Svenska Bil >> Auto Repair >> Allmänt Auto Repair >> Content

Vad händer när framaxel Breaks?

Körning alla bilar är ingenting, om inte en övning i ständig blind tro. Bara det faktum att någon fotbollsmamma i världen kan ta en 50 mph kurva utan att undra vad som skulle hända om ett däck blåste, bröt en kulled eller en axel-axel snäste är bevis på de pragmatiska fördelarna med avsiktlig okunnighet. Fortfarande, det skadar aldrig att vara förberedd för alla eventualiteter, speciellt om du befinner dig i en situation där brott är sannolikt. Öppen Differential, Accelerera i en rak linje

flesta bilar använder "öppna" differentialer, vilken väg makt till hjulet med minsta dragkraft. Om du bryter en axel-axel eller konstanthastighetskoppling i en framhjulsdriven bil med en öppen differential och accelererat i en rak linje, då makten kommer helt enkelt att strömma in i trasiga axel och snurra det. Motorn kommer rev och axeln snurrar, men bilen kommer inte att flytta. Detsamma gäller för framaxeln-axlar i en 4WD lastbil, men om axeln rör sig bryter, så oddsen är att din lastbil kommer näsa-dyk i vägen.
Låst Differential, tar i ett Rak linje

Många prestanda bilar använder låst, begränsad-slip eller "vridmoment förspännande" differentialer. Låsta axlar är just det, de vänstra och högra hjulen alltid snurrar med samma hastighet. Limited-slip differentialer kan överföra vissa eller alla av kraften till det hjul som har bäst grepp - den ena snurrar långsammare - och vridmoment-förspännande differentialer kan överföra en del, men inte alla av makt. Med något av dessa skillnader, kommer bilen svänger plötsligt i riktning mot den trasiga axeln eftersom det andra hjulet är den som gör allt trycka.
Open Differential, acceleration ut ur en kurva

Om axeln-axeln är på insidan av en kurva - den högra sidan för en högerhänt, vänster för en vänsterhänt - medan acceleration ut ur en kurva, bilen kommer mest sannolikt dart inåt mot kurvan. Framhjulsdrivna bilar och lastbilar i 4WD uppvisar naturligtvis en viss understyrning som främre däck kamp för att både accelerera bilen och hålla den vänder. Skulle axeln-axeln paus på en framhjulsdriven bil, kommer det snabbt-förvandlas till ett nej-wheel-drive och troligen uppvisar neutral hantering. En 4WD lastbil eller fyrhjulsdrift bil kommer plötsligt förvandlas till en bakre förare, vilket kan resultera i snap överstyrning och en trolig Spinout om föraren inte lyfta gasen snart nog.
LS eller TB Differential, acceleration ut ur en
Curve

Framhjulsstöd enheter med begränsad glidning eller vridmoment förspänning differential kommer att uppvisa en något kraftigare överstyrning skick som effektflöden från insidan däcket på utsidan . En koppling typ limited slip kan framkalla en kraftig överstyrning skick och eventuell avknoppning, om det är tillräckligt kraftfull för att överföra hela motorns kraft till ett hjul. Detsamma gäller för fyrhjulsdrivna bilar och 4WD lastbilar med en LS eller TB differential, men mycket mer så.
Låst Differential, acceleration ut ur en kurva

Fullt låsta främre skillnader kommer att agera lite annorlunda än de som tillåter hjulen att snurra i olika hastigheter. Detta är särskilt sant off-road, vilket är det enda stället du kommer att se något med en låst främre differential. Bilar har differentialer eftersom utanför däcket måste vända snabbare än insidan däcket, om du låser differentialen, kommer insidan däcket alltid snurra samtidigt som du vrider och bidra lite till någon dragkraft. Under dessa omständigheter kan lastbilen sönder antingen innanför eller utanför axeln, beroende på förhållandena.

Om insidan axliga raster, kommer all kraft går till utsidan däck, inducera en understyrning tillstånd. Om de yttre axel sönder, kommer att däcket få grepp medan insidan däcket fortsätter att snurra, förmå en neutral till understyrning skick. En varning dock, kanske en låst differential gör precis tvärtom, särskilt om lastbilen saknar befogenhet att snurra utanför däcket när du svänger eller snurra inuti däcket under en snäv sväng.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/general-auto-repair/75583.html

Previous:
Next:

Allmänt Auto Repair

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.