Dagsarkiv: juni 3, 2017

Höga skatter stoppar elbilen i Danmar

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen tillträdde på sin post i juni 2015 och redan samma höst förklarade han att han ämnade plocka bort skattelättnaderna för elbilar. Och trots att Teslas vd Elon Musk personligen vid ett besök i Köpenhamn varnade för att försäljningen av elbilar skulle rasa om statsministern stod fast vid sitt beslut har det införts nya skattregler för bilar.

Och ny syns effekten på försäljningen. Elbilsförsäljningen har backat 61 procent för första kvartalet i år jämfört med förra året enligt bilindustriorganisationen ACEA. Det här ska jämföras med plus 30 procent i EU och plus 80 procent i Sverige.

2015 köptes det 5 298 elbilar i Danmark, vilket då var en av toppnoteringarna i Europa. På den tiden slapp elbilarna importskatten på 180 procent som drabbar bilar med förbränningsmotor.

Enligt Rasmussens förslag skulle skattelättnaderna för elbilar fasas ut under åren 2016 till 2020. Att effekten blev så stor och kom så snabbt har överraskat den danska regeringen. Regeringen har nu försökt att mildra effekten genom att låta 5 000 elbilar säljas innan en mildare nedtrappning av skattelättnaderna sätts in. 

Nu råder en viss förvirring på marknaden vilket i säg får många potentiella elbilsköpare att tveka. Resten av elbilsindustrin – med laddplatser och tillbehör – tvekar också. 

Se upp Volvo – XC60 utmanas av sportig Audi Q5

När Audi håller en stor teknik- och framtidskonferens vid Münchens flygplats kryddar de anrättningen med nya suv:en SQ5. Bilen kan beställas i Sverige med ett frånpris på 648 400 kronor.

En treliters V6-motorn kan tyckas vara gårdagen men Audi avslöjar under tekniktimmarna att de bygger allt effektivare motorer där turbotekniken utvecklas, olika ventillyftsystem används för att få bättre prestanda

Audis ingenjörer går på djupet när de förklarar exakt hur turboaggregaten placerats för att få bästa möjliga vinkel. Och exakt hur turbotrycket förändras för att låta föraren få tillgång till kraften så snabbt som möjligt.

Vi ser på vridmomentkurvor och antecknar flitigt.

Men allra helst vill biljournalisterna i rummet ut och gasa. När vi släpps loss på småvägarna strax norr om München imponerar SQ5. Minnet av Volvo XC60-testet i Spanien finns kvar och dessutom har jag lämnat Alfa Romeos sportiga suv Stelvio på Arlanda. Men varken XC60 eller Stelvio kan konkurrera med drivlinan i SQ5. 

Responsen är omedelbar och hanterbar och ljudet från V6-motorn – även om det inte helt och hållet är naturligt – känns i kroppen. Volvo gjorde rätt som valde en strategi med enbart fyrcylindriga motorer men visst önskar man då och då att Polestar skulle få trimma en V6:a till XC60, bara för ljudets skull.

När vi är tillbaka på flygplatsen lämnar vi motvilligt tillbaka nycklarna och låter Audis personal parkera SQ5 bredvid raden av gasbilar, A4 Avant g-tron och A5 g-tron. För just ja, det här skulle handla om framtidens miljövänliga bilar.

Ny hybridteknik från Audi sänker utsläppen

Ett nytt 48-voltssystem tillsammans med ett mindre lithium-ion-batteri som arbetar tillsammans med en bensin- eller dieselmotor för att sänka bränsleförbrukningen. Det är enligt Audi framtiden.

Audi utvecklar sina V6- och V8-motorer tillsammans med Porsche och planerar att lansera sin nya modell A8 med den nya tekniken. Nya Audi A8 presenteras på ett stort Audi-event den 11 juli och förutom den nya drivlinan ska A8 också visa på en rad tekniska framsteg samt en kommande designstrategi för hela Audi-programmet.

Audi planerar att bygga 48-voltsystem till alla sina större bilmodeller där A7 visas i höst och A6 nästa år. De mindre bilarna kommer att få en liknande drivlina men då byggd på 12-voltssystem. Enligt Audi kan den nya hybridtekniken spara så mycket som 0,7 liter bränsle per tio mils körning och ge bättre komfort.

Förutom Audi visar Mercedes ett 48-voltsystem på nya Mercedes S-klass och Renault har en liknande teknik i några av sina nya modeller.

