Dagsarkiv: juli 5, 2017

Volvos vd om nya satsningen på elmotorer

Det var under onsdagen som Volvo presenterade sin nya satsning i Stockholm. 

Från och med 2019 kommer alla nya Volvomodeller att komma med en elmotor och tiden där bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor tillverkas är därmed förbi. 

Biltillverkaren har lyssnat på sina kunders behov och när de blickar framåt ser de endast renodlade elbilar. Men innan dess väntas en övergångsperiod, där en större del av flottan består av mer eller mindre elektrifierade bilar. 

– Tiden där vi bara har renodlade elbilar är fortfarande oklar och det kan vi inte uttala oss om. Nu kommer det att ske en överlappsperiod som är svårt att sia om, men troligtvis varar den i 5-7 år, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef.

Håkan Samuelsson säger att de inte planerar någon ny utveckling av dieselmotorer efter den nuvarande generationen och på frågan hur länge diesel finns kvar svarar han:

– Fråga kunderna. 

LÄS MER: Beskedet från Volvo: Alla bilar får elmotor

Så blir Volvos nya eldrivna motorer

Fem nya renodlade elbilar ska lanseras mellan 2019 och 2021, varav två tillhör deras nya elektrifierade prestandamärke Polestar. Därtill lanseras bensin- och dieselbaserade 48-volts plug-in hybrider och milda hybrider. 

– Kunden kommer få en mer bränsleeffektiv bil som också erbjuder en bättre prestanda och smidigare körning, säger Henrik Green, Senior Vice President Research & Development, om 48-volts plug-in-hybriden.

När det gäller de renodlade elbilarna kommer kunderna att välja på olika versioner som skiljer sig åt när det kommer till räckvidd och kraft. Av två olika alternativ kommer den längsta räckvidden att ligga på ”minst 500 kilometer”. Såväl CMA- som SPA-plattformen kommer att erbjudas på Volvos framtida elbilar. 

– Vi kommer inte släppa budget-elbilar. Vi satsar inte på volym utan på attraktiva och konkurrenskraftiga bilar, säger Håkan Samuelsson. 

LÄS MER: Samuelsson: ”Börsnotering av Volvo inte aktuell” 

Första Volvobilarna produceras i Kina

Volvos satsning på eldrivna bilar går emot mot Håkan Samuelssons tidigare uttalande. Då har han varit tveksam till satsningen med tanke på kostnaderna för att producera batterier och laddstationer.

– Vi tror fortfarande att hybrid är vägen in men saker och ting har gått fort med elbilar. Batterikostnaderna har sjunkit och det händer saker inom infrastrukturen, säger han nu. 

Till en början kommer de första eldrivna Volvobilarna, med CMA-plattformen, att produceras i Kina, men så småningom även i sina europeiska och amerikanska fabriker. 

– Vi ser ett behov av elbilar som finns över hela världen. Vi har reagerat på våra kunders efterfrågan. Det här gör företaget starkare och stärker vår image, samtidigt som det är ett sätt för oss att dra ner på koldioxidutsläppen, säger Håkan Samuelsson. 

Extremt trimmad Lamborghini säljs

2008 rullade den här bilen ur fabriken som en Lamborghini Gallardo Superleggera. Det är tillverkarens prestandaversion av modellen, till stora delar tillverkad i kolfiber och med tio extra hästkrafter. 

Sedan klev den amerikanska trimfirman Dallas Performance in och förvandlade den redan vassa bilen till ett unikt kamouflagefärgat monster. 

Nu säljs den av företaget DPH Motors. 

BILTEST: Dyrast och snabbast genom tiderna – vi kör Ford GT 

1 800 hästkrafter

Motorn är en trimmad version av originalet som bara hunnit gå cirka 800 mil. Efter många modifikationer har Dallas Performance lyckats få upp V10:an med dubbelturbo till en effekt av hela 1 800 hästkrafter. Utöver det har även innanmätet ändrats för att göra bilen så rapp som möjligt. 

