Dagsarkiv: augusti 17, 2017

Nu satsar polisen på extra hastighetskontroller

Om medelhastigheten på de svenska vägarna minskade med 1 km/h räddas 15 liv per år, enligt polisen. Och det är grunden till det extrafokus som nästa vecka (34) kommer att läggas på hastighetskontroller.

– Att sänka medelhastigheten är avgörande för vårt arbete med att öka trafiksäkerheten, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg hos polisen.

LÄS ÄVEN: ”Dra in fler körkort för äldre förare” 

Fokus även på de som bara kör lite för fort

Som läget är nu kör hälften av Sveriges förare för fort och medelhastigheten har ökat de senaste åren. 6-10 km/h över hastighetsbegränsningen är normalt för många, enligt polisen.

– Ska vi rädda liv måste medelhastigheten sänkas. Det är därför viktigt att kontrollerna riktar sig mot både de fåtal som kör mycket för fort och de många som kör lite för fort, säger Ursula Eriksson. 

Den veckolånga insatsen startar på måndag och är gemensam för EU. Var kontrollerna placeras bestäms efter var de kommer ha bäst effekt – det vill säga var antal dödade och svårt skadade i trafiken kan minskas mest.

Polisen mäter hastigheten med laserinstrument och genomsnitts-hastighetsmätare. Laserinstrumentet används när polisen står vid vägkanten och gör trafikkontroller. Genomsnittshastighetsmätaren finns i många av polisens bilar och motorcyklar, och även i vissa civila fordon. Mätningen sker rullande, det vill säga att en kontroll kan utföras av ett framförvarande fordon på vägen. 

På de mest olycksdrabbade vägarna finns det automatiska trafiksäkerhetskontroller, ATK. Dessa finns i form av fasta eller mobila enheter. Informationen i de automatiska trafiksäkerhetskontrollerna överförs automatiskt till polisens utredningsenhet.

Källa: Polisen

Berggren: På söndag kan vi ha en svensk rallyvärldsmästare

Tidemand har redan vunnit juniorvärldsmästartiteln och det prestigefyllda Asien-mästerskapet men att vinna totalsegern i WRC2-klassen skulle vara 26-åringen från Charlottenbergs största bedrift hittills.

Nej, det är inte ”riktiga” rally-VM men det är så nära man kan komma. Och vad du än tävlar i och med så går det inte att göra så mycket mer än att vinna.

Nu betyder tyvärr inte en titel i WRC2-klassen att vägen till rally-VM ligger öppen för Tidemand.. Både hur svårt och lätt det är att ta sig in i något av toppstallen i VM-serien bevisas av Pontus två kompisar i norska Even Management. 

Andreas Mikkelsen var en toppförare i VM med Volkswagen men när VW hoppade av VM efter dieselskandalen hamnade Mikkelsen i kylan. Då hjälpte varje sträclvinster, ett bra marknadsvärde eller ens VM-segrar. Först under våren och sommaren har Mikkelsen lyckats klämma sig in i Citroën-stallet i vissa tävlingar.

Esapekka Lappi var påläggskalv i Toyota-stallet när han fick chansen att hoppa in tidigare i år. Och i bara sin fjärde VM-tävling lyckades han att vinna totalt. Att det var hemmatävlingen i Finland gjorde förstås inte bedriften sämre.

Lappi sitter troligen i en Toyota under hela 2018, allt annat skulle vara tjänstefel av teamchefen Tommi Mäkinen.

Tyvärr gäller inte samma logik för varken Tidemand eller Mikkelsen vilket visar hur viktigt det är med svenska team och sponsorer i rally-VM-serien.

Vi ska förstås inte glömma ytterligare en framgångsrik förare i Even Management: Johan Kristoffersson.

VW-stjärnan har dominerat tuffa rallycross-VM i sommar och är på väg att köra till sig världsmästartiteln från Mattias Ekström.

