Att Excalibur med sin mycket oblyga efterapning av Mercedes-Benz 30-talsdesign skulle uppröra snobbiga européer kan man inte förstå i USA, det är ju bara en kul bil. Eller..? Så var beställningen när dåvarande Studebaker bad konsulten Brooks Stevens bygga en publikdragare till bilutställningen i New York 1964.
Sönerna David och William hjälpte till och resultatet blev en kopia av Mercedes-Benz SSK baserad på en Studebaker Lark-chassi med en 290 hästars Avanti-V8. Bilen döptes till Studebaker SS.
Plötsligt slog Studebaker vantarna i bordet och biltillverkningen flyttades till Kanada – det var inte ”läge” för några dyra utställningar.
Familjen Stevens hade lagt ned en massa pengar och tid på uppdraget, för att rädda något tog man över montern på bilutställningen i New York och ställde där ut sin SS, döpt till Excalibur efter den engelske sagokungen Arthurs legendomspunna svärd.
12 bilar som kan bli klassiker – äger du en blivande dyrgrip?
Första bilarna såldes via annons i Wall Street Journal
En GM-återförsäljare gillade bilen, men tyckte av lättförståeliga skäl inte om Studebaker-motorn. ”Jag skickar över en Chevrolet-V8:a så kan ni bygga en SS med den”.
Det ena ledde till det andra och efter en annons i Wall Street Journal hade Stevens 25 beställningar på SS med en handpenning på 1 000 dollar. Med ett banklån på 15 000 dollar var det klart för att starta tillverkningen.
De första seriebilarna hade Lark-chassi, Corvette-V8 och aluminiumkaross. Senare övergick man till en egen ram med Corvette-mekanik och plastkaross.
Den tvåsitsiga roadstern fick sällskap av den fyrsitsiga modellen Excalibur Phaeton 1967 och 1970 kom serie II med Corvettens avancerade bakvagn i stället för den stela bakaxeln.
Ordet ”kopia” ville ingen kännas vid, Excalibur var i stället ”en bil i 30-talsstil” även om Stevens var mycket noggrann och till exempel använde samma tyska leverantör av avgasrörens kromade ”duschslangar” som en gång försåg Mercedes med rör. Idag anses Excalibur som seriös. Kanske inte så smakfull, men med det gedigna hantverket blev bilen rumsren.
Byggdes för en rodeo-stjärna
Bilen på bilderna byggdes en gång för rodeostjärnan Russel Bliss – i alla fall om man får tro mässingsskylten. Sedan importerades den till Sverige 1989. Den nitade träratten med SS-logotypen i centrum samt rattaxelspakarna, instrument och reglage verkar hämtade från Corvette.
Utsidan är desto mer spektakulär med Borrani ekerfälgar som skotts med rejäla 235/75-däck, men ändå finns det luft kvar för lite fetare däck till de enkla stänkskärmarna. Motorhuvarna och sidorna är i plåt, karossen i glasfiber men är lackerad och inte klädd i gamla tiders pergamoid.
De dubbla reservhjulen har kromade backspeglar fastspända, strålkastare och extraljus ser 40- 50-talsmässiga ut men tillsammans med de två starktonshornen ger det en fin prägel åt fronten som kröns av Excalibur-svärdet.
Tre avgasrör på varje sida är en lustig kompromiss. De gamla Mercedes SS och SSK-vagnarna hade sexor och hade tre avgasslangar på bilens högra sida. Mercedes 500 K och 540 K hade åttacylindriga radmotorer och då två avgasslangar.
Här har man en V8:a och tre ”duschslangar” på varje sida – inte helt konsekvent men rent tekniskt klarade man av det med hjälp av en ”avgaslimpa” med fyra ingångar och tre utlopp innanför motorhuvarna på ömse sidor. Mullret från V8:an har man inte gjort några försök att maskera, det hörs högt och tydligt hur många cylindrar det handlar om.
Har fått klassikerstatus
Brooks Stevens var erkänd industridesigner med ett hjärta som klappade för biltävling och europeisk design. Det är inte vanligt att bilmärken som gått i konkurs rest sig och startat om – Excalibur är en av dem. 1995 dog Brooks Stevens, 83 år gammal och i den vevan köpte den tyske bilhandlaren Udo Geitlinger upp Excalibur. Runt tre miljoner hade Udo investerat när sonen Jens länsade kontot och försvann. 2014 firade Excalibur 50 år och under de åren har 3.268 Excaliburs tillverkats i de fyra olika tillverkningsserierna. Idag finns ingen produktion kvar men så gott som alla tillverkade Excalibur finns kvar i livet.
Efter nu femtio år har Excalibur sin egen klassikerstatus och har i sin tur blivit efterapad av kopior på kopisten, men det finns fortfarande de som fnyser åt Excalibur.Hur är den att köra? Trots att så mycket av mekaniken är hämtad från Corvette så är Excalibur inte som att köra en sportbil. Syskonmodellen Excalibur Roadster var kortare, lättare och mer lättmanövrerad än Phaetonmodellen på bilderna. Ändå är den ganska snabb tack vare bigblockmotorn på 7,4 liter och en effekt på måttliga 275 hk.
Vad kostar en Excalibur? I amerikanska annonser dyker det då och då upp en Excalibur. För tio – tjugo år sedan var priserna överkomliga men har sedan dess rusat iväg och ligger på mellan 270 000 och uppåt 550 000 kronor.