Dagsarkiv: juni 5, 2017

10 hetaste begagnade bilarna 2017

Antal sålda bilar jan-maj 2014: 9 374

Prisläge: cirka 200 000 för en D4 som rullat 8 000 mil.

Kommentar: 2014 var under V70-modellens verkliga storhetstid. Det mesta av krånglet från modellbytet två år tidigare var åtgärdat och Volvo pressade priserna inför skiftet till V90 två år senare. V70 i det närmaste utklassade konkurrenterna i försäljningsstatstiken vilket gör att det finns många bilar att välja emellan. En säker, stabil och komfortabel bil som ändå råkat ut för några problemområden. Elektroniken kan behöva uppdateras, mjukvaran, och rostskyddet är inte av yppersta klass, speciellt inte dörrtrösklarna. Se upp med styrlederna på långmilare och vissa exemplar har otäta vidrutor. Bakluckan har orsakat problem både med missljud och dåliga lister.

Harley-Davidson återkallar över 45 000 motorcyklar

Det sker återkallelser för motorcyklar precis som för bilar. Någon potentiell felaktighet som behöver korrigeras, och ibland är det smått och ibland stort.

Men det är sällan det rör sig om så här många cyklar, eller så här pass allvarliga fel.

Harley-Davidson har nämligen meddelat att företaget återkallar 45 589 motorcyklar i USA. Det rör sig om Touring-motorcyklar av nyaste modell (2017) och bland de som återkallas kan nämnas Electric Glide Ultra Classic, Road King, Road King Special, Street Glide, Street Glide Special, Road Glide och Road Glide Special samt Police Electra Glide och Police Road King.

Motorolja kan läcka på bakhjulet

Enligt Carscoops rör problemet en potentiellt felaktigt fastspänd motoroljeledning – och den kan läcka olja rakt ut på bakdäcket. Rätt allvarligt, alltså.

USA är Harley-Davidsons största marknad och för att det ska framgå hur många motorcyklar som berörs av återkallelsen (45 589) så är det bara att titta på det senaste kvartalets försäljning – 45 784 varav omkring 18 000 var i Touring-serien. Med andra ord, återkallelsen berör mer än hälften av vad mc-tillverkaren säljer i den serien varje år i USA.

LÄS OCKSÅ: Se Harley-Davidsons superhojar! 

Berggren: Vi behöver rensa i hyrbilsdjungeln

Konsumentverket berättar på sin hemsida att tjänsten ”Hyra bil” inte omfattas av konsumentköplagen då det är att beteckna som ”hyra av lös egendom”. Det är alltså avtalet mellan dig som kund och företaget som hyr ut bilen som är det allra viktigaste och det enda som gäller. Det finns inga bakomliggande rättigheter eller skyldigheter.

Och troligen är det på grund av den dåliga regleringen av villkor och tvister som är grogrunden till hyrbilsdjungeln.

Förra veckan skrev jag en artikel om att klagomålen ökar och jag försökte ge några enkla tips till alla som ska hyra bil i sommar.

Ni är många som hört av er efter artikeln med dels egna erfarenheter och dels konkreta frågor:

Jo, hyrbilsföretaget borde verkligen se till att den bil de hyr ut är besiktigad.

Ja, tyvärr kan det hända att du får blir beskylld för och får betala för en gammal skada på bilen. De luras helt enkelt.

Ja, hyrbilsfirmorna tar hutlöst betalt för alla eventuella skador.

Ja, så kallad självriskreducering är knepig och otydlig men behövs troligen då självrisken är hiskeligt hög.

Ja, det är hemskt besvärligt att läsa avtalen och det verkar vara meningen att luras och utnyttja stressade resenärer.

Ja, deposition är ett okynne som används för att hyrbilsfirman ska kunna dra pengar av dig i efterhand utan att du har en chans att skydda dig eller klaga.

Det är ytterst märkligt att hyrbilsbranschen inte är mer modern. Jag vill:

1) Boka min hyrbil på internet på mitt eget språk och få fram ett pris som gäller det jag bokat. 

2) Det ska vara lätt att förstå vad som ingår i priset och vad som kan komma att kosta extra.

3) Förklara självriskreducering på ett enkelt sätt eller tvinga helt enkelt alla att betala den.

4) Jag vill ha den bil och den utrustning jag bokat. Inget annat.

5) Jag vill ha en tydlig genomgång av bilen vid hämtning och lämning så att vi är överens om eventuella skador.

6) Jag vill kunna klaga på en behandling eller debitering på ett enkelt sätt och snabbt få ett besked i tvisten.

Jag skulle gärna också se att det gick att hyra olika typer av bilar som äldre, elbilar, miljöbilar, sportbilar. 

