Dagsarkiv: september 4, 2017

Svenska forskare tar fram bromsar som halverar utsläppen

Bromsarna nämns sällan först i miljödebatten, trots att de ger upphov till mängder av luftburna nötningspartiklar som är skadliga att inandas. 

Men nu har alltså tre forskare från Kungliga Tekniska Högskolan utvecklat ett system som mer än halverar utsläppen. Framför allt är det de minsta så kallade PM10-partiklarna de satsat på att få bukt med. 

– Det är dessa som vi koncentrerats oss på att minska då de kan vara skadliga om de kommer ner i lungorna. Större partiklar än så smutsar ner. Det är dessa vi ser på bilars fälgar, säger säger Ulf Olofsson, professor i tribologi på KTH. 

LÄS MER: Nya Volvo XC40 bromsar av sig själv – även bakåt 

Hälften av utsläppen inte från avgaser

Det är tack vare nya materialval som forskartrion från KTH lyckats reducera partiklarna.

– Vi har ändrat ytskikten på skivorna och den kemiska sammansättningen av beläggen. Våra tester visar att upp till en reducering om 65 procent av PM10-nivån är möjlig, säger Ulf Olofsson. 

Än så länge finns det ingen studie gjord i Sverige vad gäller utsläpp från bilars bromsar. Men på Europanivå finns det en del forskning som visar att utsläpp från bromsar, däck och andra källor som inte är avgaser står för hälften av partiklarna genererade av fordon. 

LÄS MER: De flesta företagsbilarna kör för fort 

Nu kan du köpa världens tredje äldsta Saab

Det är inte speciellt ofta som världens auktionsfirmor erbjuder svenska pärlor till sina spekulanter men Bonhams Chantilly-auktion den 10 september har en riktig dyrgrip.

Det handlar om en Saab 92 sedan Deluxe från 1949 – och det unika i sammahanget är att det rör sig om världens tredje äldsta Saab.

Den första, den med chassinummer 92001, går att se på Saab-museet i Trollhättan. Bilen med chassinummer 92004 ägs av privatsamlare.

Bilen som är till salu hus Bonhams har chassinummer 92009 och anledningen till att den nu är nr 3 på listan är att nr 2, 3, 5, 6, 7 och 8 inte längre finns bevarade.

LÄS ÄVEN: Unik Ferrari hittad – efter 40 år i skjul 

Köptes av Saab-ingenjör

Efter att just den här bilen byggts 1949 ägdes den av SAAB Aeroplan AB och 1953 tog en av företagets ingenjörer, Olaf Öhlander, över bilen. I samband med det ägarbytet lackades den gröna bilen grå – och fick en bagagelucka.

Därefter hade chassi 92000 fyra olika svenska ägare innan bilen köptes av lantbrukare Torsten Johansson, i södra Sverige. Han körde bilen sporadisk fram till 1980 då han ställde undan den i en lada.

I april 1997 köpte den nuvarande ägaren bilen. Den har sedan dess inte restaurerats, men däcken är bytta och främre skärmarna något renoverade. Från början hade bilen en ytterspegel på höger sida men fick en ny, hemmagjord till vänster – troligtvis för 50 år sedan då Sverige gick över till högertrafik.

Denna Saab 92 sedan Deluxe 1949 beräknas går för någonstans omkring 140 000-240 000 kronor vid Bonhams auktion den 10 september. Värdet lär öka med varsam restaurering.

LÄS ÄVEN: Saab 99 med måsvingar – för 300 000 kronor 

De flesta företagsbilarna kör för fort

Folksam mätte under våren hastigheten på 3 446 fordon från 161 företag i Storstockholm och Uppsala. De som studerades i fartkamerorna var bland annat sopbilar, budbilar, lastbilar som sköter transporter åt företag och färdtjänstfordon.

I synnerhet studerades vägar med låga hastigheter, eftersom dessa blandar företagsfordon med oskyddade trafikanter.

LÄS MER: Den här veckan håller polisen däckrazzior – här är kontrollerna 

Majoriteten körde för fort

Sammanlagt överskred en majoritet, 53 procent, av de undersökta företagsfordonen hastighetsbegränsningarna och 10 procent körde mer än 10 kilometer i timmen för fort. Tre av fyra fortkörningar skedde på 30-vägar som är vanliga utanför till exempel skolor.

– Hastigheterna är en av de viktigaste faktorerna för att få ner antalet skadade och döda i trafiken. Yrkestrafiken är viktig för den påverkar och sätter hastigheten för all annan trafik. Dessutom är det tung trafik vilket ökar risken för allvarliga skador, säger Emma Engström, ansvarig för Folksams studie.

Hon pekar särskilt på de många fortkörningarna på 30-vägar.