Enligt tillverkaren har bilen haft en utväxling anpassad för att kunna nå cirka 450 kilometer i timmen på de långa raksträckorna i tävlingen ”The Texas Mile”. Men i nuvarande utförande är den byggd för att vara lättare att använda på vanliga vägar – då med en toppfart på strax under 390 kilometer i timmen. 

Det gör den sannolikt till den snabbaste i sitt slag. 

LÄS MER: Köp superbilen – få en racerbåt på köpet 

Uppgraderingarna kostade mer än bilen

Vad kostar den då? 

Med ett pris på motsvarande två miljoner kronor kan den knappast betraktas som billig. Men med tanke på att den tidigare ägaren ska ha lagt drygt 3 200 000 kronor på ombyggnationerna låter det ändå inte allt för dyrt. 

Och jämfört med de enstaka supersportbilarna med likvärdig effekt ligger den helt klart i lä rent prismässigt. Bugattis senaste flaggskepp Chiron – med 1 500 hästkrafter – går loss på cirka 23 miljoner kronor. 

Samuelsson: ”Börsnotering av Volvo inte aktuell”

– För tillfället planerar vi ingen börsnotering, säger han.

Frågan ligger hos den kinesiska huvudägaren. Och det har spekulerats en hel del i att Volvo är på väg till aktiebörsen, frågan är bara när.

Sedan Volvo hamnade i kinesiska händer för några år sedan har den svenska biltillverkaren återigen blivit en framgångssaga. Försäljningen har tagit ordentlig fart och vinsterna har också kommit.

LÄS MER: Beskedet från Volvo: Alla bilar får elmotor 

Renodlad elbil på gång

De senaste åren har bolaget investerat stort i självkörande bilar, men fått en del kritik för att varit lite sena på elbilsbollen. Nu är en renodlad personbil på gång. 2019 ska den finnas till försäljning.

Men vad den kommer att kosta vill han inte avslöja.

– Den kommer att kunna köpas av vanligt folk, säger Håkan Samuelsson.

Flera konkurrenter har kommit längre. I ett tält bredvid visar Volkswagen upp en elbil till ett någorlunda överkomligt pris. Men under onsdagen visade Volvo att de satsar på elektrifiering. Då lät man meddela att alla bilar som lanseras från och med 2019 kommer att ha elmotor. 

TT: Är elbilen framtiden?

– Vi tycker det, vi är övertygade om det.

TT: Kör alla en elbil om tio år.

– Ja, förhoppningsvis, och med el framställd på fossilfritt sätt.

LÄS MER: Volvolarm om problem med autobromsen 

Styrmedlen slår mot Volvos stora bilar

Men det gäller förstås i sådana fall bara nya bilar, det tar lång tid att omsätta en bilflotta.

Och elbilen måste klara sig kommersiellt, stå på egna ben utan subventioner, enligt Samuelsson.

– Det får inte bli en bil man gör för att visa att man har ett socialt ansvarstagande, säger han.

Politikerna är på väg med nya styrmedel, ett nytt förslag till fordonsskatt som ska få ner utsläppen. Volvochefen gillar morötterna men inte piskorna som till stora delar slår mot Volvos stora bilar.

– Inte bra för innovationsprocessen, säger Samuelsson.

På gång är också konceptet med självkörande bilar. Även om det fortfarande låter lite science fiction är Samuelsson övertygad om att det kommer, om inte annat drivet av säkerheten. Den mänskliga faktorn ligger bakom flertalet olyckor, men helt automatiskt blir det inte än på länge, länge, tror han.

– Vi måste ha ett blandat sätt, det är mest realistiskt.

Volvo Cars har tillverkning i Belgien, Kina och Sverige.

I fjol sålde biltillverkaren rekordmånga 534 000 bilar.

Bolaget har sitt huvudkontor i Göteborg, men ägs av kinesiska Geely som kontrolleras av Li Shufu.

Beskedet från Volvo: Alla bilar får elmotor

Volvo Cars går på onsdagsmorgonen ut med nyheten att företagets alla bilar som lanseras från och med 2019 kommer att utrustas med en elmotor.

