Dagsarkiv: augusti 25, 2017

Saab 99 med måsvingar – till salu för 500 000

Är du Saab-fantast ska du kolla in den här Blocket-annonsen – och detsamma gäller dig som gillar custombyggda bilar och måsvingedörrar. Ja, du borde faktiskt tycka att det är rätt intressant så länge du är intresserad av begagnade bilar.

Från Örkelljunga säljer nu signaturen ”Gottfrid” sin Saab 99 från 1971. Och som du kan se på bilderna rör det sig om något alldeles extra.

Specialombyggd med måsvingedörrar, måsvingebaklucka, hemmagjorda fälgcentrum med breddade banor, röd interiör i skinn och plysch, läskmaskin, ljuskrona…

”Jag är första ägaren efter Tomas som byggde om den på 80-talet. Startar lätt, men senast jag körde den så slirade kopplingen så den skulle helst behöva bytas vilket är enkelt på en manuell” skriver säljaren.

LÄS ÄVEN: Efter budkriget – Torgnys Volvo 240 är såld 

Avställd Saab 99 för 500 000 kronor

Bilen är taksänkt och har några små inslag av Volvo (dörrhandtag från 240) och Opel (bakljus från Kadett C). Däcken är av banracingmodell från 1980-talet. Motorn är Saabs, 2-liters och trimmad med ”dubbla uppställda Weber 45-förgasare”.

Måsvinge-Saaben är avställd just nu men registrerad som ombyggt fordon där alla modifieringar, utom de breda däcken, är godkända.

Inte bara däcken är breda, förresten. Hela bilen är bredare än normalt, enligt säljaren:

”Plåtbreddad (knackat för hand) så bilen är 1,96 m bred.”

Priset är rätt saftigt för en Saab 99: 500 000 kronor! Men den är rostfri, i bra skick och har enligt säljaren utsetts till ”Världens häftigaste Saab 1990” – vilket ju sannerligen gör den unik!

LÄS ÄVEN: Här är de mest klickade bilannonserna på Blocket 

Välj Peugeot 5008 om det är utsidan som räknas

Det är insidan som räknas – sägs det. Men för 5008 önskar jag nästan att det vore tvärtom. Peugeots designteam har lyckats snygga till den redan snygga 3008 och trolla bort storleken på 5008. Bilen passar också i flera olika, mörka, färger. Det näst intill platta taket och det lilla vecket på sidan bak. Väldigt bra och snyggt.

På insidan är det svårare att se en tydlig röd tråd och här är det vissa detaljer som ställer till det. Instrumentering och reglage har hämtats från 3008 och det betyder stilrena knappar och en stor pekskärm. Nu finns det en viss tröghet i reglagen som är besvärande. Det går till exempel inte bara att hoppa in i bilen och trycka på start. Andas lugnt, tryck på bromspedalen och håll nere startknappen under någon sekund.

Jag kör 5008 med en sexstegad automatlåda som inte är speciellt kvick men som ändå ger en mjuk körning. Tyvärr är växelspaken lite otymplig och även här krävs ett lugn, ett tålamod och tydliga rörelser.

BILTEST: Peugeot 3008 – vi har kört nya suven 

Jag sitter väldigt lågt

Men det kanske mest irriterande är att jag sitter lågt i hela bilen – alltså nära golvet. De fasta och hårda stolarna fungerar bra men sitthöjden, speciellt i baksätet, blir påfrestande för långa förare.

Insteget är högt men det hjälper inte mycket när jag ändå sitter relativt nära golvet. Mittkonsolen är kraftig vilket gör sitt till för att öka på känslan av att sitta lågt och helt omgärdad en bilen. Jämför med till exempel nya Citroën C3 eller C4 Cactus – det måste vara bilvärldens mest olika sittpositioner och då är det här ändå två modeller i samma bilfamilj.