***

Och apropå Ekström – med fyra helger och åtta race kvar att köra leder Mattias Ekström DTM-serien före teamkamraten René Rast. I helgen körs DTM på Zandvoort. 

***

Det har varit en skakig sommar för baseballaget Minnesota Twins. När laget var på väg till slutspel bytte de till sig några viktiga spelare. Då kom formsvackan och Twins valde att sälja. Sen vände det uppåt igen och med en stark avslutning kan Twins nu bjuda lag som Kansas City Royals och New York Yankees tufft motstånd om en wild card-plats. 

***

NFL laddar för säsongspremiär och spelar i helgen andra omgången av totalt fyra försäsongshelger. Flera skador på viktiga spelar har stört försäsongen och vi kommer att få se sena värvningar för att rädda några av lagens chanser. Regerande mästarna New England Patriots är stora favoriter och många tror att laget ska kunna gå obesegrat till Super Bowl i Minneapolis i februari.

***

Ni missar förstås inte filmen Superswede – om Ronnie Peterson. Filmen finns på biografer runt om i landet och vad tyckte om filmen kan ni läsa här. Vill ni se och höra Ronnies dotter Nina så är hon gäst i TV4:s Nyhetsmorgon fredag 18 augusti.

Hyundai byter spår – satsar på elbilar före vätgasbilar

Senast 2021 ska Hyundai presentera en ny elbil med lång räckvidd och snabbladdning. Men redan nästa år ska Hyundai visa en elversion av nya suv:en Kona som ska klara 39 mil på en laddning.

Den nya elbilssatsningen markerar ett tydligt skifte där Hyundai, precis som nyligen Toyota, väljer att ligga lite lägre med sin satsning på vätgasbilar för att prioritera elbilarna.

Hyundais 50-milselbil kommer troligen att säljas via bilmärket Genesis medan Kona – som visas redan i höst – ska säljas som en Hyundai. El-Kona ska vara klar redan under första halvåret 2018.

LÄS MER: De kan få gigantisk batterifrabrik 

Totalt planerar Hyundai för åttakommande  batteridrivna modeller och bara två bränslecellsbilar

Hyundai ska också utveckla en ny plattform avsedd endast för elbilarna. Hyundai visade redan förra året sin elbil Ioniq men räckvidden är inte i nivå med den på till exempel nya Opel Ampera-e och Tesla Model 3.

Nästa år ska Hyundai visa en suv som drivs av en bränslecell som producerar el från vätgas. Bilen ska ha en räckvidd på 58 mil. Dagens Hyundai Tucson Fuel Cell har en räckvidd på 41,5 mil.

LÄS MER: Vi testar Hyundai Ioniq 

Hyundai har bara sålt 862 exemplar av sin nuvarande bränslecellsbil sedan introduktionen 2013. Att jämföra med Toyotas försäljning på 3 700 Mirai Fuel Cell sedan 2014.

Anledningen till att bränslecellsbilarna har svårt att konkurrera är bristen på tankställen.

BMW och Mercedes ska utmana Uber

Det är hyrbilsföretaget Sixt:s vd Erich Sixt som till viss del avslöjar BMW:s och Mercedes planer på att slå ihop sina två bildelningsjänster.

LÄS MER: Självkörande Volvo i krasch – Uber avbryter testet 

Ökar chansen att konkurrera med Uber

Marknaden för taxi- och bildelningsstjänster har växt i flera storstäder i Europa. I juni i år hade DriveNow nära en miljon användare och Car2Go har cirka 2,7 miljoner medlemmar.

Men Car2Go – som ägs av Mercedes – har också stött på motstånd och de hade svårt att etablera sig i till exempel Stockholm.

Varken Car2Go eller DriveNow har velat kommentera ryktena om sammanslagning men att gå ihop ökar chansen att på allvar konkurera med Uber och Lyft. Både Uber och Lyft erbjuder tjänster där användaren bara betalar för användandet av bilen – som en taxi – i stället för renodlade bilpooler.