Det skulle väl vara perfekt att ta tåget till Amsterdam och där kunna hyra en elbil för kortare utflykter. Eller passa på att köra en äldre bil när jag hyr hus på den franska landsbygden. Eller sportbilen i Miami.

Men framför allt vill jag kunna lita på att det hyrbilsavtal jag tecknar går att begripa och att det gäller även när jag stressad och svettig står där vid disken och ska försöka hämta ut bilen.

Har ni läsare fler erfarenheter av att hyra bil så mejla gärna. Mejla gärna också exempel på hyrbilsfirmor som sköter sig. Lite konsumentmakt skadar aldrig inför semestern.

Och om inte branschen skärper sig så är det dags att plocka in ”hyrbil” i konsumentköplagen.

Stelvio måste bli en succé för Alfa

Fiats vd Sergio Marchionne gav Alfa Romeo en sista chans att få ordning på försäljningen och skapade en helt ny utvecklingsavdelning. Resultatet blev en ny bottenplatta för flera modeller och till att börja med sedanen Giulia och suv:en Stelvio.

Nu vill Marchionne se resultat och att Alfa Romeo börjar sälja bilar. Målsättningen – från början satt till 2018 men senare ändrad till 2020 – är att Alfa Romeo ska nå 400 000 sålda bilar och kort efter det ytterligare 100 000. Det anses i bilvärlden vara mycket tuffa mål med tanke på att Alfa Romeo sålde 73 000 bilar förra året.

Totalt ska den nya plattformen vara grund i åtta nya modeller, varav vi hittills bara sett två. Giulia har också haft en trögare start än väntat och målet 75 000–100 000 sålda Giulia verkar långt borta.

Hittills har Alfa bara lyckats sälja knappt 20 000 Giulia sedan lanseringen i maj förra året och trots att bilen nådde finalen i Car of The Year 2017.

Trycket ökar därför på nya suv:en Stelvio som passar marknaden i Europa perfekt. Försäljningen av mellanklass-suv:ar rusar men segmentet innehåller också så gott som alla de stora tillverkarna. Här finns nya Mercedes GLC, nya Audi Q5, Jaguar F-Pace, BMW X3 och inte minst nya Volvo XC60. 

LÄS MER: Vi testar Alfa Romeos viktiga suv: Stelvio 

Stelvio är också Alfa Romeos första suv vilket kan ställa till det för etablerade Alfa-kunder som inte är vana vid att hitta den här typen av bil hos sina handlare. Och tvärtom måste Alfa övertyga de som i dag kör en BMW, Audi, Mercedes eller Volvo att byta märke.

Sergio Marchionne sa så sent som i april att Alfa Romeo och Maserati kan tillsammans nå 230 000 sålda bilar i år där Alfa ska stå för cirka 170 000. Men branschanalytiker menar att 120 000 är en rimligare siffra för Alfa Romeo i år, vilket i sin tur kan betyda att det inte blir svarta siffror i bokföringen i år heller.

Polisen: Allmänhetens tips räddade liv på Tjörn

Det här är bevis på hur inte bara ett, utan två lyckade samarbeten mellan polis och allmänhet ledde till något riktigt, riktigt bra.

Det började på Tjörnbron där en förare vägrade stanna i en poliskontroll. I hög hastighet, över spärrlinjer och mot mötande trafik, körde bilisten mot Tjörn. Bort från polisen. 

För att inte riskera några olyckor tvingades polisen släppa i väg smitaren och tappade därför spåret.

Men flera tips från allmänheten in till polisens ledningscentral gjorde att den dumpade bilen hittades och sedan påträffades även två personer som polisen kunde knyta till fordonet.

– Föraren rapporteras för grov vårdslöshet i trafik, drograttfylleri, grov olovlig körning samt narkotikabrott eget bruk. Passageraren rapporteras för narkotikabrott eget bruk, skriver polisen.

LÄS MER: Härliga polisbilar som rullat på Sveriges vägar 

Den andra incidenten löstes också med hjälp av samtal från allmänheten där det rapporterades om en troligen påverkad person som hade satt sig i sin bil och kört i väg.

Tack vare tipset var polisen snabbt på plats och kunde stoppa en fortsatt farlig färd. Väl på polisstationen blåste föraren över mätvärdet för grovt rattfylleri.

Sedan blev föraren akut sjuk och kördes till sjukhus. De sista orden från föraren till polisen var: ”Ni kan ha räddat mitt liv.”

Nu har polisen alltså skrivit ett starkt och hyllat tack-meddelande på Facebook, till alla som ringde in tips.