LÄS MER: Audi storsatsar på gasbilar 

Den nya hybridtekniken gör att energi kan återvinnas och användas som komplement till förbränningsmotorn i högre utsträckning än dagens hybridteknik. Det ska bli en mjukare övergång mellan el- och förbränningsmotorn. Audi arbetar också med en effektiv coastingmodell där bilen i praktiken rullar frihjul när den kan.

Audi har också flera nya tekniker på gång för sina V- och turbomotorer för att optimera turbotrycket och när turbon kan börja arbeta. Det handlar dels om placering av turbo, hur trycket byggs upp och hur värmeförluster hanteras samt hur motorn fungerar när den är kall.

Audi utvecklar också teknik för att stänga av vissa cylindrar när de inte behövs – i praktiken blir en V8:a en V4:a på låga varvtal – och hyr ventilerna ska öppnas vid olika varvtal.

Skilsmässan blir av – Musk lämnar Trump

Teslas vd Elon Musk brinner för miljöfrågor och som Allt om Bilar berättat var han inte positiv till Donald Trumps funderingar kring att ta USA ur det globala klimatavtalet. Ja, han till och med varnade presidenten för att ta ett sådant beslut.

I och med att Musk är en av Donald Trumps rådgivare är det ganska logiskt att anta att varningen nådde fram. Men, i slutändan spelade den ingen roll, Trump lämnade avtalet ändå.

Och därför lämnar nu Elon Musk presidenten. Twittermeddelandet är ord och inga visor.

https://twitter.com/elonmusk/status/870369915894546432?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.carscoops.com%2F2017%2F06%2Felon-musk-leaves-trump-advisory.html

Elon Musk har suttit med i Trumps expertråd för infrastrukturfrågor, för skapande av nya jobb samt i forumet för strategi och policy.

Men nu är det alltså över.

Trump satsar inte på Marsdrömmarna

Paris-avtalet, från december 2015, undertecknades av 195 länder i kampen mot klimatförändringarna. När nu USA drar sig ur sällar de sig till enbart två andra ”motsträvare” – Syrien och Nicaragua. Det ska dock tilläggas att Nicaragua inte skrivit under för att avtalet där inte ansågs tufft nog. Det vill säga, tvärtom mot vad Trump anser.

Elon Muska har haft vissa kontroverser med Donald Trump tidigare, bland annat när stödet inte ökades till Nasa för att nå planeten Mars. Musk är ju som bekant mycket involverad i rymd- och raketprojekt.

LÄS ÄVEN: ”Ogillar du Trump och hans politik – köp en Tesla”

Billedarna splittrade om Trumps Paris-beslut

Jag har tidigare kritiserat bilcheferna för att de är så fega och inte vågar ta ställning. I vintras frågade jag Volvos vd Håkan Samuelsson om han var orolig över den politiska utvecklingen i USA och om det skulle påverka Volvos investeringar i landet. Samuelsson svarade att Volvo såg fram emot att arbeta tillsammans med den då nytillträdda administrationen bakom Donald Trump.

Fegt.

Som ledare för att stort internationellt företag är det viktigt att ta tydlig ställning även i stora politiska frågor. Volvo – och andra biltillverkare – vill vara varumärken som betyder något för människor, som betyder mer än bara ett verktyg för förflyttning. Väldigt stora resurser satsas på att bygga de här varumärkena och få mig att välja en Volvo för att jag gillar Volvo, inte bara bilen i sig.

LÄS MER: Skilsmässan blir av – Musk lämnar Trump 

Men då måste jag förstås också gilla vad Volvo står för. Står Volvo för Donald Trumps politik så kanske jag gillar Volvo lite mindre.

Det senaste exemplet är klimatöverenskommelsen som går under namnet Paris-avtalet. Här har Teslas vd Elon Musk tagit tydlig ställning. Musk tycker att Paris-avtalet är bra, han har sagt det, och han har gett Trump rådet att stanna kvar i avtalet.

Det gick till och med så långt att Musk hotade att lämna Trumps expertråd om USA skulle kliva av överenskommelsen. Musk stod för vad han sagt och slutar nu ge råd – trots att han har väldigt stora affärer på gång med USA:s rymdmyndighet NASA. Det hedrar Musk och även om det inte är anledningen så kommer det här att stärka Teslas varumärke.

