glas vin till middagen?

Trafiknykterhetens dag är verkligen inte något vi borde fira. Det är något som skulle vara självklart alla dagar i veckan.

Så bra är nya Volvo XC60

Jag hittar en radiokanal som spelar popmusik och vrider upp volymen. Den spanska landsvägen framför mig ringlar mellan bergknallar, rondeller och svepande kurvor. Det är den allra första exklusiva testkörningen av Volvos nya storsäljare, XC60.

Efter bara några mil bakom ratten på Volvos nya XC60 känner jag mig hemma. Det är ett bra tecken. Det är ett tecken på att bilen är välbalanserad, med en perfekt förarposition och total harmoni mellan vad jag känner i ratten och stolen och vad bilen uträttar på vägen.

Volvo XC60 är en stor bil som väger närmare två ton. Ändå känns den lätt och jag har smekt bilen och kört sådär mjukt och lent som bara riktigt fina chassin kan klara av.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier 

Bergfasta köregenskaper

Nu vill jag ösa på lite och ökar farten. Körläge Dynamic ger kraft och bättre respons. Jag hade gärna haft paddlar på ratten för att styra effekten exakt. Även om jag inte kör snabbare så vill jag vara med och påverka motorn, två nedväxlingar, bam-bam, sen på igen.

Jag ökar farten ännu mer inför en serie svepande kurvor. Jag vill provocera fram en reaktion, något udda, något som skaver. Det går inte. XC60 ligger bergfast på vägen och krängningarna är minimala. Styrningen snabb och exakt. Luftfjädringen arbetar hårt och mycket. Den lite svävande känslan från samma fjädring i XC90 är ersatt av mer exakt precision och snabbare reaktioner.

Herregud – här behandlar jag Volvo XC60 D5 som vore det en liten sportbil. Spanska bilister måste tro att jag är tokig. Fara runt sådär med en suv, en trygg familjebil. Galning.

Senast jag hade samma känsla i bilen var under Car of The Year-testerna i Danmark då jag körde Alfa Romeo Giulia. Alfan hade samma egenskap som XC60 – förmågan att blanda en mjuk och aggressiv körstil.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier 

Pilot Assist fungerar bättre

Ute på den spanska motorvägen lugnar jag ner mig lite och går igenom de nya säkerhetsfunktionerna. Testar Pilot Assist, filkörningen och bilens komfort- och eco-läge. Den adaptiva farthållaren. Jag gläds åt att Volvo trimmat systemen och lyssnat på bland annat min kritik mot Pilot Assist. Nu är den snabbare, mer distinkt och bilen placeras mitt i körfältet. Pilot Assist klarar snävare kurvor och håller bilen i en stabil kurs istället för de många justeringarna vi såg i 90-seriebilarna.

Och så kommer jag på mig själv. Jag sitter och ler igen vid ratten. Ler åt de silkeslena och mjuka rörelserna. Åt responsen och åt att jag känner mig så hemma i den här bilen. Det går att köra Volvo XC60 sådär fantastiskt mjukt och behagligt, med fingertopparna. Där varje beröring känns i hela kroppen.

Precis som Volvos designchef Thomas Ingenlath beskriver det så är XC60 lite mindre rymlig, lite mer privat än den stordådiga XC90.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier 

En helt annan bil än XC90

Det finns de som påstår att XC60 bara är en mindre XC90, och jag har säkert varit med och bidragit till den bilden.

Men det är fel. XC60 har så mycket mer och en hel del annat än XC90. XC60 förtjänar verkligen att beskrivas som en egen bil. 

Det är lite ledsamt att parkera Volvo XC60 och lämna över nycklarna till nästa gång testförare. Det känns lite som att lämna ifrån sig sin egen bil.

BETYGET: Så bra är XC60 i 5 kategorier

3 Konkurrenter:

Audi Q5

Mercedes GLC

Alfa Romeo Stelvio

Pris: från 465 900 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 1 år vägassistans, 1 år service.

Motor: Fyrcylindrig diesel, dubbelturbo.

Cylindervolym: 1 969 cc.

Effekt: 235 hk.

Vridmoment: 480 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad automat, fyrhjulsdrift.

0–100 km/h: 7,2 sekunder.

Toppfart: 220 km/h.

Bränsleförbrukning: 5,5 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 144 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 688x2 117x1 658 mm.

Tjänstevikt: från 1990 kg.

Dragvikt: 2400 kg.