 ”Ett historiskt beslut då det innebär att man inte längre kommer att tillverka bilar som endast är utrustade med förbränningsmotor” skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Bilmodeller med förbränningsmotor kommer att fasas ut och ersättas av bilar med förbränningsmotor förstärkt med el-alternativ.

Fem renodlade elbilar lanseras

Koncernchefen Håkan Samuelsson säger att det handlar om att företaget nu vill möta kundernas nuvarande och framtida behov.

Mellan 2019 och 2021 kommer fem renodlade elbilar att lanseras. Av dessa är tre Volvomodeller och två elektrifierade prestandabilar från Polestar som är Volvo Cars prestandamärke. 

”Bilarna ska kompletteras av ett antal bensin- respektive dieselbaserade 48-volts plug-in hybrider och milda hybrider och utgör då det bredaste utbudet av elektrifierade bilar som någon biltillverkare kan erbjuda”, skriver Volvo Cars.

 

LÄS MER: Miljonregnet från Volvo – över vd Samuelsson 

 

”En miljon elbilar”

– Volvo Cars har uppgett att man planerar att sälja totalt 1 miljon elektrifierade bilar till år 2025. Vi sa så för att vi menar det. Och det här är hur vi ska nå det målet, konstaterar Håkan Samuelsson.

Volvo Cars uppger även i sitt pressmeddelande att företaget fokuserar på att minska koldioxidutsläppen både från sina produkter och från fabrikerna. Bolagets mål är att produktionen ska vara klimatneutral senast år 2025.

 

LÄS MER: 400 konsulter måste lämna Volvo efter omstrukturering

 

– Vi välkomnar beslutet från Volvo. Vad jag vet är det första biltillverkaren i världen som lämnar den fossila eran på allvar, säger Martin Prieto Beaulieu, pressansvarig i föreningen Gröna bilister.

Han konstaterar att alla biltillverkare satsar på elbilar och laddhybrider, men att detta beslut ställer Volvo i frontlinjen.

– Det gäller nu att de också levererar. Det här har en jättestor betydelse för Sverige och för hela omställningen av fordonsflottan. Vi fick nyligen en klimatlag som säger att fordonsflottan ska bli fossiloberoende till 70 procent år 2030, säger Martin Prieto Beaulieu.

”Inte så märkvärdigt”

Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo personvagnars bolagsstyrelse, konstaterar att det som nu händer i bolaget är en ”ganska naturlig process”.

– Det är inte så märkvärdigt. Vi är en i jämförelse ganska liten tillverkare på en global marknad. Det är lätt för oss att ställa om vår produktion. För Torslandaverken spelar det ingen roll om vi gör bilar med el- eller bensinmotorer. Det har ingen påverkan så länge bilen som produceras är efterfrågad, säger han och fortsätter:

”Kommer att ske långsiktigt”

– Det här kommer att ske långsiktigt, kanske under en tioårsperiod. Som det ser ut i dag kommer dieselmotorerna att försvinna hos de flesta biltillverkare. I framtiden får vi en blandning av fullelektriska bilar och plugin-hybrider.

För fabriken i Skövde som i dag tillverkar dieselmotorer och bensinmotorer, i förhållandet 60 och 40 procent, innebär det en omställning mot enbart bensinmotorer.

– Där ligger investeringar för att ställa om produktionen på fem, sex års sikt. Alla bilar i framtiden blir som sagt inte fullelektriska, utan många har två motorlösningar med både bensin- och elmotor, säger Glenn Bergström.

Glenn Bergström tror inte att satsningen kommer att leda till så många fler jobb.

– I Sverige är det marginellt. Det kanske handlar om några hundra jobb totalt i Sverige på lång sikt. Expansionen kommer snarare i Kina och Nordamerika i de nya fabrikerna där, säger Bergström.

Hermansson: ”Volvos besked bra för Göteborg”

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, jublar över Volvos beslut.

– Det är fantastiskt roligt att Volvo väljer att ta steget och gå i bräschen. Det hedrar dem. Det är bra för stan och för fordonsklustret här. Vi, Göteborg, kommer att dra till oss andra företag och affärsmöjligheter och därmed jobb och tillväxt, säger hon.