Och så är det ratten. Styrningen är relativt neutral om än något trög men den lilla pytteratten har jag svårt för. I en så pass stor bil är det mycket märkligt att styra med en leksak.

Första gången jag såg 5008 var vid en hemlig visning av Peugeots nya instrument, i-Cockpit. Då kändes den större och jag såg fram emot en ny, stor familjebil. Såna bilar saknas i dag men den färdiga 5008 gör den stora familjen besviken.

LÄS MER: 11 nya bilar du inte ska köpa 

Nya Tiguan Allspace en vass konkurrent

Peugeot har dammat av sin gamla lösning för en extra stolsrad och person sex och sju kan inte ha varken långa ben eller överkropp för att få plats i en 5008. Det är nödsäten längst bak som dessutom tar upp hela bagageutrymmet. Med stolarna nedfällda är bagageutrymmet i nvå med en stor kombi. 

Peugeot konkurrerar främst med Skoda Kodiaq om sjusits-köparna. Ytterligare en utmanare kommer till svenska bilhandlare i höst, Tiguan Allspace. Nissan har uppdaterat sin X-Trail som också är ett bra alternativ till Peugeot 5008.

Motor och köregenskaper

Efter några år med tydliga problem börjar Peugeot få ordning på automatlådorna. Eller så är det vi som vant oss. Den sexstegade lådan i 5008 växlar mjukt om än inte blixtsnabbt. Motorn på 120 hästkrafter räcker också till. Styrningen är lite trög och inte oförutsägbar men det styr i alla fall snabbt. Chassi och fjädring är hårt satt så det blir gärna hoppigt. Lite onödigt med tanke på biltypen. 

Säkerhet och förarstöd

Peugeot har autobroms med fotgängarigenkänning – Active Safety Brake – som standard i alla utrustningsnivåer. Det är bra. Men den adaptiva farthållaren är då tillval – även för de dyraste bilarna – och filkörningsassistenten där bilen själv korrigerar i ratten finns bara i utrustningsnivåerna Allure, GT-Line och GT. Och den rycker rejält i ratten ifall jag missar att blinka vid ett filbyte.

Teknik och uppkoppling

Peugeots nya instrument i-Cockpit där en åttatums pekskärm ingår finns inte i den lägsta utrustningsnivån Access, så tänk inte ens tanken att välja den enklaste 5008:an. I Access får du i och för sig i-Cockpit men bara med en enkel LCD-skärm. Apple CarPlay fungerar fint men ingår i Mirror Screen som betyder utrustning Alllure eller dyrare. Justerbara säten i mittenraden och enkla uppfällbara brickor på stolsryggarna är ett extra plus. Men var är alla USB-uttag?

Design

Ni har redan förstått att jag gillar utseendet på 5008 och speciellt då utsidan. På insidan är det fina material, sköna stolar, bra ljudisolering och rymligt. Men den låga sittpositionen kan bli jobbig i längden. Är du lång är det också svårt att få plats under bakluckan och den bakre stolsraden är lite stökig att fälla upp och ner. Takluckan ger bra ljus i kupén som annars känns instängd på grund av den höga mittkonsollen.

Köpa och äga

Prismässigt ligger Peugeot 5008 bra till, även om du får räkna med påslag för rätt utrustningsnivå, minst Allure, och ytterligare 25-30 000 kronor för rätt tillval. Peugeot har lyckats stoppa rykten om dålig kvalitet med sin nya 308 och även 3008 får bra omdömen. Men garantivillkoren är bättre hos andra lågpriskonkurrenter och när premiummärken som VW och Volvo pressar priserna på sina instegsbilar är det svårt för ett märke som Peugeot att hitta sitt utrymme.

Totalt: 14 (25)

3 Konkurrenter:

Skoda Kodiaq

Nissan X-Trail

Tiguan Allspace

Peugeot 5008 BlueHDI 120

Pris: från 299 900 kronor.

Garantier: 3 år nybil, 3 år assistans, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack.