– Till ER som hjälpte oss i går kväll vill vi säga att NI kan ha hjälpt till att rädda liv. Tillsammans med ER gör vi våra samhällen tryggare och säkrare för alla att leva och bo i.

https://www.facebook.com/1370383799688560/photos/a.1392292194164387.1073741828.1370383799688560/1490025041057768/?type=3&theater

LÄS ÄVEN: Körde 45 km/h på motorväg – med extrem överlast 

Honda Civic är en klassiker som bara blir bättre

Jag ska direkt erkänna att jag aldrig varit någon vän av Hondas mellanklassmodell Civic. Designen har varit mycket speciell, minst sagt, och jag har inte tyckt om förarpositionen. Jag tycker också att Honda valt fel prissättning i Sverige och helt enkelt tagit för mycket betalt för sina bilar.

Så frågan är då om Honda lyckats vända på det här med tionde generationen av Civic, som ändå haft en relativt stabil kundkrets i Sverige.

BETYG I 5 KATEGORIER – Så bra är Honda Civic 

Civic har blivit snyggare

Om vi börjar med designen så tycker jag att Honda slipat av de värsta kanterna. Civic ser mindre märklig nu. Eller så är det så enkelt som att Japan-konkurrenten Toyota flyttat gränserna med sin C-HR. 

Civic är en låg och bred bil som verkligen ger ett sportigt intryck. 

– Wow, vilken häftig sportbil, ropar min dotter det första hon gör när hon får se Honda Civic på parkeringen.

Jag börjar förklara att det egentligen inte är en sportbil utan mer en mellanklassbil med en viss design men intrycket vill inte släppa. Hennes kompisar är också imponerade över ”sportbilen” jag testkör.

BETYG I 5 KATEGORIER – Så bra är Honda Civic 

Interiören i klass med konkurrenterna

På insidan har Honda också lugnat ner intrycket och centrerar det mesta runt en stor och integrerad bildskärm. Det är en blandning av knappar och digitala funktioner och Honda har inte lyckats bättre eller sämre än andra i mellanklassegmentet att reda ut ett smart och entydigt gränssnitt mellan bil och förare.

Apple Car Play finns via sladd och Honda har gjort ett smart litet hål i mittkonsollen för att du ska kunna lägga telefonen längst ner och dra upp sladden till ladduttagen.

Sittpositionen är låg och jag drar ratten till maxläget både mot mig och uppåt. Det här är inte någon bra bil för de som vill ha ett högt insteg eller som vill ha ett ordentligt undanfall för benen.

Utrymmena är varken bättre eller sämre än i andra bilar i samma storleksklass. Och precis som jag sitter lågt i framsätet är positionen i baksätet nära golvet.

BETYG I 5 KATEGORIER – Så bra är Honda Civic 

Stryker inte alla tvivel

Så var det prissättningen. Honda listar ett frånpris på sin hemsida som är en bit under 200 000 kronor. Det gäller då den nya enlitersbensinaren. Jag testkör den nya 1,5-litersmotorn vars prislapp börjar på 236 900 kronor. Vill du den adaptiva stötdämpningen kostar det 20 000 kronor extra och vill du dessutom ha skinnklädsel kostar det ytterligare 10 000 kronor.

Honda har inte strukit alla mina tidigare tvivel om modellen men Civic är i alla fall på rätt väg mot ett slags normaltillstånd. Jag blir inte upprörd över modellen som jag blev tidigare. Men jag blir å andra sidan inte speciellt berörd heller.

BETYG I 5 KATEGORIER – Så bra är Honda Civic 

3 Konkurrenter:

Mazda3

Ford Focus

Toyota Auris

Pris: från 236 900 kronor.

Garantier: 3 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack, 3 år Honda Assistans.

Motor: Fyrcylindrig bensin, turbo.

Cylindervolym: 1 498 cc.

Effekt: 182 hk.

Vridmoment: 240 Nm.

Kraftöverföring: Sexstegad manuell, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 10,2 sekunder.

Toppfart: 200 km/h.

Bränsleförbrukning: 6,1 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 139 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 518×1 799×1 434 mm.

Tjänstevikt: 1403 kg.

Dragvikt: 1400 kg.

 

Betyg i 5 kategorier – så bra är Honda Civic

De vill säkert inte höra det, F1-förarna Fernando Alonso och Stoffel Vandoorne, men Honda kan faktiskt bygga en riktigt bra drivlina. 1,5-litersmotorn på 182 hästkrafter är verkligen pigg och den manuella växellådan fungerar bra när jag kör aktivt. De sex stegen blir däremot lite besvärligare i tät trafik då jag faktiskt längtar lite efter den steglösa CVT-lådan som också finns. Styrningen är väldigt neutral och på gränsen till trög och den adaptiva fjädringen märks inte vid normal körning. Ska du bara köra lugnt så finns det alltså ingen anledning att betala extra för den.
Det elektroniska gasreglaget ger fin känsla och respons och det märks att Honda förbättrat chassit. Fjädringen i framvagnen har byggts om vilket gett en vridstyvare bil.

