Med feldoserade menas att vägbanans lutning är felaktig. Något som kan medföra dödsfara för trafikanterna. Detta genom att fordonet tappar greppet från vägbanan och åker av vägen.
– Det handlar om i stort sett 30 omkomna och cirka 300 skadade per år på den här typen av problemplatser, säger Johan Granlund, expert på vägteknik.
Gott om feldoserade kurvor
Det finns gott om dessa problemplatser, med mer eller mindre feldoserade kurvor, i det svenska vägnätet.
Vad kan göras för att lösa problemet?
– När en väg ska asfalteras om är det viktigt att först kartlägga var de farliga kurvorna finns. Sedan ska lutningarna rättas till så att kurvorna blir trafiksäkra innan den nya beläggningen läggs, säger Johan Granlund.
Störst risk att åka av vägen löper den tunga trafiken, som lastbilar och långtradare. Inte på grund av tyngden eller höjden utan på grund av att tyngdpunkten sitter högre upp än på mindre fordon. Det ger helt andra krafter än för en låg personbil.
LÄS MER: Här är lyxbilen som lutar i kurvorna
Saknas tillräckliga krav
I dag saknas tillräckliga krav på lutning i kurvor på de svenska vägarna, men Transportstyrelsen håller på att se över regelverket.
– Sannolikt så kommer vi att införa ett krav på att man måste ta hänsyn till lutningen i kurvor så att man minskar risken för avåkning och krängning för främst den tunga trafiken. Även på cirkulationsplatser och ramper finns det behov av sådana krav, säger Karin Edvardsson, utredare på Transportstyrelsen och fortsätter:
– Vi kommer att analysera det här vidare. Det är viktigt att påpeka att våra regler i så fall bara kommer att gälla vid ny- och ombyggnad, säger Karin Edvardsson, utredare på Transportstyrelsen.
”Länsvägnätet ligger inte högt på agendan”
Vägteknikexperten Johan Granlund har genomfört utredningen som ligger till grund för Transportstyrelsens beslut om ändrade regler. Han anser att det pratas för lite om underhållet av vägnätet i Sverige.
– Det här med förvaltning av det svenska vägnätet – och speciellt länsvägnätet – står inte högt på agendan. Ändå är det här som individen löper störst risk att skadas och omkomma, säger Johan Granlund.