Motor: Fyrcylindrig diesel

Cylindervolym: 1 560 cc.

Effekt: 120 hk.

Vridmoment: 300 Nm.

Kraftöverföring: Sexstegad automat, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 11,9 sekunder.

Toppfart: 184 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,3 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 112 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 640×1 844×1 646 mm.

Tjänstevikt: 1 589 kg.

Dragvikt: 1 100 kg.

Nu kan du söka tv-stjärnans drömjobb

Den 57-årige tv-stjärnan Jeremy Clarkson blev inlagd på sjukhus i samband med en familjesemester i Spanien i början av augusti. 

Men programledaren har inte hunnit repa sig och Amazon, som producerar programmet, behöver därför en ersättare till ”The Grand Tour”. 

LÄS MER: Jeremy Clarkson till sjukhus 

”Meriterande med krulligt hår”

På sin hemsida utlyser företaget tjänsten med texten:

”Amazon Prime Video söker en programledare för en tv-serie som sänds världen över. Det här är en tillfällig anställning för att täcka en frånvaro som uppstått på grund av lunginflammation. Den sökande kommer att sluta upp med ett sedan länge etablerat team av programledarkolleger av varierande storlek och ska besitta stora kunskaper om bilar, metaforer och progressiv rockmusik. Programledaren ska ha erfarenhet av att handskas med kolleger som den tycker är irriterande och att vara vilse på okända platser. Personen måste vara underhållande, engagerande och villig att göra konstpauser innan den levererar de sista orden i vissa meningar. Vänligen notera: Det är meriterande om kandidaten är ovanligt lång och har krulligt hår”.

Skämt, PR-trick eller riktig jobbannons – det är upp till var och en att avgöra. Men faktum är att tjänsten går att söka.

LÄS MER: Richard Hammonds hälsning från sjukhussängen 

Hammond fortfarande skadad

Clarkson är inte den enda ”The Grand Tour”-stjärnan som är ur form. 

Tidigare i år fördes Richard Hammond akut till sjukhus efter en allvarlig trafikolycka. Han skadades när hans vita Rimac Concept One, en elbil tillverkad i Kroatien, kraschade på en avstängd racingbana och fattade eld. 

Efter händelsen dras Hammond fortfarande med en knäskada, uppger Carbuzz

Tre möjliga platser för Marcus Ericsson 2018

När Marcus Ericsson var i Stockholm för biopremiären på Superswede – filmen om Ronnie Peterson passade jag förstås på att fråga honom lite om stämningen i Sauber-teamet. Jag fiskade lite efter information om nästa säsong och även om rådgivaren Eje Elgh effektivt och snyggt bröt av innan Marcus avslöjade för mycket är det rätt tydligt att Sauber är huvudspåret.

Marcus gillar den nya ledningen och han tycker att utvecklingen går åt rätt håll. Och han medgav att beslutet att köra med en äldre Ferrari-motor hela 2017 straffat teamet hårt. Även om vi alla förstår att där och då – för ett år sedan – hade inte Sauber så mycket annat att göra.

Ser sig säkert om efter bättre möjligheter

Formel 1 börjar om efter sommaruppehållet med tävling på Spa-banan i Belgien och även om Sauber kommer med det nya omtalade golvet ska vi inte tro och hoppas för mycket. Det finns några banor där Saubers gamla Ferrari verkligen är en stor nackdel – Spa är en sådan bana.

Men Marcus Ericsson ser sig säkert gärna om i depån efter ännu bättre möjligheter. När Kimi Räikkönen skrev på för ytterligare en säsong i Ferrari betyder det att de stora teamen och de största stjärnorna sitter kvar i sina respektive bilar ett år till. 

