Av väldigt många roliga test- och provkörningar genom åren minns jag speciellt och väldigt tydligt en. Vi bestämde oss för att testa alla bilmodeller som var aktuella för Svenska rallyt på rallycrossbanan i Höljes. Det här var för cirka 15 år sedan och självklart fanns Mitsubishis Evo-modell med tillsammans med en Subaru Impreza WRX STI.
Oj vad roligt vi hade och oj vad vi inte ville sluta sladda i snön – för det här gjordes veckorna före Svenska.
Nu har det gått ytterligare några år och WRX STI sjunger på sista versen. Subaru berättar i samband med presentationen att modellen Impreza lanserades i Japan 1992 och samarbetet med rally- och racingföretaget Prodrive, som Subaru ville skulle leda till formel 1, tog Subaru till rally-VM året därpå.
Baserad på andra generationen av Impreza lanserades sportversionen WRX STI i Europa 2001. 2002 kom modellen till Sverige.
Den senaste generationen får en ny front, 19-timsfälgar och Brembo-bromsarna med sex kolvar har försetts med klotsar från Jurid.
En centrumdiff styrs med hjälp av elektronik och reagerar nu snabbare på alla förhållanden och förarens beteende. Kupéljudet har isolerats bort lite bättre med hjälp av tjockare glasrutor och bilen har så kallat kurvljus, en funktion där ljuset följer rattrörelsen vid kurvtagning.
Men vill du ha den sista generationen WRX STI så gäller det att skynda till Subaru-handlaren. Det blir ett begränsat antal bilar som tillverkas.
De olagliga handelsvägarna är redan upptrampade efter stormarna Sandy och Katrina. Bilar som skadats i naturkatastrofer döms till skrotning av amerikanska försäkringsbolag men köps av illegala bilhandlare.
Istället för att skrotas skickas bilarna till speciella verkstäder i Europa där de snabbrepareras och med hjälp av mutor får de ett eu-godkännande. Men bilarna som sedan säljs på den öppna marknaden i Europa kan sakna nödvändiga säkerhetssystem, som till exempel krockkuddar.
Efter stormarna Sandy och Katrina dök ”skrotade” bilar upp i flera länder i Europa. De stormarna uppges ha orsakat skador på totalt cirka en halv miljon bilar. Nu räknar amerikanska myndigheter med att närmare en miljon bilar har förstörts i stormen Harvey. Skadorna uppges kosta närmare 40 miljarder kronor enligt chefsekonom Jonathan Smoke på Cox Automotive.
Nu varnar svenska bilverkstäder vid branschorganisationen SvFF att bilar kan komma att dyka upp i Sverige.
– Dessa bilar, som i dag står på flera meters djup, kommer lösas in av försäkringsbolagen i USA. Därefter säljs de som reservdelar i USA eftersom det är förbjudet att sälja dem som bil i USA. Därefter köper oseriösa företag upp dem och exporterar dem till Europa. Avslutningsvis hamnar de i Sverige där okunniga bilköpare tror att de gör ett kap när de köper bilen till ett lågt pris, säger Bo Ericsson vd för SFVF.
Ett sätt att undersöka en bils ursprung och vad den varit med om är att köpa en så kallad Carfax-rapport.
– Där framgår det om bilen har varit inlöst av ett försäkringsbolag i USA. Att kontrollera serviceboken är också ett bra tips. SFVF:s kommande digitala servicebok försvårar också eftersom det är svenska verkstäder som har tillgång till och lägger in bilägarens uppgifter där, säger Ulf Stefansson, jurist på SvFF.
Strax före testkörningen av Citroëns nya komfort- och fjädringskoncept berättar Linda Jackson om märkets framgångar. Citroën befinner sig i samma typ av omställningsprocess som Volvo där ett helt modellprogram ska ritas och byggas om för att motsvara märkets nya grundideal.
Citroën var i massor av år kända för sin gashydrauliska fjädring och många reagerade kraftigt när den då nyutnämnda vd:n Linda Jackson skrotade systemet.
– Det var dyrt och tungt och det kunde bara monteras i våra stora bilar. Nu har vi ett nytt system som passar våra nya modeller bättre, förklarar Jackson.
Hon går själv runt och visar och svarar på frågor om de nya modellerna som ska komma. Nya C3 Aircross presenteras inom ett par veckor och C5 Aircross och nya C4 Cactus följer efter. De två sistnämnda bilarna får bland annat den nya fjädringen.
Citroën får ta del av PSA-gruppens plattformar med de nya komponenterna ska kunna användas på alla plattformar och modeller.
– Vi kan använda den nya tekniken på alla kommande modeller, oavsett pris och plattform, säger Jackson och pekar på C4 Cactus som inte delar plattform med C5 Aircross.
Citroën vill paketera sina bilar smart och plocka in rätt teknik. Det ska vara enkelt att äga och köra en Citroën, det ska vara behagligt att köra och sitta i bilen och, framför allt, Citroën ska sticka ut och märkas.