Hon konstaterar att det känns särskilt roligt för henne själv, ”som gammal volvoit” att bilen blivit en del av lösningen på klimatfrågan.

– När jag jobbade på Torslanda i början av 80-talet var bilen mest bara dålig för miljön, med utsläpp och buller. Nu är den en del av lösningen på ett sätt som jag aldrig hade kunnat föreställa mig då, säger Ann-Sofie Hermansson.

Här är trafikreglerna som gäller för cyklister

Allt om bilar har tidigare skrivit om reglerna som cyklister måste följa – däribland hjälmtvång på barn under 15 år och att en cykel ALLTID måste vara utrustad med ringklocka och bromsar. 

Men trots att man är förberedd inför resan så kan det bli lite rörigt under.

Hur ska man egentligen förhålla sig till sina andra medtrafikanter? Och vilka trafikregler gäller för dig som cyklist? 

Missförstånd i trafiken kan leda till irritation såväl som förödande olyckor. Så låt oss en gång för alla gå igenom vad det är för trafikregler som gäller för cyklister.

LÄS MER: VTI avslöjar myten om snabba cyklister

”Du ska alltid iaktta väjningsplikt”

Polisen i Jämtland har nämligen på sitt Facebook-konto skrivit ett inlägg där de klart och tydligt redogör för vad det är som gäller och vilka rekommendationer som kan vara lämpliga att följa. 

Myndigheten skriver att när du cyklar så gäller ”nästan alltid” samma regler som när du kör bil. 

”Om du vill vara säker på att göra rätt när du korsar en väg, ska du alltid iaktta väjningsplikt – den gäller nästan alltid. När du inte har väjningsplikt ska du ändå ta hänsyn till andra. Om du däremot leder din cykel över vägen, gäller bestämmelserna för gående. Du får endast korsa vägen om det kan ske utan fara för den övriga trafiken.”

LÄS MER: Ny studie: cykla och sms:a är inte farligt

Trafikreglerna som cyklister ska följa

I Facebook-inlägget härnedan kan du ta del av hela inlägget. Här följer ett axplock av de trafikregler som gäller för cyklister:

Om du cyklar på en gågata får du INTE cykla fortare än personerna som går. Du ska alltid släppa förbi personer som går. 

Om du ska svänga åt vänster måste du sträcka ut din arm.

På en cykelbana ska du cykla på höger sida. En eventuell omkörning görs på vänster sida. 

Se dig för noga innan du kör över vägen vid en cykelpassage eller en cykelöverfart. 

Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men det är olämpligt att cykla där. Det är rekommenderat att du leder cykeln och då gäller samma trafikregler som för gående. 

Skulle du korsa vägen på ett övergångsställe cyklandes så har du alltid väjningsplikt mot gående och fordon på vägen. Du ska släppa förbi bilar. Var försiktig. 

https://www.facebook.com/polisenjamtland/photos/a.1239401259486710.1073741828.1237639269662909/1407294662697368/?type=3&theater

Är det här världens sämsta parkering?

Bilden har skapat stor debatt på sociala medier efter att ha publicerats på Facebook-kontot ”Spotted: Spalding”.

Bilisten Fabio Silva var så pass rädd om sin bil att han inte lämnade någonting åt slumpen. När han skulle parkera använde han sig således av hela fyra parkeringsplatser. 

”Fantastisk parkering i Spalding”, löd texten som ackompanjerade bilden på parkeringen. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig och kommentarer som fördömde den minst sagt tveksamma parkeringen strömmade in. 

https://www.facebook.com/spotted.spalding/photos/a.253172841500285.1073741827.253168238167412/884074028410160/?type=3&theater

LÄS MER: High Chaparall inför parkeringsavgift – besökare rasar

”Säg till honom att skaffa en bättre försäkring. En som täcker vandalisering”, skriver en person.

”Undra ifall parkeringsvakterna kommer att ge honom fyrdubbla böter… Hoppas det”, skriver en annan.

Slog tillbaka mot kritiken

Det dröjde dock inte länge förrän Fabio Silva, föraren i fråga, slog tillbaka mot kritiken och försvarade sitt sätt att parkera. 