LÄS MER: Superswede – så bra var filmen 

För Marcus Ericsson finns det som jag ser det bara tre faktiska möjligheter:

1. Kvar i Sauber

Trots att Saubers samarbete med Ferrari tätnar sitter Marcus tryggt – om han vill. Men räkna med att han får någon av Ferraris påläggskalvar som teamkompis nästa säsong. Och vem vet – kanske kan Marcus visa för Ferrari och Sebastian Vettel att det är han som är den lugna och trygga lösningen efter Räikkönen. Chans: 80 procent

2. Byter till Williams. 

Lance Stroll har växt in i rollen och kanske vågar Williams pensionera Felipe Massa för gott nu. I så fall är jag rätt säker på att Marcus är sugen att hoppa in framför en Mercedes-motor. Men hittills har det inte ens viskats om något annat än att Massa fortsätter, tyvärr. Chans: 5 procent.

3. Byter till Force India. 

Teamet är en stor överraskning i år och har en bra föraruppställning. Men Sergio Perez vill till Ferrari på sikt och Esteban Ocon uppvaktas av Renault. Renault behöver ett säljande namn och kan välja polacken Robert Kubica före fransmannen men blir det en plats ledig i Force India finns Marcus med bland de förare som ställer sig i kö. Kontakter ska finnas sedan gammalt. Chans: 15 procent.

LÄS MER: Veckans F1-förare: 79-åriga Rosemary

***

Det kan bli medaljregn över svensk bilsport i höst. Johan Kristoffersson leder övertygande rallycross-VM, Pontus Tidemand vann WRC2-klassen i rally-VM, Mattias Ekström leder DTM-serien och Felix Rosenqvist har redan en tredjeplats i formel E plus att han finns på pallen i japanska Super Formula. Lägg till allt det här massor av fina framgångar internationellt av flera andra förare. 

***

Minnesota Twins är med i wild card-fighten efter en fin period i augusti. Men två förluster till bottenlaget Chicago White Sox i veckan svider och det blir ett par avgörande matcher mot Cleveland Indians och Kansas City Royals i september. Och Twins behöver få tillbaka kindskadade home run-maskinen Miguel Sano, snabbt, snabbt, om det ska bli slutspel.

Berggren: Det har aldrig varit svårare att välja rätt bil

Ingen har väl undgått den stora dieselskandalen och i spåren av den jakten på dieseldrivna bilar. När drevet går så är det svårt att komma med rationella argument, se bara på hur den tyska förbundskanslern Angela Merkel i den egna valrörelsen försöker balansera mellan rätt budskap till miljövännerna samtidigt som hon ska hålla igång den stora tyska bilindustrin.

Alla vill nå ett helt fossilfritt transportsystem men alla har sin egen agenda och sitt eget tempo. Bilindustrin vill inte förlora investeringar i motorteknik som redan gjorts och de måste hitta nya affärsmodeller. Energibolagen vill hinna få sin del av kakan och alla funderar på hur de ska få oss att lägga upp lika mycket pengar per körd mil som tidigare. 

Bara i drivmedel och service skiljer det till exempel minst 20-30 kronor per mil mellan en elbil och en bensin- eller dieselbil. Det är många som vill åt de pengarna och hela affärsmodellen måste byggas om.

Bland annat därför går utvecklingen ibland lite för långsamt, samtidigt som luften i och runt våra storstäder blir allt sämre.

För oss bilköpare skapar osäkerheten i energifrågan stora frågetecken vid köpet av bil.

Det här är alternativen i dag:

Bensin: Bensinmotorerna blir allt bättre med lägre förbrukning. Men det kommer att krävas stöd av elmotorer och batterier för att nå framtida utsläppskrav. Vi kan också blanda i mer biodrivmedel i bensinen för att sänka CO2-nivåerna. Bensinbilen är den enklaste och säkraste investeringen i dag.