Vill vara annorlunda
– Citroën vill vara ett volymmärke men vi vill vara annorlunda, säger produktchefen Xavier Peugeot medan han visar orden ”Bee different” och ”Feel good”. Enligt Xavier Peugeot kommer inte alla att älska de nya Citroën-bilarna, det är omöjligt för någon som vill vara annorlunda, men förhoppningsvis ska fler gilla än ogilla.
När Xavier Peugeot och Linda Jackson visar de kommande modellerna på utvecklingsavdelningen utanför Paris är i alla fall en sak klar: Citroën kommer att fortsätta att sticka ut och under nästa år kommer Citroëns modellprogram att vara mer homogent och tydligt jämfört med i dag.
Vi kör på håliga vägar på den franska landsbygden strax utanför Paris. Tre Citroën C4 på rad där den vita bilen i mitten skiljer ut sig. Den studsar lite mindre över fartguppen. Den kränger lite mindre i högfartskurvorna och gungar nästan inte alls över gatstenen utanför skolan.
De franska skolbarnen har sin första skoldag för läsåret och ser nyfiket på när Citroën-konvojen kör förbi – varv efter varv.
När det är min tur att testköra bilen som utrustats med Citroëns nya fjädring niger bilen en aning vid acceleration. Jag vill inte påstå att vi flyter över farthindren – inte som med en Mercedes S-klass – men fjädringen hjälper till så att det gungar mindre, och under kortare tid.
Den nya fjädringen arbetar med hydrauliska kuddar i var ände av fjädringsbenen och tillsammans med en helt ny metod för att limma ihop chassi och kaross. Limningen kräver i vanliga fall att den giftiga gas och gnistor som bildas av limmet vid svetsningen sugs bort men en ny metod klarar av att omväxlande limma och svetsa på rätt ställen.
Citroëns ingenjörer beskriver tekniken som enkel men ytterst avancerad. Citroën använde en hel helg i sin fabrik för att bygga den testbil vi nu provocerar på de dåliga vägarna.
Jag siktar på potthålen. Trycker till bilen över gupp och letar efter de svåraste utmaningarna. Den nya fjädringen är lite mjuk men ingenjörerna på plats berättar att bilen satts extrent mjuk för att visa vad tekniken kan. I de produktionsfärdiga bilarna – kommande C5 Aircross och C4 Cactus – ska det vara lite fastare.
Gungar mindre
Förutom fjädringen och limningen kompletteras konceptet av väldigt mjuka stolar och en extra bra ljudisolering. Nya Citroën-bilar ska vara behagliga att åka i och att köra.
Jag noterar också att bilen gungar mindre över sträckor med långa gupp. Att det kränger mindre ger en känsla av stabilitet och jag gissar att Citroën nu också kan strama åt styrningen.
Citroën är ensamma om den nya fjädringen under en 18-månadersperiod. Sen kan de andra PSA-märkena också använda tekniken. Men enligt uppgift på plats vill till exempel ha aktiv fjädring med olika körprogram.
Citroëns lösning är betydligt billigare och ska kunna monteras på samtliga Citroën-modeller, även de allra minsta och billigaste, oavsett plattform och var bilen byggs.
Vi får se hur bra tekniken implementeras i de nya bilmodellerna. Men Citroën har alla förutsättningar att lyckas i sin ambition att bli komfortkungen igen.
Ni kanske minns hetsen när regeringen i våras för första gången presenterade sitt förslag till ny fordonsbeskattning. Människor rasade och många missuppfattade förslaget – ordenligt. Flera missförstånd handlade om hur äldre bilar skulle beskattas. Regeringen ville då sänka en gräns från 111 till 95 gram CO2 vilket skulle betyda 352 kronor i mer skatt för de flesta bilister.
Lite drygt 11 kronor per dag i ökad skatt fick personer att ta till ord som vore det en krigsförklaring. Och det lugnade sig inte ens när en majoritet fick klart för sig att inte mycket mer än så skulle förändras för äldre bilar.
Miljörörelsen rasade över att elbilarna ”bara” skulle få 45 000 kronor och det många ansåg att det faktiskt var en mänsklig rättighet att få köra en stor V8:a utan hutlös beskattning.
Regeringen hukade men bakom kulisserna började de skissa på ett omarbetat förslag. Jag skrev redan då att säkert Volvo och andra stora spelare skulle göra allt de kunde för att mildra förslaget, som det såg ut då skulle betyda straffskatt för många nya Volvo-bilar.
Nu kan vi konstatera att bilbranschen verkligen lyckades vilket gör det svårt att förstå miljövännernas applåder. Här är kompromisserna som ligger bakom förslaget:
1. Gamla bilar. Det blir inge förändring för äldre bilar alls i och med att gränsen på 111 gram CO2 per kilometer består. Under de tre straffskatteåren används gränserna 95 gram och 140 gram men efter år fyra är gränsen 111 gram tillbaka igen. I längden betyder det att bilbranschen inte behöver ha så bråttom med att få fram bilar som släpper ut mindre än 111 gram.
