En bil som mest står stilla tar både plats och kostar onödiga pengar. Så varför inte vara flera som delar på den? I de banorna tycks många svenskar fundera.
Enligt en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av bilauktionssajten Kvd kan nämligen 21 procent tänka sig att äga en bil tillsammans med någon som inte bor i samma hushåll.
– Fördelarna är många, som lägre kostnader när bilen delas med flera och färre bilar på vägarna vilket i längden ger mindre köer och bättre miljö, säger Benny Karlsson, marknadschef på Kvd.
Fungerar bäst i storstäder
Storstadsborna är de som är mest öppna för idén. Av dem kan 29 procent tänka sig att dela på bilägandet, jämfört med 22 procent i resten av landet.
– En förutsättning för att ett samägande ska fungera är att parterna inte har behov av sin bil dagligen, för att till exempel ta sig till och från arbetet, eller att de inte bor för långt ifrån varandra. Därför är det vanligare med samägande i storstäder där kommunikationerna är bra och fler bor nära varandra, säger Benny Karlsson.
Trots att många är positiva är det få som gått från tanke till handling. Två procent uppger i undersökning att de samäger en bil idag. För den som är intresserad finns det helt klart pengar att spara, men det finns också många fallgropar.
– Det krävs samförstånd och tydlighet, gärna i avtalsform, om vad som gäller kring nyttjandet, underhåll och vad som händer om någon orsakar en skada, tipsar Benny Karlsson.