Tekniken av tak skopor i bilar

Utöka en bils yttre form till ett mer effektivt skär genom luftströmmen är inte en ny praxis, i slutet av 1920-talet, tog uppfinnaren Buckminster Fuller aerodynamik till allmänhetens ögon med hans vilda trehjuliga Dymaxion . Sedan dess har designers fäst allt större uppmärksamhet på sambandet mellan luft och prestanda, som kulminerade i Twin Peaks av utveckling med "vinge" race bilar av 1980-talet och "effektivisera" autos av 1990-talet. Tak skopor är barn av 80-eran, och är oftast mer för utseende än prestanda. Grundläggande Aero

De tre grundläggande egenskaper hos luft som rör bilen aerodynamik är massan, elasticitet och viskositet. "Mass" innebär att luften har vikt, och därmed fart (rörelseenergi) medan du flyttar. "Elasticitet" betyder att luft kan komprimera eller expandera, vilket innebär att den kan lagra eller frigöra potentiell energi. "Viskositet" betyder att luften kommer att motstå "kapning" (klippning), så det tenderar att hålla sig till ytor i ett gränsskikt före separation. Denna gränsskiktet orsakar vad som kallas "skin drag", som är ett direkt resultat av luft fastnar på bilen som den försöker att passera igenom.
Funktion

Ju snabbare en bil rör sig, desto tjockare gränsskiktet blir. Det gränsskikt är väsentligen stillastående luft som fungerar som ett slags smörjmedel, vilket gör att den omgivande luften att passera utan störningen. När din bil stansar genom luften, sticker ett gränsskikt till huven och blir väldigt tjock över vindrutan (som upplever mycket höga lufttryck på hastighet), och sedan plötsligt tunnas ut när den passerar över taket. Tak skopor dra nytta av denna tunna punkt i gränsskiktet att dra in luft i bilens passagerarutrymme eller värmeväxlare.
Typer

Luft skopor kommer i två grundtyper: extern och infälld. Den yttre ("pop-up") tak skopor populariserades av världen rally racing pull snabbrörliga luft från tidigare gränsskiktet, de gör flödet en hel del luft, men också orsaka en hel del high-speed drag. Infälld ("sjunkna") skopor, även känd som NACA kanaler (National kommitté för Aeronautics, föregångaren till NASA) faktiskt kan strömma mer än en pop-up scoop, men endast vid mycket höga hastigheter. NACA kanaler använder endast långsamma gräns-skikt luft, så de orsakar nästan inget motstånd alls.
Förarkomfort

stora tak skopor används på bilar World Rally och racebilar är oftast där för att ge frisk luft för föraren. När allt, de flesta racebilar använder plastfönster tätad mot dörrarna, och luftkonditionering är inte ett alternativ. Racebilar saknar ofta den typ av golv och brandvägg isolering som håller motorn värme ur de flesta andra typer av bilar.
Dynamiska Överväganden

De enda andra skäl för ett tak scoop är att kyla Bakmonterad värmeväxlare (radiatorer) eller att ett luftintag för en bakre eller mittmonterade motorn. I nästan alla fall kommer en stor NACA kanal ger mer än tillräckligt luftflöde utan att öka motståndet, höja tjockleken gränsen luft eller orsakar turbulent luftflöde. Tall gränsskikt och turbulent luftflöde SAPS kinetisk energi från luftströmmen, vilket innebär att det finns mindre att trycka ner på den bakre vingen. På detta sätt kan en alltför stor eller dåligt konstruerade tak scoop förstör faktiskt en bils stabilitet i hög hastighet.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/83871.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.