2. Mer pengar till el. Elbilarna får en bonus på 60 000 kronor vilket är en ökning från 45 000 kronor. Samtidigt får gasbilarna en höjd bonus från 7 500 kronor till 10 000 kronor. Eftersom tillverkarnas prissättning utgår ifrån kundernas betalningsvilja går såna här bonusar rakt ner i fickorna på bilbranschen. Å andra sidan behövs tydliga styrmedel för att till exempel få Opel att börja sälja sin nya modell Ampera-e i Sverige. Bra också att gasbilarna får mer.
3. WLTP. Här finns, tycker jag, regeringens största misstag. Eu införde den 1 september en ny körcykel för alla bilar som typgodkänns i eu i höst. Den 1 september 2018 ska WLTP finnas för alla nya bilar, även de som godkänts tidigare. Men regeringen vill avvakta ytterligare ett drygt år och införa WLTP som grund för beskattningen först 1 januari 2020. Det här är en rejäl eftergift till bilbranschen eftersom de nu i lugn och ro kan växla om till bilar som släpper ut mindre CO2.
Det ser ut som en tanke att regeringens förslag passar som hand i handske till Volvos omställning från bensin- och dieselbilar till elektrifierade bilar. Volvo kommer att ha bilar som passar skattesystemet väldigt bra och det finns gott om tid för en mjuk omställning. Köper du en ny Volvo löper du liten risk att straffbeskattas – om du väljer rätt drivlina förstås.
Regeringen väljer också att inte varken premiera eller bestraffa bilar som drivs med förnybara drivmedel som E85 eller så kallad fordonsgas. Däremot finns krav om ökad iblandning av biodrivmedel i bensin och diesel enligt ett annat förslag.
En fräck sportbil eller en cool och snygg suv. En Porsche, Range Rover eller en Mercedes. Vi är många som drömmer och sport- och lyxbilar men som inte har råd att köpa nytt. Begagnatvalet är då givet och drömmer gör oss blinda för fel och brister. Här är 10 drömbilar som kan bli en mardröm.
Det nya kravallfordonet är byggt som en lastbil med en sköld stor som en garageport i fronten. Den ska skydda de skyttar som kan stå i någon av de åtta skottgluggarna mot uppretade folkmassor. På taket finns dessutom en vattenkanon som ska kunna mota bort meningsmotståndare.
Det nya monstret har passande nog fått namnet ”Schit”. Det betyder nämligen sköld i hemlandet.
Ryska myndigheter har fått mycket nytt material för att kunna skingra demonstrerande människor i takt med att oron över landets ekonomi växt, rapporterar ABC News.
Kalashnikov Schit är utvecklad för myndigheter, men det finns flera tillverkare som bygger pansarbilar för privat bruk.
Den kanadensiska modellen Terradyne Gurkha, som främst används av specialstyrkor som amerikanska S.W.A.T. och den Mexikanska motsvarigheten Fuerza Civil, släpptes 2015 i en version för civila personer.
Men för den sakens skull sparade man inte på skyddsplåtarna. Bilens yttre ska klara attacker med grovkalibrig pansarbrytande ammunition. Under huven sitter en dieselmotor på 6,7 liter och 300 hästkrafter med ett vridmoment på närmare 900 newtonmeter.
Varje år inträffar närmare 6 000 älgolyckor i Sverige. Det är en kraftig ökning sedan 2005 då olyckorna var bara två tredjedelar så många. Folksams statistik och forskning visar att hastigheten är avgörande för chansen att överleva en krasch med till exempel en stor älg.
Vid farter under 70 km/tim är det stor chans att överleva – om du sitter i en modern bil med hög säkerhetsnivå.
Vid farter över 70 km/tim är det betydligt svårare.
Folksams studier – som omfattar olyckor med älg och personbil under åren 2005 och 2016 – visar att den vanligaste viltolyckan sker på rak väg i mörker och i farter över 70 km/tim. Föraren har i de flesta fall inte ens hunnit bromsa. Men det finns en teknisk lösning som kraftigt skulle öka förarens och passagerarnas chans att överleva om en älg rusar framför en bil.
– Med en modern bil med ett mörkerseende autobromssystem skulle en stor del av dödsolyckorna kunna förhindras, just eftersom många olyckor sker i mörker, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.
– Än så länge används inte teknik med till exempel värmekamera för autobroms men vi engagerar oss i att utvecklingen påskyndas så att våra kunder har möjlighet att välja en säker bil, även om man åker i områden med mycket älg.
Hela 45 procent av de undersökta olyckorna kunde ha förhindrats om bilen haft ett mörkerseende autobromssystem. Då hade bilens säkerhetssystem i många fall hunnit bromsa ner bilen till under 70 km/tim.
De flesta autobromssystem som finns på moderna bilar i dag har stora begränsningar i mörker och när bilens strålkastare inte hjälper till tillräckligt bra. Det är bara Volvos system ”Large Animal Detection” som Folksam bedömer har en igenkänning av älg även i skymning och mörker.
Folksams rapport omfattar totalt 47 dödsfall vid olyckor mellan personbil och älg. Antalet dödade i älgolyckor har varierat från två till åtta dödsfall per år mellan åren 2005 till 2016. I fjol dödades fyra personer i olyckor mellan personbil och älg.