Diesel: Fossil diesel är svår att rena tillräckligt redan i dag och de äldre dieselbilarna kommer troligen att tvingas bort från de smutsigaste städerna. Räddningen är biodiesel eller syntetisk diesel. HVO finns redan och vissa tycker att det fungerar jättebra. Den tunga trafiken har redan ställt om till miljövänligare diesel och personbilarna väntas följa efter. Men blir det ingen snabb omsvängning från den fossila dieseln så är det här ett drivmedel som kan försvinna om 10-15 år. Tuffa krav i storstäderna kan sänka andrahandsvärdet på dieselbilar relativt snabbt.

Biogas: Finns det bara tankställen så är gasbilarna ett väldigt bra val för miljön. Produktionen av biogas måste också säkras på ett bra sätt och tillverkarna måste få bukt med problemen med gastankarna. En gasbil fungerar bra i dag men andrahandsvärdet är osäkert så länge vi inte har en säkrad och långsiktig produktion och en vilja att bygga fler tankställen.

Vätgas: Många anser att vätgasbilarna är framtiden men först efter elbilarna. Vi behöver en miljövänlig och säker vätgasproduktion och vi behöver i praktiken ersätta bensinpumpen med en vätgaspump. Först då är det här ett reellt alternativ. I dag finns en väldigt försiktig plan för utbyggnad i Sverige och de mackar som finns krånglar för ofta.

El: Vi rusar in i elbilsåldern varken vi vill eller inte. I Sverige har vi en relativt ren elproduktion men för att det här ska bli ett hållbart alternativ på riktigt lång sikt behöver vi räta ut frågetecknen runt batteriproduktionen. El i kombination med bensin är det logiska för merparten av bilparken de kommande 10-20 åren. De nya 48-voltshybriderna kommer att bli effektivare än dagens hybrider och vi kommer alla att köra mer eller mindre på el i nya bilar redan från 2020-2021. Redan 2018-2019 kommer en rad nya elbilar som klarar våra krav på räckvidd. Det finns också stora möjligheter att bygga ut laddinfrastrukturen, bara den politiska viljan finns. Klimatklivet behöver förstärkas nu när elbilarna blir ett reellt alternativ.

Så vad för slags bil ska du välja? En modern laddhybrid är det logiska valet hösten 2017. Med en laddbox hemma eller på jobbet och rätt utrustning kan du då prova på livet som elbilsförare och laddare för att sen, om tre till fem år, kanske ta klivet till en renodlad elbil.

De rena elbilarna, gas- och vätgasbilarna är än så länge mest för myndigheter och entusiaster. Och dieselbilarna, ja – de behövs i praktiken inte alls. I alla fall inte så länge vi inte kan erbjuda fossilfri diesel i pumpen.

Så ska Volvo XC40 ta vara på varje utrymme

Men den lilla suven XC40 vill Volvo lösa så många av kundernas förvaringsproblem som möjligt. 

– Det var ganska tydligt att de flesta bilarna i dag brister på det här området. Telefoner glider runt i mittkonsolen, takeaway-påsar riskerar hela tiden att välta och personer fumlar bakom ratten när de försöker ta fram sina kort ur plånboken, säger Louiza Atcheba, ansvarig för 40-serien hos Volvo. 

LÄS MER: Bild på nya Volvo XC40 läckt av misstag

”Allt på en armlängds avstånd” i XC40

Det har resulterat i en rad lösningar som den svenska Volvo nu delar med sig av. 

Bland annat handlar det om att tillverkaren plockat bort högtalarna som vanligtvis sitter i dörrarna, för att i stället placera ljudsystemet i instrumentpanelen. Det ska frigöra tillräckligt med utrymme för att exempelvis få plats med datorer, läsplattor eller vattenflaskor i sidorna. 

Utöver det ska det finnas trådlös laddning för telefoner, baksäten som fälls ner i ett plant lastgolv med ett knapptryck och krokar i handskfack respektive bagageutrymme. 

– Med Volvo XC40 markerar vi slutet för röran. Allt ska finnas på en armlängds avstånd, men utan att de syns, säger Louiza Atcheba. 

