År 1981 var antalet trafikpoliser 1500. År 2010 fanns det 498 kvar, och i dag återstår bara omkring 400. Samtidigt har fartkamerorna ökat dramatiskt. Mellan åren 2006 och 2007 placerades de första 700 exemplaren ut. Nu kantas de svenska vägarna av ungefär 1 300 kameror. Men tekniken är inget substitut för poliser på plats.
– Kamerorna är det mest kostnadseffektiva sättet att få ner hastigheten på vägsträckor med hög olycksrisk. Men för annan beteendeövervakning är det mer effektivt med poliser på vägarna, säger Anders Drugge, chef vid sektionen för polisens automatiska säkerhetskontroll, till TT.
Upptäcker inte rattfylleri och vårdslöshet
Kritikerna menar att kamerorna varken kan upptäcka rattfylleri, farliga fordon eller vårdslöshet i trafiken. Tanken är att alla poliser i yttre tjänst ska kunna utföra kontroller av hastighet och nykterhet. Men myndigheten delar ut färre böter och utför ett mindre antal utandningsprov. Det tyder enligt Lena Tysk, nationellt trafikansvarig hos polisen, på att man faktiskt stoppar färre bilar än förr. Det är inte heller lika många som får fängelse för rattfylleri och andra trafikbrott.
I sin senaste krönika skriver den före detta överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem: ”Tro inte att trafikövervakningen kan ”renodlas” bort från polisen till en annan myndighet. Eller till ett stort antal fler fartkameror. Det är trafikpoliserna som är proffsen och som behövs!”
Fler får fortkörningsböter
Kontroll av yrkesmässig trafik är ett område som kan påverkas negativt av en minskad personalstyrka. Det kräver specialistkunskaper som trafikpoliser har.
Medan trafikpolisens siffror sjunker ökar antalet förare som får fortkörningsböter. Förra året registrerade polisen 247 000 fartöverträdelser. I år väntas man komma upp i mellan 260 000 och 270 000. Nästa år ska ytterligare 300 kameror sättas upp, men inte med syftet att sätta dit så många som möjligt.
– Vi vill få ner hastigheten på sträckor där vi vet att olycksrisken är väldigt hög. Enligt Trafikverket sparar kamerorna drygt 20 människoliv varje år för att hastigheterna går ner, säger Anders Drugge, till TT.