– Det tycker jag är det mest allvarliga resultatet. Där rör sig småbarn, skolbarn och andra oskyddade trafikanter och det är därför det är just 30-vägar, säger hon.

LÄS MER: Här är vägen där 1 av 20 kör lagligt

Ragn-Sells värst

Syftet med studien är inte att peka ut enskilda förare även om de har ett ansvar, påpekar hon.

– Det är företagsledningarna som ansvarar för fordonen och de måste förstå hur allvarligt det här är. Det handlar till exempel om uppföljning och att ledningen gör klart för förarna att det inte är okej att köra för fort. Det ligger också ett ansvar hos dem som upphandlar tjänsterna att göra klart att de förväntar sig att hastighetsgränsningarna följs, säger Emma Engström.

Störst andel hastighetsöverträdelser i studien hade återvinningsföretaget Ragn-Sells med 81 procent. Flest överträdelser med mer än 10 kilometer i timmen hade budbolaget Best.

– Jag vill börja med att tacka Folksam som uppmärksammar oss på det här. Spontant kan jag bara säga att det inte är okej att vi överskrider hastighetsgränserna, säger Pär Larshans, ansvarig för Arbetsmiljö inom Ragn-Sells.

Han kan inte förklara varför hans företag toppar listan över antal fartförsyndelser. På senare år har det talats om att de pressade upphandlingarna i många branscher tvingar fram överträdelser för att nå lönsamhet. I fallet Ragn-Sells handlar det inte om att förarna har bråttom för att bli klara med sin rutt för att kunna gå hem, påpekar han.

– Vi tog för länge sedan bort ackordsupplägget för våra medarbetare så det finns ingen sådan styrning. Vårt huvudmål är tvärtom att få ner koloxidutsläppen och det kan bara nås om man kör långsammare.

Volvo säljer bättre än någonsin – rekordsiffror globalt

Det luktar ett globalt rekord-år för Volvo Cars. Försäljningen ökade i augusti med 15,5 procent, jämfört med samma månad i fjol. I bilar innebär det 37 879 stycken, mot fjolårets 32 800.

Den allra bästa säljande modellen fortsätter att vara ”gamla” XC60 men den fina ökningen kan tillskrivas att allt fler bilköpare väljer den nya 90-serien.

Den totala försäljningen världen över är uppe i 359 798 bilar, vilket är en ökning med 8,7 procent jämfört med 2016. Och rapporterna talar om en fortsatt stark höst.

LÄS ÄVEN: Augusti en rekordmånad – men färre väljer diesel 

Kina fortsätter uppåt för Volvo

I Kina ökade försäljningen med hela 25,9 procent och gav en försäljning av 9 616 bilar i augusti, där de lokalt producerade modellerna XC60, S60L and S90 var grunden till förbättringen.

I EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika) var Sverige och Tyskland de starkaste länderna för Volvo under augusti – men även i länder som Italien, Frankrike, Norge och Spanien var försäljningen god. Utöver XC60 så sålde V90 och XC90 bra här.

I Amerika är det XC90 som toppar Volvos försäljning, vilket hjälpte företaget att nå en femprocentig ökning.

Här är modellerna som toppar den globala försäljningen i augusti:

1. XC60 – 11 743 bilar (9 942 i fjol)

2. XC90 – 5 926 (6 677)

3. V40/V40 CC – 4 932 (4 944)

Ny undersökning: Här är billigaste bilförsäkringen

KOLLA: Här får du ditt pris på bilförsäkring direkt

 

Det finns cirka fyra miljoner personbilar i Sverige som alla ska vara försäkrade för att få köras på allmänna vägar. Fyra stora bolag dominerar marknaden, tillsammans står de för ungefär 90 procent av de svenska bilförsäkringarna. De stora etablerade bolagen är dock sällan de billigaste alternativen för den som ska försäkra sin bil. Det visar en granskning som Privata Affärer har gjort tillsammans med jämförelsesajten Compricer.

 

I genomgången valde Privata Affärer att jämföra premierna för tre bilägare i olika åldrar på tre olika orter i Sverige. De tre personerna var Anders, 24, som bor utanför Örnsköldsvik, Lotta, 47, i Stockholm och Dragan, 66, i Borås. I jämförelsen räknade man med en självrisk på vagnskadan på högst 4 000 kronor och en körsträcka på max 2 000 mil per år.

 

Resultatet visade på stora prisskillnader mellan helt jämförbara bilförsäkringar. Mest kunde Anders spara när han skulle försäkra sin Volkswagen Polo från 2014. Den dyraste försäkringen erbjöds av ett av de stora bolagen, 17 000 kronor skulle den kosta honom per år. Bästa pris fick han hos Paydrive – här var kostnaden bara 5 448 kronor. Alltså 11 552 kronor billigare.

