När jag var 16 år körde jag motorcykel, en 125 cc:are som lätt gjorde 120 km/tim. Men när vintern kom var jag sugen på en A-traktor. Det här var under de där åren det fanns både EPA- och A-traktorer och jag minns att jag provkörde en EPA där det gick lätt att lossa spärren i växellådan och därmed få två växlar till. Då gick det undan.
Flera kompisar byggde traktorer och jag var med några gånger i garagen med vinkelslipen och svetsen.
Men väldigt mycket har hänt sedan dess. Därför är förslaget att tillåta A-traktorerna att gå 45 km/tim en lite större fråga än bara 15 km/tim hit eller dit. Och ska vi vara ärliga, om traktorerna verkligen ska hänga med i trafikrytmen i dag ska de väl klara 50 km/tim, eller varför inte 70?
Men då och då behöver utvecklingen pausas och vi behöver tänka över vad vi egentligen vill. Vilka typer av fordon vill vi att våra 15-åringar kör? Vad behöver landsbygden och skogs- och jordbruket i dag? För A-traktorn är en slags kompromiss, ett arbetsfordon som också blivit ett entusiast- och nyttofordon.
LÄS MER: De vill höja fartgränsen för A-traktorer
Att införa besiktningskrav på de dryga 13 000 A-traktorerna i Sverige är bra, det är ett steg åt rätt håll och det är en liten garanti för att de här bilarna i alla fall någorlunda är i trafiksäkert skick. Det är inget kontroversiellt krav och alla som verkligen har sin A-traktor som entusiastfordon har redan fordonet i så bra skick att det klarar en besiktning. Många av de här traktorerna är mer eller mindre i utställningskick redan.
Jag ser ändå ett problem med att höja hastigheten till 45 km/tim. Trafiken blir allt mer intensiv, även på landsbygden, och våra ungdomars trafikkunskaper blir sämre i takt med att skolan nedprioriterar trafikutbildningen. Unga människor har heller inte ett fullt utvecklat konsekvenstänk, även om de utbildas, och det finns en anledning till att vi kräver 18 år och tuff utbildning för att få vistas i trafiken på riktigt.
LÄS MER: 13000 traktorer kan få körförbud
Fordonsparken blir allt mer komplex med snabba elcyklar på gång- och cykelbanor, airboards, elskotrar och det är svårt för regelmakarna att hänga med. Att då låta en 15-åring i en A-traktor – inte sällan i en stor lastbil på flera ton – känns inte helt rätt, inte ens ute på landet. Det känns lika fel som att se de horder av snabba cyklister kryssa fram mellan barnvagnarna och rullatorerna runt Södermalm.
Om A-traktorerna ska tillåtas köra 45 km/tim – samma som dagens mopedbilar, vilket är ett lika stort problem – så behövs det här:
1) Någon slags viktregel. Att en 15-åring kan köra en tung traktor, lastmaskin eller ombyggd lastbil i vanlig trafik känns inte helt okej. Jo, jag var också 15 år och bäst i världen på att köra men det betyder inte att jag hade rätt.
2) Tuffare utbildningskrav.
3) Tuffare åtgärder vid förseelser med mer eller mindre nolltolerans vad gäller överträdelser.
Jag skriver de här punkterna i ett slags försök att övertyga mig själv om att unga människor ändå måste ut i trafiken på något sätt. I ett försök att spola tillbaka tiden och förstå vad A-traktorerna, mopederna och motorcyklarna betydde för mig på den tiden och därmed också betyder i dag för dagens 15-åringar. Jag bodde på landsbygden och fordonet var min frihet, mitt allt.
Ändå. När jag i dag ser 15-åringar i framför allt de stora tunga A-traktorerna eller på de allra snabbaste motorcyklarna knyter det sig i magen. Att skydda mot faror med förbud är verkligen inte lösningen. Men det behöver vara ett ge och ta. Vi måste med reglerna visa att trafiken inte är någon lekplats för det finns i dag för många oskyddade trafikanter som kan råka illa ut på riktigt.
Så riksdagen: tänk efter innan ni höjer hastighetsgränsen. Bestäm er för vilka fordon vi vill ha i trafiken, vilka som ska köra dem och vilken kunskap som behövs. Höj bara inte.