Under förra året drogs 2 500 körkort in på grund av hälsoskäl.
Nu menar Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen att den siffran är för låg.
– Det tycker vi inte är tillräckligt, vi vet ju att det är 25 000 personer varje år som får demensdiagnos och de allra flesta av dem borde få sitt körkort återkallat, säger Lars Englund till SVT Nyheter.
Sverige är det enda landet i Norden som inte kräver att äldre bilförare genomgår regelbundna hälsoundersökningar.
I stället finns en rapporteringsplikt där läkare är skyldiga att rapportera in när en människa inte längre klassas som kapabel att köra bil till följd av nedsatt hälsa.
”Unga större problem”
– Vi har ju hoppats mycket på det här med läkarnas anmälningsskyldighet, det skulle vara ett sätt att kompensera för att vi inte har periodiska läkarkontroller. Men vi ser ju att det inte fungerar riktigt som det var tänkt, fortsätter Lars Englund.
Människor över 75 års ålder löper dubbelt så stor risk att skadas eller dödas i trafiken. I Sverige handlar det om en grupp som omfattar 645 000 personer.
Pensionärsorganisationerna PRO och SPF är splittrade i sin syn på obligatoriska hälsokontroller för äldre bilförare. SPF kan tänka sig en gräns vid 80 medan PRO säger nej.
PRO-ordföranden Christina Tallberg menar att det inte är de äldre bilförarna som är problemet.
– Unga förare är ett större problem, de toppar olycksstatistiken. Det är viktigt att inte peka ut en grupp bara för att man uppnår en viss ålder. Det tycker vi är fel väg det känns lite diskriminerande faktiskt, säger hon.