– Nästan alla bilägare kan spara mycket pengar på att byta till Paydrive. Anders är ett bra exempel på att det ofta kan handla om riktigt stora summor, säger Andreas Broström, vd Paydrive.

 

För Lotta i Stockholm blev Paydrive också billigast i jämförelsen. Hos det dyraste försäkringsbolaget skulle hennes Volvo S60 kosta 12 733 kronor att försäkra per år. Premien hos Paydrive blev betydligt lägre, 5 088 kronor. Det är mindre än halva priset. – Med den gamla modellen som de traditionella försäkringsbolagen fortfarande använder sig av kan de tjäna kopiöst med pengar – men det blir inte rättvisa försäkringar. Vi tycker att de som kör bra ska belönas och slippa betala för att andra tar onödiga risker i trafiken, säger Andreas Broström.

 

Även för Dragan från Borås visade sig Paydrive vara ett billigt alternativ jämfört med de dyrare traditionella försäkringsbolagen. När han ska försäkra sin BMW 116i från 2006 är Paydrive det näst billigaste alternativet med en årskostnad på 4 076 kronor per år, jämfört med 8 070 kronor för det dyraste alternativet.

– Med Paydrive betalar man för det första bara för de sträckor man faktiskt kör, det gör att vi kan hålla kostnaderna nere. Sen tar vår digitala försäkring också hänsyn till hur man kör sin bil. Kör man smart och inte utsätter sig för onödiga risker belönas man med en lägre premie, säger Andreas Broström.

 

KOLLA: Här får du ditt pris på bilförsäkring direkt

Däckrazzior på vägarna – här är polisens kontroller

Däckrazzia som företeelse startade i Finland 1997, i en satsning av polisen, Bildäcksförbundet och Trafikskyddet (Finlands motsvarighet till NTF). Enligt finska studier finns däckrisker med i var sjunde olycka som har en dödlig utgång, och bland däckrisker nämns olämpliga däck, slitna däck och däck med dåligt lufttryck.

Den finska idén med däckrazzia blev mycket lyckad och användandet av slitna däck har minskat tydligt.

Sverige följde efter 2004, i Sörmland, och sedan har satsningen utökats ordentligt. Här sker det i ett samarbete mellan Energimyndigheten, polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen.

LÄS MER: Här är de farliga däcken, enligt experten 

Sämre grepp med dubbfria vinterdäck

Nu sker årets däckrazzior på de svenska vägarna och enligt de inblandade parterna behövs satsningen verkligen. De senaste årens däckrazzior har visat på ett ökat användande av dubbfria vinterdäck under sommaren – något som oroar myndigheterna eftersom vinterdäck har mönster och gummi anpassat för vinterväglag. Dubbfria vinterdäck ger enligt studier sämre grepp, längre bromssträcka och sämre stabilitet vid undanmanövrar.

– Våra testresultat visar att dubbfria vinterdäck av nordisk typ har mellan 15 och 20 procent längre bromssträcka jämfört med nya sommardäck av motsvarande kvalitet. Detta gäller både på våt och torr asfalt, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Men det ser olika ut i olika delar av landet.

– I norra Sverige kör de flesta på dubbdäck på vintern och dessa är olagliga att använda på sommaren. Därför är inte problemet med vinterdäck på sommaren alls lika stort i norr, som i de delar av landet där fler kör dubbfritt på vintern, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF, National-föreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Exempelvis hade var tionde undersökt bil i Västra Götaland vinterdäck på vid förra årets sommarkontroller. Bättre vara det i Västerbotten där bara två procent av de kontrollerade bilarna hade vinterdäck.

LÄS ÄVEN: Så byter du däck enkelt själv 

Så går en däckrazzia till

Hur görs då en däckrazzia? Jo, det hela sker under en vanlig trafikkontroll där det ingår körkorts- och nykterhetskontroll. Om sedan föraren går med på det undersöks även däcken. Själva däckkontrollen innefattar följande:

· Däckspecialist mäter mönsterdjup och lufttryck.

· Trafiksäkerhetsexpert från NTF berättar om varför det är viktigt med bra mönsterdjup och rätt lufttryck i däcken.

· Information om däckens energimärkning ger till föraren och denne får även svara på några frågor.

· Föraren får avslutningsvis en nyckelring (som kan användas för att mäta mönsterdjupet), en blankett med uppmätt mönsterdjup och lufttryck på bilens däck samt ett informationsblad.

I år fokuseras polisens däckrazzior främst på södra Sverige: Skåne, Västra Götaland samt Gotland.

Det ska tilläggas att det inte är olagligt att köra med godkända friktionsdäck under sommaren – bara olämpligt. Men håller däcken inte måttet (till exempel för litet mönsterdjup) så kan det förstås bli böter.

LÄS ÄVEN: ”Nu får det bli ett slut på dubbdäckshatet”