LÄS MER: Här är nya Volvo XC40 

Här är nya Ferrari Portofino

Cabrioleten California har varit Ferraris instegsmodell sedan den lanserades i början av 2009. 

Men nu får den alltså göra plats för en ny modell. Ersättaren blir Portofino, som är döpt efter en liten fiskeby i italienska Ligurien. 

LÄS MER: Här är Ferrarin som kostar 40 miljoner kronor

Lättare och snabbare

Den nya bilen är både lättare och vassare än sin föregångare. Den turbomatade V8:an har tack vare ändringar i kolvar, vevstakar och insugssystem fått 40 extra hästkrafter. Den totala effekten landar därför på 600 kusar, jämfört nuvarande California T:s 540. 

Vridmomentet uppgår till 760 newtonmeter och Ferrari hävdar att gasresponsen, precis som hos sina andra nyare turbomodeller, kommer helt utan fördröjning. Toppfarten anges vara över 320 kilometer i timmen och 0-100 ska gå på 3,5 sekunder, vilket är marginellt snabbare än föregångaren. 

LÄS MER: Köpte Ferrari – krasschade efter en timme

Ersätter billigaste Ferrarin

Utseendemässigt har Californias rundare former bytts ut till förmån för ett kantigare och aggressivare utseende. I fronten sitter en större grill, fetare luftintag och nya stråkastare. 

Även inuti har det hänt en del. Ovanför mittkonsolen sitter numera ett navigationssystem på 10,2 tum, medan passageraren har en egen skärm som kan styra flera av bilens funktioner vid handskfacket. I övrigt är formspråket renare och mer minimalistiskt än hos föregångaren. 

Med ett pris på 1 870 000 kronor var California T tillverkarens enda modell med en prislapp på under två miljoner kronor. I nuläget vet vi inte var Portofino hamnar, men förhoppningsvis får vi fler uppgifter när det presenteras på bilsalongen i Frankfurt nästa månad. 

Elmonstret Ariel Hipercar gör 0-100 km/h på 2,4 sekunder

Allt om Bilar har skrivit om de extrema skapelserna från den brittiska biltillverkaren Ariel förr. Nomad var ett riktigt snabbt offroadmonster och Atom kom som en fyrhjulig motorcykel där säkerhetskurs rekommenderades…

Dessutom syntes Ariels bilar i både gamla och nya Top Gear.

Nu är det dags för nästa bygge och den här gången är det, enligt Ariel, något som kommer revolutionera bilbranschen.

Ariel Hipercar, med kodnamnet P40 enligt Autocar, är en fyrhjulig elbil med 1 180 hästkrafter som gör 0-100 km/h på 2,4 sekunder. Vilket gör att den kommer konkurrera om titeln ”världens snabbaste bil”.

LÄS ÄVEN: Superlyxig el-cab från Mercedes-Maybach 

Ariel Hipercar når 249 km/h på under 8 sekunder

Den når 160 km/h på 3,8 sekunder och 241 km/h på 7,8 sekunder. Den når alltså i princip maxfarten (249 km/h) på under 8 sekunder!

Namnet Hipercar är visserligen en annan form av hypercar (superbil) men det är också en förkortning – High Performance Carbon Reduction. Elmonstret ska dock få ett annat, officiellt namn innan lanseringen som sker någon gång 2019.

De fyra elmotorerna, med en spänning på 750 volt, levererar 295 hästkrafter till respektive hjul. De har hjälp av en turbinmotor på 47 hästkrafter, enbart för att bilen ska kunna köras ännu lite längre sträckor men det gör ju bilen till en hybrid. På enbart el når Ariel Hipercar drygt 19 mil.

Vill du hellre ha en tvåhjulsdriven Hipercar kommer det gå att köpa en sådan, med 590 hästkrafter uppdelat på två elmotorer.

Bilen kommer att visas upp den 6-7 september vid Cenex Low-Carbon Vehicle show i Millbrook. 