LÄS MER: Volvo kan köpa p-bolag 

Efterfrågan ökar

I städer som London, Berlin, Frankfurt och Milano har efterfrågan på smidiga transportlösningar ökat i takt med att det blir svårare och svårare att hitta parkeringsplatser och dyrare att passera vägtullar.

Mer än en tredjedel av de som testat BMW:s DriveNow-tjänst valde att sälja sin egen bil och bara en femtedel förklarade efter testet att de absolut skulle behålla sin egen bil.

Volvo har ett samarbete med Uber där du bland annat kan få teståka i en ny XC60. Volvo och Uber testar också tillsammans självkörande taxibilar.

När de självkörande bilarna är helt utvecklade väntas taxi- och bildelningstjänster öka cirka åtta gånger. I dag svarar olika bildelningstjänster för en tredjedel av den globala taximarknaden.

Liten och kaxig – men lilla Kia Picanto är inget vidare att köra

Kia är mitt i en stor modelloffensiv som även omfattar en rejäl uppryckning vad gäller design, kvalitet och köregenskaper. Redan för ett knappt år sedan testkörde jag nya prestigebilen Stinger och under våren har Kia fortsatt med visningar av flera Optima-varianter, laddhybridversion av Niro, en ny Rio och en ny Picanto. I höst kommer nya Stonic.

Det är en offensiv satsning av sällan skådat slag och tillsammans med systermärket Hyundai gör nu koreanerna en rejäl satsning på den yppersta biltoppen.

BILTEST: Lilla Suzuki Swift blandar finesser med klassiska småbilsproblem 

Tuff småbilsmarknad

Att tjäna pengar på småbilar blir allt tuffare vilket bland annat fått Ford att hel överge de allra minsta bilmodellerna, i alla fall i Europa. Vi har också sett försök från Nissan, med förra generationen av Micra, Peugeot, med 108, och Toyota med Aygo där tillverkarna snålat och gnetat för att skapa hyggliga vinstmarginaler. 

Resultatet har blivit rätt undermåliga bilar som dragit ner varumärket och skapat ett glapp mellan vad småbilsköparen upplever vid ratten och vad mellan- eller storbilsägaren känner och tycker.

BILTEST: Mercedes kaxiga lilla suv GLA

Picanto en av Europas mest sålda

Kia har i Picanto en av Europas mest sålda småbilar och sett till antal sålda bilar är Picanto en viktig pusselbit i Kias modellprogram, även om det inte är på den här bilen Kia ska tjäna de stora pengarna. 

Den tredje generationen av Picanto har en hel del intressant utrustning som vanligtvis prutats bort från de allra biligaste bilarna, som autobroms, Apple CarPlay och backkamera. Kameran ska enligt Kias hemsida lanseras under andra halvåret 2017 och det är oklart om det blir standardutrustning eller tillval.

Dålig ljudisolering 

Tyvärr kräver den trecylindriga motorn att du arbetar flitigt med den femstegade växellådan och motorljudet hörs väl i kupén. Det är ingen risk att du glömmer att växla upp. Chassit kunde också vara lite fastare och isoleringen är inte i klass med Kias övriga modellprogram.

Det märks kort sagt att grundpriset är så lågt som lite drygt 120 000 kronor, ja, ännu mindre i den kampanj som finns för Picanto under sommaren.

LÄS MER: Vi kör nya Kias nya superbil Stinger GT

Betyg i 5 kategorier

Motor och köregenskaper

Motorn är på endast 67 hästkrafter och det märks. Du behöver arbeta ordentligt med växellådan för att få till en mjuk och behaglig körning. Och trots låg effekt ramlar förbrukningen upp i 4,4 liter och CO2-nivån ligger precis över 100 gram/km. Styrningen är snabb och kvick och näst intill nervös. I kombination med ett något mjukt satt chassi så blir det lätt vingligt och gungigt. 

