Paris har länge haft problem med för mycket luftföroreningar.
Tidigare i år tog de beslutet att förbjuda bilar som är från 1997 eller tidigare i centrala delarna av staden för att råda bot på problemet.
Men de gör mer än så för att försöka konvertera bilister till cyklister.
Kostar 1,4 miljarder
I maj förra året byggdes den första motorvägsliknande sträckan för cyklister, men endast 800 meter lång.
Nu ska det projektet vidareutvecklas.
2020 väntas en ny 4,5 mil lång cykelväg – som ska korsa staden och i längden minska föroreningarna – stå färdig, skriver Citylab.
Staden kommer spendera cirka 1,4 miljarder kronor för att förbättra infrastrukturen för cyklar.
2014 bestod fem procent av den dagliga trafiken av cyklister, med cirka 225 000 personer, medan 15,5 miljoner använder bilen varje dag.
– Parisborna åker hellre tunnelbana för en kortare pendling till jobbet än att cykla, säger Charles Maguin, grundare av den franska cykelorganisationen Paris en Selle, till Citylab.
LÄS MER: Svenskarna slarvar med barnsäkerheten utomlands
42 000 dör i förtid
Initiativet med större och längre cykelbanor är en del av Paris stora projekt att reducera avgaser och luftföroreningar.
Sedan tidigare har de som sagt förbjudit äldre bilar i centrala Paris, och de har även förbjudit trafik helt och hållet i vissa centrala delar på söndagar.
– Vi kommer att behöva mycket fler än en dag för att undvika att tusentals dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar, sa Oliver Hayes, som arbetar för kampanjen Friends of the Earth air pollution, till The Independent tidigare i år.
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör cirka 42 000 människor i Frankrike för tidigt varje år på grund av luftföroreningarna, skriver Citylab.