Pris? Det finns inget officiellt men den borde kosta mindre än 10,3 miljoner kronor. Så här säger nämligen Ariel-grundaren Simon Saunders, enligt Autocar, om bilen:

– Jämfört med superbilar för 10 miljoner kronor, som den presterar bättre än, så kommer den vara väldigt prisvärd.

Och han tror att Hipercar är framtidens bil.

– Vi bygger morgondagens, eftertraktade bil med hjälp av vårt företags smidighet att slå de stora företagen. Vi älskar de Arielfordon vi gör nu, men vi vet att vi måste omfamna ny teknik. Om vi ​​inte gör det, kommer vi inom 20 år att göra antikviteter, och vi kan till och med sluta existera på grund av nya lagar.

LÄS ÄVEN: Musk tror att Tesla kan sälja 700 000 Model 3 varje år 

Här är Volkswagens nya suv T-Roc

Nu drar Volkswagen skynket av sin nya T-Roc. 

Bilen är en så kallad kompakt-suv som är 25 centimeter kortare än den nuvarande modellen Tiguan. Med ett pris i ”20 000-euroklassen” bör den dessutom få ett svenskt pris som är cirka 100 000 kronor lägre än sitt storasyskon. 

LÄS MER: Bild på nya Volvo XC40 läckt av misstag

T-Roc blir rymlig

Precis som Audi Q2 bygger T-Roc på koncernens gemensamma MQB-plattform. 

Trots det kompakta formatet verkar Volkswagen ha fått till hyfsat fina utrymmen i bilen. Det syns inte minst i bagageutrymmet, som sväljer 445 liter jämfört med Audins 405. 

Under huven kommer köpare kunna välja mellan tre bensinmotorer och tre dieselalternativ på mellan 115-190 hästkrafter. Utöver det kan den fås med två- eller fyrhjulsdrift och manuell eller automatväxlad låda. 

BILDUELLEN: BMW X1 möter VW Tiguan 

Många säkerhetsfunktioner standard

När modellen landar i Sverige i början av 2018 kommer den i två versioner – ”T-Roc” och ”T-Roc GT”. Standardbilen har säkerhetsfunktioner som närområdesbevakaren ”Front assist”, autobroms, fotgängarigenkänning, multikollisionsbroms, trötthetsvarnare och filhållningsassistent. 

GT-versionen har sedan en del detaljer som ska ge modellen ett sportigare intryck. 

T-Roc går att beställa från och med i september. Än finns det inget svenskt pris, men det tyska ger en fingervisning om ungefär var det landar. 

Unika Lamborghinin såld till underpris

Med 14 022 sålda exemplar blev Gallardo Lamborghinis mest sålda modell någonsin. 

Men av den här märkliga specialversionen – utan vindrutor och tak – finns bara i ett enda exemplar. 

LÄS MER: Rekord-Lamborghini har rullat 40 000 mil 

Unika Lamborghinin såld till underpris

Concept S – som modellen kallas – visades 2005 och fick då så stor uppmärksamhet att Lamborghini bestämde sig för att bygga en upplaga på 100 bilar. Men redan när det första av de planerade fordonen rullat ur fabriken gick planen i stöpet på grund av tid och pengar. 

Många år senare lades det enda väglagliga exemplaret ut för försäljning hos RM Sotheby’s, som väntade sig få mellan 19 och 24 miljoner. Då var det ingen köpare som ropade hem den unika bilen. 

Men nu har den blivit såld – till något som skulle kunna beskrivas som ett underpris. I alla fall jämfört med auktionsfirmans värdering. Det vinnande budet landade nämligen på strax under 11 miljoner kronor. 

LÄS MER: Floyd Mayweathers svenska supersportbil är till salu 

Lamborghini Gallardo byggdes mellan 2003 och 2013. Den fyrhjulsdrivna bilen är utrustad med en V10-motor som producerar 520 hästkrafter. I dag har den ersatts av modellen Huracán.