 

Säkerhet och förarstöd

Autobroms finns och enligt uppgift från 80 km/tim och ner till stillastående. Nya Picanto har ännu inte fått något resultat i EuroNCAP men det blir svårt att nå fem stjärnor då det saknas till exempel filkörningsassistent. Det i sin tur skulle kräva flera sensorer och kamerar och göra bilen dyrare. Det är ändå bra säkehetsnivå med tanke på bilen storlek, pris och bättre än flera konkurrenter.

 

Teknik och uppkoppling

Picanto har Apple CarPlay och Picanto är förberedd för Android Auto. Själva radion är i enklaste laget och sjutumsskärmen, som går att peka på, är inte helt lätt att manövrera. Reglage på ratten är standard både i Launch Edition och GT-Line. Backstartshjälp är en bra finess för alla som inte är jättevana bilförare. Parkeringssensorer är lika välkommet.

 

Design

Interiören är ren och enkel även om det märks att det inte är den dyraste isoleringen, det känns lite tunt och billigt. Baksätet är inte det allra största och får se som ett nödsäte eller en plats för handväskan. Lastutrymmet är ett klassiskt småbilsbadkar där du behöver lasta saker över en hög tröskel. Men det går förstås inte att trolla med måtten i en bil som bara är strax över 3,5 meter lång.

 

Köpa och äga

Kias kampanj på Picanto ger dig i runda slängar 10 000 kronor och procentuellt är det en hel del då listpriset är 126 000 kronor. Det gör Picanto till en av landets billigaste bilar. Kombinerat med sju års nybilsgaranti blir det självklart ett bra val för alla som letar efter ett billigt bilägande. Men ljudnivå, utrymme och den trötta motorn gör att du helst inte vill köra Picanto längre sträckor eller på motorväg.

Totalt: 13 (25)

3 konkurrenter

Volkswagen Up

Toyota Aygo

Peugeot 108

Pris: från 126 900 kronor.

Garantier: 7 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 5 år lack.

Motor: Trecylindrig bensin.

Cylindervolym: 998 cc.

Effekt: 67 hk.

Vridmoment: 96 Nm.

Kraftöverföring: Femstegad manuell, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 14,3 sekunder.

Toppfart: 161 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,4 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 101 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 3 595×1 595×1 485 mm.

Tjänstevikt: 935 kg.

Dragvikt:

 

 

Här är BMW:s nya stilrena cabriolet

Nuvarande version av BMW:s lilla cabriolet Z4 har funnits sedan 2009 och det är hög tid för BMW att visa en ny version av bilen. 

Det skulle ha skett i kväll på den exklusiva utställningen Pebble Beach Concours d´Elegance i Kalifornien, men  bara timmar innan tillverkaren hinner dra av skynket läcker bilderna på den kommande modellen ut. 

BILTEST: BMW 5-serie – lättare och bättre 

Liknar storasyskonet i 8-serien

Concept Z4 – som modellen i nuläget kallas – delar sitt designspråk med den större cabrioleten Concept 8-serie som visades innan sommaren

Det innebär en aggressiv front med en grill i form av de karaktäristiska njurarna, stora luftintag och smala svepande baklyktor. Men till skillnad från hos sitt storasyskon sitter lyktorna i fram monterade vertikalt. 

Nytt är också att det hardtop-tak som fanns på föregångaren har bytts ut mot en tygsufflett. 

LÄS MER: Ny BMW-värsting – 460 hästkrafter för 1,1 miljon 

Z4 har två skärmar

På insidan har det också hänt en hel del. Nya Z4 kommer att ha två skärmar – en i mittkonsolen och en i mätarhuset. 

En kanske mer uppseendeväckande del av interiören är hur sittbrunnen går i två olika färger. På förarsidan är inredningen svart, medan passagerarsidan är bär samma orange ton som karossen. 