Elon Musk vågar stå för något mer än att bara kränga bilar – vilket leder till att han kränger fler bilar.

General Motors vd Mary Barra kommer att stanna i Trumps expertpanel som ska hålla sitt nästa stora möte den 19 juni. Då får vi också veta om Fords nya vd James Hackett tar över sparkade Mark Fields plats i rådet. Ford har inte lämnat något besked ännu, inte mer än något i stil med at ”klimathotet är verkligt”.

Så då vet vi. Nästa gång Volvo, General Motors och kanske Ford med flera står på stora scenen och säger att de bryr sig om miljön, om frihandeln i världen och om de människor som ska köpa deras bilar så backar de inte orden med handling.

I dag skulle det vara lätt att säga: ogillar du Trump och hans politik – köp en Tesla.

LÄS OCKSÅ: Jag vågar inte tro på Nevs – den här gången heller 

Gamla XC60 fortfarande Volvos storsäljare

Volvo siktar på 800 000 sålda bilar senast 2020 och för att klara det måste det snabbt bli ordentlig fart på försäljningen av dagens modeller. Volvo har precis också visat sin nya modell XC60 och senare i höst breddas modellprogrammet med en ny XC40.

I maj ökade Volvo sin försäljning med 12,2 procent jämfört med samma månad förra året. Volvo sålde totalt 47 247 bilar under månaden och hittills i år har Volvo ökat sin försäljning med 8,9 procent. Samtliga regioner visade plussiffror för maj men Volvo släpar på ett totalt minus för 2017 på 4,5 procent i USA. Det gör att Amerika-regionen är den enda som visar röda siffror för de första fem månaderna, minus 2,7 procent.

LÄS MER: Volvo har mest omtyckta vd:n 

XC60 bästsäljaren

I USA är det fortfarande XC90 som säljer allra bäst med XC60 som tvåa. Globalt är ändå XC60 bästsäljaren. Även V40 CrossCountry placerar sig bra på listan över Volvos mest sålda modeller.

I Sverige går det också bra för Volvo – och för bilbranschen i stort. Maj månad var den hittills bästa maj enligt branschorganisationen BilSweden med plus 2,5 procent jämfört med samma månad förra året. Hittills i år har försäljningen ökat med 2,6 procent och blir det inget större ras under hösten kan det bli ett nytt rekordår i Sverige med över 370 000 sålda bilar.

LÄS MER: Efter köpet av Lotus – nu hyllar alla Volvo-ägaren Li Shufu

90-serien går bra i Sverige 

I Sverige är det Volvos 90-serie som säljer allra bäst med 9 793 sålda bilar hittills i år. XC60 är tvåa på listan med 9 310 sålda bilar och 2016 års mest sålda bil, VW Golf, är trea med 7 587 sålda bilar.

Volvo har därmed stärkt sin position som marknadsledande i Sverige med totalt fyra modeller bland de sex mest sålda bilarna. Tio-i-topp hittills i år består av Volvo S/V90, Volvo XC60, VW Golf, Volvo S/V60, VW Passat, Volvo V40, VW Tiguan, BMW 5-serie, Toyota Auris och Nissan Qashqai.

Volvo landar på en marknadsandel i Sverige på över 20 procent före VW:s 14,49 procent. Det är som vanligt en tuff kamp om tredjeplatsen mellan BMW, Toyota, Kia och Audi. Mercedes kan med en stark höst också blanda sig i den kampen.

Något skaver med Alfa Romeos suv

Pris: från 438 000 kronor.

Garantier: 3 år nybil, 3 år vägassistans, 3 år lack, 8 år rost.

Motor: Fyrcylindrig diesel, turbo.

Cylindervolym: 2 143 cc.

Effekt: 210 hk.

Vridmoment: 470 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad automat, fyrhjulsdrift.

0–100 km/h: 6,6 sekunder.

Toppfart: 215 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,8 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 127 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 687x1 903x1 671 mm.

Tjänstevikt: 1163 kg.

Dragvikt: 2 300 kg.