”Förlåt för att jag inte vill att idioter ska förstöra min stolthet och skönhet. Börja spendera tusentals kronor på din bil så kommer ni förstå hur jag tänker”, skriver han i Facebook-inlägget. 

Men den förklaringen gick inte riktigt hem… 

”Hade det varit en Ferrari så hade jag förstått det”, skriver en person.

LÄS MER: Världens sämsta parkering någonsin!

”Bilälskare… Seat… Nope. Jag köper inte det. Ledsen, men du måste hjälpa mig här. Jag hade nog kunnat förstå det om det handlade om en Ferrari eller en klassisk amerikansk bil”, skriver en annan. 

Flera personer har dock intagit bilistens position i frågan och försvarat parkeringen. De menar att det är förståeligt med tanke på att bucklor som en följd av att en intilliggande bildörr slår in i en annan bil inte hör till ovanligheterna. 

Postnords tabbe: Slarvade bort Eriks bilmotor

Erik Fagerberg lämnade in sin bil på en verkstad i Göteborg och där fick han beskedet att motorn behövde bytas ut. 

Således beställdes en ny från Malmö men efter några dagar hade en bilmotor fortfarande inte dykt upp. 

Postnord berättade att de inte kunde se bilmotorn i sitt system. 

– En vecka senare hörde någon av sig från Postnord och sade att man hade hittat motorn och att den var på väg. Men det var falskt alarm, berättar Erik Fagerberg till SvD.

LÄS MER: Dödsolyckor på landsvägar i Sverige ökar

Postnord tappade bort bilmotor

Ytterligare några dagar passerade och för Erik Fagerberg – som ville få den utbytt innan verkstaden stängde för semester – gick en kamp mot klockan. 

Sedan uppstod total förvirring.

Verkstaden hörde av sig till Postnord som nu meddelade att de inte visste var bilmotorn var eller vem på Postnord som hört av sig till verkstaden och sagt att den var återfunnen.

Till slut fick de ge upp och i stället beställa en ny motor och den här gången transporterades den i en stålbur. 

”Fick sitt julkort förra veckan”

Postnord medger att det är ovanligt att så pass stora föremål försvinner, och även verkstaden i Göteborg säger att det här inte hör till vanligheterna. 

– Just det här är de nog inte vana vid men en av killarna på verkstaden berättade att hans svägerska fick ett julkort i förra veckan, säger Erik Fagerberg till SvD.

LÄS MER: Undvik sommarens 43 större vägarbeten – här är hela listan

Dödsolyckor på landsvägar i Sverige ökar

Flera åtgärder har genom åren satts in i syfte att minska antalet dödsolyckor: bland annat 2+1-vägar, mitträcken och omkörningsfält på smalare vägar. 

Men sedan 2010 har minskningen av dödsolyckor stagnerat – trots de ovannämnda insatserna. 

Enligt Trafikverket är det framför allt singelolyckor som har ökat och olyckorna inträffar på landsvägar där insatserna är få och vägunderhållet är undermåligt. 

Matts-Åke Belin, projektledare för nollvision för trafikdödligheten i trafiken vid Trafikverket, vill därför se akuta insatser och att hastigheterna sänks. 

LÄS MER: Regskylten görs om – får nytt utseende

Dödsolyckor på landsvägar ökar

– Vi ser ju nu att när trafiken ökar i Sverige, då ser vi också att dödade i trafiken också ökar. Ökningen sker inte på det vägnät som vi har gjort säkrare, utan den sker på det vägnät där vi inte har gjort några insatser, säger han till SR.

Redan förra året påbörjades förändringarna med att sänka hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen. 

Går allt enligt plan så kommer 425 mil vara omskyltat år 2025. 

Men hastighetssänkningen har fått kritik av boende i de olika områdena.

– Ja det är inte särskilt populärt, förstås. För att de som bor i de här områdena de upplever att hastighetssänkningarna begränsar deras mobilitet på olika sätt, säger Matts-Åke Belin. 

LÄS MER: Körkortsavgifterna som Transportstyrelsen vill förändra