Nu återstår det att se vilka av designelementen som följer med till den produktionsklara bilen. Vi är också nyfikna på vad som kommer att sitta under huven. 

Demon-Ferrari från förr säljs för 60 miljoner

Det är bara att titta på bilderna så förstår du att det här handlar om en väldigt speciell Ferrari. Det är en Ferrari 121 LM Spider by Scaglietti, från 1955, och när den togs fram var det Ferraris steg (via Type 114) från fyrcylindriga motorer till sexcylindriga.

Och den starkare motorn gav både mer hästkrafter och vridmoment. Väldigt mycket mer! I 121 LM levererades 360 hästkrafter, vilket resulterade i över 290 km/h.

Lägg ihop farten med det unika utseendet och det framgår tydligt att bilen konstruerades för biltävlingar. Och som den gick – på raksträckorna. Något Mike Hawthorne i en konkurrerande Jaguar konstaterade när han körde mot Ferraris Eugenio Castellotti:

– Ferrarin hade inte lika bra bromsar som våran bil, och dess beteende i kurvorna lämnade mycket att önska. Men när det gällde accelerationen så lämnade Castellotti oss stående, och efterlämnade otroligt långa spår av smält gummi på vägen när han vrålade i väg.

LÄS MER: 13 Ferraribilar säljs – från en och samma samlare 

Ferrari 121 LM Spider hade dock problem att hålla ihop under dåtidens långa race i Europa och förarna tvingades bryta innan målgång vid flera tillfällen.

Det var dock kortare tävlingar på andra sidan Atlanten, i Kalifornien, och där skördade just den här bilen – chassi 0546 LM – stora triumfer. Vid ratten: Ernie McAfee.

Dödskrasch på Pebble Beach

Men i april 1956 tog allt slut på Pebble Beach. På varv 33 i Del Monte Trophy race missade Ernie McAfee att växla ner i kurva 6 och bilen flög in i ett träd. McAfee dog direkt och det var det första dödsfallet inom SCCA i norra Kalifornien. Det resulterade i att många förare slutade och att biltävlingar förbjöds på Pebble Beach.

Ägaren William Doheny, vd för Superior Oil, behöll bilen och lät restaurera den under två år. Det är också det som gjort att bilen troligtvis blivit av med med den traditionella chassi-stämpeln. 

Ferrari 121 LM Spider (chassi 0546) var kvar i Dohenys släkt under två decennier och deltog i race igen 1974 i det första Monterey Historic Races.

LÄS ÄVEN: Nu säljs världens viktigaste Aston Martin – för 175 miljoner 

Bilen såldes sedan till Bill Ziering i Los Angeles och visades upp på flera event ända fram till 1997 när den nuvarande ägaren köpte fartvidundret. Efter det har den bara visats upp på ett enda event – 1999 vid Ferrari North America Historic Challenge (Lime Rock Park). Då kördes den av Todd Morici, som deltagit i många race med klassiska bilar.

Och nu, fredag den 18 augusti 2017, säljs alltså denna demon-Ferrari igen. Det sker vid RM Sotheby’s auktion i Monterey och bilen beräknas gå för omkring 60 miljoner kronor.

Det höga priset beror på att det är bara en av fyra 121 LM som byggdes, att den är ett extremt fartfenomen i bra skick, att den haft få ägare och att dess historia är något utöver det vanliga.

Märkta bilar ska stoppa kommunens fartsyndare

– Det blir en unik siffra som sätts till exempel i bakfönstret. Far bilen förbi är det enklare att uppfatta den siffran än ett helt registreringsnummer, säger Gun Bylund, chef för äldreomsorgen i kommunen, till tidningen.

LÄS MER: 10 onödiga böter – så undviker du dem

Hon tror inte att åtgärden kommer att uppfattas som att kommunen misstror de anställda.

– Däremot kan det i stället visa att det inte var äldreomsorgens bilar som körde för fort utan att det var någon annan del av kommunen, säger Bylund.