Betyg i 5 kategorier – så bra är Alfa Romeo Stelvio

Det här ska vara kategorin som en bil från Alfa Romeo dominerar. Men den något sega och opersonliga dieselmotorn ställer till det. Glöm kombinationen diesel och Alfa Romeo, en gång för alla, snälla. Jag har också problem med gasresponsen och styrningen – det blir lite för häftigt och ryckigt och det unga utvecklingsteamet hos Alfa Romeo har inte alls lyckats skapa en bra balans i bilen. De olika körlägena är ingen större hjälp och dessutom är Stelvio tung att köra rakt fram med på motorväg. Varken lugn eller sportig körning fungerar. Det blir ändå en trea i betyg då Stelvio klarar sig bra i konkurrens med de suv:ar som helt och hållet satsar på komfort. Men upp till samma nivå som Volvo, Mercedes, BMW och Audi når inte Alfa Romeo.

Poliserna blev stolta älgfösare för en dag

Uddevalla är en trevlig stad i Bohuslän som verkligen är värd ett, eller flera, besök.

Det verkade även en älgko tycka, tog sin lilla älgkalv och begav sig mot staden som ligger vid Bäveåns mynning. Problemet var att älgarna valde E6:an som resväg.

Larmet kom snabbt in till polisen i Kungälv/Ale och de fick rycka ut för att hjälpa till i kalabaliken.

Väntar på djuriskt vykort från Uddevalla

Två polisfordon varnade bilister på E6:an för de förvirrade älgarna samtidigt som övriga poliser styrde upp djuren på en påfart vid Rollsbo.

– Tack alla som visade hänsyn på E6an! skriver polisen på Facebook, som nu också ”stolt kan titulera sig professionella älgfösare”.

De hoppas också på att få ett vykort från älgarna i Uddevalla.

Engagemanget och kommentarerna på Facebook visar att deras agerande gillas:

– Åh, så bra att ni fick över dom på rätt väg.

– Vilken tur att lilla kalven hann med.

Här nedanför kan du se filmen på räddningen och den lilla älgkalvens sprint ut i vildmarken.

https://www.facebook.com/936481839769652/videos/1360294804055018/

LÄS ÄVEN: Trafikverket bygger bro för djuren 

Mindre än hälften tror att de skulle klara körkortet igen

Brukar du fundera över vilka trafikregler som gäller i rondeller, vad olika skyltar betyder och hur fort du egentligen ska köra på motorvägens påfart? Du är inte ensam. Många svenskar undrar över trafikregler och vilka bilförarkunskaper som gäller nu.

Enligt en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten KVD tror bara 49 procent av svenskarna att de skulle lyckas med att ta körkort igen – det vill säga klara både teori- och uppkörningsprov.

Frågan som ställdes var: ”Tror du att du skulle få godkänt om du blev tvungen att ta om körkortet?” Och 49 procent svarade alltså ja.

Flest av de negativa svaren hamnade på teoriprovet där 20 procent trodde att de skulle missa. Bara två procent trodde att de skulle klara teorin men missa uppkörningen. (Se bild i bildspelet för all statistiken.)

LÄS MER: Allt fler kuggas i körkortsprov

Boende i Övre Norrland är mest säkra på sitt kunnande i teori och praktik kring bilkörning, hela 60 procent säger att de skulle klara av att ta körkort igen. Allra mest osäkra på de egna kunskaperna var stockholmarna, där tror 49 procent att de inte skulle klara testerna.

– I Stockholm är det fler bilar och mer stress vilket kan föranleda att det blir mer osäkerhet. Stockholm har även en bra utbyggd kollektivtrafik som leder till att fler ställer bilen. Om man inte kör på länge kan trafikkunskaperna lätt glömmas bort, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

 

Unga är betydligt mer självsäkra

Män är totalt sett något mer positiva än kvinnor, till sina chanser i ett körkortsprov. 52 procent, mot 46 procent. Skillnaden är betydligt större i jämförelsen unga & gamla. 60 procent av personer i åldern 15-34 år tror att det skulle kunna ta körkortet igen, medan det för 56-79-åringar bara är 37 procent.

– Många unga har förmodligen färska kunskaper och stort självförtroende men det är viktigt att komma ihåg att flest unga är inblandade i olyckor. Det är dock positivt att så många har tillräckliga kunskaper om trafikregler och körsätt. När det finns osäkerhet kan det leda till missförstånd som leder till fler olyckor. I slutändan handlar det om trafiksäkerhet ute på våra vägar och gator, kommenterar Benny Karlsson.

Fotnot. Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–31 januari 2017. Totalt intervjuades 1 470 personer i åldern 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

 

TESTA SJÄLV OM DU KLARAR DET – GÖR VÅRT KÖRKORTSPROV!