”Teslas autopilot kommer att döda cyklister”

Allt om Bilar har vid många tillfällen skrivit om Teslas förarassistansprogram. Det har handlar om nya releaser, tyska varningar om att autopiloten är farlig, filmer om hur en självkörande Tesla agerar och att en liknande Tesla räddat föraren från krasch.

Att säkerhetsprogram och självkörande bilar är omdebatterade är inget nytt – men nu kommer det ännu mer bränsle till brasan.

Heather Knight är robotforskare på amerikanska Stanford University och hon har tillsammans med kolleger testat Teslas förarassistansprogram. Slutresultatet blev, enligt Ny Teknik, att tekniken visade på ”skrämmande agnostiskt beteende kring cyklister”.

Med andra ord, systemet ignorerar dem.

LÄS MER: Tesla är värt mer än Ford 

I flera lägen fungerar tekniken perfekt, men i andra inte alls, enligt Knight. Och det stora problemet är föraren – är det en ovan bilist kan det vara oklart när autopiloten ska användas och när den inte bör göra det.

Dessutom hade den Tesla Model S som testades svårt att ”se” cyklister, enligt robotforskaren.

– Jag uppskattar att Autopilot klassificerade runt 30 procent av andra bilar och 1 procent av cyklister. Att inte kunna klassificera objekt innebär inte att bilen inte förstår att det finns något där, men givet att liv står på spel så rekommenderar vi att man aldrig använder Teslas Autopilot när det finns cyklister i närheten, säger Heather Knight till tidningen Fortune.

https://twitter.com/heatherknight/status/868541176248487937

Rapporten har kritiserats

Rapporten presenteras nu, men det ska betonas att den gjordes för ett år sedan och att Tesla uppdaterat mjukvaran till sitt förarassistansprogram sedan dess. Rapportera har även kritiserats för att vara överdriven och inte ge tillräckliga bevis.

Teslas talesperson i Sverige säger till Ny Teknik att de inte vill kommentera påståendet om att systemet skulle äventyra cyklister, men påpekar att systemet är ett förarassistanssystem och inte ett system som gör bilen fullt själkörande.

Amerikanska National Highway Traffic Safety Administration kritiserar Tesla för att inte vara tillräckligt tydliga i att berätta om systemets begränsningar för förarna, men det är också den enda kritiken från NHTSA i rapporten. Det nämns även i rapporten att sedan autopilotsystemet introducerades så har olyckor med Teslabilar minskat men nästan 40 procent, enligt Ny Teknik.

LÄS ÄVEN: Musk vill förena datorer med hjärnor 

5 bilar du inte borde få se än

Att testa nya bilar är ett tufft jobb och ibland kan de gå helt snett. För titta in bland de här fem helt färska bilarna som är ute på testvägarna och ni ser bland annat en brinnande Audi A7. Bolen började brinna under tester i österrikiska alperna.
Andra biltillverkare lyckades bättre – bland annat Dacia som testat sin nya version av Duster.

Höga skatter stoppar elbilen i Danmark

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen tillträdde på sin post i juni 2015 och redan samma höst förklarade han att han ämnade plocka bort skattelättnaderna för elbilar. Och trots att Teslas vd Elon Musk personligen vid ett besök i Köpenhamn varnade för att försäljningen av elbilar skulle rasa om statsministern stod fast vid sitt beslut har det införts nya skattregler för bilar.

Och ny syns effekten på försäljningen. Elbilsförsäljningen har backat 61 procent för första kvartalet i år jämfört med förra året enligt bilindustriorganisationen ACEA. Det här ska jämföras med plus 30 procent i EU och plus 80 procent i Sverige.

LÄS MER: Skilsmässan blir av – Musk lämnar Trump

2015 köptes det 5 298 elbilar i Danmark, vilket då var en av toppnoteringarna i Europa. På den tiden slapp elbilarna importskatten på 180 procent som drabbar bilar med förbränningsmotor.

Enligt Rasmussens förslag skulle skattelättnaderna för elbilar fasas ut under åren 2016 till 2020. Att effekten blev så stor och kom så snabbt har överraskat den danska regeringen. Regeringen har nu försökt att mildra effekten genom att låta 5 000 elbilar säljas innan en mildare nedtrappning av skattelättnaderna sätts in. 

Nu råder en viss förvirring på marknaden vilket i säg får många potentiella elbilsköpare att tveka. Resten av elbilsindustrin – med laddplatser och tillbehör – tvekar också.