Citroën C4 Picasso: Mellan MPV och kombi

Franska Citroën har genom åren vågat gå mot de gängse designtrenderna och har presenterat den ena bilmodellen efter den andra som går lite utanför den gällande ramen. 2CV, DS, SM och CX för att nämna några.

Men sen kom några mellanår designmodellmässigt under slutet av 90-talet och början av 2000-talet – och genast kom kritiken från Citroën-puritanerna. Bilmodellerna har blivit för slätstrukna.

Motmedlet blev den nya, exklusivare DS-serien som andas betydligt mer lyx och flärd än de vanliga Citroën-modellerna.

Sticker ut

Nya C4 Picasso är långt ifrån feg. En kort, bred och hög gestalt som sticker ut jämfört med konkurrenterna. Designlinjerna har ­lånat lite av de mjuka, runda linjerna från DS-serien.

Framrutan är en gigantisk skapelse som är större än någonsin tidigare. Till och med så stor att solskydden går att skjuta fram- och tillbaka längs rutan. Den stora framrutan ger en ­luftig känsla inne i kupén, men det kommer att krävas långa armar för att komma åt att putsa rutan då instrumentpanelen är väääldigt lång.

Väl bakom ratten är det lätt att hitta en både skön och avslappnad körställning. Instrumenteringen är digital och placerad i en stor LCD-skärm i mitten av bilen. Allt styrs på tidsenligt vis av en annan pekskärm som sitter närmare föraren. Kanske är det en vanesak, men det känns inte helt naturligt att tvingas flytta blicken till mitten av bilen för att kontrollera aktuell hastighet eller annan information. Dessutom gillar jag inte det faktum att man tvingas till både menyval på pekskärmen och knapptryck för att ställa in en så grund­läggande detalj som värmen.

Bra på vägen

Bilen bygger på en plattform som ­kommer att användas i fler bilmodeller från Citroën och koncernkollegan Peugeot. Chassit är tillverkat i aluminium, stål och komposit och ger C4 Picasso bra vägegenskaper. Fjädringen är rätt mjukt satt utan att för den skull kännas svampig. Bilen uppför sig väl i tajta kurvor även när den pressas vilket är ett gott ­betyg med tanke på att bilen är relativt kort. Både fram- och bakhjul är dock placerade så långt fram och bak som möjligt vilket påverkar vägegenskaper positivt.

Vad som däremot inte imponerar är den märkliga elstyrda automatväxellådan ETG6 som egentligen är andra generationens EGS-låda. Framför allt mellan lägre växlar och om du behöver accelerera snabbt – till exempel upp på en kortare påkörningsfil in i tempot på Essingeleden.

För att körningen ska flyta fint måste du göra ett lättare gasuppsläpp precis före nästa växling – då flyter växlingarna bättre. Men ska det verkligen behöva vara så med en automatlåda år 2013 med en ny bil årsmodell 2014?

Låg förbrukning

Vad som imponerade mer var förbrukningen. I stadstrafik drog bilen 0,50 liter per mil och på långkörning imponerande 0,42 liter per mil.

Den 1,6 liter stora, turboladdade dieselmotorn på 155 hk passar som hand i handske i C4 Picasso, tack vare det fina vridmomentet på 270 Nm. Till Sverige kommer även en 90-hästars dieselmotor samt en bensinmotor på 120 hk.

Lämna ett svar